Εφηβοι

7 συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τους γονείς

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη σχέση σου με τους γονείς σου, να είσαι αυτός που θα κάνει το πρώτο βήμα. Η κατανόηση, η επικοινωνία και η θετικότητα θα είναι τα κλειδιά. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021

Όταν φτάνει η εφηβεία, είναι σύνηθες φαινόμενο η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών να είναι αγανακτισμένη., είτε γιατί οι νέοι είναι εχθρικοί και αδιάφοροι είτε γιατί οι γονείς δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο στάδιο των παιδιών τους και συνεχίζουν να τους συμπεριφέρονται σαν παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το άτομο γίνεται νεαρός ενήλικας, ο δεσμός αποκαθίσταται, αλλά σε άλλες, η ενόχληση εδραιώνεται και διαρκεί για δεκαετίες. Επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, θέλουμε να σας προσφέρουμε μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τους γονείς.

Οι δεσμοί που ενώνουν γονείς και παιδιά είναι από τους πιο σημαντικούς και σημαντικούς. Για το λόγο αυτό, αποτελούν πηγή μεγάλης αγάπης και ικανοποίησης, αλλά μπορούν να γίνουν και πηγή διαφωνιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς μας όχι μόνο μας έχουν δώσει ζωή, αλλά μας έχουν μεγαλώσει με τον καλύτερο τρόπο που ήξεραν.

Με τις αποτυχίες και τα λάθη τους, είναι οι πιο άνευ όρων άνθρωποι που έχουμε. Γιατί λοιπόν να μην κάνετε μια προσπάθεια να απολαύσετε έναν υγιή και ικανοποιητικό δεσμό μαζί τους;

Γιατί είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η σχέση με τους γονείς;

Όλα θα ήταν πιο απλά αν οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών ήταν συνεχώς ρευστές, εύκολες και ευγενικές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πρώτον, είναι πολύ έντονοι και στενοί συναισθηματικοί δεσμοί, που επηρεάζουν και τα δύο μέρη και Έχουν μεγάλο αριθμό απαιτήσεων και προσδοκιών.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να διδάξετε έναν έφηβο να παίρνει σωστές αποφάσεις;

Έτσι, οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να εκπληρώσουν αυτό που πρόβαλαν για αυτά. και τα παιδιά, από την πλευρά τους, περιμένουν από τους γονείς τους να συμμορφωθούν με το ιδανικό των γονέων που έχουν στο μυαλό τους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει (και είναι αδύνατο να συμβεί 100%), προκύπτουν μνησικακίες, μνησικακίες, απογοητεύσεις και θυμός, που καταλήγουν να αμαυρώνουν τον δεσμό.

Με λίγα λόγια, σε αυτή τη σχέση προβάλλεται το βαθύτερο μέρος του καθενός. Εάν δεν το γνωρίζουμε αυτό, μπορούμε να επιτεθούμε στον άλλον.

Από την άλλη πλευρά, το χάσμα γενεών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Οι εποχές είναι διαφορετικές, οι ρυθμοί, οι ανάγκες, ο τρόπος ζωής. Αυτό που ήταν χρήσιμο και κατάλληλο για τους γονείς μπορεί να μην είναι έτσι για τα παιδιά.

Αυτό συνεπάγεται ότι τα παιδιά αισθάνονται ότι παρεξηγούνται και οι γονείς αγνοούνται. Εάν δεν επιτευχθεί επικοινωνία και κατανόηση και από τις δύο πλευρές, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν δυσκολίες και συγκρούσεις.

Πώς να βελτιώσετε τη σχέση με τους γονείς;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν μια σχέση δεν λειτουργεί σωστά, Είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων.. Ανεξάρτητα από τα αρνητικά χαρακτηριστικά που πιστεύετε ότι έχουν οι γονείς σας, μπορείτε να κάνετε πολλά για να κάνετε τις ανταλλαγές σας πιο ευχάριστες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές οδηγίες και συμβουλές.

Οι συγκρούσεις με τους γονείς είναι αναπόφευκτες, αλλά μπορούμε να τις δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση.

1. Θεράπευσε το παρελθόν

Για να βελτιώσετε τη σχέση με τους γονείς, είναι απαραίτητο να συγχωρείτε και να αφήνετε πίσω το παρελθόν. Για να το αφήσεις πίσω πρέπει να το θεραπεύσεις.

Ίσως νιώθεις ότι οι γονείς σου δεν σου πρόσφεραν την αγάπη ή την υποστήριξη που χρειαζόσουν, ότι οι πράξεις ή τα λόγια τους σε πλήγωσαν, ότι δεν σου έδωσαν την εκπαίδευση ή τη ζωή που σου άξιζε. Έχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε έτσι, αλλά αν δεν δουλέψετε πάνω σε αυτά τα συναισθήματα, ο πόνος θα συνεχιστεί.

Η μετάβαση σε έναν επαγγελματία μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε την παιδική σας ηλικία, να ενσωματώσετε τις προηγούμενες εμπειρίες σας και να κατανοήσετε ότι τώρα είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία σας. Από αυτό το σημείο θα μπορείτε πολύ περισσότερο να τροποποιήσετε τον τρέχοντα σύνδεσμο.2. Εκτελέστε μια άσκηση ενσυναίσθησης και κατανόησης

Με βάση τα παραπάνω, είναι πολύ θετικό να θυμάσαι ότι και οι γονείς σου είναι άνθρωποι. Δηλαδή, Είναι άνθρωποι και το κάνουν και το έκαναν όσο καλύτερα μπορούσαν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πληροφορίες για τους γονείς: ποιος είναι ο κίνδυνος των ατμών;

Κάτσε να τους μιλήσεις, να τους ρωτήσεις για τη ζωή τους, για τα παιδικά τους χρόνια, για τις δυσκολίες που πέρασαν. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα δείτε από μια νέα, πιο συμπονετική οπτική. Η κατανόηση από πού προέρχονται μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί ενεργούν όπως κάνουν.

3. Ανεξαρτησία και όρια

Συχνά, όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, οι τεταμένες σχέσεις αμβλύνονται και αυτό συμβαίνει γιατί και οι γονείς και τα παιδιά έχουν τον δικό τους χώρο. Ωστόσο, εάν είστε ακόμα έφηβος, μπορείτε επίσης να θέσετε ορισμένα όρια και να επιδιώξετε την ανεξαρτησία που είναι πιο άνετη και ευχάριστη για όλους.

Για παράδειγμα, δείξτε ότι είστε υπεύθυνοι και αναλάβετε τις σπουδές σας, την τάξη στο δωμάτιό σας και τις εργασίες που σας αντιστοιχούν στο σπίτι. Ετσι οι γονείς σας δεν θα χρειαστεί να σας κυνηγήσουν ή να επιμείνουν να συμμορφωθείτε.

Ταυτόχρονα, οι γονείς σας θα αρχίσουν να σας αντιλαμβάνονται ως ένα ώριμο, υπεύθυνο και έμπιστο άτομο. Θα αλλάξει και η στάση του απέναντί ​​σας.

4. Εκφραστείτε δυναμικά

Η διεκδικητικότητα είναι μια μεγάλη δεξιότητα όταν επικοινωνείς με άλλους, εκφράζεις διαφωνία ή κάνεις αιτήματα. Και είναι αυτό Μας επιτρέπει να εκφράσουμε αυτό που σκεφτόμαστε χωρίς να καταφεύγουμε στη βία, σε φωνές ή ασέβεια, αλλά χωρίς να χρειάζεται να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.

Για να εξασκήσετε τη διεκδίκηση, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Να είστε σταθεροί στο μήνυμά σας, αλλά μην υψώνετε τη φωνή σας Μην με ασεβείς καν.
  • Μίλα από αυτό που νιώθειςαντί να κατηγορείς τον άλλον για κάτι. «Όταν με συγκρίνεις με τον αδερφό μου νιώθω ταπεινωμένος» είναι καλύτερο από «Με ταπεινώνεις συνέχεια».
  • Κάντε σαφή αιτήματα: Για παράδειγμα, «Θα ήθελα να μην μου επαναλαμβάνετε συνέχεια αυτό που πρέπει να κάνω και να εμπιστεύεστε ότι θα είμαι υπεύθυνος»..
  • Επισημάνετε τη νίκη για όλους: Για παράδειγμα, «Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαλώναμε τόσο πολύ και θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα, αυτό που θέλω»..


5. Ελπίστε για το καλύτερο και αναγνωρίστε το

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να σκέφτεστε τους γονείς σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ίσως, ότι είναι πολύ αυστηροί ή αδιάλλακτοι ή ότι πάντα σας επικρίνουν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συνιστώνται αθλητικά συμπληρώματα για εφήβους;

Ωστόσο, εκτελέστε την άσκηση προσπαθήστε να εντοπίσετε εκείνες τις συμπεριφορές που σας αρέσουν και να τις εκτιμήσετε. Όταν σας κάνουν ένα κομπλιμέντο ή σας δείχνουν υποστήριξη, να το έχετε κατά νου και να είστε ευγνώμονες. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αρχίσετε να τα βλέπετε από διαφορετική οπτική γωνία, αλλά θα τα ενθαρρύνετε επίσης να συνεχίσουν να σχετίζονται μαζί σας με αυτόν τον θετικό τρόπο.

6. Το να έχεις ειρήνη είναι πιο υγιές από το να έχεις δίκιο

Όταν ο θυμός, η απογοήτευση ή ο εγωισμός μας κυριαρχούν, δεν είμαστε σε θέση να συλλογιστούμε και μπορούμε να εμπλακούμε σε άχρηστες διαφωνίες. Ακόμα και να λέμε πράγματα που αργότερα μετανιώνουμε.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε σταθερή αποφασιστικότητα να επιλέξετε τις μάχες σας, να μάθετε να αναπνέετε για να μην εκραγείτε και να επιλέγετε σκόπιμα τα λόγια σας. Το να έχεις ειρήνη είναι πιο υγιές από το να έχεις δίκιο. Το να μένεις σιωπηλός δεν είναι αδυναμία και το να μην εμπλακείς σε καυγά είναι μερικές φορές η καλύτερη απόφαση για τον εαυτό σου και τους άλλους.

Η διεκδικητική επικοινωνία είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε σχέσεις από ένα άλλο μέρος, λιγότερο βίαιη και επιθετική.

7. Κράτα το μυαλό και την καρδιά σου ανοιχτά

Τέλος, να θυμάσαι ότι οι γονείς σου σου έχουν δώσει ζωή, τον χρόνο τους και τη στοργή τους, ακόμα κι αν δεν έγινε όπως θα ήθελες. Για αυτό, μπορείτε να τους τιμήσετε και έτσι να συμφιλιωθείτε μαζί τους μέσα.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι διδασκαλίες και οι συμβουλές του που απορρίπτετε μπορεί να σας είναι χρήσιμες.; Επομένως, να είστε ανοιχτοί στο να μοιραστείτε στιγμές και συνομιλίες με την αληθινή πρόθεση να ακούσετε. Κρατήστε το μυαλό και την καρδιά σας ανοιχτά σε αυτούς. Τέλος, η βελτίωση της σχέσης με τους γονείς έχει ως αποτέλεσμα τη δική μας γαλήνη και ευημερία. Κάντο για σένα.

Η βελτίωση της σχέσης με τους γονείς δεν είναι η αναζήτηση της τελειότητας

Ακόμα κι αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις και συγκρούσεις σε διαφορετικές περιπτώσεις. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε παιδιά ούτε γονείς.

Ωστόσο, αλλάζοντας τη στάση σας θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε με πιο υγιή και θετικό τρόπο. Οι σχέσεις μεταμορφώνονται με βάση το τι βάζουμε σε αυτές; Ξεκινήστε βάζοντας περισσότερα από τον εαυτό σας και θα αποκομίσετε μεγάλες χαρές.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button