Σχέσεις ζευγαριού

Τι είναι το σύνδρομο Rebecca;

Το σύνδρομο Rebecca αναφέρεται στη ζήλια που νιώθει ένα άτομο προς τους πρώην του συντρόφου του. Πώς να το αναγνωρίσετε; Γιατί είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε; Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε περισσότερα για αυτό.

Τελευταία ενημέρωση: 4 Ιουλίου 2023

Το σύνδρομο Rebeca αναφέρεται σε εκείνες τις καταστάσεις όπου Ένα άτομο βιώνει ζήλια προς τους πρώην του συντρόφου του. Επί του παρόντος, είναι ολοένα και πιο συνηθισμένο να αναπτύσσονται αυτά τα είδη συναισθημάτων, σύμφωνα με διάφορους ψυχολόγους.

Αυτό οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες, από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι την υπερβολική ανάγκη να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με τους άλλους. Μερικές φορές, ακόμη και ο ίδιος ο σύζυγος μπορεί να είναι η αιτία αυτής της κατάστασης. Ας σκάψουμε πιο βαθιά.

Γιατί ονομάζεται σύνδρομο Rebecca;

Αυτό το σύνδρομο Λαμβάνει αυτό το όνομα εμπνευσμένο από την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που ονομάζεται Ρεβέκκα , και κυκλοφόρησε το 1940. Με τη σειρά της, η κινηματογραφική παραγωγή βασίστηκε στο μυθιστόρημα Ρεβέκα, από την Daphne du Maurier.

Αυτή η καλτ μεγάλου μήκους ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κυρίας σε αναμονή που έχει σχέση με μια χήρα εκατομμυριούχο και οι δυο τους καταλήγουν να παντρευτούν. Δυστυχώς, για τη νέα σύζυγο, η οικονόμος και το υπόλοιπο οικιακό προσωπικό (μια επιβλητική έπαυλη που ονομάζεται Manderley) είναι εχθρικά απέναντί ​​της από την αρχή.

Η νεαρή γυναίκα συγκρίνεται συνεχώς με την προηγούμενη γυναίκα. Αυτό αγιάζεται, δοξάζεται και θαυμάζεται από όλους και σιγά σιγά η πρωταγωνίστρια αρχίζει να νιώθει ότι η αυτοεκτίμησή της πέφτει εις βάρος της ανέγγιχτης εικόνας του εκλιπόντος.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Εξάντληση ή εξάντληση αγάπης: δείτε τα σημάδια και εφαρμόστε αυτές τις αλλαγές στη σχέση σας

Ετσι, αρχίζει να αναπτύσσει ζήλια που δεν έχει λόγο ύπαρξης; ειδικά όταν ανακαλύπτεται ότι η σχέση του συζύγου της με την προηγούμενη σύζυγό του ήταν δυστυχισμένη και άβολη.

Πώς είναι το σύνδρομο Rebeca;

Ο συγγραφέας, Peter Van Sommers, στο ενδιαφέρον έργο του με τίτλο Ζήλια: το να το γνωρίζεις, να το κατανοείς, να το υποθέτεις, έχει εκφράσει τη δική του άποψη για αυτού του είδους τη ζήλια, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «αναδρομική». Αυτά δηλαδή που παρακινούνται από τις προηγούμενες σχέσεις του σημερινού ζευγαριού.

Αυτός είναι ο λόγος που το επηρεασμένο άτομο Μπορεί να νιώθετε ζήλια, ακόμη και για έναν αποθανόντα που ήταν πρώην του τωρινού συντρόφου σας. Ο Βούλγαρος συγγραφέας, Elias Canetti, είπε επίσης έναν αφορισμό που ταιριάζει πολύ σε αυτή την περιγραφή.

 

Η ζήλια θα έπρεπε να ταξινομηθεί σύμφωνα με αυτό που μισούσε κανείς περισσότερο: τους αντιπάλους που ήταν, ποιοι είναι, ποιοι θα είναι.

~ Ηλίας Κανέτι ~

Όντας κάποιος που θεωρείται αντίπαλος από το παρελθόν, Είναι σύνηθες φαινόμενο το άτομο με αυτό το σύνδρομο να φαντάζεται χαρούμενες καταστάσεις που βίωσε το άτομο με τον σύντροφό του.

Είναι επίσης σύνηθες για όσους πάσχουν από αυτή την πάθηση να υποθέτουν ότι ο πρώην σύντροφος του ατόμου με το οποίο ζουν αυτή τη στιγμή είναι ή ήταν πιο έξυπνος, ελκυστικός, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων. Δηλαδή, αποδίδει χαρακτηριστικά υπερβολικής αξίας.

Αυτό οδηγεί όσους υποφέρουν από ζήλια να έχουν αυτάρεσκη συμπεριφορά προς τους άλλους, αν και μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να νιώθουν ανώτεροι. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολύ τη συνύπαρξη ως ζευγάρι, ακόμα και προκαλεί συγκρούσεις ή καταστρέφει εντελώς τη σχέση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Οργάνωση γάμου εξπρές: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν το άτομο που ζηλεύεις είναι ακόμα ζωντανό, Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο μπορεί να υιοθετήσουν διωκτικές συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν: τη διερεύνηση των κοινωνικών τους δικτύων, την επιρροή στις αλληλεπιδράσεις του φίλου ή της φίλης τους για να τους ελέγξουν κ.λπ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο οξεία αν αυτός ο πρώην είναι μέρος της ζωής του τωρινού συντρόφου σας.Αιτίες του συνδρόμου Rebecca

Όπως επισημαίνουν αυτή η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Scheinkman και Werneck, «η ζήλια είναι μια σύνθετη σχεσιακή εμπειρία. «Είναι ένας σπλαχνικός φόβος της απώλειας».

Αυτός ο τρόπος αίσθησης περιλαμβάνει σκέψεις και συναισθήματα που Δημιουργούν δράσεις και αντιδράσεις, που μερικές φορές φαίνονται ακατανόητες. Οι καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης είναι οι ακόλουθες:

 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοαντίληψη όσων πάσχουν από το σύνδρομο.
 • Ο σύντροφος ή το περιβάλλον θυμάται συνεχώς τον προηγούμενο σύντροφο.
 • Ο σύντροφος κάνει άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των δύο ζευγαριών.
 • Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει με τον προηγούμενο σύντροφο του νυν ρομαντικού συντρόφου του, είτε σε εμφάνιση είτε σε προσωπικότητα.
 • Το ζευγάρι έχει χηρέψει πρόσφατα, δεν έχει ξεπεράσει το στάδιο του πένθους και τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις είναι στην επιφάνεια.


Υπάρχει κάποια θεραπεία;

Βελτιώστε την κατάσταση στην οποία κυριαρχούν οι παράλογοι φόβοι συχνά απαιτεί κάποιο είδος παρέμβασης, σύμφωνα με τον Δρ Κουέστα από την UNED. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να λάβει ψυχολογική υποστήριξη και ο σύντροφος κάποιου που πάσχει από αυτό το σύνδρομο. Μερικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:

 • Βελτιώστε την επικοινωνία στο ζευγάρι.
 • Εκφράστε δυσαρέσκειες και θυμηθείτε γιατί είστε ενωμένοι.
 • Αποφύγετε να κάνετε υπερβολικές αναφορές για τις ιδιότητες του προηγούμενου συντρόφου ή προφορικά πολλές λεπτομέρειες.
 • Αναθεωρήστε τις πεποιθήσεις που έχει το άτομο που υποφέρει από ζήλια.
 • Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του ατόμου που πάσχει από αυτό το σύνδρομο.
 • Τροποποιήστε συμπεριφορές που είναι ελέγχους.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να φλερτάρετε στο Instagram; 10 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε

Με την υποστήριξη ενός ψυχολόγου είναι δυνατό να αφήσετε πίσω σας μοτίβα ζήλιας και αρχίστε να απολαμβάνετε τη σχέση, ενώ σκέφτεστε το εδώ και τώρα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button