Περιποίηση σώματος

Hierba Santa María: οφέλη και αντενδείξεις

Στη φυσική ιατρική, το βότανο Santa María χρησιμοποιείται για τη μείωση του πυρετού και διαφόρων παθήσεων. Σας λέμε τι λέει η επιστήμη για τις ιατρικές του εφαρμογές.

Βότανο Santa María, επιστημονική ονομασία Tanacetum parthenium, Είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, μέρος του οποίου είναι και τα χρυσάνθεμα και οι μαργαρίτες. Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που το αποκαλούν «μεγάλη μαργαρίτα» λόγω των εντυπωσιακών κίτρινων και λευκών λουλουδιών της.

Είναι εγγενές στη Βαλκανική Χερσόνησο, αλλά η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Από τα μέσα του 19ου αιώνα εισήχθη σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα διακρίνεται τόσο για τις διακοσμητικές του χρήσεις όσο και για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια κριτική που κοινοποιήθηκε στο Κριτικές Φαρμακογνωσίας , αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές, αντισπασμωδικές, αντικαρκινικές και εμμηναγωγικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά του σε φυτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα φλαβονοειδή, οι σεσκιτερπενικές λακτόνες και τα πεύκα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό;

Τα κύρια οφέλη του βοτάνου Santa María

Το βότανο της Αγίας Μαρίας συχνά συγχέεται με το χαμομήλι (Πυρετός χαμομήλις), λόγω της ομοιότητας των λουλουδιών τους. Παρ ‘όλα αυτά, Τα άνθη του είναι λίγο μεγαλύτερα και συνήθως αναδίδουν μια έντονη, πικρή μυρωδιά.. Επιπλέον, η σύνθεση και οι φαρμακευτικές χρήσεις του ποικίλλουν επίσης. Ας δούμε.

Πυρετός χαμομήλις.

Ανακουφιστικό από την ημικρανία

Μία από τις κύριες χρήσεις του βοτάνου Santa María έχει να κάνει με την ανακούφιση από τις ημικρανίες. Τόσο το έγχυμα όσο και άλλα παράγωγα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται συχνά για να καταπραΰνουν αυτή την πάθηση. Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πόνος έκανε ενδιαφέροντα ευρήματα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;

Σε αυτό, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι το παρθενολίδιο – μια από τις δραστικές ενώσεις του φυτού – βοηθά στην αναστολή των υποδοχέων σεροτονίνης, ενώ μειώνει την αγγειοδιαστολή, τη φλεγμονή και τους σπασμούς των λείων μυών. Έτσι, βοηθά στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας.αναλγητική δράση

Η ημικρανία δεν είναι ο μόνος πόνος που μπορεί να καταπραΰνει με το βότανο Santa María. Μέσω του περιοδικού Φυτοϊατρική Αναφέρθηκε μια μελέτη σε ζώα που υποδηλώνει αναλγητική δράση σε άλλους τύπους πόνου. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Προωθεί την ανακούφιση από οξύ πόνο, νευροπαθητικό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επαλήθευση αυτών των ιδιοτήτων στον άνθρωπο.

Αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Στη λαϊκή ιατρική, αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμμαχος για τη βελτίωση της διάθεσης σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης. Παρ ‘όλα αυτά, Δεν υπάρχουν στοιχεία σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν αυτές τις επιδράσεις.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μια μελέτη σε ποντίκια συμμετείχε Περιοδικό Εθνοφαρμακολογίας υποδηλώνει αυτή τη θεραπευτική δυνατότητα του φυτού. Σε αυτό αναφέρεται ότι T. parthenium Έχει μηχανισμό δράσης παρόμοιο με τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, επεμβαίνοντας στο σύστημα GABAergic.

Ασφάλεια και πιθανές παρενέργειες του βοτάνου Santa Maria

Η από του στόματος κατανάλωση του βοτάνου της Αγίας Μαρίας θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Συμπληρώματα και έγχυμα προτείνονται συνήθως για έως και 4 μήνες.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν εκείνοι που εμφανίζουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως οι ακόλουθες:

 • Διάρροια.
 • Πρήξιμο.
 • Δυσπεψία.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Καούρα.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Αλλαγές εμμήνου ρύσεως.

Εάν ναι, είναι καλύτερο να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Από την άλλη, δεδομένης της έλλειψης μελετών για την ασφάλειά του, Η κατανάλωσή του δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Ούτε σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στην αμβροσία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κάλος του συγγραφέα: γιατί εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε παρθενολίδη, δεν συνιστάται να μασάτε φρέσκα φύλλα του φυτού. Αυτή η ουσία είναι ερεθιστική και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως στοματικές πληγές, πρήξιμο ή απώλεια γεύσης. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Τα στοματικά έλκη είναι μια κοινή αρνητική επίδραση του βοτάνου όταν τα φρέσκα φύλλα του καταναλώνονται απευθείας.

Δοσολογία και συστάσεις

Αυτήν τη στιγμή, τα συμπληρώματα βοτάνων St. Mary’s μπορούν να αγοραστούν με τη μορφή δισκίων, σκόνης ή αποξηραμένων φύλλων. Το έγχυμα είναι συνήθως ο παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης.

Ωστόσο, Δεν υπάρχει καθορισμένη ακριβής δοσολογία. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Περιοδικό Φάρμακα λεπτομέρειες ότι, στην περίπτωση της ημικρανίας, η δόση μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 150 mg την ημέρα. Η θεραπεία διαρκεί το πολύ 4 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας..

 

Τόσο στην ημικρανία όσο και σε άλλες παθήσεις, το βότανο Santa María είναι μόνο ένα συμπλήρωμα. Επομένως, δεν θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής και θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα φροντίδας ή θεραπευτικά που προτείνει ο επαγγελματίας.

Μερικές πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι οι εξής:

 • Αντιπηκτικά φάρμακα ή συμπληρώματα.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
 • Προθρομβωτικά φάρμακα.
 • Σαλικυλικά.


Τι πρέπει να θυμάστε για το βότανο Santa María;

Το βότανο Santa María έγινε δημοφιλές ως επικουρικό για τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και των υποτροπών τους. Επιστημονικές μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και ζώα υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, απαιτείται πιο πειστική έρευνα σε ανθρώπους για να τα επιβεβαιώσουν.

Μπορεί να βοηθήσει με άλλες παθήσεις, αλλά εξακολουθούν να λείπουν στοιχεία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι συνήθως ένα καλά ανεκτό φυτικό συμπλήρωμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Συνιστάται προσεκτική κατανάλωση, κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη γιατρού.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του χόρτου για την υγεία και οι αντενδείξεις του

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): Μια συστηματική ανασκόπηση. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
 • Το Materazzi S, Benemei S, Fusi C, Gualdani R, De Siena G, Vastani N, Andersson DA, Trevisan G, Moncelli MR, Wei αναστέλλει τον πόνο και τη νευρογενή αγγειοδιαστολή στο τριδύμου αγγειακό σύστημα στοχεύοντας το κανάλι TRPA1. Πόνος. 2013 Dec;154(12):2750-2758. doi: 10.1016/j.pain.2013.08.002. Epub 2013 8 Αυγούστου. PMID: 23933184; PMCID: PMC3843982.
 • Di Cesare Mannelli L, Tenci B, Zanardelli M, Maidecchi A, Lugli A, Mattoli L, Ghelardini C. Ευρέως διαδεδομένο ανακουφιστικό προφίλ ενός εκχυλίσματος λουλουδιών Tanacetum parthenium. Φυτοϊατρική. 2015 15 Ιουλίου 22(7-8):752-8. doi: 10.1016/j.phymed.2015.05.006. Epub 2015 27 Μαΐου. PMID: 26141762.
 • Ernst E, Pittler MH. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του πυρετού (Tanacetum parthenium L.): μια ενημέρωση μιας συστηματικής ανασκόπησης. 2000. Στο: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (Ηνωμένο Βασίλειο): Κέντρο Κριτικών και Διάδοσης (Ηνωμένο Βασίλειο). χίλια εννιακόσια ενενήντα πέντε-. Διαθέσιμο από: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68266/
 • Killoran CE, Crawford GH, Pedvis-Leftick A. Δύο περιπτώσεις σύνθετης δερματίτιδας που επιδεινώθηκαν από ενυδατική κρέμα που περιέχει πυρετό. Δερματίτιδα. 2007 Dec;18(4):225-9. doi: 10.2310/6620.2007.06063. PMID: 18021604.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button