Περιποίηση σώματος

Shatavari: το φυτό της Αγιουρβέδα για την υγεία των γυναικών

Το Shatavari είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική της Αγιουρβέδα, λόγω των πλεονεκτημάτων της για την υγεία των γυναικών. Ποιες είναι οι εφαρμογές του;

Shatavari, επιστημονική ονομασία Asparagus racemosus, Είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae, το ίδιο που εντάσσεται και το κοινό σπαράγγι. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης γνωστό ως «άγρια ​​σπαράγγια» ή «ινδικά σπαράγγια». Αναπτύσσεται συνήθως σε εδάφη στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και μέρη της Αυστραλίας.

Στη λαϊκή γλώσσα ονομάζεται «η μία από τις εκατό ρίζες» ή «ο ένας από τους εκατό συζύγους», καθώς είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα για τη θεραπεία προβλημάτων υπογονιμότητας. Λέγεται ότι είναι σύμμαχος για τις γυναίκες, καθώς βοηθά στην ορμονική και αναπαραγωγική τους υγεία. Τι πιστεύει η επιστήμη για αυτό; Βρίσκω!

Shatavari: ενεργά συστατικά και φαρμακευτικές ιδιότητες

Το shatavari είναι ένας αναρριχητικός θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος. Σε χώρες όπως η Ινδία Είναι αρκετά δημοφιλές λόγω των εφαρμογών του στην ιατρική της Αγιουρβέδα, ειδικά για τις χρήσεις του σε σχέση με την αναπαραγωγική υγεία.

Σύμφωνα με μια κριτική που κοινοποιήθηκε στις Asian Pacific Journal of Tropical Disease, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοσυστατικά. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 50 δραστικά συστατικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Ισοφλαβόνες.
 • Ανοσοσίδη (γλυκοσίδη).
 • Απαραίτητα λιπαρά οξέα.
 • Βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και Ε.
 • Πολυκυκλικό αλκαλοειδές (ασπαργαμίνη Α).
 • Υδατάνθρακες, πολυσακχαρίτες και βλέννα.
 • Φλαβονοειδή (καεμπφερόλη, κερκετίνη και ρουτίνη).
 • Στεροειδείς σαπωνίνες, επίσης γνωστές ως shatvarinas.
 • Ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός, κοβάλτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο.

Φυσικά, λόγω της εν λόγω σύνθεσης, Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο θάμνος συνδέεται με μια σειρά από φαρμακολογικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, έχει γαλακταγωγική δράση (που διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος), δυναμικό κατά του έλκους και προσαρμογόνα αποτελέσματα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Hierba Santa María: οφέλη και αντενδείξεις

Επιπλέον, Του αποδίδεται αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, ανοσοτροποποιητική και αντικαταθλιπτική ικανότητα.. Όσον αφορά την υγεία των γυναικών, συνδέεται με την αυξημένη λίμπιντο, τη γονιμότητα, την ορμονική ισορροπία και την προστασία των γεννητικών οργάνων. Σε αυτήν την περίπτωση, εστιάζουμε ακριβώς σε αυτά τα αποτελέσματα.Ποια είναι τα οφέλη του shatavari για την υγεία των γυναικών;

Είναι σύνηθες να ορίζουμε το shatavari και τα συμπληρώματά του ως “γυναικεία τονωτικά”. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις επιδράσεις που προέρχονται από τις ισοφλαβόνες του, οι οποίες δρουν ως φυτοοιστρογόνα.

Τι σημαίνει? Αυτές οι φυτικές ουσίες είναι παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, ορμόνες που παρεμβαίνουν σε πολλαπλές διαδικασίες της γυναικείας υγείας.

Αν και η επίδρασή του είναι πιο αδύναμη, Λειτουργούν ως ρυθμιστές και μπορούν να βοηθήσουν τόσο σε περιπτώσεις ανεπάρκειας όσο και σε περιπτώσεις έλλειψης ελέγχου. λόγω της περίσσειας αυτών των ορμονών. Ας δούμε υπό ποιες συνθήκες είναι χρήσιμο και τι λέει η επιστήμη για αυτό.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Για πολλά χρόνια, οι θεραπείες που βασίζονται στο shatavari ήταν επικουρικά κατά των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Τόσο οι ισοφλαβόνες όσο και τα φλαβονοειδή και ο γλυκοζίτης της σαπωνίνης θα κρύβονται πίσω από αυτά τα αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας Αναφέρθηκε ότι μια φαρμακευτική σύνθεση που περιέχει 85 μέρη του Asparagus racemosus και 5 μέρη του Withania sominifera, Pedalium murex και Tinospora cordifolia έδειξε χρησιμότητα έναντι των δυσμενών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στις γυναίκες.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, Οι ερευνητές προτείνουν τη λήψη δύο κάψουλες από το συμπλήρωμα, τρεις φορές την ημέρα. Κάθε κάψουλα έχει μισό γραμμάριο της σύνθεσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιδράσεις που συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να είναι έντονο σε ορισμένες γυναίκες, με κόπωση και αναπηρία του πόνου.

Ορμονική ισορροπία

Συνδεδεμένο με το προηγούμενο εφέ, αξίζει να τονίσουμε με ιδιαίτερο τρόπο ότι Τα συμπληρώματα shatavari είναι χρήσιμα για την προώθηση της ορμονικής ισορροπίας στις γυναίκες. Έτσι, όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, αλλά και ακανόνιστες περιόδους και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιπποφαές: οφέλη για την υγεία

Μια κριτική που κοινοποιήθηκε μέσω Βιοϊατρική και Φαρμακοθεραπεία λεπτομέρειες ότι το shatavari βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα στο σώμα. Βελτιώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ορμονική ανισορροπία, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), στην ανάπτυξη και ανάπτυξη των ωοθυλακίων και στη στειρότητα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει στο εργαστήριο και σε ζώα. Επομένως, απαιτούνται μεγαλύτερες εξετάσεις για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις στις γυναίκες και να αξιολογηθεί ο μηχανισμός δράσης.

Γαλουχιά

Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις του shatavari έχει να κάνει με την τόνωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Μάλιστα, οι γαλακτογονικές του ιδιότητες έχουν αξιολογηθεί σε ορισμένες κλινικές μελέτες.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που κοινοποιήθηκε σε Iranian Journal of Pharmaceutical Research ανέφερε ότι το συμπλήρωμα με Asparagus racemosus Βοήθησε στην αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης, μιας βασικής ορμόνης για τη γαλουχία.

Από την πλευρά της, μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι τα συμπληρώματα από αυτό το φυτό βοηθούν στην αύξηση του όγκου του μητρικού γάλακτοςαλλά η χρήση του δεν αντικαθιστά άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες που παρεμβαίνουν στην παραγωγή τροφίμων.

Εμμηνόπαυση

Κατανάλωση συμπληρωμάτων shatavari συνδέεται με μείωση των νυχτερινών εξάψεων, της εφίδρωσης, της κατάθλιψης και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διά μέσου Journal of Herbal Medicine Αναφέρθηκε ότι ένα συμπλήρωμα του Asparagus racemosus —σε συνδυασμό με άλλα φυτά, όπως π.χ Tinospora cardifolia, Withania somnifera και Commiphora Mukul- Βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μετά από 12 εβδομάδες χρήσης.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το συμπλήρωμα ανέφεραν σημαντική μείωση στις εξάψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και στις νυχτερινές εφιδρώσεις. Σε αυτό προστέθηκε μια μελέτη στο περιοδικό ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες συσχέτισε αυτό το φυτικό συμπλήρωμα με βελτιωμένη μυοσκελετική λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Γονιμότητα και λίμπιντο

Όταν πρόκειται για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, Το shatavari συνδέεται με την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και της γονιμότητας. Μια ανάρτηση μέσω Φαρμακογνωσία αναφέρει ότι το φυτό είναι χρήσιμο έναντι προβλημάτων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;

Για να είμαστε πιο ακριβείς, Η χρήση του σχετίζεται με τη μείωση της υπογονιμότητας, αύξηση της λίμπιντο, μείωση της φλεγμονής των γεννητικών οργάνων και προετοιμασία της μήτρας για σύλληψη. Αυτές οι εφαρμογές συνήθως υποστηρίζονται από ανέκδοτα στοιχεία.

Προτείνονται πιο συγκεκριμένες και εκτενείς μελέτες για την επιβεβαίωση τέτοιων επιπτώσεων.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του shatavari

Η κατανάλωση Shatavari είναι συνήθως ασφαλής για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες. Ακόμα κι έτσι, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε αυτά τα είδη συμπληρωμάτων.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα στην κοιλιά, ναυτία και πόνο. Επομένως, συνιστάται να τηρείτε τη δοσολογία που προτείνει ο κατασκευαστής.

Ομοίως, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες αντενδείξεις:

 • Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου (συμβουλευτείτε το γιατρό σας).
 • Παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
 • Ιστορικό αλλεργίας στα σπαράγγια.
 • Ευαισθησία στα οιστρογόνα.
 • Καρδιακές παθήσεις.
Καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα σπαράγγια, όσοι είναι αλλεργικοί στο φαγητό δεν θα μπορούν να καταναλώσουν shatavari.

Παρουσιάσεις και τρόπος κατανάλωσης shatavari

Στα καταστήματα βοτάνων είναι δυνατό να βρείτε συμπληρώματα shatavari σε παρουσιάσεις σε σκόνη και κάψουλες. Συνιστάται γενικά μια δόση 6 γραμμαρίων την ημέρα. Στις θηλάζουσες μητέρες, η δόση κυμαίνεται από 3 έως 6 γραμμάρια την ημέρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος (60 mg σκόνης/kg βάρους).

Το προϊόν λαμβάνεται συνήθως με ή μετά τα γεύματα. Δεν συνιστάται με άδειο στομάχι.

Η σκόνη μπορεί να αραιωθεί σε αγελαδινό ή φυτικό γάλα. Μπορεί να παρασκευαστεί και σε νερό.

Η περίοδος κατανάλωσης μπορεί να παραταθεί έως και 3 μήνες. Αυτό μπορεί να καθοριστεί με το γιατρό σας.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για αυτό το τονωτικό για τις γυναίκες;

Στην ιατρική της Αγιουρβέδα, το shatavari είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για διάφορα στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτοοιστρογόνα, θεωρείται σύμμαχος κατά των διαταραχών που προέρχονται από ορμονικές διακυμάνσεις.

Τέλος πάντων, όπως και άλλα φυτικά συμπληρώματα, Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση και υπό την επίβλεψη του γιατρού. Αν και ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τις ιδιότητές του, δεν θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής.

Η κατανάλωσή του δεν υποκαθιστά τα αποτελέσματα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και άλλων ιατρικών θεραπειών. Κρατα αυτο στο μυαλο σου!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button