Περιποίηση σώματος

Τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο

Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι επιβλαβείς για το δέρμα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε, από ήπιο ηλιακό έγκαυμα έως διηθητικό καρκίνωμα. Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για αυτό;

Το να αποκτάς μαυρισμένο και ομοιόμορφο δέρμα είναι μια τάση που παραμένει σε ισχύ κάθε καλοκαίρι. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι επισκέψεις στην παραλία είναι η τέλεια ευκαιρία για να απολαύσετε λίγο περισσότερο ήλιο. Ωστόσο, Υπάρχουν και εκείνοι που δεν λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους τραυματισμών του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο.

Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο για να επηρεαστείτε άμεσα από τις ακτίνες UV έχει σοβαρές συνέπειες. Στην πραγματικότητα, πέρα ​​από τα τυπικά εγκαύματα, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και καρκίνος. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό;

Τι είναι η ηλιακή ακτινοβολία;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι βολικό να ορίσουμε τι είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτελείται από αόρατη και ορατή ακτινοβολία. Οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) και οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). αποτελούν την αόρατη ακτινοβολία του φωτός και είναι οι γεννήτριες των περισσότερων παθολογιών του δέρματος.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, η UVB ακτινοβολία είναι κυρίως υπεύθυνη για τις βλαβερές συνέπειες, ενώ η UVA συμβάλλει μόνο μεταξύ 10% και 20%. Το καλοκαίρι, όταν αυξάνονται οι υπαίθριες δραστηριότητες, αυτές οι ακτίνες είναι πιο επιθετικές και εγκυμονούν σχετικούς κινδύνους.

Τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο

Η εμφάνιση δερματικών βλαβών λόγω έκθεσης στον ήλιο είναι αποτέλεσμα έλλειψης φροντίδας όταν μαυρίζετε ή κάνετε οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα. Μη χρήση αντηλιακού και άλλων προληπτικών μέτρων Αντικατοπτρίζεται σε δερματικές προσβολές που γίνονται πολύ σοβαρές. Παρακάτω τα παρουσιάζουμε αναλυτικά.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να προλάβετε και να αφαιρέσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι

Ηλιακό έγκαυμα

Τα ηλιακά εγκαύματα δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία Β. Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι εκτεθειμένο (συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των λοβών του αυτιού). Μερικά συμπτώματα και σημεία εγκαυμάτων είναι τα ακόλουθα:

 • Δέρμα με αυξημένη θερμοκρασία στην αφή.
 • Οίδημα.
 • Ερυθρότητα.
 • Ευαισθησία, κνησμός και πόνος.
 • Μικρές φουσκάλες.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση και πυρετός.

Αυτά τα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Αφού περάσουν μερικές μέρες, Το δέρμα ξεκινά μια διαδικασία απολέπισης που το οδηγεί στην επούλωση.

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Πρόωρη γήρανση

Η βλάβη που συσσωρεύεται στο δέρμα με τα χρόνια μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά των ιστών ή φωτογήρανση. Περιοδικό Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία είναι προφανές ότι εκείνες οι περιοχές του σώματος που ήταν πιο εκτεθειμένες σε φωτοεκτίμηση προωθούν την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης κατά 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα, αυξάνει την παρουσία ακτινικής κεράτωσης, ρυτίδων και κηλίδων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Κλινική, αισθητική και διερευνητική δερματολογία συμπεραίνει ότι Ο ήλιος είναι ο δημιουργός του 80% αυτών των εκδηλώσεων στο δέρμα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τι είδους κηλίδες υπάρχουν στο δέρμα;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η έκθεση στον ήλιο όχι μόνο προκαλεί τραυματισμό και γήρανση, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης του δέρματος. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ακτίνες UV τοποθετούνται ως πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθων βλαβών στο δέρμα.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των καρκινωμάτων του δέρματος εμφανίζονται σε εκτεθειμένες περιοχές όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός, οι πήχεις και τα χέρια. Πώς μπορεί να εμφανιστεί αυτή η ασθένεια; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Μελάνωμα

Η υπερβολική, περιστασιακή και διακοπτόμενη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με την εμφάνιση μελανώματος, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο στο International Journal of Cancer. Συνήθως αναπτύσσεται πιο συχνά σε άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια και δέρμα που έχουν υποφέρει από ηλιακό έγκαυμα στην εφηβεία ή την παιδική ηλικία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για ύπνο με τενοντίτιδα ώμου

Αν και είναι ο λιγότερο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 57 έτη και το 75% των περιπτώσεων συμβαίνουν πριν από την ηλικία των 70 ετών.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)

Στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) τα κύτταρα που προσβάλλονται είναι τα πιο επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας, που ονομάζονται ακανθώδη κύτταρα. Αντιπροσωπεύουν το 20% των καρκινωμάτων του δέρματος. ο Ίδρυμα για τον καρκίνο του δέρματος λεπτομέρειες ότι όσοι χρησιμοποιούν σολάριουμ αυξάνουν τον κίνδυνο να το αναπτύξουν κατά 2,5 φορές.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)

Τα κύτταρα που εμπλέκονται στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) βρίσκονται στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνα για την ανανέωση του δέρματος. Είναι οι πιο συχνοί όγκοι του δέρματος, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Περιοδικό American Journal of Clinical Dermatology συμπεραίνει ότι Η πιο κοινή μορφή εκδήλωσης είναι μέσω της «πολύμορφης ηλιακής έκρηξης». Χαρακτηρίζεται από την πρόκληση εξανθήματος και κνησμού σε εκτεθειμένες περιοχές.

Οι πιο ήπιες περιπτώσεις εξαφανίζονται μόνες τους, χωρίς να απαιτείται θεραπεία. Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί σε σοβαρή μορφή, η οποία οδηγεί σε θεραπεία με δισκία ή τοπικά προϊόντα με κορτικοστεροειδή.

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες. Αν και πολλά υποχωρούν χωρίς θεραπεία, άλλα είναι σοβαρά και απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Ακτινική κεράτωση

Ονομάζεται επίσης “ηλιακή κεράτωση” Είναι προκαρκινικές βλάβες που έχουν αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 40 ετών σε περιοχές που με την πάροδο του χρόνου έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Η πιο συχνή εντόπισή του είναι στα αυτιά, στο τριχωτό της κεφαλής και στο πρόσωπο.

Είναι παχιές, φολιδωτές πλάκες, τραχιές στην αφή, οι οποίες μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ καφέ, κόκκινου ή ροζ. Μερικές φορές, η διάγνωσή τους καθυστερεί, αφού συγχέονται με κοινά κονδυλώματα.

Διαβάστε επίσης: Ακτινική κεράτωση: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Είναι δυνατό να αποφευχθούν οι τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο

Η λήψη προληπτικών μέτρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Με αυτή την έννοια, Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον 50 SPF και προστατευτική ενδυμασία όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Βήματα και φροντίδα για τον καθαρισμό του κεριού αυτιού με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ομοίως, καλό είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον δερματολόγο, ειδικά εάν υπάρχουν δερματικές ανωμαλίες, όπως ένα νέο σημείο ή ένας περίεργος σπίλος. Η έγκαιρη ανίχνευση των βλαβών συμβάλλει στην επιτυχία της θεραπείας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Flament F, Bazin R, Laquieze S, Rubert V, Simonpietri E, Piot B. Επίδραση του ήλιου στα ορατά κλινικά σημάδια γήρανσης στο δέρμα του Καυκάσου. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013; 6:221-232. Δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. doi:10.2147/CCID.S44686
 • Kimball AB, Alora-Palli MB, Tamura M, et al. Αλλαγές που προκαλούνται από την ηλικία και οι φωτοεπαγόμενες αλλαγές στα προφίλ γονιδιακής έκφρασης στο δέρμα του προσώπου γυναικών Καυκάσου ηλικίας 6 δεκαετιών. J Am Acad Dermatol. 2018;78(1):29-39.ε7. doi:10.1016/j.jaad.2017.09.012
 • Cesarini JP, Binet O. Οι βιολογικές επιδράσεις των ηλιακών ακτινοβολιών [Biological effects of solar radiations]. Rev Prat. 1992;42(11):1339-1344.
 • de Gruijl FR. Nadelige effecten van zonlicht op de hid [Adverse effects of sunlight on the skin]. Ned Tijdschr Geneeskd. 1998, 142(12):620-625.
 • Matsumura Y, Ananthaswamy HN. Τοξικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Toxicol Appl Pharmacol. 2004;195(3):298-308. doi:10.1016/j.taap.2003.08.019
 • Raab W. Die Wirkungen von longwelligem Ultraviolettlicht (UV-A) und von mittelwelliger Ultraviolettstrahlung (UV-B) auf die menschliche Haut. Ein kritischer Vergleich [Effect of long-wave ultraviolet light (UV-A) and medium-wave ultraviolet rays (UV-B) on human skin. Critical comparison]. Ζ Hautkr. 1980, 55(8):497-513.
 • Elwood JM, Jopson J. Μελάνωμα και έκθεση στον ήλιο: μια επισκόπηση δημοσιευμένων μελετών. Int J Cancer. 1997;73(2):198-203. doi:10.1002/(sici)1097-0215(19971009)73:2<198::aid-ijc6>3.0.co;2-r
 • Fesq H, Ring J, Abeck D. Διαχείριση πολυμορφικής φωτεινής έκρηξης: κλινική πορεία, παθογένεια, διάγνωση και παρέμβαση. Am J Clin Dermatol. 2003;4(6):399-406. doi:10.2165/00128071-200304060-00004

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button