Περιποίηση σώματος

Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

Μερικές φορές, οι ασθενείς με σκολίωση έχουν δυσκολία στον ύπνο. Εάν ναι, καλό είναι να αναζητήσετε ένα στρώμα που μετριάζει την πίεση στην πλάτη και παρέχει υποστήριξη. Πώς να το επιλέξετε;

Υπάρχουν εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος τύπος στρώματος είναι πιο κατάλληλος για τη σκολίωση. Αυτή η πάθηση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανική Ένωση Νευρολογικών Χειρουργώνπλήττει περίπου το 2% του πληθυσμού. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική, άλλες εμφανίζουν πόνο και δυσκολία στον ύπνο.

Επομένως, η εξασφάλιση ενός άνετου περιβάλλοντος για ξεκούραση είναι μία από τις προτεραιότητες της θεραπείας. Υπό αυτή την έννοια, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι στοιχεία όπως το στρώμα πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά για να αποφύγετε την ταλαιπωρία. Τι να λάβετε υπόψη; Παρακάτω, το αναλύουμε.

Γιατί είναι σημαντικό ένα καλό στρώμα σε περίπτωση σκολίωσης;

Η γνώση του τρόπου επιλογής ενός τύπου στρώματος για σκολίωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ξεκούρασης. Είναι αλήθεια ότι από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει αυτήν την κατάσταση. ωστόσο, Επιτρέπει τον μετριασμό ορισμένων συμπτωμάτων που συνήθως επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου των ασθενών που υποφέρουν από αυτό.

Η σκολίωση είναι η παρουσία μιας μη φυσιολογικής καμπυλότητας στη σπονδυλική στήλη. Συχνά παρατηρείται σε δομές όπως οι ώμοι, η πλάτη και η λεκάνη. Συγκεκριμένα, κάνει τη σπονδυλική στήλη σε σχήμα C ή S. Προκαλεί επίσης άλλα σημάδια, όπως τα ακόλουθα:

 • Κεφάλι και λαιμός με κλίση προς τη μία πλευρά.
 • Ένα πιο κοντό εμφανίζεται κάτω άκρο.
 • Ο ένας ώμος πιο ψηλά από τον άλλο.
 • Η προεξέχουσα ωμοπλάτη.
 • Ένα πιο εμφανές ισχίο.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Δάφνη: οφέλη, χρήσεις και ιδιότητες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί πόνο ή σχετικές επιπλοκές. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται μια αίσθηση πίεσης ή επώδυνα σημεία που εντείνονται, για παράδειγμα, όταν θέλετε να κοιμηθείτε.

Εξαιτίας αυτού, οντότητες όπως Ίδρυμα ύπνου Προτείνουν να δίνεται προσοχή σε στοιχεία όπως το στρώμα, υποστηρίζοντας ότι μια καλή επιλογή στρώματος μπορεί να είναι το κλειδί για την επίτευξη ανακούφισης από την πίεση και την επαρκή υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Παρεμπιπτόντως, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, έχει θετικό αντίκτυπο στη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Η επιλογή του στρώματος για τη σκολίωση είναι πολύ σημαντική, καθώς θα βελτιώσει την ξεκούραση και τη σχετική ενόχληση.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Η σκολίωση προκαλεί πόνο;

Πώς να επιλέξετε ένα στρώμα για σκολίωση;

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να μετριαστεί η ενόχληση που προκαλείται από τη σκολίωση κατά τον ύπνο, Πολλές εταιρείες έχουν κατασκευάσει στρώματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ασθενών. Ο στόχος δεν είναι μόνο να παρέχεται περισσότερη άνεση κατά την περίοδο ανάπαυσης, αλλά να επιτραπεί η ομοιόμορφη κατανομή του βάρους για τη μείωση της πίεσης στην προσβεβλημένη σπονδυλική στήλη.

Τώρα, υπάρχουν πολλές μάρκες και σχέδια. Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι να επιλέξετε ένα στρώμα αφρού μνήμης του οποίου η σκληρότητα είναι μέτρια προς υψηλή, που δεν δίνει πάρα πολλά όταν ξαπλώνετε. Σε περίπτωση που είναι πολύ σταθερό, Μπορείτε να βάλετε ένα στρώμα πάχους 2 ή 3 ιντσών για να το κάνετε πιο άνετο.

Στην αρχή, πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται να συνηθίσουν το γρανάζι, ειδικά αν χρησιμοποιούσαν ένα από τα πιο μαλακά γρανάζια. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την πλήρη προσαρμογή. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα από τις πρώτες χρήσεις.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιπποφαές: φυτό με οφέλη για το δέρμα και την υγεία

Ποιους άλλους παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψη για να βελτιώσετε την ανάπαυση σε περίπτωση σκολίωσης;

Εκτός από το στρώμα, ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν και άλλα αξεσουάρ όπως το μαξιλάρι σε περίπτωση σκολίωσης. Αν κοιμάστε ανάσκελα, το ιδανικό είναι να το βάλετε κάτω από τα γόνατά σας. Εάν κοιμάστε στο πλάι, θα πρέπει να πηγαίνει ανάμεσα στα γόνατά σας. Έτσι, προφανώς, η τάση στην οσφυϊκή περιοχή μειώνεται. Άλλες συστάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση μαξιλαριών, αφού αν σηκώσουν πολύ το κεφάλι τους, αυξάνουν την πίεση στους ώμους, τον αυχένα και την πλάτη.
 • Διατηρήστε τακτικά προγράμματα ύπνου. Ο ύπνος σε λάθος ώρα μπορεί να αλλάξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να προκαλέσει αϋπνία. Φυσικά, αυτό επιδεινώνει τη σκολίωση όταν υπάρχουν συμπτώματα.
 • Περιορίστε την κατανάλωση διεγερτικών ποτών πριν τον ύπνο. Ο καφές και άλλα διεγερτικά ποτά θα πρέπει να αποφεύγονται μετά τις 4 μ.μ. Η κατανάλωσή του επηρεάζει τις δυσκολίες ύπνου.
 • Αποφύγετε τη χρήση κινητών συσκευών. Η χρήση του smartphone ή άλλες συσκευές πριν πάτε για ύπνο είναι ένα διπλό πρόβλημα. Πρώτον, επηρεάζει τη στάση του σώματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη σκολίωση. Από την άλλη, επηρεάζει την αϋπνία, η οποία μειώνει την περίοδο και την ποιότητα της ανάπαυσης.
Η υγιεινή του ύπνου περιλαμβάνει ολόκληρο το δωμάτιο, όχι μόνο το στρώμα. Καλύτερη ξεκούραση είναι καλύτερη υγεία της σπονδυλικής στήλης.

 

Ανακαλύψτε: Πώς να κοιμάστε καλά: 6 ρουτίνες για να ξεκουραστείτε επαρκώς

Επιλέγοντας ένα στρώμα κατάλληλο για σκολίωση

Είναι σαφές ότι ένα στρώμα δεν μπορεί να διορθώσει τη σκολίωση. Παρόλα αυτά, η επιλογή ενός κατάλληλου, κατά προτίμηση ιξωδοελαστικού τύπου (με μέτρια – υψηλή σκληρότητα), προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου. Φυσικά, Καλό είναι να συμπληρώσετε τη χρήση του με άλλες καλές συνήθειες που συμβάλλουν σε μια καλή ξεκούραση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να φτιάξετε ένα σαπούνι απολέπισης καφέ στο σπίτι;

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Aebi M. Η σκολίωση των ενηλίκων. Eur Spine J. 2005;14(10):925-948. doi:10.1007/s00586-005-1053-9
 • Janicki JA, Alman B. Scoliosis: Ανασκόπηση διάγνωσης και θεραπείας. Παιδιατρική Παιδική Υγεία. 2007, 12(9):771-776. doi:10.1093/pch/12.9.771
 • Li X, Guo Η, Chen C, et αϊ. Η σκολίωση επηρεάζει την αναπνοή στον ύπνο; Παγκόσμια Νευροχειρουργική. 2018; 118: e946-e950. doi:10.1016/j.wneu.2018.07.106
 • Demirci K, Akgönül M, Akpinar A. Σχέση της σοβαρότητας χρήσης smartphone με την ποιότητα του ύπνου, την κατάθλιψη και το άγχος σε φοιτητές πανεπιστημίου. J Behav Addict. 2015; 4 (2): 85-92. doi:10.1556/2006.4.2015.010
 • Wong DW, Wang Y, Lin J, Tan Q, Chen TL, Zhang M. Καθοριστικοί παράγοντες και αξιολόγηση στρώματος ύπνου: μια εμβιομηχανική ανασκόπηση και κριτική. PeerJ. 2019; 7: e6364. Δημοσιεύθηκε 25 Ιανουαρίου 2019. doi:10.7717/peerj.6364
 • Στρώματα για χρόνιο πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα: μια ανασκόπηση της κλινικής αποτελεσματικότητας και των κατευθυντήριων γραμμών [Internet]. Οττάβα (ON): Καναδικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τεχνολογιών στην Υγεία. 2014 Μαΐου 14. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. Διαθέσιμο από: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK263383/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button