Εφηβοι

5 σημάδια πιθανής βίας σε ζευγάρια εφήβων 2024

Η βία στα εφηβικά ζευγάρια είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Τι κάνουμε λάθος; Η προσοχή σε όλα τα σημάδια θα είναι σημαντική.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2023

Όταν μιλάμε για προβλήματα σε ζευγάρια, πάντα στο μυαλό μας έρχονται οι ενήλικες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί φωνή στη βία στα ζευγάρια εφήβων και να αντιμετωπιστεί το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος.

Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Επειδή οι γονείς μπορούν να ανιχνεύσουν εάν υπάρχει βία στα έφηβα ζευγάρια για να σταματήσουν αυτού του είδους τις επιβλαβείς καταστάσεις στα νεότερα.

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία, τους τύπους επιθετικότητας στα έφηβα ζευγάρια, τα σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψουμε και μερικές συμβουλές για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Η βία εξακολουθεί να είναι συχνό θέμα. Είναι καιρός να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει αυτό.

Τι λένε οι στατιστικές για τη βία σε ζευγάρια εφήβων;

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τη βία σε ζευγάρια εφήβων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στους 11 μαθητές γυμνασίου έχει βιώσει κάποιο είδος βίας από τον σύντροφό του τον τελευταίο χρόνο. Το αναφέρουν επίσης 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας της.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για την πρόληψη του αλκοολισμού στα έφηβα παιδιά σας

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Νέων (INJUVE) παρέχει δεδομένα που εκτιμούν ότι μεταξύ 3% και 24% των γυναικών εξαναγκάστηκαν κατά την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Ίσως, μετά από αυτή την ενημέρωση, ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά.

Αλλά παρόλο που αυτά τα δεδομένα επικεντρώνονται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, οι έφηβοι δεν υφίστανται βία από τους συντρόφους τους; Η αλήθεια είναι ότι ναι. Οι άνδρες, σύμφωνα με το CDC, έχουν βιώσει βία σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό (14%).Είδη βίας σε ζευγάρια εφήβων

Η βία στα εφηβικά ζευγάρια μπορεί να είναι διαφόρων τύπων. Το πρώτο είναι η φυσική, αν και δεν είναι απαραίτητος ένας ξυλοδαρμός για να θεωρηθεί έτσι. Το χαστούκι, το σπρώξιμο, το σπρώξιμο ή το τραύμα είναι επίθεση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ψυχολογική βία, η οποία είναι και η πιο δύσκολη ανίχνευση. Αυτός ο τύπος είναι πολύ λεπτός, υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του άλλου για να διευκολύνει τη χειραγώγηση. Είναι σπαρακτική βία.

Στη συνέχεια, βρίσκουμε ένα είδος βίας για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει στις στατιστικές: τη σεξουαλική βία. Να αγγίζει τον άλλον με τρόπους που ο άλλος δεν θέλει, να τον αναγκάζει να κάνει σχέσεις, να δημοσιεύει οικείες εικόνες χωρίς τη συγκατάθεσή του. Όλα αυτά είναι και βία.

Τέλος, ένα από τα τελευταία είδη είναι το stalking. Κατασκοπεύστε τον σύντροφό σας, ελέγξτε τον, κυνηγήστε τον. Αυτό προκαλεί μεγάλο φόβο στο άλλο άτομο, το οποίο νιώθει εκφοβισμό και μπορεί να περιορίσει τις μοναχικές του δραστηριότητες.

Η βία στα εφηβικά ζευγάρια μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, ακόμη και καταδίωξη.

Σημάδια βίας σε ζευγάρια εφήβων

Τώρα που γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για τη βία στα έφηβα ζευγάρια, πώς μπορούν οι γονείς να την εντοπίσουν; Είναι αλήθεια ότι βρίσκονται σε ένα περίπλοκο στάδιο, στο οποίο οι εναλλαγές της διάθεσης και το κλείσιμο στον εαυτό τους μπορεί να δυσχεράνει την επικοινωνία σε αυτό το θέμα. Επομένως, Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι προσεκτικοί και με τα μάτια ορθάνοιχτα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  6 συμβουλές για να μιλήσετε για το σεξ με έναν έφηβο

1. Απομονώνονται από τους φίλους τους

Η εφηβεία είναι ένα στάδιο στο οποίο οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί. Αν ένας νεαρός αρχίζει να μην βγαίνει με τους φίλους του, μόνο με τη σύντροφό του, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αν δεν είστε πολύ ντροπαλοί ή είστε σε νέο σχολείο, δεν είναι φυσιολογικό να μην έχετε χρόνο για τους φίλους σας.

2. Έχουν σημάδια στο σώμα τους

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι βίας στην εφηβεία είναι σημάδια στο σώμα. Εάν οι νέοι αρχίζουν να καλύπτουν ορισμένα μέρη όταν κάνει ζέστη ή Υπάρχουν μέρες που φορούν πολύ μακιγιάζ, Μπορείς να υποψιαστείς ότι κάτι συμβαίνει.

3. Η ιδιοσυγκρασία του είναι εκρηκτική

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να ρωτούν τι συμβαίνει όταν παρατηρούν κάποια από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια ή όταν ζητούν από τον νεαρό να τους μιλήσει για τη σχέση τους. Εάν η αντίδραση είναι εκρηκτική και υπερβολικά υπερβολικήπρέπει να υποψιαστείς ότι κάτι συμβαίνει.

4. Τα κοινωνικά δίκτυα ελέγχονται

Για να ασκήσουν βία, τα έφηβα ζευγάρια έχουν συνήθως τους κωδικούς πρόσβασης στα κοινωνικά τους δίκτυα και τα δικά τους κινητά τηλέφωνα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό και Οι γονείς πρέπει να προειδοποιούνται και να προσπαθούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό.. Είναι μια ειδοποίηση.5. Υπάρχουν ταπεινώσεις

Οι ταπεινώσεις, τα άσχημα λόγια, η προσπάθεια να μειώσεις τον άλλον. Όλα αυτά είναι σημάδι βίας σε ζευγάρια εφήβων. Όταν είναι στο σπίτι, οι γονείς πρέπει να προσέχουν.

Η βία μπορεί να είναι συγκαλυμμένη και όχι τόσο εμφανής. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Πώς να αποτρέψετε να συμβεί αυτό;

Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να αισθάνονται αβοήθητοι σε αυτή την κατάσταση.. Επομένως, για να λύσετε το πρόβλημα είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να μιλήσετε στα παιδιά σας και να αφεθείτε στα χέρια επαγγελματιών που ειδικεύονται στη βία μεταξύ εφήβων ζευγαριών.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία, τι τις προκαλεί;

Για να το αποτρέψετε, είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία στο σπίτι για αυτό το θέμα και για τις συμπεριφορές που δεν πρέπει να επιτρέπονται σε μια σχέση. Επιπλέον, μπορείτε να καλέσετε το 900 20 20 10 στην Ισπανία. Μάθετε ποια είναι τα μέσα βοήθειας και επικοινωνίας στη χώρα σας, σίγουρα υπάρχουν.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Dalouh, R., & Ayala, ES (2020). Εκπαίδευση στις αξίες ως πρόληψη της βίας σε ζευγάρια εφήβων σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα. ΕΚΔΟΣΕΙΣ, πενήντα(1), 61-81.
  • López Gonzalez, E. (2020). Η έμφυλη βία στους εφήβους.
  • Perea, LG, & Viejo, C. (2020). Μύθοι ρομαντικής αγάπης και ποιότητας στις συναισθηματικές σχέσεις των εφήβων. Ibero-American Journal of Psychology, 13(1), 151-161.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button