Ιατρικές θεραπείες

Χειρουργική εμμηνόπαυση: τι είναι και ποιες είναι οι συνέπειές της

Αν και η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως φυσικά όταν φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανιστεί νωρίτερα, λόγω χειρουργικής επέμβασης. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας πούμε περισσότερα.

Η χειρουργική εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που εμφανίζεται σε γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών. Μοιάζει με τη φυσική εμμηνόπαυση, μόνο που εμφανίζεται σε ακόμα γόνιμη ηλικία.

Κατά συνέπεια, συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές στο σώμα, που εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα:

 • Εξάψεις.
 • Ιδρώνοντας.
 • Ευερέθιστο.
 • Διαταραχή ύπνου.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος

Η εμμηνόπαυση είναι μια διαδικασία που περνούν οι γυναίκες. Έχει να κάνει με τη διακοπή της αυγοπαραγωγής και α προοδευτική μείωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου.

Η ηλικία στην οποία ξεκινά η εμμηνόπαυση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες γυναίκες αρχίζει γύρω στα 45 και τα στάδια μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προσδιορίζονται τρεις φάσεις:

 • Προεμμηνόπαυση: Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω μειωμένης δραστηριότητας των ωοθηκών.
 • Εμμηνόπαυση: που χαρακτηρίζεται από την οριστική εξαφάνιση της εμμήνου ρύσεως.
 • Μετά την εμμηνόπαυση: Προκύπτουν διάφορα συμπτώματα, που σχετίζονται με την πτώση των οιστρογόνων.


Τι είναι η χειρουργική εμμηνόπαυση;

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, η χειρουργική εμμηνόπαυση, που ονομάζεται επίσης ιατρογενής εμμηνόπαυση, Δεν εμφανίζεται για φυσικά αίτια. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, δηλαδή σε γυναίκες που είναι ακόμα σε θέση να συλλάβουν.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, Είναι συνέπεια μιας χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται για την αφαίρεση των ωοθηκώνμε τη σειρά του κάλεσε ωοθηκεκτομή ή αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή. Αυτό μπορεί να απαιτείται για διάφορους λόγους:

 • Καρκίνος.
 • Ενδομητρίωση.
 • Αποστήματα στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σπασμένα πλευρά: Ασκήσεις και συμβουλές αποκατάστασης

Ωστόσο, εάν γίνει επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, αλλά έχουν μείνει οι ωοθήκες (η μία ή και οι δύο), η γυναίκα θα έχει φυσική εμμηνόπαυση, στην κατάλληλη ηλικία. Δηλαδή μετά την υστερεκτομή θα σταματήσετε την έμμηνο ρύση, αλλά η λειτουργία των ωοθηκών θα επιτρέψει την παραγωγή οιστρογόνων.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι, μερικές φορές, Η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή γίνεται μαζί με την υστερεκτομή, ως προφυλακτικό μέτρο για την πρόληψη του καρκίνου. Δηλαδή αφαιρούνται υγιείς ωοθήκες. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό μπορεί να συμβεί στο 40% έως 55% των περιπτώσεων.

Υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας. Ωοθηκεκτομή είναι η αφαίρεση των ωοθηκών. Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν μαζί, εάν το υποδείξει ο γιατρός.

Αρχικά συμπτώματα της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Μόλις γίνει η ωοθηκεκτομή, αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια συμπτώματα. Και παρόλο που είναι παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν όταν η διαδικασία συμβαίνει φυσικά με την ηλικία, στη χειρουργική εμμηνόπαυση μερικά εμφανίζονται από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση.

Σε αυτή τη σειρά ιδεών, μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που μπορούν να εκδηλωθούν αμέσως, υπάρχουν τα εξής:

 • Ζάλη
 • Κατάθλιψη.
 • Ευερέθιστο.
 • Πονοκέφαλοι.
 • Αίσθημα ασφυξίας.
 • Διαταραχή ύπνου.
 • Άγχος και νευρικότητα.
 • Υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία).

Συνέπειες της χειρουργικής εμμηνόπαυσης

Σταδιακά, θα εμφανιστούν και άλλες συνέπειες της χειρουργικής εμμηνόπαυσης, επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Και όπως συμβαίνει στη φύση, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαφόρων παθολογιών αυξάνεται. Ας δούμε ποιες.

Οστεοπόρωση

Αν και τα οιστρογόνα, μαζί με την προγεστερόνη, είναι οι κύριες ορμόνες του γυναικείου φύλου, σχετίζονται και με άλλες λειτουργίες του σώματος. Με αυτή την έννοια, έχουν επίδραση στο σκελετικό σύστημα.

Επομένως, όταν τα επίπεδά του μειώνονται, τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση ασβεστίου, η σωματική δραστηριότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

Αυξημένη χοληστερόλη και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Τα οιστρογόνα σχετίζονται επίσης στενά με τη χοληστερόλη. Ετσι, Όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (ή καλής χοληστερόλης) επίσης αυξάνονται και τα επίπεδα της LDL μειώνονται. (κακή χοληστερόλη).

Σύμφωνα με έρευνες, η χειρουργική εμμηνόπαυση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Εμφανίζονται ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση, καθώς και αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, σε γυναίκες με χειρουργική εμμηνόπαυση λόγω αμφοτερόπλευρης ωοθηκεκτομής, με ή χωρίς υστερεκτομή, Ο επιπολασμός της διαταραχής της υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) είναι υψηλότερος.

Ξηρότητα κόλπου

Μια άλλη συνέπεια λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων είναι ότι ο κόλπος λιπαίνεται λιγότερο. Αλλάζει ακόμη και το pH, το οποίο επηρεάζει επίσης τη μικροχλωρίδα του κόλπου.

Άλλες αλλαγές στο σώμα

Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα χαμηλά οιστρογόνα τροποποιούν τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης, προκαλώντας μείωση της παραγωγής τους. Ετσι, Το δέρμα χάνει υγρασία και λάμψη, προκαλώντας την εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων. Ομοίως, τα νύχια γίνονται εύθραυστα και η πιθανότητα εμφάνισης αλωπεκίας αυξάνεται.

Συναισθηματικές διαταραχές και κατάθλιψη

Λόγω της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες αναπτύσσονται μεγαλύτερη τάση να υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης και διάφορα ψυχολογικά προβλήματασυμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της ευερεθιστότητας, της νευρικότητας, της απώλειας μνήμης και της μειωμένης συγκέντρωσης.

Χειρουργική θεραπεία εμμηνόπαυσης

Οι προαναφερθείσες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου, με σκοπό τη μείωση, την αποφυγή ή την πρόληψη τέτοιων συμπτωμάτων και συνεπειών, Διαφορετικοί τύποι θεραπείας εφαρμόζονται για την χειρουργική εμμηνόπαυση.

Όταν τα συμπτώματα της χειρουργικής εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, καθιερώνονται ιατρικές θεραπείες. Επίσης όταν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών στο μέλλον.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Επίσης λέγεται θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, επιδιώκει να αντισταθμίσει αυτό που θα παρήγαγαν φυσιολογικά οι ωοθήκες. Εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους, είτε με έμπλαστρα είτε από το στόμα (ταμπλέτες).

Αυτές οι ορμόνες αντικατάστασης Βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, προστατεύοντας από την οστεοπόρωση και προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων, την απώλεια κολλαγόνου και την ξηρότητα του κόλπου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κολπικός πεσσός: τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι

Ωστόσο, η HRT θεωρείται ότι ενέχει ορισμένους κινδύνους. Από αυτή την άποψη, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και καρκίνου του μαστού.

Άλλες φαρμακολογικές θεραπείες

Άλλες θεραπείες, εναλλακτικές ή συμπληρωματικές της ορμονικής υποκατάστασης, περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές:

 • Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D: για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 • Αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά: για εξάψεις και συμπτώματα άγχους.
 • Αντιυπερτασικά: σε περίπτωση εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Φυτοθεραπεία

Η φυτοθεραπεία για τη χειρουργική εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τη χρήση εκχυλισμάτων από διάφορα είδη φυτών, όπως η μαύρη κοχός, η σόγια, το κόκκινο τριφύλλι, η σκούπα κρεοπωλείου, η κόκκινη κλήμα, το φύλλο ελιάς και το σκόρδο.

Μπορεί να έχουν αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση., βοηθώντας στην ανακούφιση μυοσκελετικών παθήσεων, απώλειας μνήμης και εξάψεων. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα φυτά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Ωστόσο, απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα ως προς αυτό.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Τελικά, Συνιστάται να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωήςμε διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, τακτική σωματική δραστηριότητα, προσπάθεια διατήρησης υγιούς βάρους, ηλιοθεραπεία με μέτρο (για τη διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D) και αποφυγή καπνού και υπερβολικού αλκοόλ.

Δεν είστε μόνοι στη χειρουργική εμμηνόπαυση

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της χειρουργικής εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένες γυναίκες να αντιμετωπίσουν, καθώς επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή και η υγεία τους. Ωστόσο, το να μπορείς να βασίζεσαι σε βοήθεια είναι πολύτιμο σε αυτές τις συνθήκες.

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει οικογένεια, σύντροφος και φίλοι. Ομοίως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επίσης ομάδες υποστήριξης ανθρώπων που έχουν περάσει την ίδια κατάσταση και που συναντιούνται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Αλλά αν νιώθετε ότι περνάτε μια δύσκολη κατάσταση, μη διστάσετε να αναζητήσετε θεραπεία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Και μην ξεχνάτε να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του γιατρού, καθώς και να παρακολουθείτε τους προγραμματισμένους ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button