Ιατρικές θεραπείες

Τι είναι η απόξεση ενδομητρίου και πότε γίνεται;

Οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να είναι απογοητευτικές για το ζευγάρι. Μερικές φορές, ακόμη και όταν υπάρχουν υγιή έμβρυα, υπάρχουν λάθη στην εμφύτευση εμβρύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόξεση του ενδομητρίου μπορεί να είναι χρήσιμη.

Απόξεση ενδομητρίου, επίσης γνωστή ως «ξύσιμο ενδομήτριο», είναι μια ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση κατά την οποία προκαλείται τραυματισμός στο εσωτερικό στρώμα της μήτρας (ενδομήτριο) με στόχο την προώθηση της αναγέννησής της σε αυξήσει τη δεκτικότητά του κατά τη διαδικασία της εμβρυϊκής εμφύτευσης.

Είναι μια από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις γυναίκες που δεν επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη λόγω επαναλαμβανόμενων αποτυχιών κατά την εμφύτευση. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι απαλλαγμένο από παρενέργειες και τα οφέλη του συνεχίζουν να συζητούνται. Ας δούμε αναλυτικά από τι αποτελείται.

Πότε ενδείκνυται η απόξεση του ενδομητρίου;

Επί του παρόντος, η απόξεση του ενδομητρίου ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον δύο κύκλους γονιμοποίησης in vitro και έχουν υποφέρει από επανειλημμένες αποτυχίες εφαρμογής. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έμβρυα καλής ποιότητας, η διαδικασία εμβρυομεταφοράς έχει αποτύχει.

Είναι πιθανό το πρόβλημα να έχει να κάνει με την επικοινωνία μεταξύ εμβρύου και μήτρας, αφού δεν ανιχνεύονται ανωμαλίες στα ωάρια ή στο σπέρμα.

Εάν έχουν συμβεί αρκετές αποτυχίες εμφύτευσης, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει απόξεση του ενδομητρίου.

Διαδικασία απόξεσης ενδομητρίου

Κατά την απόξεση του ενδομητρίου, γίνεται ένας ελαφρύς τραυματισμός ή «απόξεση» στο βλεννογόνο στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Εκεί εμφυτεύεται το έμβρυο. Η παρέμβαση είναι ασφαλής, απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κυστεοσκόπηση: από τι αποτελείται, κίνδυνοι και ανάρρωση

Πραγματοποιείται συνήθως σε γυναικολογική συμβουλή μέσω βιοψίας ενδομητρίου ή μέσω υστεροσκόπησης όταν θέλουμε να οπτικοποιήσουμε τη δομή της μήτρας σε μεγαλύτερο βάθος και να αποκλείσουμε πιθανές αιτίες αποτυχίας στην εμβρυϊκή εμφύτευση.

Στη διαδικασία, ένας εύκαμπτος καθετήρας πάχους 3 χιλιοστών εισάγεται μέσω του ανοίγματος του τραχήλου της μήτρας για να ξύσει το ενδομήτριο. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για την εμφύτευση εμβρύου.

Όταν εκτελείται μέσω υστεροσκόπησης, μπορεί να απεικονιστεί το εσωτερικό της μήτρας. Σε αυτή την περίπτωση, εισάγεται ένα ενδοσκόπιο που επιτρέπει όχι μόνο το ξύσιμο των τοιχωμάτων, αλλά και τη χρήση της κάμεράς του για αναζήτηση πολύποδων, συμφύσεων ή ανατομικών δυσπλασιών.

Πότε πρέπει να προγραμματιστεί;

Η σύσταση είναι να γίνει απόξεση του ενδομητρίου στη μέση της ωχρινικής φάσης του κύκλου που προηγείται της εμβρυομεταφοράς. Δηλαδή, γύρω στην 21η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου σε μια κανονική γυναίκα ή μία εβδομάδα πριν από την πιθανή ημερομηνία έναρξης της εμμήνου ρύσεως του κύκλου στον οποίο έχει προγραμματιστεί η εμβρυομεταφορά.

Η εμβρυομεταφορά μπορεί να γίνει με γονιμοποίηση εμβρύων με ωάριο και σπέρμα από το ζευγάρι ή με δωρεά εμβρύου.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Μόλις ολοκληρωθεί η παρέμβαση, η σύσταση είναι Αποφύγετε να κάνετε σεξ το ίδιο βράδυ. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ταμπόν ή κύπελλων περιόδου κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας μετά τη διαδικασία.

Πώς λειτουργεί η απόξεση του ενδομητρίου;

Ο μηχανισμός με τον οποίο η απόξεση του ενδομητρίου αυξάνει τις πιθανότητες εμφύτευσης εμβρύου είναι ακόμα ασαφής. Ωστόσο, προτείνεται ότι η πρόκληση τραυματισμού στο ενδομήτριο προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση που ευνοεί την αναγέννηση των ιστών, η οποία βελτιώνει τη σύνδεση μεταξύ του ενδομητρίου και του εμβρύου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Επέμβαση Endolaser για κιρσούς: από τι αποτελείται και ποια είναι τα οφέλη της

Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, διαφορετικών χημικών ουσιών και ορισμένων ορμονών που προάγουν την αποκατάσταση του επιθηλίου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εμφύτευση.

Δυσμενείς επιπτώσεις της παρέμβασης

Η απόξεση του ενδομητρίου, ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, θεωρείται ασφαλής. Γενικά, έχει πολύ λίγες αρνητικές επιπτώσεις. Ήπια αιμορραγία μετά την παρέμβαση είναι συχνή, καθώς και κοιλιακές κράμπες παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζονται κατά την έμμηνο ρύση.

Από την άλλη πλευρά, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, Μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση της πυελικής περιοχής ή τυχαία διάτρηση της μήτρας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποκλειστεί η εγκυμοσύνη αναζητώντας τον σάκο κύησης με διακολπικό υπερηχογράφημα, καθώς η απόξεση του ενδομητρίου θα προκαλούσε αυθόρμητη αποβολή εάν είναι έγκυος.

Διαφωνίες για την παρέμβαση

Το 2021, δημοσιεύθηκε μια ανασκόπηση πολλαπλών μελετών Cochraneστο οποίο οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ενδομήτριας απόξεσης ως μεθόδου για την αύξηση του κλινικού ποσοστού εγκυμοσύνης.

Με το προηγούμενο, δεν συνιστάται να προσφέρεται συστηματικά σε γυναίκες που θα υποβληθούν στη διαδικασία γονιμοποίησης in vitro.

 

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις αυξήσεις στην κλινική εγκυμοσύνη και στα ποσοστά γεννήσεων όταν χρησιμοποιείται.

Με τα χρόνια έχει προταθεί ότι μπορεί να αυξήσει την εμφύτευση εμβρύου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του έχει προσδιοριστεί μόνο στα ποσοστά των γυναικών με προηγούμενη αποτυχία εμφύτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια μη επεμβατική, ασφαλής και οικονομική διαδικασία, μια εναλλακτική λύση εξακολουθεί να εξετάζεται, ειδικά σε ζευγάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή μετά από δύο ή περισσότερες προσπάθειες γονιμοποίησης in vitro απέτυχε.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Μαστοπηξία: οφέλη και κίνδυνοι της ανόρθωσης στήθους
Η απόξεση του ενδομητρίου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις. Επομένως, πρέπει να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του στην παρέα του γυναικολόγου.

Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης του για να προσδιοριστεί το πραγματικό του όφελος.

Τι να θυμάστε;

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ποικίλλουν και μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές ανάγκες. Επομένως, πριν επιλέξετε μια απόξεση ενδομητρίου, Συνιστάται να διερευνήσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματά του. Το ιδανικό είναι να επιλύσετε όλες τις αμφιβολίες με τη βοήθεια ενός επαγγελματία γυναικολόγο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button