Περιποίηση σώματος

Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά

Η γαστρίτιδα είναι μια κοινή αιτία κοιλιακού πόνου στα παιδιά. Αν και είναι ένας λόγος για να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματά σας. Εδώ τα αναλύουμε.

Η γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως βακτηριακές λοιμώξεις, κακές διατροφικές συνήθειες και στρες. Αν και αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί επίσης να υποφέρουν από αυτήν. Τα σημάδια κυμαίνονται από πόνο στο στομάχι ή καούρα έως ναυτία και έμετο.

Αν και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τυχόν προειδοποιητικά σημάδια, αυτή η κατάσταση συνήθως δεν παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές για την υγεία του παιδιού. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να μετριαστούν ορισμένα από τα συμπτώματά του με ορισμένες θεραπείες στο σπίτι. Παρακάτω τα παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology αναφέρει ότι η φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου, πιο γνωστή ως γαστρίτιδα, είναι μια κοινή αιτία κοιλιακού πόνου στα παιδιά. Καθώς εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες, η θεραπεία μπορεί να είναι πολυεπιστημονική και εξατομικευμένη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες και σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός αισθήματος ανακούφισης, τουλάχιστον προσωρινά. Αν και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού, θα πρέπει να εφαρμόζονται για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Να λάβει υπόψη!

Διατροφικές συνήθειες

Πολλές περιπτώσεις γαστρίτιδας στα παιδιά έχουν την προέλευσή τους στις κακές διατροφικές συνήθειες. Είτε με το να μην έχει καθορισμένο χρόνο για να φάει τα γεύματα είτε με την κατανάλωση ορισμένων τροφών που ερεθίζουν το στομάχι του, ο μικρός καταλήγει να υποφέρει από φλεγμονή και πόνο.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Βοηθά ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη; Αυτό λέει η επιστήμη

Η διατροφή πρέπει να προγραμματίζεται με τη βοήθεια διατροφολόγου, αφού στην παιδική ηλικία υπάρχουν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις. Ωστόσο, συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, πρόσθετα σάκχαρα, οξέα και πικάντικα τρόφιμα. Όλα αυτά επηρεάζουν τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου.

Σχετικά με τις ώρες γευμάτων, ένα άρθρο του Διεθνείς Ανακοινώσεις Ακαδημαϊκής Έρευνας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τα βακτήρια Helicobacter Pylori (H. Pylori), μια από τις κύριες αιτίες της γαστρίτιδας.

Εν τω μεταξύ, μια κριτική που δημοσιεύτηκε στο Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας δηλώνει ότι η προσθήκη μπρόκολου και φρέσκων μύρτιλων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαστρίτιδα λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους.

Η κατανάλωση ερεθιστικών τροφών μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για γαστρίτιδα στα παιδιά. Είναι σημαντικό να κάνετε προσαρμογές στη διατροφή σας με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Διαβάστε επίσης: Έμετος στα παιδιά: πώς να ενεργήσετε;

Εκχύλισμα σκόρδου

Στην παραδοσιακή ιατρική, ένα άλλο σπιτικό φάρμακο για τη γαστρίτιδα στα παιδιά είναι το σκόρδο. Αν και δεν έχει πολύ ευχάριστη γεύση, Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση Η. Πυλωρή στον οργανισμό.

Επομένως, η παρασκευή του πολτοποιημένου με λίγο μέλι μπορεί να χρησιμεύσει ως επικουρικό σε περίπτωση γαστρίτιδας. Μπορεί επίσης να ληφθεί μόνο του ή σε εκχυλίσματα.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της πέψης και αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στις βλαβερές συνέπειες ορισμένων βακτηρίων.

Σε σχέση με αυτό, δημοσίευση από World Journal of Gastroenterology επισημαίνει ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στην αναστολή της εμφάνισης Η. Πυλωρή. Μεταξύ των τροφών που περιέχουν αυτά τα υγιή βακτήρια βρίσκουμε τα εξής:

 • Γιαούρτι.
 • Κομπούχα.
 • Ελιές και τουρσιά.
 • Ξυνολάχανο.
 • Κεφίρ.
 • Kimchi.
 • Μίσο.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 φυσικές θεραπείες για τον βήχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τα 15 καλύτερα προβιοτικά και πρεβιοτικά για να φροντίσετε την υγεία σας

Αιθέρια έλαια

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αιθέριων ελαίων έχει αυξηθεί λόγω των πλεονεκτημάτων που αντιπροσωπεύουν για ορισμένες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών προβλημάτων. Σχετικά με τη γαστρίτιδα, μια μελέτη για Αντιμικροβιακά μέσα και Χημειοθεραπεία Το υποβάλλει θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην αναστολή της υπερβολικής ανάπτυξης του Η. Πυλωρή.

Συγκεκριμένα, τα έλαια που λαμβάνονται από τη μέντα και το σκόρδο φαίνονται χρήσιμα. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή. Σε υπερβολικές ποσότητες, και τα δύο μπορεί να είναι ερεθιστικά. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Μερικά αιθέρια έλαια φαίνεται να χρησιμεύουν ως επικουρικά σε περίπτωση γαστρίτιδας. Η χρήση του πρέπει να είναι μέτρια, μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μπορεί να προληφθεί η γαστρίτιδα στα παιδιά;

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο τα μικρά παιδιά να υποφέρουν από γαστρίτιδα, είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Παρ ‘όλα αυτά, Υπάρχουν κάποιες πρακτικές, εκτός από αυτές που αναφέραμε, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή του.. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα σίτισης.
 • Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα για να τον βάλετε στο κρεβάτι.
 • Αποφύγετε τα άφθονα και άφθονα γεύματα.
 • Βοηθήστε το παιδί να χαλαρώσει με δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμός ή ακούγοντας μουσική.

Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό;

Όπως αναφέραμε, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η κατάσταση δεν αντιπροσωπεύει σοβαρά προβλήματα υγείας. ΤΕΛΟΣ παντων, εάν τα παιδιά έχουν έντονο στομαχικό πόνο, επαναλαμβανόμενους εμετούς ή οποιαδήποτε άλλα σχετικά συμπτώματαείναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να βρείτε την αιτία και να καθορίσετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αντιμετώπιση κιρσών με μικροαφρό

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ένδειξη γαστρίτιδας και μπορεί να προέρχονται από άλλη πάθηση. Ο γιατρός θα είναι αυτός που θα καθορίσει εάν απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις για τη διάγνωση. Κρατα αυτο στο μυαλο σου!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Χρόνια γαστρίτιδα και δωδεκαδακτυλίτιδα παιδικής ηλικίας: Ρόλος αλλαγμένων αισθητηριακών νευρομεσολαβητών. World J Gastroenterol. 2016; 22 (37): 8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
 • Bergonzelli, GE, Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, IE (2003). Τα αιθέρια έλαια ως συστατικά μιας προσέγγισης βασισμένης στη διατροφή για τη διαχείριση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο. Αντιμικροβιακά μέσα και Χημειοθεραπεία. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
 • Cellini, L., Di Campli, Ε., Masulli, Μ., Di Bartolomeo, S., & Allocati, Ν. (1996). Αναστολή του Helicobacter pylori από εκχύλισμα σκόρδου (Allium sativum). FEMS Ανοσολογία και Ιατρική Μικροβιολογία. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
 • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Διατροφή και Ελικοβακτήριο του πυλωρού μόλυνση. Γαστρεντερολογική Επιθεώρηση/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
 • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Ο ακανόνιστος χρόνος των γευμάτων σχετίζεται με τη μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τη γαστρίτιδα. ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button