Περιποίηση σώματος

Τα οφέλη του κουρκουμά για την περιποίηση του δέρματος

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά για να περιποιηθείτε το δέρμα σας; Αυτή η ρίζα μπορεί να δώσει στο πρόσωπό σας μια φυσική λάμψη και να εξαφανίσει τα σημάδια της γήρανσης. Σας αναφέρουμε όλα τα οφέλη του παρακάτω.

Μία από τις φυσικές θεραπείες που κερδίζει έδαφος στην κοσμετολογία είναι η χρήση του κουρκουμά για τη φροντίδα του δέρματος. Αν και αυτή η αρχαία ρίζα χρησιμοποιείται συχνά για τα οφέλη της σε διαφορετικές καταστάσεις υγείας, όλο και περισσότερες μελέτες την αποδίδουν πλεονεκτήματα για τη διατήρηση της λάμψης του δέρματος, ακόμη και για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ψωρίαση.

Όλα αυτά χάρη στην κύρια ένωση του που είναι γνωστή ως κουρκουμίνημε ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ως εκ τούτου, οι χρήσεις του κουρκουμά στους ιστούς είναι για την καταπολέμηση της ακμής, το φωτισμό των κηλίδων, την πρόληψη της γήρανσης και ακόμη και την αποτρίχωση.

Ας δούμε παρακάτω τα 9 οφέλη του κουρκουμά για τη φροντίδα του δέρματος. Συνέχισε να διαβάζεις!

Τα οφέλη του κουρκουμά για την περιποίηση του δέρματος

Κουρκουμάς του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Curcuma Longa, Είναι φυτό ασιατικής προέλευσης που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, στα καλλυντικά και στην ιατρική. Θεωρείται υπερτροφή για τις πολλαπλές δραστικές του ενώσεις, μεταξύ των οποίων κίτρινη πολυφαινολική χρωστική ουσία γνωστή ως κουρκουμίνη, στην οποία αποδίδονται διαφορετικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Οι πιο αξιοσημείωτες είναι οι ιδιότητες του αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντινεοπλασματικά, αντιπολλαπλασιαστικά και αντιμικροβιακά. Ομοίως, η κουρκουμίνη έχει γίνει σύμμαχος για την περιποίηση του δέρματος, καθώς χρησιμοποιείται σε διάφορα σπιτικά παρασκευάσματα, προϊόντα ομορφιάς και ακόμη και με τη μορφή συμπληρωμάτων για τη θεραπεία διαφορετικών δερματικών παθήσεων.

Τι κάνει λοιπόν ο κουρκουμάς στο δέρμα; Ας δούμε τα κύρια οφέλη του.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

1. Καταπολεμήστε την ακμή

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης δερματική ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από την ανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα. Λόγω των αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, Ο κουρκουμάς είναι μια φυσική επιλογή για τη θεραπεία της κοινής ακμής.

Υπό αυτή την έννοια, κουρκουμάς μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που το προκαλούν, Μειώνει τη φλεγμονή των προσβεβλημένων τμημάτων και αποτρέπει το σχηματισμό λίπους στους σμηγματογόνους αδένες.

Ακόμη και, Ο κουρκουμάς βοηθά επίσης τα σημάδια που αφήνει η ακμή. Συνήθως συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να βελτιώσει αυτό το αποτέλεσμα, όπως μέλι, σανταλόξυλο, ελληνικό γιαούρτι, αλόη βέρα, μεταξύ άλλων.2. Καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος

Η ηλικία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση στον ήλιο είναι οι κύριες αιτίες γήρανσης του δέρματος. Αυτή η βλάβη, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, δημιουργεί τα επίφοβα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο, όπως η εμφάνιση ρυτίδες, χαλάρωση, λεπτές γραμμές και κηλίδες.

Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, η κουρκουμίνη προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνει και αντιμετωπίζει αυτά τα σημάδια γήρανσης.. Αυτή η φαινολική ένωση προάγει επίσης παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος.

3. Φωτίζει το δέρμα

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο κουρκουμάς φροντίζει το δέρμα είναι αναστέλλοντας την παραγωγή του μελανίνη . Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει το σχηματισμό μαύρων κηλίδων που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, τις δερματικές παθήσεις ή τις ορμονικές αλλοιώσεις. Η εφαρμογή προϊόντων κουρκουμά μπορεί επίσης να ελαφρύνει τους εγκατεστημένους λεκέδες.

4. Επαναφέρει την επιδερμίδα και της δίνει φυσική λάμψη

Ένα από τα οφέλη του κουρκουμά στο δέρμα είναι ότι προάγει τη φυσική ανάκτηση της λάμψης του. Λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και διευκρινιστικών επιδράσεων του, βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισής σας. Επιπλέον, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, το οποίο αναμφίβολα ευνοεί την απαλότητα και τη λάμψη του.

Ως εκ τούτου, στους ινδουιστικούς γάμους, η νύφη και ο γαμπρός εκτελούν ένα τελετουργικό με μια μάσκα κουρκουμά στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους, προκειμένου να προσελκύσουν καλή τύχη και να φωτίσουν το δέρμα εκείνη τη μεγάλη μέρα.

5. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Η θεραπεία τραυμάτων είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του κουρκουμά για το δέρμα. Όταν εφαρμόζεται σε πληγές (σε μορφή πάστας), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, να ηρεμήσει τον ερεθισμό και να προωθήσει την επούλωση. σχηματισμός νέου ιστού.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους;

6. Μειώνει τους μαύρους κύκλους

Η εφαρμογή κουρκουμά στο δέρμα του προσώπου μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή του, σε σημείο να μειώσει τους μαύρους κύκλους. Αυτό το επιτυγχάνει καθαρίζοντας το δέρμα στην περιοχή και προάγοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος σε αυτή την περιοχή. Συνεπώς, μειώνει τους μαύρους κύκλους που σχηματίζονται γύρω από τα μάτιαπου συνήθως προκαλούνται από κόπωση, κακό ύπνο ή άγχος.

Φυσικά, καθώς αυτή η περιοχή είναι από τις πιο ευαίσθητες στο πρόσωπο, πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή. Το ιδανικό είναι να αναζητήσετε ειδικά προϊόντα για το περίγραμμα των ματιών που περιέχουν κουρκουμίνη ως ενεργό συστατικό.

7. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και του εκζέματος

Η ψωρίαση και το έκζεμα είναι δερματικές παθήσεις που προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα και θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των ατόμων που υποφέρουν από αυτά. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτής της ένωσης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των εξάρσεων της ψωρίασης.

Ομοίως, ανακουφίζει από την ταλαιπωρία του δέρματος που προκαλείται από το έκζεμα. Για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, ο κουρκουμάς μπορεί να συνδυαστεί με centella india και καρύδι, βελτιώνοντας έτσι συμπτώματα όπως ξηρότητα, κνησμό, σκάσιμο και λειχηνοποίηση.

8. Καθυστερεί την ανάπτυξη των μαλλιών

Ο κουρκουμάς φροντίζει το δέρμα με διαφορετικούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι η πρόληψη της υπερβολικής ανάπτυξης τριχών στο σώμα. Υπό αυτή την έννοια βοηθάει η συχνή εφαρμογή μιας λοσιόν κουρκουμά για αρκετές εβδομάδες καθυστερεί την ανάπτυξη των τριχών σε ανεπιθύμητες περιοχές όπως οι μασχάλες.

9. Βοηθά στην αντιμετώπιση των παρασιτικών δερματικών λοιμώξεων

Είτε λαμβάνεται σε συμπληρώματα είτε εφαρμόζεται τοπικά, Ο κουρκουμάς βοηθά στην προστασία του δέρματος από επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως ορισμένα παράσιτα και βακτήρια. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για να ελεγχθούν οι πιθανές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές και αντιικές επιδράσεις της κουρκουμίνης και των παραγώγων, σκευασμάτων ή συνδυασμών της.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για να περιποιηθείτε το δέρμα σας;

Για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματος χρησιμοποιώντας κουρκουμά, Υπάρχουν συμπληρώματα, σκευάσματα και καλλυντικά προϊόντα που είναι ήδη έτοιμα για κατανάλωση ή χρήση. Επίσης, υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να προετοιμάσετε, προσθέτοντας άλλα φυσικά συστατικά για να ενισχύσετε τα αποτελέσματά τους.

Ας δούμε ποιοι είναι οι διάφοροι τρόποι χρήσης του κουρκουμά για τη φροντίδα του δέρματός σας:

  • Καταναλώστε το σε δισκία ή κάψουλες.
  • Εφαρμόζοντάς το απευθείας στο δέρμα, σε πούδρα ή μικρές λωρίδες.
  • Χρησιμοποιώντας την αιθέριο έλαιο κουρκουμά τοπικώς. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε ενυδατική κρέμα.
  • Προσθέτοντας το στο συνταγές κουζίνας.
  • Εφαρμόζοντας αυτό το συστατικό με τη μορφή μάσκας. Μπορεί να γίνει με το κονιοποιημένο εκχύλισμα, προσθέτοντας διάφορα συστατικά (έλαιο καρύδας, μέντα ή μέλι).
  • Σε μορφή τσαγιού. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά σε 3 ή 4 φλιτζάνια βραστό νερό και αφήστε το να ξεκουραστεί.
  • Εφαρμόζοντας ένα τζελ ή πάστα κουρκουμά στο δέρμα, με αλόη βέρα, κουρκουμά και λάδι argan.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιπποφαές: φυτό με οφέλη για το δέρμα και την υγεία


Πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις του κουρκουμά στο δέρμα

Αν και ο κουρκουμάς είναι συνήθως καλά ανεκτός, είναι σημαντικό να λαμβάνετε κάποιες προφυλάξεις όταν τον χρησιμοποιείτε. Το ιδανικό είναι Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πρόκειται να δοκιμάσετε αυτή τη φυσική θεραπεία.. Με αυτό μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένους κινδύνους κατά τη χρήση του, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Πριν το εφαρμόσετε σε ποσότητες, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο προϊόν. Για να μάθετε αν είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας, εφαρμόστε λίγο κουρκουμά στον πήχη σας και περιμένετε 1 ή 2 ημέρες. Αξιολόγηση πιθανών αντιδράσεων στην περιοχή, όπως κάψιμο, ερυθρότητα ή άλλους τραυματισμούς.
  • Δερματική ενόχληση: Η εφαρμογή μεγάλων ποσοτήτων κουρκουμά στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό και φλεγμονή στην περιοχή. Πρώτα δοκιμάστε λοσιόν και μάσκες με χαμηλές δόσεις αυτού του συστατικού. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να καθαρίσετε αμέσως την περιοχή και να διακόψετε τη θεραπεία.
  • Πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου ή αραιωτικά αίματος, χρησιμοποιήστε κουρκουμά με προσοχή. Πρώτα απ ‘όλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ένα από τα ζητήματα που γίνονται πιο συχνά σχετικά με αυτή τη ρίζα είναι ότι μπορεί να λερώσει το δέρμα. Επομένως, συνιστάται να μην αφήνετε τις μάσκες στο πρόσωπό σας για πολλή ώρα. Ομοίως, είναι προτιμότερο να το ανακατεύουμε με γάλα και νερό αμαμήλις.

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του κουρκουμά για το δέρμα

Ο κουρκουμάς είναι ένα φθηνό συστατικό, το οποίο αποκτάται εύκολα σε διάφορες παρουσιάσεις και με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα και την υγεία γενικότερα. Μπορεί να σας βοηθήσει ανακτήστε τη λάμψη του δέρματος, μετριάστε τα σημάδια πρόωρης γήρανσης και εξαφανίστε ακόμη και τις κηλίδες.

Άλλα ελάχιστα γνωστά οφέλη του αποδίδονται μάλιστα για την αντιμετώπιση διαφορετικών δερματολογικών προβλημάτων όπως π.χ αλωπεκία, ομαλό λειχήνα, ραγάδες, σκληρόδερμα και λεύκη. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιπτώσεις.

Φυσικά, πριν χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά στο δέρμα, καλό είναι να έχετε την έγκριση του ειδικού και να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο προϊόν αυτό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button