Ιατρικές θεραπείες

11 ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε άντρας όταν επισκέπτεται τον ουρολόγο

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ουρολοιμώξεων και παθήσεων του προστάτη, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Σας δίνουμε έναν οδηγό για αυτό το ερώτημα.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε άνδρας όταν επισκέπτεται τον ουρολόγο. Αυτός ο επαγγελματίας ασχολείται με προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα ή των γεννητικών οργάνων (αν και το τελευταίο είναι μόνο στους άνδρες και όχι στις γυναίκες).

Αν και μερικοί άνθρωποι το αποφεύγουν ή το φοβούνται, καλό είναι να προγραμματίζετε μια τακτική επίσκεψη ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας πούμε τι μπορείτε να πείτε ή να ρωτήσετε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Ο ουρολόγος είναι επαγγελματίας υγείας. Εξειδικεύεται στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογιών του ουροποιητικού (και των δύο φύλων) και των γεννητικών οργάνων (ανδρών).

Συγκεκριμένα, ο ουρολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως τα ακόλουθα:

Όταν φτάσεις σε μια συγκεκριμένη ηλικία (άνω των 40 ετών) καλό είναι να προγραμματίσεις μια επίσκεψη στον ουρολόγο για πρόληψη και έλεγχο. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να σας παραπέμψει ο γενικός ιατρός σας λόγω τυχόν συμπτωμάτων που έχουν σημειωθεί.

Σε αυτή τη σειρά ιδεών, ορισμένα σημάδια μπορούν να υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη μια διαβούλευση:

 • Βρεφική ενούρηση: ακούσια ούρηση σε παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας όταν κοιμούνται.
 • Πορεία ή ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 • Δυσκολία συγκράτησης της επιθυμίας να πάτε στην τουαλέτα.
 • Πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά.
 • Τραύμα των γεννητικών οργάνων ή του ουροποιητικού συστήματος.
 • Αλλαγή στο χρώμα και την εμφάνιση των ούρων.
 • Πόνος, δυσφορία ή κάψιμο κατά την ούρηση.
 • Δυσκολία διατήρησης στύσης.
 • Αίσθηση μη ούρησης εντελώς.
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία).
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία


Αυτός ο ειδικός πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της κοιλιακής, των γεννητικών οργάνων και της περιοχής του ορθού. Μπορεί επίσης να παραγγείλει εξετάσεις ούρων ή αίματος, καθώς και απεικονιστικές μελέτες (κυρίως υπερήχους). Ομοίως, ζητά πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής του ασθενούς (διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση τσιγάρου, σωματική δραστηριότητα).

Από την πλευρά της υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε άντρας όταν επισκέπτεται τον ουρολόγο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Ο ουρολόγος μπορεί να ζητήσει εικόνες του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες θα ληφθούν με ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

1. Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ουρώ;

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός φορών την ημέρα που είναι φυσιολογικό να ουρήσετε. Αυτό μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον καιρό, την ενυδάτωση και άλλους παράγοντες.. Ωστόσο, εάν το άτομο θεωρεί ότι πηγαίνει τουαλέτα περισσότερο ή λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο, θα πρέπει να το αναφέρει κατά την επίσκεψη στον ουρολόγο.

2. Τι συμβαίνει εάν δυσκολεύομαι να ουρήσω;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, ο γιατρός θα χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις. Μπορεί να είναι φυσιολογικό στη διαδικασία γήρανσης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οφείλεται σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή σε πρόβλημα νεφρικής λειτουργίας.

3. Σε χρειάζομαι;n εξέταση προστάτη;

Αν και η απάντηση θα καθοριστεί από τον γιατρό και θα εξαρτηθεί από κάθε περίπτωση, Η συνιστώμενη ηλικία για μια πρώτη εξέταση προστάτη είναι τα 55 έτη.. Αυτό έχει ενημερωθεί από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018.

Ωστόσο, στην περίπτωση ατόμων με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορεί να μεταφερθεί στην τέταρτη δεκαετία. Αντίθετα, όσοι είναι άνω των 70 ετών δεν έχουν ένδειξη για εξέταση ρουτίνας για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη.

4. Πώς γίνεται αυτή η εξέταση;

Αυτή η εξέταση περιελάμβανε ψηφιακή ορθική εξέταση και προσδιορισμό PSA πριν από μερικά χρόνια, αλλά αυτό αλλάζει.

Η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) είναι σήμερα η μόνη εξέταση με επιστημονική υποστήριξη. Από την άποψη αυτή, η ίδια Task Force των Ηνωμένων Πολιτειών Preventive Services έχει αποθαρρύνει την ορθική εξέταση από το 2018, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να είναι χρήσιμο τεστ.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Παρακρατήσεις για τους αυτοαπασχολούμενους στην ασφάλιση υγείας σας

5. Πρέπει πάντα να δίνετε εξετάσεις;

Στην περίπτωση αυτής της ερώτησης, ο γιατρός θα αποφασίσει επίσης και θα το βάλει στην εξέταση του ασθενούς. Η σύσταση για έναρξη παρακολούθησης στην ηλικία των 55 ετών υπόκειται στην αξιολόγηση που γίνεται από το άτομο που συμβουλεύεται αυτές τις πληροφορίες.

Αυτό τονίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η μέτρηση του PSA είναι προσωπική απόφαση. Υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι ψευδώς θετικό και το άτομο να υποβληθεί σε ισχυρές θεραπείες που, ίσως, δεν χρειαζόταν.

Γενικά, οι στατιστικές αναφέρουν ότι Όταν είστε άνω των 60 ετών, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη. εάν το PSA έχει παραμείνει χαμηλό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το 20,3% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με αυτή τη νεοπλασία είναι μεταξύ 70 και 75 ετών.

6. Είναι επώδυνη η εξέταση του ορθού;

Αυτό που κάποιοι άνδρες ανησυχούν ή φοβούνται όταν επισκέπτονται τον ουρολόγο είναι η εξέταση του ορθού. Αυτή η πρακτική δεν είναι κανονικοποιημένη στον ανδρικό πληθυσμό, σε σύγκριση με την ΠΑΠ των γυναικών.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι, Αν και μπορεί να είναι άβολο, η ορθική εξέταση δεν πρέπει να είναι επώδυνη. Επιπλέον, απαιτεί λίγο χρόνο και είναι απλό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη αναφέραμε, η τάση είναι να σταματήσουμε να το κάνουμε.7. Πώς μπορώ να ξέρω αν πρόκειται για στυτική δυσλειτουργία;

Όταν ένα άτομο έχει αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα να αποκτήσει ή να διατηρήσει μια στύση κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να ανησυχεί. Παρ ‘όλα αυτά, ένα περιστασιακό επεισόδιο μπορεί να είναι κοινόειδικά σε κάποια προχωρημένη ηλικία.

Για να μπορούμε να μιλάμε για στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να πρόκειται για μια λίγο πολύ μόνιμη αναπηρία. Σε κάθε περίπτωση, κατά την επίσκεψη στον ουρολόγο, ο γιατρός και ο ασθενής θα εξετάσουν την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς συναφείς παράγοντες κινδύνου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Υψηλό ή χαμηλό RDW στο αίμα: τι σημαίνουν οι τιμές του;

Ομοίως, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παθολογίες, καθώς η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει όχι μόνο τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, αλλά και μπορεί να σχετίζεται με διάφορα καρδιαγγειακά, νευρολογικά ή ενδοκρινικά προβλήματα υγείαςσύμφωνα με έρευνα για το θέμα.

8. Πώς θα μάθετε αν υπάρχουν πέτρες στα νεφρά;

Εκτός από τα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τις πέτρες (πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, παρουσία αίματος στα ούρα, δυσφορία ή δυσκολία στην ούρηση), πρέπει να γίνουν εξετάσεις για την αντίστοιχη διάγνωση.

Το υπερηχογράφημα είναι συνήθως η βασική μελέτη.

9. Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων;

Όπως οι γυναίκες κάνουν με το στήθος τους, οι άνδρες μπορούν να κάνουν αυτοεξέταση στους όρχεις τους σε τακτική βάση. Ο γιατρός μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται και τι πρέπει να προσέξει.

Ένα εξόγκωμα, πόνος στη βουβωνική χώρα, αίσθημα βάρους ή αύξηση του όγκου στο όσχεο μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια. Εάν εμφανιστούν, πρέπει να επισκεφτείτε τον ουρολόγο, ο οποίος με τη σειρά του θα εξετάσει και θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις.

Με τον ουρολόγο είναι δυνατό να μιλήσουμε για οικείες ή ενοχλητικές καταστάσεις.

10. Έχετε εμπειρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Σε περίπτωση που έχει εντοπιστεί κάποια παθολογία, Θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό που έκανε τη διάγνωση εάν έχει εμπειρία στη θεραπεία αυτού του προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να προτείνετε κάποιον άλλο ή να κάνετε μια παραπομπή.

11. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα υγείας;

Δεν υπάρχει αλάνθαστη μέθοδος για την πρόληψη προβλημάτων υγείας στο ανδρικό ουροποιητικό ή αναπαραγωγικό σύστημα. Παρ ‘όλα αυτά, Μπορούν να ληφθούν υπόψη ορισμένες γενικές συστάσεις:

 • Αποφύγετε τα τσιγάρα.
 • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού.
 • Ενυδατώστε σωστά.
 • Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ.
 • Εκτελέστε σωματική δραστηριότητα τακτικά.
 • Κάντε ασκήσεις για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους.
 • Μειώστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τρανς λιπαρών.
 • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Εκτός από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε άνδρας όταν επισκέπτεται τον ουρολόγο, υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να αναφέρει ο γιατρός για να τον βοηθήσει στη διάγνωση. Πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο ζωής, τη διατροφή μας, το αν ασκούμαστε ή κάνουμε καθιστική ζωή, τη σεξουαλική λειτουργία, τη συχνότητα και τη μορφή ούρησης, το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό χρόνιων ασθενειών.

Οι πληροφορίες δεν πρέπει να κρύβονται να προσπαθείς να φαίνεσαι καλά ή να μην σε «επιπλήξει» ο γιατρός. Ούτε πρέπει να παραβλέψετε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που πιστεύετε ότι δεν είναι σημαντική. Αυτές οι συμπεριφορές, όχι μόνο βοηθούν, μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση ενός υπάρχοντος προβλήματος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button