Περιποίηση σώματος

Goldenrod: ιατρικές εφαρμογές και αντενδείξεις

Το Goldenrod είναι ένα φυτό άφθονο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες. Πως χρησιμοποιείται?

Goldenrod, που ονομάζεται επίσης Solidago canadensis είτε Solidago virgaurea, Είναι πολυετές ποώδες φυτό που διανέμεται στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και τραβάει την προσοχή για την ανθοφορία του με έντονα κίτρινα μπουμπούκια. Εξ ου και η ιδιαίτερη ονομασία του.

Λόγω της φαρμακολογικής του σύνθεσης -η οποία περιλαμβάνει φλαβονοειδή, τανίνες, σαπωνίνες και οργανικά οξέα- χρησιμοποιείται τακτικά στην παρασκευή φυτικών συμπληρωμάτων. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που το παρασκευάζουν ως τσάι για να ηρεμήσουν κάποια συμπτώματα και παθήσεις. Ποιες είναι οι κύριες εφαρμογές και αντενδείξεις του; Ανακαλύψτε τους!

Σύνθεση και ιδιότητες του χρυσόραβδου

Η μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων του goldenrod Αποδίδεται στην άφθονη περιεκτικότητά του σε διάφορα φυτοχημικά. Συγκεκριμένα, και όπως συντάχθηκε σε κριτική που μοιράστηκε στο περιοδικό Βιομόριατο φυτό συμπυκνώνει τις ακόλουθες ουσίες:

 • Φλαβονοειδή (ιδιαίτερα παράγωγα κερκετίνης και καμπφερόλης).
 • C6-C3 πολυφαινολικά οξέα (καφεϊκό, χλωρογόνο, φερουλικό, σιναπικό, 3-υδροξυφαινυλοξικό οξύ, 3,4-διυδροξυφαινυλοξικό οξύ, ομοβανιλικά οξέα).
 • Γλυκοζιτικές ενώσεις.
 • Αιθέρια έλαια που περιέχει μονοτερπένια (άλφα και βήτα-πινένιο, μυρσένιο, λιμονένιο, σαβινένιο).
 • Μόρια σαπωνίνης (όπως οι βιργαουρεασαπονίνες και οι σληγαγοσαπωνίνες).

Τώρα, αυτές οι ενώσεις συνδέονται με μια σειρά από επιπτώσεις και ιδιότητες στην υγεία. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αναλγητικό, σπασμολυτικό, αντιυπερτασικό, διουρητικό, αντιβακτηριακό και καρδιοπροστατευτικό δυναμικό. Ας δούμε τις κύριες φαρμακευτικές του χρήσεις.Φαρμακευτικές εφαρμογές του χρυσόραβδου

Στην παραδοσιακή ιατρική, το χρυσόβεργα έχει χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό και επικουρικό για ουρολογικές παθήσεις. Επιπλέον, Η χρήση του συνδέεται με την πρόληψη λοιμώξεων και την ανακούφιση από μυϊκές παθήσεις. Υπάρχουν όμως στοιχεία; Παρακάτω, το αναλύουμε.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του κουρκουμά για την περιποίηση του δέρματος
Solidago canadensis.

φυσικό διουρητικό

Το Goldenrod ταξινομείται ως «φυσικό διουρητικό». Τα διουρητικά είναι ουσίες που Διεγείρουν την παραγωγή ούρων για να διευκολύνουν την αποβολή των υγρών που κατακρατούνται στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν τη θεραπεία οιδηματωδών καταστάσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και νεφρικών προβλημάτων.

Μια δημοσίευση του Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει τη δυνατότητα του χρυσόραβδου ως επικουρικού να αυξάνει την ποσότητα των ούρων και να μειώνει την ενόχληση που προκαλείται από μικρές παθήσεις του ουροποιητικού.

Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητά του σε σαπωνίνη, ουσίες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος σε επίπεδο νεφρών, που αυξάνει τη σπειραματική διήθηση και, ως εκ τούτου, την αποβολή των υγρών.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες για την αξιολόγηση αυτής της επίδρασης στους ανθρώπους, καθώς οι περισσότερες δοκιμές έχουν γίνει σε ζωικά μοντέλα.

Καταστάσεις του ουροποιητικού συστήματος

Στη λαϊκή ιατρική, το goldenrod χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Όπως συντάχθηκε σε δημοσίευση στο Western New York Urology Associates , χρησιμοποιείται συνήθως κατά των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, του ερεθισμού του ουροποιητικού συστήματος και της πέτρας στα νεφρά.

Λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων, το φυτό σχετίζεται με αύξηση της ροής των ούρων, μείωση της φλεγμονής των ιστών και τον έλεγχο των σπασμών στο ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία σχετικά με αυτό.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι μελέτες έχουν γίνει κυρίως σε ζώα. Λόγω του ότι, Τα στοιχεία θεωρούνται ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τη χρήση του σε αυτές τις ασθένειες. Μάλιστα, συνιστάται η αποφυγή του ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

Οι ασθένειες του ουροποιητικού τείνουν να γίνονται περίπλοκες χωρίς ιατρική θεραπεία. Ως εκ τούτου, η προτεραιότητα είναι να πάτε στον επαγγελματία και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του.

Αντιφλεγμονώδες και αντισπασμωδικό

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες που αποδίδονται στο χρυσόβεργα Συχνά χρησιμοποιούνται ως επικουρικά για μυϊκούς πόνους, συμπτώματα αρθρίτιδας και άσθματος, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κολπική πλύση: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι τους

Προς το παρόν, μελέτες σε ζωικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι ουσίες όπως οι τριτερπενικές σαπωνίνες, οι πολυφαινόλες και οι τανίνες βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιδράσεις. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία.

Άλλες πιθανές χρήσεις του goldenrod

Οι περισσότερες φαρμακευτικές εφαρμογές του goldenrod υποστηρίζονται μόνο από ανέκδοτα στοιχεία. Συνιστάται προσεκτική χρήση, ειδικά εάν υπάρχουν προηγούμενες διαγνωσμένες ασθένειες ή κάποια ειδική πάθηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εταιρείας WebMD , Άλλες χρήσεις —που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία— είναι οι ακόλουθες:

 • Διαβήτης.
 • Αιμορροϊδές.
 • Αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.
 • Πρησμένο στόμα.
 • Έκζεμα (τοπική χρήση).
 • Διεύρυνση του ήπατος.
 • Μικρά τραύματα (τοπική χρήση).
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως κρυολόγημα και γρίπη).
Το Goldenrod χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιφλεγμονώδες για την αρθρίτιδα. Ωστόσο, τα στοιχεία υπέρ της είναι ελάχιστα.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του goldenrod

Προς το παρόν, Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να πούμε ότι το goldenrod και τα παράγωγα συμπληρώματα είναι ασφαλή.. Ωστόσο, οι παρενέργειες που έχουν περιγραφεί είναι ήπιες. Αυτά περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, καούρα, κράμπες και ναυτία.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις κατά την κατανάλωση ή την τοπική εφαρμογή αυτού του φυτού. Εάν ναι, οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν οίδημα της γλώσσας και του στόματος, ερεθισμό του δέρματος και δυσκολία στην αναπνοή.

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για ασφάλεια, η εγκατάσταση αντενδείκνυται στα ακόλουθα σενάρια:

 • Καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Μικρά παιδιά.
 • Οστεοπόρωση.
 • Διαβήτης.

Αφ ‘ετέρου, Δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με διουρητικά φάρμακα, για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να ενισχύσει υπερβολικά την επίδρασή του, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

Δοσολογία και παρουσιάσεις goldenrod

Πριν πάρετε τα συμπληρώματα χρυσόραβδου —ή οποιοδήποτε άλλο βότανο— καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν συνθήκες που καθιστούν επικίνδυνη την κατανάλωση. Το φυτό διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, φακελάκια τσαγιού, εκχυλίσματα, βάμματα και κάψουλες.

 • Εγχυση: 3 έως 5 γραμμάρια του φυτού σε βραστό νερό, 2 ή 3 φορές την ημέρα.
 • Υγρό εκχύλισμα ή βάμμα: 0,5 έως 2 χιλιοστόλιτρα, 2 ή 3 φορές την ημέρα.
 • Ξηρό εκχύλισμα: 350 έως 450 χιλιοστόγραμμα, 3 φορές την ημέρα.
 • Macerated: 40 γραμμάρια αποξηραμένου φυτού μουλιάζονται σε 1 λίτρο κρύο νερό. Μετά από 12 ώρες, το υγρό εφαρμόζεται τοπικά με κομπρέσες.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά


Τι να θυμάστε για αυτό το φυτό;

Το Goldenrod είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που εκτιμάται στην παραδοσιακή ιατρική για τις διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έχει μακρά ιστορία ως φάρμακο κατά ορισμένων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, Η αποτελεσματικότητά του δεν αποδεικνύεται από την επιστήμη.

Μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες σε ζώα και εργαστήρια έχουν καταφέρει να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αυτού του φυτού ως συμμάχου για την υγεία. Επομένως, δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες κατά την αντιμετώπιση ασθενειών. Για ασφαλή χρήση, συνιστάται να ακολουθείτε τις συστάσεις του επαγγελματία και του κατασκευαστή του συμπληρώματος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button