Σχέσεις ζευγαριού

10 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αν θέλετε να ανοίξετε τη σχέση σας ως ζευγάρι

Για να ανοίξετε μια σχέση, είναι απαραίτητο να ενισχύσετε την επικοινωνία και να συνάψετε προηγούμενες συμφωνίες. Σας δίνουμε 10 κλειδιά για να μην αποτύχετε στην προσπάθεια.

Οι τρόποι σύλληψης της αγάπης έχουν αλλάξει με τα χρόνια, και παρόλο που η μονογαμία εξακολουθεί να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δημιουργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός, Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που σκέφτονται την ιδέα να ανοίξουν τη σχέση τους.

Είτε λόγω της ανάγκης να ζήσετε νέες εμπειρίες, είτε λόγω της ανάγκης να ζήσετε νέες εμπειρίες, να μην σας περιστερούν σε ό,τι επιβάλλει η κοινωνία σχετικά με τις σχέσεις είτε απλώς λόγω επιθυμίας, το άνοιγμα της σχέσης μπορεί να είναι θετικό εάν και τα δύο μέλη έχουν καλή επικοινωνία και συνάψουν συμφωνίες. Τι συνεπάγεται όμως αυτό το βήμα;

Στην αρχή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, γιατί Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από αυτές τις σχέσεις και πώς αναπτύσσονται. Επιπλέον, μπορούν να ζήσουν υπό διαφορετικές συνθήκες. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 10 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας εάν σκέφτεστε αυτό το είδος σχέσης.

1. Τι σημαίνει άνοιγμα της σχέσης;

Το άνοιγμα μιας σχέσης σημαίνει να αφήνεις πίσω τη μονογαμία —ή να τη θέτεις σε παύση για λίγο— χωρίς αυτό να οδηγεί στο να παύεις να έχεις μια υγιή και σταθερή σχέση. Σε αυτόν τον τύπο συνδέσμου, τα μέλη σύναψη συμφωνιών για τη διερεύνηση σεξουαλικών ή ρομαντικών σχέσεων με τρίτουςχωρίς να το κρύβεις από τον σύντροφό σου.

Κυμαίνεται από την πιθανότητα να έχετε περιστασιακές ή σποραδικές σχέσεις έως την ανάπτυξη πιο σταθερών ή σταθερών συναισθηματικών δεσμών (πολυμορία). Για πολλούς, είναι η ευκαιρία να δοκιμάσουν άλλους τρόπους να αγαπήσουν και να ζήσουν τη σεξουαλικότητα, χωρίς να σπάσουν τον δεσμό με τον σύντροφό τους.

Όταν αποφασίζετε να ανοίξετε τη σχέση σας, αφήνετε στην άκρη την ιδέα της σεξουαλικής και συναισθηματικής αποκλειστικότητας και προτείνετε έναν πιο ευέλικτο τύπο σχέσης, στον οποίο πρέπει να κυριαρχεί η συναισθηματική, σεξουαλική και συναισθηματική ευθύνη.2. Τι είδη ανοιχτών σχέσεων υπάρχουν;

Πριν ξεκινήσετε να έχετε μια ανοιχτή σχέση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορούν να συμβούν αυτά ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Και, σε αντίθεση με τις μονογαμικές σχέσεις, είναι πιο ευέλικτες και δημιουργούν διαφορετικές εμπειρίες, τόσο σεξουαλικά όσο και συναισθηματικά. Ας δούμε.

 • Συναισθηματικά ανοιχτή σχέση. Το ζευγάρι επιτρέπει στον εαυτό του να δεθεί με τρίτους σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά όχι σε σεξουαλικό επίπεδο.
 • Ανοίξτε σεξουαλικά. Είναι ο πιο κοινός τύπος. Και τα δύο μέλη του ζευγαριού συμφωνούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους, χωρίς όμως να έχουν ρομαντική σχέση.
 • Ανοίξτε σεξουαλικά και συναισθηματικά. Είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων. Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν σεξουαλικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με τρίτους, χωρίς αυτό να επηρεάζει την επίσημη σχέση τους.
 • Πολυαμωρία. Σε σχέση με το προηγούμενο σημείο, είναι ένας τύπος ερωτικής και σεξουαλικής σχέσης στην οποία συμμετέχουν τρία ή περισσότερα άτομα ταυτόχρονα. Όλοι γνωρίζουν τη σύνδεση, την αποδέχονται και συνάπτουν τις συμφωνίες τους.
 • Πλατωνική ανοιχτή σχέση. Είναι αποδεκτό ότι το ζευγάρι φλερτάρει με άλλους – αυτοπροσώπως ή εικονικά – αλλά όχι ότι δένονται σεξουαλικά ή συναισθηματικά.
 • Ημι-ανοιχτή σχέση. Είναι επίσης γνωστό ως μονογαμικός και είναι αποδεκτό να ανοίγεις τη σχέση περιστασιακά. για παράδειγμα, δύο ή τρεις φορές το χρόνο.
 • Ανταλλαγή ζευγαριών. Και τα δύο μέλη επιτρέπουν στους εαυτούς τους να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με τρίτους σε ένα πλαίσιο ταλαντευτής

3. Από πού να ξεκινήσω;

Το σημείο εκκίνησης για να ανοίξετε τη σχέση σας είναι να έχετε ειλικρινή και διεκδικητική επικοινωνία. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί, Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το θέμα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και, μετά από αυτό, συνάψτε ένα σύμφωνο.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε κάποιον που βρίσκεται σε μια καταχρηστική σχέση

Σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβετε υπόψη τι πιστεύει ο άλλος, πώς νιώθει για το θέμα και τι είναι πρόθυμος ή όχι να δεχτεί. Μια σχέση μπορεί να ανοίξει μόνο εάν και οι δύο είναι ασφαλείς και άνετοι. Εάν ένα από τα μέρη αισθάνεται ανασφάλεια, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη ζήλια ή διαφωνεί με την ιδέα, είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να είναι επιζήμιο να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη σχέση. Εξ ου και η σημασία του να είσαι απόλυτα ειλικρινής και να θέτεις ξεκάθαρα όρια. με το οποίο συμφωνούν και οι δύο.

4. Ποιες συμφωνίες πρέπει να συναφθούν;

Δεν υπάρχει ενιαία καθορισμένη συμφωνία για το άνοιγμα μιας σχέσης. Η αλήθεια είναι ότι οι κανόνες πρέπει να θεσπίζονται ανάλογα με το πλαίσιο κάθε σχέσης και τον τρόπο σκέψης του κάθε μέλους της. Μόλις συζητηθεί το θέμα, και οι δύο μπορούν να ορίσουν πώς θέλουν να ανοίξουν τη σχέση και τι θα επιτρέψουν ή τι δεν θα επιτρέψουν.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες γενικές συμφωνίες που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν για το καλό της σχέσης. Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις είναι οι εξής:

 • Τύπος ανοιχτής σχέσης: Αυτό πρέπει να οριστεί, αφού οι άλλοι κανόνες προέρχονται από εκεί.
 • Χρόνος: Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πόσο χρόνο θα έχουν οι τρίτοι. Μάλιστα υπάρχουν και αυτοί που καθιερώνουν σταθερές μέρες ή ώρες για να μην επηρεάζει τον χρόνο με το ζευγάρι.
 • Εμπιστευτικότητα και διακριτικότητα: Μερικά ζευγάρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ενημερώσουν τους άλλους για τις συμφωνίες τους. άλλοι, ωστόσο, προτιμούν ένα χαμηλό προφίλ. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πώς θέλουν να το χειριστούν.
 • Σεξουαλική προστασία: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, αφού περιλαμβάνει υγεία. Στην ιδανική περίπτωση, και οι δύο σύντροφοι δεσμεύονται να φροντίζουν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας προφυλακτικά και άλλες μεθόδους αντισύλληψης.
 • Επιλογή Εραστών: Και οι δύο πρέπει να καθορίσουν αν θα εμπλακούν ή όχι στην επιλογή των άλλων εραστών. Για παράδειγμα, κάποιοι διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ με φίλους ή άτομα που και οι δύο γνωρίζουν. Άλλοι προτιμούν να είναι εφάπαξ συναντήσεις και να μην επαναλαμβάνονται με το ίδιο άτομο.
 • Εμπειρίες: Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξεταστούν όλα τα είδη εμπειριών. ταξίδια, ύπνος μαζί, έξοδος για φαγητό, σαββατοκύριακα, ακόμα και σεξουαλικά. Ενώ ορισμένα ζευγάρια είναι ανοιχτά μόνο για σεξουαλικές συναντήσεις, άλλα αποδέχονται ότι υπάρχουν περισσότερες εμπειρίες.
 • Επικοινωνία: Καλό είναι να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις. Θέλετε να πείτε ο ένας στον άλλο τι βιώνετε με τους άλλους ή όχι; Θέλουν να γνωρίζουν τρίτα μέρη για τις συμφωνίες τους ή όχι; Εκτός από αυτό, είναι επίσης καλό να μιλάμε για κανόνες ή όρια όποτε είναι απαραίτητο. Μερικές φορές, στην πράξη, οι συμφωνίες πρέπει να προσαρμοστούν για το καλό της σχέσης.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Άνθρωποι με διπλή ζωή: χαρακτηριστικά και συνέπειες

5. Τι τύποι ζευγαριών ανοίγουν συνήθως τη σχέση τους;

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσουμε ποιοι τύποι ζευγαριών εφαρμόζουν περισσότερο αυτή τη δυναμική. Όπως έχουμε αναφέρει, εξαρτάται από τη νοοτροπία και τις προτιμήσεις των εμπλεκομένων. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ορισμένα πλαίσια στα οποία έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη τάση.

Τέτοια είναι η περίπτωση κάποιων μακροχρόνιων σχέσεων ή γάμων, που Ανοίγονται σε αυτό το ενδεχόμενο όταν η ρουτίνα επηρεάζει το δέσιμο ή τη σεξουαλική ικανοποίηση. Συχνά, είναι ζευγάρια που αγαπιούνται και έχουν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας.

Είναι επίσης σύνηθες σε περιπετειώδεις σχέσεις, των οποίων η επικοινωνία είναι ανοιχτή σχεδόν από την αρχή. Τα μέλη συχνά εκφράζουν την ανάγκη τους για ελευθερία και διαφωνούν με τις ιδέες της μονογαμίας.

Άλλες περιπτώσεις είναι αυτές των ζευγαριών που βαριούνται σεξουαλικά ή που δεν είναι πλέον ερωτευμένα. Το άνοιγμα της σχέσης γίνεται, γι’ αυτούς, η λύση για τη διατήρηση του δεσμού και, για παράδειγμα, την αποφυγή του διαζυγίου εάν εμπλέκονται παιδιά.

6. Γιατί το άνοιγμα της σχέσης ως ζευγάρι μπορεί να είναι θετικό;

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να ανοίξουν τη σχέση τους συνειδητά και ειλικρινά μπορούν να βιώσουν αρκετά οφέλη, τόσο ατομικά όσο και μέσα στον ίδιο τον δεσμό. Ας δούμε.

 • Λιγότερη εξάρτηση. Η κοινή χρήση ενός σεξουαλικού ή συναισθηματικού δεσμού με τρίτους μειώνει την εξάρτηση από μια μεμονωμένη σχέση.
 • Ειλικρινής δεσμός. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στη μονογαμία αισθάνονται ότι οι ανοιχτές σχέσεις είναι η ευκαιρία να χτίσουν πιο ειλικρινείς και σταθερές σχέσεις.
 • Λιγότερη πίεση. Είναι ένας τύπος σχέσης στον οποίο σπάει η ιδέα του «να είσαι τα πάντα» για τον άλλον και να ικανοποιείς κάθε μία από τις ανάγκες του. Συχνά, οι εμπλεκόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ατομικότητά τους.
 • Σεξουαλική ποικιλία. Η σεξουαλική ρουτίνα είναι συνήθως μια συχνή αιτία απιστίας. Ανοίγοντας τη σχέση, το ζευγάρι επιτρέπει στον εαυτό του να απολαμβάνει ποικίλες σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς όμως να αφήνει στην άκρη την ειλικρίνεια μεταξύ τους.

7. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτού του τύπου σχέσης;

Όταν παίρνετε την απόφαση να ανοίξετε τη σχέση, Το ζευγάρι αντιμετωπίζει μια μεγάλη ποικιλία προκλήσεων που δεν είναι πάντα εύκολο να χειριστούν. Στην πραγματικότητα, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ακριβώς ο χωρισμός.

Αν και η ιδέα είναι να ενεργείτε πάντα με ειλικρίνεια και συναισθηματική ευθύνη, στην πράξη, τα πράγματα μερικές φορές δεν συμβαίνουν όπως αναμενόταν. Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας μπορεί να αντιμετωπίσετε φόβους, ανασφάλειες και ζήλια, παρά τη σύναψη και την τήρηση συμφωνιών.

Αυτό είναι όταν είναι βασικό να προσεγγίσετε το θέμα με ειλικρίνεια και να το κάνετε από δική σας επιθυμία και όχι για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας ή από φόβο μήπως τον χάσετε.

Σε άλλες περιπτώσεις, Υπάρχει κίνδυνος το ζευγάρι να εμπλακεί υπερβολικά με τον τρίτο και να παραβεί τα συμφωνηθέντα. Για να μην αναφέρουμε πολλές άλλες συγκρούσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν, ειδικά αν και οι δύο έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι μια «ανοιχτή σχέση».

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να μάθετε αν ο σύντροφός σας έχει «μαστίτιδα» και πώς να την αντιμετωπίσετε


8. Τι βοηθά να λειτουργήσει μια ανοιχτή σχέση;

Πέρα από τη σύναψη συμφωνιών για το άνοιγμα της σχέσης, υπάρχουν και άλλα κλειδιά για να λειτουργήσει αυτός ο δεσμός. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα δικά σας συναισθήματα. Πρώτον, να κατανοήσουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις, και δεύτερον, να ενεργήσουν με πλήρη ειλικρίνεια.

Πρέπει επίσης να σέβεστε τα συναισθήματα των άλλων. Δεν πρέπει να πιέζετε τις σχέσεις να είναι κάτι που δεν είναι.

Μια ανοιχτή σχέση πρέπει να είναι συναινετική και να αισθάνονται άνετα και τα δύο μέρη με αυτό που συμβαίνει. Το να προσπαθείς να επιβάλεις έναν τρόπο σκέψης ή να κάνεις άλλους να ταιριάζουν στο καλούπι είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποτυχία.

9. Συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη;

Φυσικά! Στην αρχή μάλιστα συνεπάγεται περισσότερη δουλειά και δέσμευση, ενώ δημιουργείται μια σταθερή δυναμική και προσαρμόζονται οι συμφωνίες. Όταν ανοίγετε τη σχέση, η ευθύνη σας δεν περιορίζεται μόνο στον σύντροφό σας, αλλά στα τρίτα μέρη που εμπλέκονται.

Είτε πρόκειται για περιστασιακούς δεσμούς είτε για πιο μόνιμα ζευγάρια, Θα πρέπει να έχετε συναισθηματική ευθύνη. Αυτό κυμαίνεται από τη φροντίδα και το σεβασμό των συναισθημάτων όλων, μέχρι την επένδυση χρόνου και χρημάτων.

10. Είναι το άνοιγμα της σχέσης η λύση στα προβλήματα της σχέσης;

Για να λειτουργήσει μια ανοιχτή σχέση, πρέπει να βασίζεται σε έναν υγιή και ισχυρό δεσμό. Εάν υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα, η λήψη αυτού του βήματος δεν θα διορθώσει τίποτα. Μάτι! Υπάρχουν εκείνοι που αποφασίζουν να ανοίξουν τη σχέση τους με σκοπό να τη σώσουν από μια κρίση και να μην κάνουν το βήμα προς τη διάλυση.

Το άνοιγμα μιας σχέσης δεν είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε έναν άπιστο ή άπιστο σύντροφο, ούτε να καλύψετε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η ίδια έλξη ο ένας για τον άλλον.

Για να ξεκινήσετε αυτό το στάδιο Είναι απαραίτητο και οι δύο να αισθάνονται περιέργεια και γνήσια επιθυμία να πειραματιστούν. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια και των δύο είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει.

Επικοινωνία, ειλικρίνεια και σεβασμός: τα κλειδιά για να ανοίξετε τη σχέση σας ως ζευγάρι

Εν ολίγοις, εάν σκέφτεστε την ιδέα να ανοίξετε τη σχέση σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι χρειάζεστε υψηλό επίπεδο επικοινωνίας με τον σύντροφό σας και ακόμη και με τα τρίτα μέρη που εμπλέκονται. Το να δίνετε σε κάθε άτομο την άποψή του, να συνάπτετε συμφωνίες και να μιλάτε με απόλυτη ειλικρίνεια είναι ζωτικής σημασίας για να μην παραλείψετε να κάνετε το βήμα.

Η επικοινωνία αποτελεί τη βάση κάθε σχέσης. Από σεβασμό, ανεκτικότητα και ειλικρίνεια, μεταξύ άλλων πυλώνων, θα μπορείτε να μεταδώσετε αυτό που πιστεύετε.

Εικόνα εξωφύλλου της ταινίας Vicky Cristina Barcelona.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button