Εφηβοι

Τα συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τον έφηβό σας

Για να απολαμβάνει ο έφηβος σας υγιείς σχέσεις και να διατηρεί ασφαλή την ψυχολογική του ακεραιότητα, πρέπει να θέσει όρια. Σας λέμε πώς μπορείτε να σας βοηθήσουμε να το πετύχετε. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023

Τα συναισθηματικά όρια δεν είναι μόνο για ενήλικες. Κατά την εφηβεία, οι νέοι διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο και η ομάδα των συνομηλίκων γίνεται το κέντρο του κόσμου τους. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να γνωρίζουν και να εκφράζουν ποιοι είναι, να σέβονται τον εαυτό τους και να τους σέβονται και πες “Οχι” όταν ειναι απαραίτητο. Αλλά για να μάθουν να βάζουν όρια, θα χρειαστούν την καθοδήγηση και την υποστήριξη των γονιών τους.

Ας έχουμε κατά νου ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν. Η σήμανση αυτών των γραμμών είναι άβολο και τρομακτικό, ειδικά τις πρώτες φορές.

Μπορεί να προκαλέσει δύσκολες συζητήσεις, να προκαλέσει την προσβολή των άλλων ή να μας οδηγήσει να χάσουμε φιλίες. Παρ ‘όλα αυτά, Τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα όρια για να διατηρήσουν ασφαλή την ψυχολογική τους ακεραιότητα.. Αν θέλετε να τους βοηθήσετε να τις εφαρμόσουν, προσφέρουμε παρακάτω μερικές συμβουλές.

Η σημασία των συναισθηματικών ορίων για έναν έφηβο

Όπως είπαμε, η εφηβεία είναι μια περίοδος κοινωνικής επέκτασης και η διεκπεραίωση θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη υγιών και επιτυχημένων σχέσεων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες το παιδί σας θα χρειαστεί να θέσει όρια:

  • Όταν ξεκινάτε τις πρώτες σας ρομαντικές σχέσεις, για να εκφράσετε ότι πρέπει να πάτε αργά ή με τον δικό σας ρυθμό. Το να είστε σε θέση να επικοινωνείτε ότι δεν αισθάνεστε άνετα με το φιλί δημοσίως, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια πρόκληση.
  • Εάν οι φίλοι ή οι σύντροφοί σας υιοθετούν ελεγκτική ή επιβλαβή στάση, όπως να σας ζητήσει τους κωδικούς πρόσβασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή να σας καλέσει ανά πάσα στιγμή και να σας ζητήσει να απαντήσετε στο τηλέφωνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αρνηθείτε και να αναφέρετε τους λόγους σας χωρίς φόβο.
  • Να αντιμετωπίσει την πίεση της ομάδας αν οι φίλοι του αποφασίσουν να πιουν και το παιδί σας δεν θέλει ή αν δεν νιώθει άνετα με ένα σχέδιο που προτείνουν οι άλλοι.
  • Εάν προκύψει οποιαδήποτε σύγκρουση ή διαφωνία με δάσκαλο, προπονητή, μέλος της οικογένειας ή οποιονδήποτε άλλο ενήλικα. Είναι επίσης δυνατό και απαραίτητο να τους τεθούν όρια όταν δεν σέβονται τον νεαρό ή του επιτίθενται με κάποιο τρόπο.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ηλικία της Τουρκίας: Πώς να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε αυτό το στάδιο

Τελικά, αυτά τα όρια προκύπτουν μιλώντας με ειλικρίνεια και τοποθετώντας τον εαυτό του σε σενάρια που αισθάνονται άνετα και κατάλληλα για κάθε άτομο. Αυτό δεν σημαίνει να είσαι υπερβολικά άκαμπτος, να απομονώνεσαι ή να προσπερνάς τους άλλους, αλλά σημαίνει να ξεκαθαρίζεις ποια είναι τα συναισθήματα και οι προτιμήσεις σου.

Οι πρώτες σχέσεις φέρνουν στο παιχνίδι νέα συναισθήματα για τους εφήβους, τα οποία πρέπει να ξέρουν να τα διαχειρίζονται με όρια.

Πώς να βοηθήσετε τον έφηβό σας να θέσει συναισθηματικά όρια;

Ο καθορισμός ορίων δεν είναι εύκολος και είναι ένα έργο που μαθαίνεται από το σπίτι, ένα μέρος όπου πρέπει να καλλιεργηθεί η συναισθηματική νοημοσύνη. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να το πετύχει αυτό, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Διδάξτε του να συνδέεται με τα συναισθήματά του

Μερικές φορές οι νέοι δεν μπορούν να πουν “Οχι” είτε “Αρκετά” γιατί δεν είναι σίγουροι τι νιώθουν και τι χρειάζονται. Δεν γνωρίζουν ότι αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση απαιτεί όρια και μπορούν να ομαλοποιήσουν ή να αγνοήσουν ανεπιθύμητα γεγονότα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο ότι Μάθετε πώς να συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας, ακούστε τη διαίσθησή σας και το σώμα σας.

Αν κάτι δεν είναι σωστό, μάλλον δεν είναι σωστό. Δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι ή υπερβολικοί που εκφράζονται όταν κάτι δεν τους αρέσει. Και δεν πρέπει να φιμώνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που χρησιμεύουν ως φυσικός οδηγός μας.

Ετσι, Μάθετε στο παιδί σας να σχετίζεται με τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίσει όταν προκύψουν και να τα ονομάσει. Και κυρίως να τα φροντίζει και να τα εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο.Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα

Σε άλλες περιπτώσεις, ο έφηβος μπορεί να είναι ξεκάθαρος ότι δεν θέλει κάτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το εκφράσει. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για εσάς. έχετε μια σειρά από χρήσιμες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτές τις στιγμές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Γιατί η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο;

«Άσε με να το σκεφτώ και θα σου πω αύριο»., “Δεν νιώθω άνετα με αυτό”, «Ευχαριστώ, δεν μου αρέσει»…Είναι πολύ απλές φράσεις και πρέπει να αποτελούν μέρος των βασικών επικοινωνιακών σας πόρων.

Όταν θέτουν όρια, πρέπει να το κάνουν σταθερά και με ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να μπουν σε εξηγήσεις ή να δικαιολογηθούν. Έτσι, προσφέρετέ τους μια σειρά από απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να ανταποκριθούν στις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν.

Σας επιτρέπει να εξασκηθείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Όπως κάθε δεξιότητα, η τέχνη του να θέτεις όρια πρέπει να εξασκηθεί έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα και φυσικά. Και τίποτα καλύτερο από το να το κάνεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπως το σπίτι.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους νέους να είναι διεκδικητικοί, αν στο σπίτι δεν τους επιτρέπουμε να εκφραστούν ή να λάβουν αποφάσεις. Έτσι, το να ζητάς να μείνεις μόνος στο δωμάτιό σου, να αποφασίσεις να μην επισκεφτείς την οικογένειά σου για να συνεχίσεις να σπουδάζεις ή να εκφράσεις στους γονείς σου ότι δεν ένιωσες καλά με τον τρόπο που σου έχουν μιλήσει, είναι μικρά βήματα που θα ενισχύσουν τις δεξιότητές σου. Επιτρέψτε τους και ενθαρρύνετε τους.Ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας

Ο φόβος της κριτικής, της απόρριψης ή της εγκατάλειψης είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι αρνούνται να θέτουν συναισθηματικά όρια. Στην επιθυμία να κρατήσουν τους φίλους ή τον σύντροφό τους ή να παραμείνουν μέρος της ομάδας, οι νέοι μπορεί να αποδεχτούν ασέβεια, κακοποίηση ή κακομεταχείριση.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να έχουν ισχυρή και σταθερή αυτοεκτίμηση, η οποία τους επιτρέπει να προστατεύουν και να αμύνονται. Ακόμη και με τον κίνδυνο να κάνετε τους άλλους να νιώθουν άβολα ή να δυσαρεστήσουν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τελική εφηβεία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εάν φτάσει η εφηβεία, αισθάνεστε ότι το παιδί σας έχει ελλείψεις σε αυτήν την πτυχή, Ίσως θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. για να σας καθοδηγήσει στην ενίσχυση της αγάπης προς τον εαυτό σας.

Στην εφηβεία, η πίεση από τους συνομηλίκους και η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα είναι στοιχεία που χτίζουν ή βλάπτουν την αυτοεκτίμηση.

Γίνετε πρότυπο και δείξτε στο παιδί σας πώς να θέτει συναισθηματικά όρια

Θυμηθείτε ότι είστε μια από τις κύριες αναφορές τους και από εσάς θα μάθει να επικοινωνεί και να λειτουργεί στον κόσμο. Ελέγξτε, λοιπόν, πώς είναι οι σχέσεις σας, πώς συμπεριφέρεστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους και εάν εσείς οι ίδιοι ξέρετε πώς να βάζετε όρια όταν χρειάζεται.

Επικοινωνείτε με τα παιδιά σας ή τον σύντροφό σας δυναμικά, σεβόμενοι τα συναισθήματά σας αλλά και τα δικά τους; Αν όχι, ξεκινήστε αλλάζοντας αυτό στον εαυτό σας, για να γίνετε καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας.

Εν ολίγοις, ο έφηβος σας μπορεί να δυσκολευτεί να συνηθίσει να λέει “Οχι”, για να εκφραστείτε ξεκάθαρα όταν κάποιος σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα και να παίρνετε αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το κόκκο. Ωστόσο, Με την υποστήριξή σας και με εξάσκηση θα μπορέσει να θέσει αυτά τα όρια που θα σας κρατήσει πιστούς στον εαυτό σας και θα απολαμβάνετε πιο υγιείς σχέσεις.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button