Περιποίηση σώματος

Bacopa, ένα φυτό με οφέλη στη μνήμη

Το Bacopa είναι ένα δημοφιλές φυτό στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της μνήμης, την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Η μπακόπα (Bacopa monnieri) Είναι ένα πολύ γνωστό φυτό στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα. Ανήκει στην οικογένεια scrofulariaceae. το ίδιο με τα graciolas και τα mulleins. Είναι επίσης γνωστό με άλλα ονόματα, όπως «neer brahmi», «υδάτινος ύσσωπος» και «βότανο της χάρης».

Είναι ένα υδρόβιο φυτό που αναπτύσσεται σε υγρά τροπικά περιβάλλοντα σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και η νότια Κίνα. Διανέμεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής και της τροπικής Αφρικής.

Αν και χρησιμοποιείται ως φυτό κήπου λόγω των εντυπωσιακών λουλουδιών του, η δημοτικότητά του οφείλεται στις φαρμακευτικές του εφαρμογές. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδες, νευροπροστατευτικό, αναλγητικό, ηρεμιστικό και αντιεπιληπτικό δυναμικό. Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για αυτό; Παρακάτω εξετάζουμε τα κύρια οφέλη του.

Κύριες βιοδραστικές ενώσεις της bacopa

Πριν αναλύσουμε λεπτομερώς τις χρήσεις και τα οφέλη του bacopa, αξίζει να τονίσουμε τις κύριες βιοδραστικές του ενώσεις. Αυτά εξηγούν τις φαρμακολογικές του δυνατότητες και τις πολλαπλές του ιδιότητες..

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Σύνορα στη Διατροφή , Τα κύρια συστατικά του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Σαπωνίνες.
 • Αλκοόλ.
 • Στεροειδή.
 • Αλκαλοειδή.
 • σάκχαρα.
 • Αμινοξέα.
 • Φλαβονοειδή.
 • Κουκουρβιτακίνη.
 • Γλυκοζίτες, γλυκοσίδες στερόλης και γλυκοσίδες φαινυλαιθανοειδών.

Η κύρια δραστική ένωση είναι οι σαπωνίνες, που με τη σειρά τους περιλαμβάνουν βακοζίτες, βακοπασίδες, βακοσαπονίνες, βετουλινικό οξύ και μοννιερίνη. Συνδέονται με οφέλη για την υγεία των νευρώνων και του εγκεφάλου.

Χρήσεις και οφέλη της μπακόπα, του φυτού που διεγείρει τη μνήμη

Στην πρακτική της Αγιουρβέδας ιατρικής, Το Bacopa εκτιμάται για τις δυνατότητές του να ενισχύει τη μνήμη και να μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπλέον, έχει και άλλα θεραπευτικά χαρακτηριστικά που αξιολογούνται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές και φαρμακολογικές δοκιμές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κινεζικό skullcap: χρήσεις και οφέλη

 

Ας δούμε τι λέει η επιστήμη μέχρι τώρα.

Βοηθά στην τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Δεν είναι τυχαίο ότι η bacopa και τα παράγωγα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως ως διεγερτικά του εγκεφάλου. Έρευνες σε ζώα και ανθρώπους υποδηλώνουν ότι βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και το ρυθμό μάθησης.

Μια μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω Ψυχοφαρμακολογία ανέφεραν ότι υγιείς ενήλικες που έλαβαν 300 mg Bacopa monnieri ανά ημέρα, για 12 εβδομάδες, εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη, στην ικανότητα επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών και στη μάθηση.

Μια κοινή έρευνα σε Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική Βασισμένη σε Στοιχεία υποστηρίζει αυτές τις ιδιότητες. Ομοίως, ενήλικες που έλαβαν μεταξύ 300 mg και 600 mg εκχυλίσματος από Bacopa monnieri ανά μέρα Ανέφεραν βελτιώσεις στην προσοχή, τη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη εργασίας.

Σε μελέτες σε ζώα, το φυτό έδειξε επίσης δυνατότητα ως βοηθητικό για τη βελτίωση της χωρικής μάθησης και της ικανότητας διατήρησης πληροφοριών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη σε ενήλικες που κατανάλωναν bacopa.

Έχει νευροπροστατευτική δυνατότητα

Εκτός από τα παραπάνω, το bacopa ξεχωρίζει για τη νευροπροστατευτική του δράση. Αυτό συνδέεται με την πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Ως προς αυτό, μια μελέτη στο Πληροφορίες στόχου για τα ναρκωτικά καθόρισε ότι Οι βακοσίδες έχουν θεραπευτική δυνατότητα στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον εγκέφαλο από την οξειδωτική βλάβη και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Η υπόθεση υποδηλώνει ότι έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τους νευρώνες από την επαγόμενη από το αμυλοειδές βήτα τοξικότητα.

Ωστόσο, σε μια κριτική που κοινοποιήθηκε στις Διαδραστικό Περιοδικό Ιατρικής Έρευνας Αυτές οι επιπτώσεις του φυτού αμφισβητούνται. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που αποκτήθηκαν είναι «χαμηλής βεβαιότητας», αφού Δεν παρατήρησαν σχετικές επιδράσεις του φυτού όταν το συνέκριναν με ένα εικονικό φάρμακο και με δονεπεζίλη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της μνήμης).

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να φτιάξετε ένα σαπούνι απολέπισης καφέ στο σπίτι;

Παρουσιάζει αντιεπιληπτικό δυναμικό

Μια κριτική για το Περιοδικό φυτοθεραπείας λεπτομέρειες ότι ο μπακόπα Χρησιμοποιείται ως τονωτικό για την αύξηση της πνευματικής απόδοσης. Λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, θα ήταν νευροπροστατευτικό. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ευεργετικό έναντι διαταραχών όπως η επιληψία.

Αυτή η νευρωνική νόσος χαρακτηρίζεται από την παρουσία επιληπτικών κρίσεων, μαθησιακών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης. Προς το παρόν, μόνο μελέτες σε ζωικά μοντέλα μπόρεσαν να προσδιορίσουν αυτή τη δυνατότητα.

Η περιεκτικότητα σε βακοσίδες και τριτερπενοειδή είναι αυτό που συνδέεται με την ικανότητά του για τη βελτίωση της μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων. Ομοίως, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προστατεύσει τη γνώση.

Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για την επαλήθευση αυτών των επιπτώσεων.

Βοηθά στην πρόληψη του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

Η προσαρμοστική επίδραση του bacopa αξιολογήθηκε σε μια μελέτη σε αρουραίους που μοιράστηκαν Φαρμακολογία, Βιοχημεία και Συμπεριφορά. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το απόσπασμα από B. monnieri Έχει «ισχυρή» προσαρμογόνο δράση. Έτσι τα πράγματα είναι, θα μπορούσε να βελτιώσει την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη υποστηρίζει αυτές τις ιδιότητες. Σε αυτό, η χορήγηση φυτικών εκχυλισμάτων συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προκαλεί συμπτώματα στρες και άγχους.

Από την πλευρά της, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι το φυτό βελτιώνει τη γνωστική απόδοση και μειώνει τις καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που επηρεάζονται από αρχόμενες εκφυλιστικές διαταραχές.

Άλλες πιθανές χρήσεις του bacopa

Το άφθονο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του Bacopa συνδέεται συχνά με άλλα ενδιαφέροντα οφέλη. Και ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες και πληρέστερες μελέτες, ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες έχουν πολλά υποσχόμενα ευρήματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Σε μια κλινική δοκιμή που κοινοποιήθηκε από Πρόοδοι στην Ιατρική Νου-Σώματος, Το 85% των παιδιών με ΔΕΠΥ, έλαβαν θεραπεία για 6 μήνες με 225 mg ημερησίως εκχυλίσματος από Bacopa monnieri, Είχαν βελτίωση στον έλεγχο των παρορμήσεων και στην απροσεξία.
 • Οι μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα δείχνουν ότι Bacopa monnieri έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επαλήθευση αυτών των επιδράσεων στον άνθρωπο.
 • Τα φλαβονοειδή και οι σαπωνοσίδες στο bacopa έχουν αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Σε μελέτες σε ζώα, το φυτό εμφάνισε αγγειοδιασταλτικό δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του συνδέθηκε με την πρόληψη του στεφανιαίου κινδύνου. Απαιτούνται συμπαγείς μελέτες σε ανθρώπους
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιπποφαές: οφέλη για την υγεία
Η δράση του φυτού στο νευρικό σύστημα μας επιτρέπει να υποθέσουμε ποικίλες επιδράσεις, βελτιώνοντας τη μνήμη, τη νευρική μετάδοση και την προσαρμογή στο στρες.

Κίνδυνοι και παρενέργειες Bacopa

Γενικά, Το bacopa είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Ακόμα κι έτσι, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Ομοίως, η χρήση του αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Στομαχικο Ελκος.
 • Απόφραξη των νεφρών.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Διαταραχές του θυρεοειδούς.
 • Χολική και εντερική απόφραξη.
 • Ασθενείς με βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός).

Όπως και άλλα φυτά, Η ταυτόχρονη κατανάλωσή του με φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι αλληλεπιδρά με την αμιτριπτυλίνη, η οποία είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου.

Για να αποφύγετε αυτές τις αντιδράσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.

Δοσολογία και παρουσιάσεις

Σε ηλεκτρονικά καταστήματα, φαρμακεία και καταστήματα βοτάνων, το bacopa διανέμεται ως δισκία, εκχυλίσματα, σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά φυτά και ως ξηρό φυτό για έγχυση. Ωστόσο, Συνήθως δεν είναι εύκολο να το βρεις στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μορφές κατανάλωσης πρέπει να γίνονται με προσοχή, τηρώντας τις δόσεις που προτείνει ο κατασκευαστής. Συχνά, Συνιστώνται μεταξύ 300 mg και 450 mg την ημέρα. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την παρουσίαση.

Τι να θυμάστε για το bacopa;

Στην Αγιουρβεδική ιατρική, Το Bacopa εκτιμάται για τις δυνατότητές του να τονώνει τη μνήμη, μειώνουν τα επίπεδα στρες και προστατεύουν τη γνωστική υγεία. Ορισμένες έρευνες έχουν αξιολογήσει αυτές τις επιπτώσεις και έχουν κάνει πολλά υποσχόμενα ευρήματα. Ακόμα κι έτσι, απαιτούνται πιο στέρεες και πειστικές μελέτες.

Δεν πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής κατά των ασθενειών. Η χρήση του είναι απλώς συμπληρωματική και, στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να επιβλέπεται από το γιατρό. Στην αγορά, το φυτό είναι σπάνιο και δυσεύρετο, κάτι που είναι επίσης ένα μειονέκτημα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button