Εφηβοι

13 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν έφηβο

Η διατήρηση μιας ρευστής συνομιλίας με τον έφηβό σας θα εξαρτηθεί από τα ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα που προτείνετε. Σας προσφέρουμε μια λίστα προσεγγίσεων με τις οποίες θα τραβήξετε την προσοχή τους.

Η εφηβεία οδηγεί σε αλλαγές που ξεπερνούν τη σωματική. Αυτό το στάδιο πηγαίνει συνοδεύεται από προκαταλήψεις και ισχυρισμούς που συνορεύουν με τα περίπλοκα της ενασχόλησης με τους νέους. Αλλά υπάρχουν πάντα τρόποι για να προωθηθεί η προσέγγιση. Για παράδειγμα, να κάνετε ερωτήσεις σε έναν έφηβο που τον κάνουν να νιώθει ότι τον κατανοούν και δεν τον εισβάλλουν.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) αντιλαμβάνεται την εφηβεία ως μια απαραίτητη φάση για να γίνεις ενήλικας, με πολλαπλές δυνατότητες μάθησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από την πλευρά του, καθορίζει την περίοδο από 10 έως 19 έτη.

Αυτή τη στιγμή, η πρόκληση για τους ενήλικες είναι να θέσουν τα θεμέλια για μια υγιή σχέση με τα παιδιά. Ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχούν τα social media.

Η σημασία της επικοινωνίας με τα παιδιά

Οι γονείς και τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα όταν η επικοινωνία είναι αποτελεσματική. Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα συμπεριφορών που βλάπτουν τη συνύπαρξη και περιορίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο Περιοδικό Επιστημονικής Διάδοσης.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αποτρίχωση σε κορίτσια και εφήβους: συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου

Από την πλευρά του, το θεσμικό αποθετήριο του Εθνικού Ανοιχτού και Εξ Αποστάσεως Πανεπιστημίου τονίζει ότι ορισμένες οικογενειακές μονάδες παρουσιάζουν συγκρούσεις λόγω απουσίας διαλόγου, παρουσίας μη συμμόρφωσης και αδυναμίας εξεύρεσης λύσεων. Σε αυτό το πνεύμα, προτείνεται στους γονείς να καλλιεργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί αν αυτό που επιδιώκεται είναι η κατανόηση και η καλή συνύπαρξη, είναι απαραίτητο να ενδιαφέρονται για το τι βιώνει η νεολαία καθημερινά.Ερωτήσεις σε έναν έφηβο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών

Η κοινωνικοποίηση της οικογένειας έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά όταν τα ακούς, δίνεις σημασία σε αυτά που λένε, επικυρώνεις τις απόψεις τους χωρίς να κρίνεις και τους δείχνεις πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Φαίνεται δύσκολο; ειδικά όταν κάποιοι νέοι κρύβονται πίσω από σύντομες απαντήσεις.

Λοιπόν, ποιος είναι ο τρόπος κατανόησης και ενίσχυσης της επικοινωνίας; Αν ρωτήσετε έναν έφηβο τις παρακάτω ανησυχίες, θα σπάσετε τον πάγο και θα ανοίξετε τον δρόμο σε ρευστές συζητήσεις.

Η επικοινωνία με τους εφήβους δεν μπορεί να σταματήσει λόγω της αντίστασης των γονέων ή των παιδιών.

1. Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που σου συνέβη σήμερα;

Με λίγα λόγια, οι αστείες καταστάσεις αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να ξεκινήσετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Σίγουρα ο γιος σου έχει ένα ανέκδοτο με τον οποίο θα μοιραστούν το γέλιο.

2. Ποιο είναι το μουσικό σχήμα που σου αρέσει;

Δεν πρόκειται για ανάμιξη στα γούστα τους, αλλά για γνωρίζετε τις προτιμήσεις σας. Επιπλέον, οι νέοι λατρεύουν να μιλούν για την αγαπημένη τους μουσική. Ακούστε μερικά τραγούδια μαζί και θα δείτε πώς κυλούν άλλα τραγούδια.

3. Ποιος είναι ο καλύτερός σου φίλος;

Ίσως γνωρίζετε τους φίλους τους, αλλά δεν ξέρεις ποιος είναι ο πιο κοντινός. Ζητήστε από το παιδί σας να συναντήσει τον καλύτερό του φίλο και αφήστε το να αποφασίσει πότε θα το πάει σπίτι.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να αντιμετωπίσεις το να είσαι γονείς στην εφηβεία;

4. Τι ζηλεύεις στις οικογένειες των φίλων σου;

Όλες οι οικογένειες είναι διαφορετικές και ο ρόλος τους είναι βασικός στη συμπεριφορά των νέων. Είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να συγκρίνει πτυχές και να συμπάσχεις με ό,τι είναι έξω από τον κύκλο σου.

Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό Ιατρικών Πυλών αναφέρει ότι ο πυρήνας της οικογένειας πρέπει να προσαρμοστεί για να λύσει και να υποστηρίξει τα στάδια της εφηβείας, αφού αργότερα θα αντανακλάται στην αυτοεκτίμηση, την ανεξαρτησία, την ένταξη του παιδιού στην κοινωνία και την αυτονομία από τους γονείς. Μην μείνετε σε φθόνο. δουλέψτε και κατανοήστε αυτό το συναίσθημα.

5. Τι κανόνα θα βάζατε για όλο το σπίτι;

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που θα έλθουν περισσότερο σε έναν έφηβο, επισημάνετε ποιον κανόνα θα καθορίζετε στο σπίτι. Κι αυτό γιατί, λόγω της κατάστασής τους, έχουν συνηθίσει να συμβιώνουν σε περιβάλλοντα όπου οι κανόνες ορίζονται από άλλους.

Το να βάλετε έναν τόνο θα σας κάνει να νιώσετε ότι περιέχεστε και σεβόμαστε. Επιπλέον, σας επιτρέπει να διαχειριστείτε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, να προσδιορίσετε τι δεν σας αρέσει.

6. Τι σας προκαλεί φόβο;

Το να μείνει χωρίς φίλους, να μην γίνει δεκτός και να αποτύχει σε εξετάσεις είναι απλώς ένα δείγμα του τι φοβάται ένας νέος. Οι γονείς πρέπει να ανακαλύψουν αυτούς τους φόβους και βοηθήστε να ξεπεραστούν.

7. Ποια υπερδύναμη θα θέλατε να αναπτύξετε;

Όλες οι απαντήσεις είναι σωστές. Δεν υπάρχει ηλικία για να προσγειωθεί η φαντασία. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νεολαίας, οι άνθρωποι σκέφτονται για δυνάμεις που θα διευκόλυναν καθήκοντα ή θα εκπλήρωναν φαντασιώσεις.

8. Πώς είσαι ερωτευμένος;

Η διακριτικότητα για την ερωτική ζωή είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας. Ίσως από οίκτο ή απλώς από επιφύλαξη, προτιμά κανείς να μην θίξει το θέμα. Αλλά δεν βλάπτει να προσπαθήσετε να μάθετε αν υπάρχει συναισθηματικό ενδιαφέρον για κάποιον.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ηλικία της Τουρκίας: Πώς να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε αυτό το στάδιο

9. Υπάρχει κάτι για το οποίο ντρέπεστε για τους γονείς σας;

Ορισμένες γονικές συμπεριφορές τείνουν να στενοχωρούν τα παιδιά. Χωρίς να ακούγεται σαν παράπονο, ρωτήστε τον ποιες συμπεριφορές σας τον ενοχλούν.

Πιθανότατα νόμιζες ότι ήταν ένα αστείο γεγονός, αλλά όχι για εκείνον. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να αντιμετωπίσετε μαζί την αίσθηση του χλευασμού.

10. Τι σας αρέσει περισσότερο στην οικογένειά μας;

Ανεξάρτητα από το πόσο συνηθισμένη μπορεί να φαίνεται η οικογένειά σας, Σίγουρα υπάρχει κάτι που το κάνει ξεχωριστό. Ανακαλύψτε το από τα μάτια του παιδιού σας.11. Υπάρχουν προβλήματα εκφοβισμού στο σχολείο σας;

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η εκφοβισμός Συμβαίνει μόνο στα σχολεία. Μερικές φορές οι stalkers περιβάλλουν το θύμα στον άμεσο κύκλο τους. Η έρευνα για το εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για να αποκρυπτογραφηθεί εάν η παρενόχληση λαμβάνει χώρα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι κρίσιμη, γιατί σήμερα οι συνέπειες οδηγούν σε κατάθλιψη και άγχος, όπως αναφέρει το portal. Σταματήστε τον εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός δεν είναι μόνο στο σχολείο. Αυτό το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή, αλλά να μην το αφήσετε να ξεφύγει.

12. Ποια είναι η κύρια δύναμή σας και η μεγαλύτερη αδυναμία σας;

Σε οποιαδήποτε ηλικία υπάρχουν πράγματα που γίνονται καλά και άλλα όχι και τόσο. Αν ο νέος ξέρει τι να εκμεταλλευτεί, θα τα καταφέρει καλύτερα. Εργαστείτε σε ό,τι παρουσιάζει προβλήματα, ώστε να είναι βέλτιστο στο μέλλον. Διδάξτε του να εφαρμόζει τον πίνακα SWOT.

13. Πού στον κόσμο θα ήθελες να ζεις;

Με αυτή την ερώτηση προσεγγίζεις τα όνειρα. Ρωτήστε τον νεαρό για τα μέρη που θα ήθελε να επισκεφτεί ή να μείνει για να ζήσει. Ποιο αγόρι ή κορίτσι δεν θα ήθελε να επισκεφτεί το Τόκιο, την Αυστραλία ή την Παταγονία;

Λάθη που κάνετε όταν κάνετε ερωτήσεις σε έναν έφηβο

Ένα σημαντικό λάθος στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι πιστέψτε ότι ο νεαρός θα ανοίξει από την αρχή. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και ανατροφοδότηση. Περιμένει δηλαδή και από εσάς να του πείτε τις εμπειρίες σας.

Μην πέφτετε σε γενικεύσεις, εκπτώσεις και επικρίσεις, γιατί θα απομακρυνθείτε από τον στόχο. Ακούστε και δείξτε ενδιαφέρον. Εκεί βρίσκεται η ουσία της κατανόησης του νέου και της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button