Περιποίηση σώματος

Φραγκοσυκιά: ποιες είναι οι φαρμακευτικές εφαρμογές της;

Η φραγκοσυκιά αποτιμάται για τις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και διουρητικές της ιδιότητες. Ποιες είναι οι φαρμακευτικές του χρήσεις; Ανακαλύψτε τους!

Η φραγκοσυκιά στάχτη (Zanthoxylum clava-herculis) Είναι θάμνος που ανήκει στην οικογένεια του γένους Rutaceae. Έχει ακανθώδη καφέ κλαδιά, καθώς και σκούρα πράσινα φύλλα που ξεχωρίζουν για το διαπεραστικό άρωμά τους. Από τις μασχαλιαίες συστάδες του αναδύονται πρασινοκίτρινα άνθη και μικροί καρποί που αλλάζουν από πράσινο σε κοκκινοκαφέ όταν ωριμάσουν.

Αν και είναι εγγενές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθως φύεται σε υγρές χαράδρες, αλσύλλια και δάση στον Καναδά και την Ευρώπη. Ανεξάρτητα όμως από την προέλευσή του, συνήθως διανέμεται ως φυτικό συμπλήρωμα για την ανακούφιση από παθήσεις, μολύνσεις και κυκλοφορικές διαταραχές. Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι εφαρμογές του;

Ποιες είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις της φραγκοσυκιάς;

Η φραγκοσυκιά είναι επίσης γνωστή ως «δέντρο της Αγγελικής». “Τσουάν Τζιάο” είτε “zanthoxylum.” Έχει μακρά ιστορία ως παραδοσιακό φάρμακο, αφού του αποδίδονται πολλαπλές ιδιότητες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Σύνορα στη Φαρμακολογία, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά του σε αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τερπενοειδή και λιγνάνες. Αυτά, με τη σειρά τους, του προσδίδουν αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Αν και ο φλοιός και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται συνήθως σε μορφή τσαγιού, είναι επίσης διαθέσιμο σε κάψουλες, εκχυλίσματα, βάμματα και σκόνη. Η φήμη του ως συμπλήρωμα συχνά συνδέεται με θετικές επιδράσεις στην υγεία των αρθρώσεων, των δοντιών και του κυκλοφορικού.

Ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Όπως και άλλα φυτικά φάρμακα, Αυτό το συστατικό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, μόνο με συμπληρωματικό τρόπο. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι χρησιμεύει ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Λευκή μουριά: ποια είναι τα οφέλη της;

Η δημοφιλής βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ιθαγενείς φυλές της Αμερικής χρησιμοποιούσαν στάχτη με φραγκόσυκο για τη θεραπεία μυϊκών παθήσεων, παθήσεων των πνευμόνων, κρυολογημάτων και πυρετών. Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρήθηκε ότι άσκησε θετικά αποτελέσματα και κατά της χολέρας, του πονόδοντου και του τυφοειδούς πυρετού. Τι λέει η επιστήμη;

Ο πονόδοντος είναι μία από τις ανέκδοτες εφαρμογές της φραγκοσυκιάς.


Έρευνα για τη φραγκοσυκιά

Το διεθνές περιοδικό Μοριακές Επιστήμες λεπτομέρειες ότι Τουλάχιστον 140 βιοδραστικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί στη στάχτη με φραγκόσυκο. Μεταξύ αυτών, τα αλκαλοειδή, τα τερπενοειδή, τα φλαβονοειδή και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα είναι τα πιο σημαντικά. Ως εκ τούτου, συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση, τόσο τα εκχυλίσματα όσο και οι ενώσεις αυτού του φυτού έχουν βιολογική δράση ως αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική. Αυτό εξηγεί τις χρήσεις του στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Αντι-ναυτικός παράγοντας.
 • Αντιμυκητιακό φάρμακο.
 • Αντιρευματικό φάρμακο.
 • Διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.
 • Για πεπτικές διαταραχές (κοιλιακό άλγος, διάρροια, μεταξύ άλλων).

Σε κάθε περίπτωση, πολλές από αυτές τις χρήσεις δεν έχουν επικυρωθεί από την τρέχουσα έρευνα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι Απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των χημικών ενώσεων του φυτού και των αποτελεσμάτων του. Επίσης να καθιερώσει το προφίλ ασφάλειας και τις νέες κλινικές εφαρμογές του.

Προς το παρόν, μόνο μια μελέτη in vitro κοινή χρήση μέσω Journal of Traditional and Complementary Medicine ανέφερε ότι η φραγκοσυκιά έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, χρήσιμες κατά Aspergillus flavus και Trichophyton longifusis. Έτσι, θα μπορούσε να ωφελήσει τη θεραπεία ήπιων μυκητιασικών λοιμώξεων.

Εν τω μεταξύ, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Επικοινωνίες Φυσικών Προϊόντων σχολιάζει ότι τα πτητικά έλαια της φραγκοσυκιάς προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος διεγείροντας τη διαστολή των φλεβών. Αυτό εξηγείται από την περιεκτικότητά του σε αλκαλοειδή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του χόρτου για την υγεία και οι αντενδείξεις του

Όσον αφορά τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Μια μελέτη σε κοινό δοκιμαστικό σωλήνα στο Έρευνα φυτοθεραπείας ανέφεραν τις κυτταροτοξικές επιδράσεις της φραγκοσυκιάς και την ικανότητά της να αναστέλλει τα ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Κίνδυνοι και ασφάλεια

Δεδομένης της έλλειψης μελετών, Δεν περιγράφονται σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση αυτού του θάμνου. Ωστόσο, καλό είναι να μετριαστεί η κατανάλωσή του και να περιοριστούν οι δόσεις σε αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής του συμπληρώματος.

Σε περίσσεια, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική τοξικότητα και αναφυλαξία. Μερικά προειδοποιητικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Ζάλη
 • Κνίδωση.
 • Πόνος στο στήθος.
 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Αλλαγή του καρδιακού ρυθμού.
 • Πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας.

Παρουσία αυτών των κλινικών εκδηλώσεων, Η διαβούλευση για επείγοντα ιατρικά περιστατικά είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Άλλες αντενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.
 • Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτικά ή διουρητικά.Η παρουσία κυψελών μετά την κατανάλωση φραγκοσυκιάς θα πρέπει να σας προειδοποιήσει για ιατρική συμβουλή.

Δοσολογία και προετοιμασία

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν καθορισμένες οδηγίες για τη χρήση της φραγκοσυκιάς. Συχνά, Τα συμπληρώματα προτείνουν δόσεις των 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον τύπο του προϊόντος. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ετικέτα.

Ο φλοιός και η σκόνη χρησιμοποιούνται συχνά στα τσάγια. Απλώς προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού από το προϊόν σε σκόνη (3 γραμμάρια) σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό. Μπορεί να παρασκευαστεί και σε αφεψήματα για τοπική χρήση με κομπρέσες. Αυτή η τελευταία επιλογή είναι συνήθως μια παραδοσιακή θεραπεία για τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

Τι πρέπει να θυμάστε για τη φραγκοσυκιά

Η φραγκοσυκιά είναι ένας θάμνος εγγενής στη Βόρεια Αμερική. Εκτιμάται για την άφθονη περιεκτικότητά του σε βιοδραστικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα αλκαλοειδή, τα τερπενοειδή, τα φλαβονοειδή και τα λιπαρά οξέα. Αυτά πιστεύεται ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη, αντιρευματική, αντικαρκινική και πεπτική δράση.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις εφαρμογές του. Οι περισσότερες χρήσεις του εξηγούνται με παραδοσιακό τρόπο και όχι με επιστημονική εγκυρότητα. Ως εκ τούτου, όπως και άλλα φαρμακευτικά βότανα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, μόνο ως συμπλήρωμα και κατά προτίμηση υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button