Εφηβοι

6 συμβουλές για να μιλήσετε για το σεξ με έναν έφηβο

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων είναι ένα καθήκον που πρέπει να επιτελούν οι γονείς τους. Πώς όμως να προσεγγίσουμε το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο; Σας προσφέρουμε ορισμένες οδηγίες σχετικά με αυτό.

Αν και η σεξουαλικότητα είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του ανθρώπου, Πολλοί γονείς αρνούνται να μιλήσουν για το σεξ με τον έφηβό τους.. Ίσως για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για το νεαρό άτομο ή για τη σεμνότητα και την αμηχανία του ίδιου του ενήλικα. Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες γίνονται λιγότερο συχνά από όσο χρειάζεται.

Είναι αλήθεια ότι στα εκπαιδευτικά κέντρα οι έφηβοι μπορούν να δέχονται ομιλίες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Ωστόσο, η ιδέα που έχουν οι νέοι για το σεξ προέρχεται από τους συνομηλίκους τους, τα μέσα ενημέρωσης και, στη χειρότερη περίπτωση, το πορνό.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα καθήκον που βαρύνει τους γονείς. Αν δεν το πραγματοποιήσουν, Ο ανήλικος μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεχυμένες και επιβλαβείς πληροφορίες. Επομένως, δεδομένης της συναισθηματικής σημασίας των πρώτων σχέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγονται, είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά τους και να επιλύουν τυχόν αμφιβολίες.

Κλειδιά για να μιλήσουμε για το σεξ με έναν έφηβο γιο

Εδώ συγκεντρώνουμε μερικά κλειδιά και συμβουλές για να μιλήσουμε για το σεξ με έναν έφηβο. Υπάρχουν συνολικά 6 προτάσεις προς εφαρμογή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να προωθήσετε τα υγιή ραντεβού κατά την εφηβεία;

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Αν σκεφτούμε να μιλήσουμε για σεξ με έναν έφηβο, μπορεί να φανταστούμε τους εαυτούς μας να καθόμαστε απέναντι από αυτόν, να χρησιμοποιούμε έναν σοβαρό τόνο και να νιώθουμε άβολα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος προσέγγισης της σεξουαλικότητας και δεν χρειάζεται να είναι και ο πιο προτεινόμενος.

Γενικά, Είναι προτιμότερο αυτή η εκπαίδευση να γίνεται φυσικά και σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει.. Εάν σε κάθε στάδιο της εξέλιξης προσαρμόσουμε τη γλώσσα για να μεταδώσει τις πιο σχετικές πληροφορίες, θα φτάσουν στην εφηβεία με πολύ πιο ξεκάθαρες ιδέες.

Εκτός, Οποιαδήποτε χαλαρή στιγμή (όπως μια βόλτα με αυτοκίνητο) μπορεί να είναι κατάλληλη για να συζητήσετε για τη σεξουαλικότητα. Η αξιοποίηση σχετικών ταινιών, τραγουδιών ή καθημερινών καταστάσεων μπορεί να μας ανοίξει μια πόρτα για να προσεγγίσουμε το θέμα φυσικά.

Ευελιξία και ανεκτικότητα

Μερικοί γονείς είναι πολύ άκαμπτοι όταν μιλούν για σεξ με τα παιδιά τους. Εστιάζουν, πάνω απ’ όλα, στο να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις ως αρνητικές ή επικίνδυνες και κρίνουν και επικρίνουν άλλους νέους που αποφασίζουν να τις διατηρήσουν.

Αυτό συνήθως εξυπηρετεί τον σκοπό της αποθάρρυνσης των παιδιών τους από το να ξεκινήσουν πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, το αποτέλεσμα συνήθως δεν είναι το αναμενόμενο.

Αποφεύγοντας να μιλήσουμε για ένα θέμα ή εκθέτοντας το με αρνητικό τρόπο, δεν θα το κάνουμε να πάψει να υπάρχει.. Ο έφηβος πιθανότατα θα κάνει σεξ ούτως ή άλλως, αλλά θα το κάνει με μια λανθασμένη αντίληψη και γεμάτο ενοχές και φόβο μήπως απογοητεύσει τους γονείς του.

Για το ίδιο, Είναι προτιμότερο να προσεγγίζετε το θέμα με ανοιχτή, ευέλικτη και ανεκτική νοοτροπία.. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί και θα νιώθει ασφαλές να εκφράσει αμφιβολίες.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αλκοολισμός σε εφήβους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Συνεχίστε να διαβάζετε: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τα σεξουαλικά ταμπού

Σαφείς και αληθινές πληροφορίες

Πάνω από όλα, Δώστε στο παιδί σας ακριβείς πληροφορίες που μπορούν να το βοηθήσουν να λάβει συνειδητές αποφάσεις. Μιλήστε του για τον κίνδυνο εγκυμοσύνης και τη μετάδοση ασθενειών σε διάφορες σεξουαλικές πρακτικές. Εξηγήστε τις εναλλακτικές λύσεις για να προστατευθείτε.

Και μην ξεχάσετε να ασχοληθείτε με το ηθικό και συναισθηματικό επίπεδο των σεξουαλικών σχέσεων. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο σεβασμός (για τον εαυτό σας και τους άλλους) και η συναισθηματική ευθύνη είναι απαραίτητα.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα: Πώς μπορούν οι γυναίκες να προστατευτούν από ΣΜΝ;

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για να μιλήσετε για το σεξ με έναν έφηβο

Εκτός από τα παραπάνω, συνιστούμε να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει την κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση:

  • Ρωτήστε και ακούστε: Είναι προτιμότερο να μην αντιμετωπίζετε τις συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα ως μονόλογο εκ μέρους σας. Ρωτήστε το παιδί σας τι γνωρίζει ήδη, ποιες αμφιβολίες και ανησυχίες έχει και τι θέλει να απαντήσετε. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε τις απόψεις του παιδιού σας.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν έχετε τις απαντήσεις, αν ισχύει αυτό: Το παιδί σας μπορεί να σας ρωτήσει για ένα θέμα για το οποίο δεν είστε ενημερωμένοι ή δεν ξέρετε πώς να απαντήσετε. Μην φοβάστε να το υποθέσετε και καλέστε τον να ψάξουμε μαζί τις απαντήσεις. Η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να είναι ευεργετική και διευκρινιστική.
  • Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να μιλάει για τη σεξουαλικότητα με άλλα άτομα παρά με εσάς: Αυτό δεν είναι κακό, αφού μπορεί να είναι εμπλουτιστικό για αυτόν να έχει την υποστήριξη και τη γνώμη άλλων ενηλίκων της οικογένειας. Ωστόσο, εκφράστε και τις απόψεις σας και διαβεβαιώστε τον ότι θα είστε πάντα διαθέσιμοι να μιλήσετε.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τον έφηβό σας

Η συζήτηση για το σεξ με τον έφηβό σας θα τον προστατεύσει σωματικά και συναισθηματικά

Το να μιλάτε για τη σεξουαλικότητα με το παιδί σας μπορεί να είναι άβολο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για να γνωρίζετε τους κινδύνους στους οποίους είστε εκτεθειμένοι και πώς να τους αποφύγετε.

Το να έχετε τις σωστές πληροφορίες θα σας προστατεύσει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσετε την πίεση των συνομηλίκων και να αποφύγετε μη συναινετικές σχέσεις. Τελικά, ο στόχος είναι να μπορείς να παίρνεις υπεύθυνες και τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ξέρεις ότι έχεις έναν ενήλικα που θα είναι εκεί για να σε καθοδηγήσει και να σε υποστηρίξει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Albury, K. (2014). Το πορνό και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το πορνό ως σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Πορνογραφικές Σπουδές, 1(1-2), 172-181.
  • Agreda, ΑΗΚ (2008). Επιρροή των γονέων στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Educere, 12(40), 79-87.
  • Mendoza Tascón, LA, Claros Benítez, DI, & Peñaranda Ospina, CB (2016). Πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα και εγκυμοσύνη στην εφηβεία: κατάσταση της τέχνης. Χιλιανό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας, 81(3), 243-253.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button