Περιποίηση σώματος

Συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού για την εμμηνόπαυση: Είναι αποτελεσματικό;

Το συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού χρησιμοποιείται στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σήμερα σας λέμε τι λέει η επιστήμη για αυτό.

Το συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού χρησιμοποιείται για τον μετριασμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοοιστρογόνα – ουσίες που δρουν παρόμοια με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) – σχετίζεται με την ορμονική ισορροπία σε αυτό το στάδιο.

Συγκεκριμένα, αυτό το προϊόν λαμβάνεται από το φυτό Trifolium pratense, που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Αυτό αναπτύσσεται άγρια ​​σε εδάφη στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και σε λιβάδια στη Βόρεια Αμερική. Τα μικρά άνθη του σε κόκκινες, ροζ και λευκές αποχρώσεις χρησιμοποιούνται συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, συνήθως χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της υψηλής χοληστερόλης, της υγείας των οστών και, φυσικά, της εμμηνόπαυσης. Στον επόμενο χώρο θα επικεντρωθούμε σε αυτή την τελευταία συνθήκη και θα δώσουμε λεπτομέρειες στο τι λένε οι μελέτες.

Είναι χρήσιμο το συμπλήρωμα κόκκινου τριφυλλιού στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) Μπορεί να αγοραστεί στην αγορά σε διάφορες παρουσιάσεις. Το αποξηραμένο βότανο για την παρασκευή τσαγιού είναι συνήθως ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βρεθούν ταμπλέτες, σκόνες, εκχυλίσματα, τοπικές θεραπείες και βάμματα.

Η δημοφιλής βιβλιογραφία έχει συνδέσει την κατανάλωσή του με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι μειώνει τις νυχτερινές εξάψεις, την απομετάλλωση των οστών, τους πονοκεφάλους και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν στοιχεία;

Το κόκκινο τριφύλλι πιστεύεται ότι μειώνει τις εξάψεις, λόγω της δράσης του παρόμοια με τα φυσικά οιστρογόνα του σώματος.

Έρευνα για το κόκκινο τριφύλλι και τις επιπτώσεις του στην εμμηνόπαυση

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει μελετηθεί η δυνατότητα του κόκκινου τριφυλλιού και των παραγώγων του να μειώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Με αυτόν τον τρόπο, διαπιστώθηκε ότι συγκεντρώνει φυτοοιστρογόνα όπως η δαϊδζεΐνη, η γενιστεΐνη, η βιοαλυσίδα Α και η φορμονονετίνη, που συνδέονται με πολλά οφέλη.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του κουρκουμά για την περιποίηση του δέρματος

Παρ ‘όλα αυτά, Οι απόψεις για τις επιδράσεις του στην ανακούφιση της εμμηνόπαυσης παραμένουν διχασμένες. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που μοιράζεται στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των ημικαθαρισμένων εκχυλισμάτων ισοφλαβόνης κόκκινου τριφυλλιού στην ανακούφιση των κλιμακτηριακών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων (εξάψεις και εφίδρωση).

Ακόμα κι έτσι, αυτή η ίδια ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα το φυτό έχει πιθανό θετικό αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών ώριμη και εμμηνοπαυσιακή. Αναφέρθηκε ότι έχει δυνατότητες για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Από την πλευρά του, μια ανασκόπηση στο American Journal of Obstetrics and Gynecology διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν κόκκινο τριφύλλι παρουσίασαν μέτρια μείωση στις εξάψεις σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Για άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως διάθεση, σεξουαλικά προβλήματα και διαταραχές ύπνου, παρατηρήθηκε μικρότερη επίδραση. Αυτό υποδηλώνει ότι το φυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για γυναίκες που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο.

Τα παραπάνω υποστηρίζονται από μια πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση, που κοινοποιήθηκε μέσω του περιοδικού ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες, που το ειδοποίησε Τα εκχυλίσματα κόκκινου τριφυλλιού παράγουν «μέτρια επίδραση» στη μείωση της καθημερινής συχνότητας των εξάψεων. Ωστόσο, οι ερευνητές επιμένουν στην ανάγκη για πιο πειστικά στοιχεία.Πιθανές επιπτώσεις στο λιπιδικό προφίλ και στην υγεία των οστών

Πέρα από τη μείωση των εξάψεων, τα συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού παρέχουν πρόσθετα οφέλη σε περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια μετα-ανάλυση κοινοποιήθηκε στο περιοδικό Ματουρίτας ανέφερε ότι οι ισοφλαβόνες που προέρχονται από αυτό το φυτό ευνοούν τη μείωση των συγκεντρώσεων της ολικής χοληστερόλης.

Ταυτόχρονα, μια κοινή μελέτη στο ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες τονίζει ότι Οι ανθοκυανίνες και οι ισοφλαβόνες στο κόκκινο τριφύλλι του προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεδομένου ότι αναστέλλουν τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, ωφελούν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία.

Σχετικά με τις επιδράσεις του στην πρόληψη της απομετάλλωσης των οστών, μια μελέτη στο Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική Βασισμένη σε Στοιχεία διευκρίνισε ότι Η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος κόκκινου τριφυλλιού είναι ευεργετική για την υγεία των οστών υγιών εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλτσες για την αρθρίτιδα

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έλαβαν ημερήσια δόση 150 ml εκχυλίσματος κόκκινου τριφυλλιού που περιείχε 37,1 mg ισοφλαβόνες. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε προστατευτική επίδραση στην απώλεια της οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από το Icahn School of Medicine στο Όρος Σινά λεπτομέρειες ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση κόκκινου τριφυλλιού για έως και ένα χρόνο. Ορισμένες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και εξάνθημα..

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου του μαστού θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν αυτά τα είδη συμπληρωμάτων. Η έρευνα έχει καθορίσει τα αντίθετα αποτελέσματα —πολλαπλασιασμός κυττάρων και απόπτωση— των ισοφλαβονών στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. in vitro και in vivo. Ετσι, Για ασφαλή χρήση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αυτό το φυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας. Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται η ταυτόχρονη κατανάλωσή του με αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνεται με από του στόματος αντισυλληπτικά και αντικαρκινικά φάρμακα.

Για ασφάλεια, θα πρέπει να αποφεύγεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Μικρά παιδιά.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Ασθενείς με καρκίνο ή ιστορικό νεοπλασίας
Η σχέση μεταξύ των ισοφλαβονών και του καρκίνου του μαστού δεν είναι απολύτως σαφής. Γι’ αυτό συνιστάται προσοχή κατά την κατανάλωση φυτοοιστρογόνων.

Προτεινόμενη δοσολογία

Συχνά, Τα συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού προτείνουν δόσεις από 40 έως 80 mg ημερησίως. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ετικέτα. Οποιεσδήποτε απορίες θα πρέπει να επιλύονται με τον βοτανολόγο ή τον γιατρό.

Τι να θυμάστε;

Σε διάφορες έρευνες, Το κόκκινο τριφύλλι έχει δείξει τη δυνατότητα ως επικουρικό για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ακόμα κι έτσι, οι ερευνητές επιμένουν στην ανάγκη να γίνουν πιο ολοκληρωμένες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιπτώσεις.

Προς το παρόν, το συμπλήρωμα μπορεί να βρεθεί σε καταστήματα με βότανα και φαρμακεία. Συνήθως θεωρείται ασφαλές για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό πριν το πάρετε τακτικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  9 οφέλη του βουτύρου σώματος και πώς να το προετοιμάσετε στο σπίτι

 • Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Βελτίωση μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους μετά από θεραπεία με ισοφλαβόνες που προέρχονται από εκχυλίσματα κόκκινου τριφυλλιού. Ματουρίτας. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 30 Νοεμβρίου. PMID: 19948385.
 • Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Η μεταβλητή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες των προϊόντων κόκκινου τριφυλλιού επηρεάζει την εντερική διάθεση της βιοχανίνης Α, της φορμονονετίνης, της γενιστεΐνης και της δαϊδζεΐνης. J Altern Complement Med. 2008 Απρ, 14(3):287-97. doi: 10.1089/εκ.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
 • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (Ηνωμένο Βασίλειο): Κέντρο Κριτικών και Διάδοσης (Ηνωμένο Βασίλειο). χίλια εννιακόσια ενενήντα πέντε-. Κλινικές μελέτες συμπληρωμάτων διατροφής κόκκινου τριφυλλιού (Trifolium pratense) στην εμμηνόπαυση: ανασκόπηση βιβλιογραφίας. 2006. Διαθέσιμο από: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
 • Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Κόκκινο τριφύλλι για θεραπεία εξάψεων και συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. J Obstet Gynaecol. 2016; 36 (3): 301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
 • Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- και Γυναίκες στην εμμηνόπαυση: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες. 11 Απριλίου 2021, 13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
 • Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the λιπιδικό προφίλ περιεμμηνοπαυσιακών και μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών-Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Ματουρίτας. 2020 Φεβ. 132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 10 Νοεμβρίου. PMID: 31883666.
 • Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις των ανθοκυανινών του Trifolium pratense (Κόκκινο Τριφύλλι) σε μακροφάγους RAW-267.4 που διεγείρονται από λιποπολυσακχαρίτες. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες. 15 Απριλίου 2020, 12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
 • Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Φάρμακα (Βασιλεία). 7 Απριλίου 2017, 4 (2): 18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button