Εφηβοι

Συμβουλές για την πρόληψη του αλκοολισμού στα έφηβα παιδιά σας

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των νέων. Σας λέμε πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον αλκοολισμό από το σπίτι. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023

Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι ο αλκοολισμός είναι μια πραγματικότητα πολύ μακριά από τα παιδιά μας και για την οποία δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα τυπικό για άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου ή με διαλυμένες οικογένειες. Ωστόσο, Είμαστε όλοι επιρρεπείς στο να πέσουμε σε αυτόν τον εθισμό και οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να σας πούμε πώς να αποτρέψετε τον αλκοολισμό στα έφηβα παιδιά σας.

Τα στοιχεία από αυτή την άποψη είναι ανησυχητικά, αφού πάνω από το 76% των εφήβων έχουν καταναλώσει αλκοόλ κάποια στιγμή και σχεδόν το 28% έχει μεθύσει τον τελευταίο μήνα. Η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά από ανηλίκους εξακολουθεί να είναι σχετικά εύκολη και η κατανάλωση αρχίζει ολοένα και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες.

Πώς να αποτρέψετε τον αλκοολισμό στα έφηβα παιδιά σας;

Όταν μιλάμε για την πρόληψη του αλκοολισμού στους νέους, συνήθως πιστεύουμε ότι αρκεί να απαγορεύσουμε, να τονίσουμε τη βλαβερότητα της κατανάλωσης και να επιπλήξουμε ή να τιμωρήσουμε τον έφηβο εάν τον ανακαλύψουμε ότι πίνει. Ωστόσο, εάν θέλουμε η δουλειά μας να είναι αποτελεσματική, πρέπει να το προσεγγίσουμε ως ένα βαθύτερο καθήκον και αυτό δίνει νόημα.

 

Για αυτό σας προτείνουμε να εφαρμόσετε τις παρακάτω οδηγίες.

Ενισχύστε την κριτική σκέψη

Αυτή είναι μια πτυχή που πρέπει να δουλέψουμε από την παιδική ηλικία, έτσι ώστε όταν φτάσει η εφηβεία να καθιερωθεί καλά και να βοηθήσει τον νέο να πάρει σωστές αποφάσεις. Η κριτική σκέψη είναι η ικανότητα ανάπτυξης της δικής του γνώμης σχετικά με διαφορετικές καταστάσειςαναλύοντας όλα τα πρίσματα και χωρίς να παρασυρόμαστε από τα φαινόμενα ή το πλειοψηφικό ρεύμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πληροφορίες για τους γονείς: ποιος είναι ο κίνδυνος των ατμών;

Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει αυτή την ικανότητα καλά ανεπτυγμένη ώστε να μπορεί να επιλέγει την αποχή, ακόμη και σε μια εποχή και σε ένα περιβάλλον όπου η κατανάλωση αλκοόλ κανονικοποιείται και δοξάζεται από τους συνομηλίκους του.

Να αναπτύξουν κριτική σκέψη υιοθετήστε τη συνήθεια να μιλάτε με τα παιδιά σας για διάφορα θέματα (ειδήσεις, σειρές, ταινίες, βιβλία) και μοιραστείτε τις απόψεις σας. Ενθαρρύνετε το να αναλύει, να συλλογίζεται και να βγάλει συμπεράσματα και επιβραβεύστε αυτή τη διαδικασία.

Δώστε σημασία στη φωνή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσετε όντας πιστοί στις δικές σας αξίες. Αυτό είναι πολύ πιο ισχυρό από την απλή υπακοή

Μιλώντας για διάφορα θέματα με παιδιά και εφήβους, ενθαρρύνουμε την κριτική τους σκέψη.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και τη διεκδίκηση

Για να αντιμετωπίσει την προαναφερθείσα κοινωνική πίεση, ο έφηβος πρέπει να είναι οπλισμένος με στέρεη αυτοεκτίμηση. Σε μια εποχή που η εξωτερική έγκριση είναι τόσο κρίσιμη και η προσαρμογή στην ομάδα είναι ο μεγαλύτερος στόχος, Χρειάζεται θάρρος για να πεις «όχι».

Γι’ αυτό είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση και να θυμάται ότι η αξία του ως άτομο δεν εξαρτάται από το να ευχαριστεί τους άλλους. Είναι επίσης θετικό ότι έχετε καλές κοινωνικές δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστείτε αλκοόλ για να χάσετε τις αναστολές σας.

Αλλά επίσης, καλό είναι να έχετε εργαστεί προηγουμένως για τη διεκδίκηση. Αυτή η ικανότητα θα σας επιτρέψει να εκφράσετε τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις σας χωρίς φόβο και να τους κάνει να σεβαστούν. Κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσεις τις συνεχείς προσκλήσεις για ποτό που θα λαμβάνεις.

Εργαστείτε για τη συναισθηματική εκπαίδευση

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφηβοι Βρίσκουν στο αλκοόλ μια οδό διαφυγής για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα έντονο και επώδυνο που δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Επομένως, εάν έχουν άλλα πιο κατάλληλα εργαλεία, δεν θα χρειαστεί να το κάνουν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αλκοολισμός σε εφήβους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συναισθηματική αγωγή εργάζεται από την παιδική ηλικία, μαθαίνοντας στα παιδιά να αναγνωρίζουν αυτό που νιώθουν ανά πάσα στιγμή, να το εκφράζουν κατάλληλα και να το διοχετεύουν μέσω ασκήσεων όπως η αναπνοή, ο αθλητισμός ή η ειλικρινής συζήτηση. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των παιδιών σας δεν δώσατε αρκετή έμφαση σε αυτή την πτυχή, δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε.Φροντίστε το περιβάλλον και τις εναλλακτικές λύσεις αναψυχής

Οι φιλίες των εφήβων έχουν μεγάλη επίδραση στις αποφάσεις τους και στον τρόπο ζωής τους. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι νέοι έχουν υγιείς, εμπλουτισμένες φιλίες ευθυγραμμισμένες με τις ίδιες θετικές αξίες.

Δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε με ποιον περνάει χρόνο το παιδί μας, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα. Για παράδειγμα, προσκαλώντας τους να συναντηθούν στο σπίτι θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους φίλους τους και θα τους δώσουμε έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστούν.

Είναι επίσης πολύ θετικό να προσφέρουμε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις αναψυχής, έτσι ώστε το να πιεις να μην είναι το μόνο σχέδιο που σου έρχεται στο μυαλό. Προτείνετε λοιπόν διασκεδαστικές και ποικίλες δραστηριότητες για το παιδί σας να κάνει ως οικογένεια ή με φίλους ή ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει σε ομάδες με τις οποίες μοιράζονται ένα χόμπι. είτε πρόκειται για αθλητισμό, μουσική ή φύση.

Επικοινωνήστε τους κινδύνους και τις συνέπειες

Αυτό είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την πρόληψη του αλκοολισμού στους εφήβους σας: μιλήστε τους για τους κινδύνους και τις συνέπειες. Περισσότερο από το να καθίσετε για να τους μιλήσετε μια συγκεκριμένη μέρα, Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην καθημερινότητα ή τις στιγμές που δείχνουν ενδιαφέρον να μιλήσουν για το θέμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συνιστώνται αθλητικά συμπληρώματα για εφήβους;

Εξηγήστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη, να επηρεάσει την ανάπτυξη, να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και να τους αφήσει ευάλωτους σε κινδύνους όπως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή ατυχήματα. Επιπλέον, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εθισμό στο αλκοόλ.

Τώρα, για να διεισδύσουν αυτά τα μηνύματα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ευάλωτοι στο να υποστούν αυτές τις συνέπειες. Μιλήστε για στενούς ανθρώπους που έχουν υποφέρει από αυτά ή παρακολουθήστε μαρτυρίες μαζί των νεαρών αλκοολικών στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει να γίνει πιο απτή αυτή η πραγματικότητα.

Οι νέοι τείνουν να πιστεύουν ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα του κινδύνου και αυτό τους δυσκολεύει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους.

Δώστε το παράδειγμα και να είστε συνεπείς

Αυτό είναι, σε πολλές περιπτώσεις, το πιο περίπλοκο βήμα. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ έχει ομαλοποιηθεί και αυτό Είναι το κέντρο όλων των πάρτι και των κοινωνικών μας συγκεντρώσεων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μεγαλώνουν βλέποντας τους γονείς, τους θείους και τους παππούδες τους να καταναλώνουν αλκοόλ. Ωστόσο, λαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να το κάνουν.

Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη αν πίνετε κατά την εφηβεία, αλλά είναι σημαντικό οι στενοί ενήλικες (κυρίως οι γονείς) να δίνουν το παράδειγμα. Αν όχι να αποφεύγετε να πίνετε μπροστά στα παιδιά σας, τουλάχιστον κάνοντας το με μέτρο και μέτρο.Η πρόληψη του αλκοολισμού στα έφηβα παιδιά σας είναι μέρος ενός γονικού στυλ

Οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές δεν επικεντρώνονται ειδικά στο αλκοόλ, αλλά μάλλον σε ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες γονικής μέριμνας. Και είναι αυτό Ο αλκοολισμός είναι, σε μεγάλο βαθμό, αντανάκλαση της έλλειψης προσωπικών πόρων που μπορεί να ανακουφιστεί από το σπίτι.

Πάνω απ’ όλα, η πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να πλαισιώνεται σε ένα εκπαιδευτικό στυλ βασισμένο στην επικοινωνία και τα όρια. Το να μιλάτε συχνά με τα παιδιά σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χτίσετε εμπιστοσύνη και να γίνετε σημείο αναφοράς για αυτά. Και οι κανόνες (αν και μερικές φορές επαναστατούν εναντίον τους) τους παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button