Περιποίηση σώματος

Τα οφέλη του χόρτου για την υγεία και οι αντενδείξεις του

Το γρασίδι χρησιμοποιείται συχνά στη φυσική ιατρική, λόγω των αντιφλεγμονωδών, διουρητικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Ποιες είναι οι χρήσεις του;

Το γρασίδι, επιστημονική ονομασία Κυνωδών δάκτυλον, Είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χόρτων, το ίδιο μέρος του οποίου είναι το σιτάρι, η βρώμη και το καλαμπόκι. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε ύψος και χαρακτηρίζεται από ριζωματώδεις μίσχους, άκαμπτα, επίπεδα και κάπως τριχωτά φύλλα, καθώς και αιχμές από μικρά άνθη σε μοβ τόνους.

Αναπτύσσεται συχνά σε ευρωπαϊκά εδάφη, αν και κυμαίνεται επίσης σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Νότιας Αμερικής. Εκτιμάται αρκετά στην κηπουρική, αφού καλύπτει με το πράσινο του γκαζόν και είναι αρκετά ανθεκτικό.

Ωστόσο, πέρα ​​από αυτό, Τα ριζώματα του χρησιμοποιούνται στη φυσική ιατρική λόγω της σύνθεσης και των ιδιοτήτων του. Αυτά ξεχωρίζουν κυρίως για την περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα, καθώς και σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Παρακάτω, παρουσιάζουμε αναλυτικά τις κύριες χρήσεις του και ορισμένες αντενδείξεις.

Κύριες δραστικές ενώσεις στο γρασίδι

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν γνωρίζουν το γρασίδι πέρα ​​από τις διακοσμητικές του χρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα ριζώματά του συλλέγονται για την παρασκευή σπιτικών θεραπειών και συμπληρωμάτων, σε συνδυασμό με άλλα φυτά. Ο λόγος? Συγκεντρώνουν δραστικές ουσίες με φαρμακολογικές ιδιότητες.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση στο Journal of Food Science and Technologyοι κύριες ενώσεις του είναι οι εξής:

 • Παλμιτικό οξύ.
 • Λινελαϊκό οξύ.
 • Μεθυλεστέρες (παλμιτικός αιθυλεστέρας, λινελαϊκός αιθυλεστέρας και ελαϊκός αιθυλεστέρας).
 • Διομο-γ-λινελαϊκό οξύ.
 • 5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη.
 • Maltol.
 • Ρετινόλη.
 • Phytol.

Επιπλέον, περιέχει γλυκοσίδες, άλατα καλίου και φρουκτοζάνες, που επηρεάζουν τις ιδιότητες της υγείας του. Για να είμαστε πιο ακριβείς, Σε αυτό αποδίδεται αντιφλεγμονώδης, διουρητική, καθαριστική, αντιοξειδωτική και υπογλυκαιμική δράση.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις ιδιότητες δεν υποστηρίζονται ακόμη από την επιστήμη. Και παρόλο που πολλοί το χρησιμοποιούν ως φυσικό φάρμακο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ειδικά εάν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.

Οφέλη για την υγεία του χόρτου

Στην παραδοσιακή ιατρική, το γρασίδι έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας των νεφρών και του μεταβολισμού. Ωστόσο, μέχρι σήμερα Δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για την υποστήριξη των ιδιοτήτων του.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Hierba Santa María: οφέλη και αντενδείξεις

Ορισμένες διαθέσιμες μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο και σε ζώα, επομένως υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος πάντων, εξετάζουμε τις κύριες φαρμακευτικές του εφαρμογές.

Υγεία των νεφρών

Δεδομένης της πολυπλοκότητάς τους, οι νεφρικές παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό ή ειδικό. Το γρασίδι δεν είναι μια εναλλακτική ή πρώτης επιλογής θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Παρόλα αυτά, η συμβολή του σε αντιοξειδωτικά και η διουρητική του δράση είναι ευεργετική συμπληρωματικά.

Μια μελέτη σε αρουραίους κοινοποιήθηκε μέσω Avicenna Journal of Phytomedicine καθόρισε ότι ελάχιστη δόση 200 mg/kg Γ. δάκτυλον ήταν χρήσιμο για τη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Αυτό αποδείχθηκε επίσης σε μια προηγούμενη μελέτη, που έγινε επίσης σε αρουραίους, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα χόρτου βοήθησε στην πρόληψη της νεφρολιθίασης, εκτός από την τόνωση της εξάλειψης της εναπόθεσης οξαλικού ασβεστίου στους νεφρούς.

Άλλα οφέλη για την υγεία των νεφρών του αποδίδονται στη λαϊκή βιβλιογραφία, αλλά αυτά δεν αξιολογούνται από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι προάγει την αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος και μειώνει τον κίνδυνο ουρηθρίτιδας, κυστίτιδας και προστατίτιδας.

Το γρασίδι έχει την κύρια ανέκδοτη εφαρμογή του στην υγεία των νεφρών. Θα μπορούσε να μειώσει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά ή πέτρες.

Κατακράτηση υγρών

Μια μελέτη που έγινε σε αρουραίους, που δημοσιεύτηκε μέσω Research Journal of Pharmacy and Technology, μιλά για τις διουρητικές δυνατότητες του χόρτου. Φυτό Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως διεγερτικό για την αποβολή των κατακρατούμενων υγρών στον οργανισμό.

Στο προαναφερθέν πείραμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η από του στόματος χορήγηση υδατικού εκχυλίσματος ρίζας Κυνωδών δάκτυλονσε δόσεις των 100 mg, 250 mg, 500 mg και 750 mg/kg σωματικού βάρους, είχε διουρητικά αποτελέσματα.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι μπορεί να υποστηρίξει τη θεραπεία οιδηματωδών διαταραχών ή μη οιδηματικών ασθενειών που επιδεινώνονται από την περίσσεια υγρών. Οι ίδιοι οι διουρητικοί παράγοντες ενισχύουν την ομοιόσταση του νερού και των ηλεκτρολυτών για τον έλεγχο ή την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων υγείας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης

Ως συμπληρωματική θεραπεία, το γρασίδι έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρώτα απ ‘όλα, του αποδίδονται υπογλυκαιμικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τη μείωση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, η διουρητική του δράση και τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Bacopa, ένα φυτό με οφέλη στη μνήμη

Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 προσδιόρισε ότι τα εκχυλίσματα φύλλων του Κυνωδών δάκτυλον (200 mg/kg/ημέρα) και Phyllanthus niruri (600 mg/kg/ημέρα), χορηγούμενα από το στόμα, προάγουν τον έλεγχο του συνυπάρχοντος διαβήτη και της υπέρτασης.

Προς το παρόν, είναι απαραίτητες μελέτες σε ανθρώπους για την επαλήθευση αυτών των επιπτώσεων.

Άλλες πιθανές χρήσεις του γρασιδιού για την υγεία

 • Λόγω των διουρητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, Οι θεραπείες με γρασίδι χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της ρευματικής φλεγμονής.
 • Τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε Γ. δάκτυλον προάγουν την κολλαγένεση, που το δίνει ως παράγοντας επούλωσης πληγών.
 • Βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, στην ανακούφιση από την κούραση και στη μείωση των κράμπες, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο.
 • Δικα τους αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές ιδιότητες σχετίζονται με την προστασία του ήπατος. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται συνήθως σε φόρμουλες με άλλα φυτά, όπως το γαϊδουράγκαθο, η φουμάρια και ο μικρότερος centaury.
 • Συνήθως χρησιμοποιείται το έγχυμά του για την επανυδάτωση του οργανισμού και αναπλήρωση ορυκτών.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις του χόρτου

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι θεραπείες με γρασίδι είναι ασφαλείς και καλά ανεκτές.

Ωστόσο, συνιστάται η συνετή και έγκαιρη κατανάλωση, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής. Τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατάποσή του. Αυτά καλύπτουν τα ακόλουθα:

 • Καρδιοπάθεια και υπέρταση. Αν και το γρασίδι έχει δείξει αντιυπερτασικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε ως συμπλήρωμα. Μάλιστα, θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση του με φάρμακα για τη διαταραχή αυτή.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Δεν υπάρχουν μελέτες που να κάνουν λόγο για ασφάλεια σε αυτές τις συνθήκες. Επομένως, είναι καλύτερα να το αποφύγετε.
 • Θεραπείες με αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, μεταξύ άλλων. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το φυτό μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με αυτά τα φάρμακα, γεγονός που ενισχύει ή μειώνει τη δράση τους.
 • ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Αν και γίνεται λόγος για ένα συγκεκριμένο όφελος του χόρτου για την υγεία του ήπατος, πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν υπάρχουν ήδη υποκείμενα νοσήματα στο ήπαρ. Τόσο τα φυτά όσο και τα συμπληρώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 οφέλη του λαδιού καρύδας για τατουάζ
Μια ορισμένη διουρητική ιδιότητα του χόρτου θα μπορούσε να είναι επωφελής για την εξάλειψη του υγρού που κατακρατείται στο οίδημα.

Δοσολογία και τρόπος κατανάλωσης

Τα εναέρια μέρη του φυτού περιέχουν κυανογόνους ετεροζίτες που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Γι ‘αυτό το λόγο, χρησιμοποιείται μόνο το ρίζωμα.

Οι δόσεις του γρασιδιού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την παρουσίασή του. Συχνά προτείνεται η λήψη υγρών εκχυλισμάτων ή βαμμάτων με 30 σταγόνες την ημέρα, αραιωμένα σε νερό ή χυμό. Διατίθεται επίσης σε σκόνες για έγχυση. Έτσι, καταναλώνονται 3 γραμμάρια για κάθε φλιτζάνι των 250 χιλιοστόλιτρων.

Τα αφεψήματα μπορούν να ληφθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα διουρητικά φυτά. Η λήψη του συνήθως επαναλαμβάνεται 2 ή 3 φορές την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ρωτήσετε τον βοτανολόγο για τις ποσότητες και τη μέγιστη περίοδο κατανάλωσης.

Μερικοί συνδυασμοί βοτάνων με γρασίδι είναι οι εξής:

 • Για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση: ρίζωμα χόρτου, μετάξι καλαμποκιού, φλαμουριά, αλογοουρά και μάραθο. 10 ή 20 γραμμάρια από κάθε φυτό αναμειγνύονται. Στη συνέχεια, πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και προσθέστε το σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Μετά από 10 λεπτά, μπορεί να καταναλωθεί.
 • Θεραπεία για πέτρες στα νεφρά: Για την ενίσχυση της διουρητικής ικανότητας του φυτού, το ρίζωμά του συνδυάζεται με αρενάρια, πικραλίδα, λιβάδι, βρώμη και μάραθο. Αρχικά, γίνεται ένα έγχυμα με 20 g γρασίδι και πικραλίδα. Μόλις είναι έτοιμο, συνδυάζεται με τα άλλα φυτά. Πάρτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για το γρασίδι;

Το γρασίδι (Cynodon dactylon) —ιδιαίτερα το ρίζωμά του— Έχει ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές εφαρμογές ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, αντιυπερτασικό και ανανεωτικό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν τις ιδιότητες που του αποδίδονται.

Για το λόγο αυτό, είναι ένα φυτικό φάρμακο που πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, μόνο περιστασιακά και συμπληρωματικά. Για κανένα λόγο δεν αντικαθιστά τα θεραπευτικά μέτρα που δίνει ο γιατρός. Ούτε πρέπει να είναι θεραπεία πρώτης επιλογής.

Εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες ασθένειες ή εάν λαμβάνονται φάρμακα, ο επαγγελματίας υγείας θα είναι αυτός που θα καθορίσει εάν η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Κρατα αυτο στο μυαλο σου!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button