Εφηβοι

Τελική εφηβεία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατά την ύστερη εφηβεία, οι νέοι εδραιώνουν την ταυτότητά τους και αρχίζουν να κοιτάζουν προς το μέλλον. Ανακαλύψτε πώς να συνοδεύσετε τα παιδιά σας σε αυτό το στάδιο. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Η εφηβεία είναι ένα σύνθετο και καθοριστικό στάδιο στη ζωή κάθε ανθρώπου.. Αποτελεί ένα σημείο καμπής μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Ωστόσο, η πραγματικότητα ενός παιδιού 13 ετών απέχει πολύ από αυτό που μπορεί να βιώσει ένα παιδί κάτω των 18 ετών, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα διαφορετικά στάδια. Σε αυτή την περίπτωση, θέλουμε να σας μιλήσουμε για την ύστερη εφηβεία.

Δεν είναι μυστικό ότι και οι γονείς επηρεάζονται όταν τα παιδιά τους περνούν αυτή την ταραχώδη και συναρπαστική φάση. Έτσι, μόλις περάσει η εφηβεία και όλες οι προκλήσεις, μπορούμε να σκεφτούμε ότι η δουλειά έχει ήδη γίνει.

Παρ ‘όλα αυτά, Τα τελευταία χρόνια της εφηβείας είναι εξίσου σημαντικά με τα πρώτα και η δουλειά των γονιών συνεχίζει να είναι τόσο σημαντική όσο στην αρχή. Έτσι, για να μπορέσετε να συνοδεύσετε τα παιδιά σας σε αυτή τη μετάβαση, σας δείχνουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.

Τι είναι η ύστερη εφηβεία;

Η εφηβεία είναι μια ευρεία περίοδος που εκτείνεται από την εφηβεία έως την πρώιμη ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατό να προσφερθεί ένας ενιαίος ορισμός.

Το επίπεδο ωριμότητας των νέων ποικίλλει καθώς μεγαλώνουν. Οι προκλήσεις και οι αλλαγές που βιώνουν είναι επίσης διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία τους.

Έτσι, για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτά τα χρόνια, η εφηβεία χωρίζεται σε διάφορες φάσεις:

  • Πρώιμη εφηβεία: Είναι το πρώτο και καλύπτει από 10 έως 13 ετών. Χαρακτηρίζεται από τις σωματικές και ορμονικές αλλαγές που προέρχονται από την εφηβεία.
  • Μέση εφηβεία: Είναι η περίοδος που περνά μεταξύ 14 και 16 ετών. Η ταύτιση με την ομάδα συνομηλίκων και η αναζήτηση της ανεξαρτησίας είναι οι σταθερές.
  • Τελική εφηβεία: στάδιο που γίνεται από την ηλικία των 17 ετών και μετά. Θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στην ηρεμία και αποκατάσταση της ισορροπίας.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τον έφηβό σας

Η ύστερη εφηβεία είναι το προοίμιο της ενηλικίωσης, η στιγμή κατά την οποία εγκαθίστανται τα αποτελέσματα όλων όσων συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο νεαρός συνεχίζει να ωριμάζει και να μεταμορφώνεται σε πολλά επίπεδα.

Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από την ομάδα στην οποία ανήκουμε και που μοιραζόμαστε με άλλους συνομηλίκους.

Χαρακτηριστικά της όψιμης εφηβείας

Εάν έχετε ένα παιδί που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο ή πρόκειται να το περάσει, σίγουρα θα σας αρέσει να μάθετε τι μπορείτε να περιμένετε από αυτή την άποψη. Για το ίδιο, Σας δείχνουμε πώς εξελίσσονται το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα των νέων κατά την ύστερη εφηβεία.

Τακτοποίηση ταυτότητας

Η αναζήτηση της δικής του ταυτότητας είναι ένας από τους κύριους στόχους της εφηβείας. Για να γίνει αυτό, οι νέοι τείνουν να αναζητούν την αποδοχή από την ομάδα των συνομηλίκων. Είναι σύνηθες να παίρνουν τις αξίες, τις συμπεριφορές και ακόμη και τη φυσική εικόνα των συνομηλίκων τους.

Ωστόσο, όταν φτάσει στην όψιμη εφηβεία, ο νεαρός δεν εμφανίζει πλέον αυτή την εξάρτηση τόσο πολύ. Έχει αναπτύξει το δικό του ηθικό σχήμα, τις απόψεις του, τις προτεραιότητές του και το δικό του στυλ.

Γνωστική ωριμότητα

Καθώς προχωρά η εφηβεία, βελτιώνεται η ικανότητα του νεαρού ατόμου για αφαίρεση, η χρήση της λογικής και οι εκτελεστικές του λειτουργίες. Με αυτόν τον τρόπο, από την ηλικία των 17 ετών Είναι πλέον πιο ικανοί να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, να παίρνουν αποφάσεις και σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο εγωκεντρισμός και η ανάγκη για αμεσότητα σβήνουν για να δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμους συλλογισμούς ικανούς να αναβάλουν την ικανοποίηση. Ωστόσο, η γνωστική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (όπως ο προμετωπιαίος φλοιός) συνεχίζουν να ωριμάζουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συνιστώνται αθλητικά συμπληρώματα για εφήβους;


Αποδοχή εικόνας σώματος

Οι πιο δραστικές σωματικές αλλαγές συμβαίνουν κατά την εφηβεία και την πρώιμη εφηβεία.. Ως εκ τούτου, φτάνοντας σε αυτό το τελικό στάδιο, οι νέοι έχουν επιτύχει γενικά την αποδοχή της νέας τους εικόνας. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ακόμα συμπλέγματα, οι έφηβοι αισθάνονται πιο άνετα στο σώμα τους και ταυτίζονται με αυτή την πιο ενήλικη πτυχή.

προσωπική επιβεβαίωση

Προερχόμενος από τα παραπάνω, ο όψιμος έφηβος έχει ξεπεράσει το εγωκεντρικό και φανταστικό στάδιο της παιδικής ηλικίας, έχει αποκτήσει ανεξαρτησία και ο κύκλος των φίλων εδραιώνεται. Αρχίστε να χειρίζεστε τυπικές εργασίες της ενηλικίωσης. Τα ενδιαφέροντά σας έχουν σταθεροποιηθεί και έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων σας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σχεδιάστε.

Ο επαγγελματικός στόχος εμφανίζεται στον ορίζοντα και η πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία ξεκινά στα πλαίσια των δυνατοτήτων και της πραγματικότητάς του. Ελέγχετε καλύτερα τις παρορμήσεις σας, ρυθμίζετε τις ικανοποιήσεις και κατανοείτε τη σοβαρότητα της ανάληψης δεσμεύσεων.

Αναζήτηση συναισθηματικής οικειότητας

Αν κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας οι νέοι τείνουν να βυθίζονται σε μεγάλες ομάδες συνομηλίκων, τώρα η ποιότητα αρχίζει να υπερισχύει της ποσότητας. Είναι σύνηθες ότι Αναζητήστε περισσότερη συναισθηματική εγγύτητα με τους φίλους σας και προσπαθήστε να αναπτύξετε μεγαλύτερη οικειότητα.

Έτσι, μπορεί να σχετίζονται με μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων, αλλά το κάνουν σε βαθύ επίπεδο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ανεξαρτησίας από τους άλλους σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

Επανασύνδεση με την οικογένεια

Η ύστερη εφηβεία είναι η περίοδος κατά την οποία οι γονείς βλέπουν την επιστροφή εκείνων των παιδιών που έχουν αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά. Είναι οι ίδιοι που τους εναντιώθηκαν για να βρουν ο ένας τον άλλον και αμφισβήτησαν την εξουσία να εξερευνήσουν τους δικούς τους κανόνες.

Αν και είναι αλήθεια ότι σε κάθε οικογένεια αυτή η αποστασιοποίηση συμβαίνει σε διαφορετικό βαθμό, προς το τέλος της εφηβείας Μπορεί να παρατηρηθεί μια τάση στους νέους να επανεξετάσουν τις απόψεις και τις συμβουλές των γονέων. Είναι καιρός να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις και να επανενταχθούν στον οικογενειακό πυρήνα ως ενεργοί συμμετέχοντες.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αλκοολισμός σε εφήβους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αυτό το στάδιο σηματοδοτεί την επιστροφή στην οικογένεια με μια λιγότερο προκλητική και πιο συμφιλιωτική στάση.

Ύστερη εφηβεία: παράταση της προσκόλλησης ή παράταση της επιθυμίας

Στις αλλαγές που έχει υποστεί η δομή των οικογενειών, βρίσκουμε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε το παράταση της προσκόλλησης. Ένα συναίσθημα που μεταφέρεται από γονείς που φοβούνται κάπως ότι ο έφηβος θα φύγει από το σπίτι και θα ξεκινήσει τη δική του ζωή.

Αυτό συνδέεται με την κοινωνική επιμήκυνση»,καλά γιατί οι κοινωνίες καταπιέζουν Μπορούν να το αντέξουν οικονομικά με την παράταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή λόγω των κοινωνιών «Σε κρίση δεν μπορούν να προσφέρουν δουλειά σε μεγάλο μέρος των εφήβων και των νέων».

Ένας άλλος λόγος για την όψιμη εφηβεία θα ήταν η ανάγκη του νεαρού ατόμου για επεκτείνετε την εφηβεία θεωρώντας την ένα αξέχαστο στάδιο, φορτωμένο με τη μαγεία του αυθόρμητου, ελεύθερου και ανέμελου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ενηλικίωση θα συνδεόταν με γενικά μη ελκυστικές ευθύνες και προβλήματα.

Η ύστερη εφηβεία δεν είναι ακόμη ενηλικίωση

Αν και πολλές από τις στάσεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των εφήβων μαλακώνουν ή σταθεροποιούνται κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου σταδίου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι Δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη πλήρως ώριμους και ανεπτυγμένους ενήλικες.. Υπάρχει σύγχυση, αβεβαιότητα, παρορμητικότητα ή έλλειψη ρεαλισμού.

Επιπλέον, υπάρχει μια γενική τάση στις δυτικές κοινωνίες να επιμηκύνουν την εφηβεία, έτσι ώστε ορισμένοι συγγραφείς να θεωρούν ότι εκτείνεται έως και τα 25 χρόνια. Και οι εργασιακές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες συχνά εμποδίζουν τους νέους να γίνουν ανεξάρτητοι.

Το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο στόχος της δημιουργίας ταυτότητας και της ανάπτυξης της αυτονομίας επιτυγχάνεται και να αποκτήσουν τους πόρους γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να είναι λειτουργικοί και ανεξάρτητοι ενήλικες. Εάν έχετε ένα παιδί που διανύει την όψιμη εφηβεία, συνοδεύστε το και καθοδηγήστε το με την κατανόηση ότι βρίσκεται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button