Ιατρικές θεραπείες

Σπασμένα πλευρά: Ασκήσεις και συμβουλές αποκατάστασης

Η διαχείριση του πόνου και η αναπνευστική φυσιοθεραπεία είναι οι πυλώνες στη θεραπεία των σπασμένων πλευρών. Πώς αυτές οι στρατηγικές βοηθούν στην επούλωση; Το αναλύουμε.

Σε σπασμένα πλευρά υπάρχει σπάσιμο σε οποιοδήποτε από τα οστά που αποτελούν μέρος του κλωβού των πλευρών. Μπορεί να περιλαμβάνει μία ή περισσότερες νευρώσεις ταυτόχρονα.. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει πλήρης θραύση ή χωρισμός σε πολύ μικρά κομμάτια.

Η πιο κοινή αιτία καταγμάτων των πλευρών είναι το τραύμα στο στήθος. Τις περισσότερες φορές είναι ένα κλειστό τραύμα, χωρίς δηλαδή οι εσωτερικοί ιστοί να επικοινωνούν με το εξωτερικό.

Το ανοιχτό τραύμα στο στήθος ανταποκρίνεται γενικά σε πληγές που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα.

Πώς μπορεί το τραύμα να προκαλέσει κάταγμα πλευρών;

Τα κατάγματα των πλευρών ως αποτέλεσμα τραύματος στο στήθος μπορεί να εμφανιστούν στα ακόλουθα σενάρια:

  • Άμεσο τραύμα: Αυτή είναι η περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων, σωματικών επιθέσεων ή πτώσεων.
  • Επανάληψη: σε αθλήματα υψηλής επίπτωσης ή σε χρόνιο βήχα. Ελάχιστο επαναλαμβανόμενο τραύμα κορυφώνεται σε κάταγμα στρες.
  • Έμμεσο τραύμα: Το σπάσιμο στα πλευρά προέκυψε έμμεσα λόγω τραύματος που δεν επηρέασε τον θώρακα. Αυτή η μετάδοση δυνάμεων μπορεί να συμβεί και σε τροχαία ατυχήματα.

Οι επιπλοκές

Τα σπασμένα πλευρά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πέφτουν τείνουν να οφείλονται σε οστεοπόρωση. Στα μικρά παιδιά, είναι δευτερογενείς λόγω της έλλειψης οστικής σταθεροποίησης.

Ανάλογα με τη συμμετοχή άλλων οργάνων, οι κίνδυνοι και η ανάκαμψη μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προσβληθεί από πνευμονία ως επιπλοκή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 συστάσεις για να προσλάβετε την καλύτερη ασφάλιση υγείας

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα κατάγματα των πλευρών τείνουν να είναι πολύ επώδυνα και ακόμη και παρεμποδίζουν τα φυσιολογικά πρότυπα αναπνοής. Επιπλέον, αυτό που ονομάζεται θωρακικός βολβός. Εμφανίζεται όταν δύο ή περισσότερες διαδοχικές πλευρές σπάσουν σε πολλά κομμάτια, δημιουργώντας αστάθεια στο στήθος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το στήθος κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το υπόλοιπο τμήμα των πλευρών όταν παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Αυτό αποτρέπει την επαρκή επέκταση των πνευμόνων και σχετίζεται με σοβαρό τραυματισμό των παρακείμενων πνευμόνων.

Στη φυσική εξέταση, υπάρχει συνήθως πόνος κατά την ψηλάφηση ή κατά την εισπνοή, το βήχα, το φτέρνισμα ή την εκτέλεση οποιουδήποτε ελιγμού Valsalva. Οι άνθρωποι συχνά φαίνονται δύσκαμπτοι όταν αναπνέουν λόγω δυσφορίας.

Μώλωπες ή ανοιχτές πληγές μπορεί να είναι εμφανείς στο στήθος.

Για τη διάγνωση των σπασμένων πλευρών, γίνεται ακτινογραφία θώρακος. Ωστόσο, εάν η εικόνα δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις, αλλά η υποψία είναι υψηλή, θα πρέπει να συνεχιστεί η αξονική τομογραφία.

Ο έντονος πόνος στο στήθος ενός κατάγματος πλευρών μπορεί να συγχέεται με αυτόν άλλων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις.


Συμβουλές για την ανάρρωση από σπασμένα πλευρά

Θεραπεία σπασμένων πλευρών περιλαμβάνει έλεγχο του πόνου και ασκήσεις αναπνοής για την πρόληψη επιπλοκών. Η φαρμακολογική βάση είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η θεραπεία κινήτρων με σπιρόμετρο.

Η διαδικασία επούλωσης διαρκεί συνήθως από 6 έως 8 εβδομάδες. Οι αναπνευστικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται για να διατηρηθεί η διαστολή των πνευμόνων για να αποτραπεί η συσσώρευση εκκρίσεων, η οποία μπορεί να περιπλέκεται από πνευμονία.Η διαχείριση του πόνου είναι απαραίτητη

Τα σπασμένα πλευρά μπορεί να είναι τόσο επώδυνα που εμποδίζουν τη σωστή εισπνοή και διαστολή των πνευμόνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση του πόνου είναι απαραίτητη.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Μαστοπηξία: οφέλη και κίνδυνοι της ανόρθωσης στήθους

Τα συνταγογραφούμενα αναλγητικά περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ιβουπροφαίνη και δικλοφενάκη). Όταν δεν επαρκούν, προστίθενται οπιοειδή, όπως η τραμαδόλη (μόνο υπό αυστηρή ιατρική ένδειξη και επίβλεψη).

Η γκαμπαπεντίνη ενδείκνυται επίσης μερικές φορές. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για αυτήν την επιλογή που να επικυρώνουν πλήρως τη χρησιμότητά της. Τα μυοχαλαρωτικά είναι αποτελεσματικά στην ενίσχυση της δράσης των αναλγητικών. προαναφερθείς.

Μερικές φορές απαιτούνται νευρικοί αποκλεισμοί ή διήθηση αναισθητικών (λιδοκαΐνη) για τον έλεγχο του πόνου.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν ενδείκνυται, εκτός εάν η μετατόπιση μιας από τις ραγισμένες πλευρές τρυπήσει τον πνεύμονα. Σε αυτή την περίπτωση, οι νευρώσεις στερεώνονται με μεταλλικές πλάκες.

τοπικό κρύο

Συνιστάται η εφαρμογή κρύων κομπρέσων για 20 λεπτά κάθε ώρα., χωρίς διακοπή του ύπνου, τις δύο πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια μειώνεται στα 20 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα.

Αυτό βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η κρύα κομπρέσα πρέπει να τυλιχτεί σε ένα πανί πριν την εφαρμογή, καθώς μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα.

ενεργητική ανάπαυση

Τα σπασμένα πλευρά απαιτούν χρόνο για να επουλωθούν. Συνιστάται απόλυτη ανάπαυση την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια ενσωματώστε ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης. Αναστέλλονται εάν ο πόνος αυξηθεί.

Αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης δεν πρέπει να εκτελούνται έως ότου εγκριθεί από τον γιατρό.

Η παραμονή δραστήρια μετά την πρώτη εβδομάδα ανάπαυσης θα μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από πνευμονία ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Καθώς και μείωση του κινδύνου δημιουργίας εμβολών.

Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι η κύρια αποκατάσταση για τα κατάγματα των πλευρών

Οι αναπνευστικές ασκήσεις, σε συνδυασμό με τα αναλγητικά, είναι αυτά που θα βοηθήσουν πραγματικά στην επούλωση των σπασμένων πλευρών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ασκήσεις διάτασης στήθους.

Πρέπει να γίνεται αργά και απαλά., με σταδιακή αύξηση της δυσκολίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεκινήσει οποιαδήποτε ρουτίνα σε περίπτωση που ο γιατρός υποδείξει ότι δεν είναι ακόμη ασφαλής.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΜΗΝ τα κατεβάσετε! Αυτές οι ιατρικές «εφαρμογές» είναι φάρσα
Ένας επαγγελματίας φυσικοθεραπείας θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει τις ασκήσεις και να συστήσει αυτές που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Χρήση του σπιρόμετρου κινήτρων

Το σπιρόμετρο κινήτρου είναι μια συσκευή που βοηθά στη σωστή επίτευξη βαθιών εμπνεύσεων. Συνιστάται κάθε 1 ή 2 ώρες και εκτελείτε 10 έως 15 κύκλους αναπνοής.

Κατά τη χρήση, τοποθετήστε το επιστόμιο του σπιρόμετρου κινήτρου στο στόμα σας, κρατώντας το σφραγισμένο με τα χείλη σας. Η άσκηση συνίσταται στη βαθιά εισπνοή (εισπνοή). Θα πρέπει να προσπαθήσετε να σηκώσετε τα κομμάτια του σπιρόμετρου όσο πιο ψηλά γίνεται. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να κρατήσετε ένα από τα κομμάτια στο κέντρο.

Σε πιο κρίσιμους ασθενείς, μια εναλλακτική είναι η φιάλη θετικής πίεσης. Έχει αποδειχθεί χρήσιμο όταν υπάρχουν περισσότερα από 3 κατάγματα πλευρών ταυτόχρονα.

Διαφραγματική αναπνοή

Γνωστός και ως κοιλιακή αναπνοή, επιτρέπει την πλήρη επέκταση των πνευμόνων. Ο εισπνεόμενος αέρας είναι ικανός να πάει στο πιο εκτεταμένο τμήμα του πνευμονικού παρεγχύματος. Αυτό αποτρέπει τον παγιδευμένο αέρα από το να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα ή επιπλοκές.

Αναπνοή με λαβή κάδου

Αυτός ο τύπος αναπνευστικής άσκησης επιδιώκει να ανυψώσει και να επεκτείνει τις πλευρές. Αυξάνει την εγκάρσια διάμετρο του θώρακα, επιτρέποντας βαθύτερες εμπνεύσεις.

θέσεις γιόγκα

Υπάρχουν ορισμένες θέσεις γιόγκα που μπορούν να ενισχύσουν τους μύες μεταξύ των πλευρών (μεσοπλεύριοι μύες):

  • Πληρωθείτε ή μπουτζανγκασάνα.
  • Γάτα/αγελάδα ή marjaryasana/bitilasana.
  • Εκτεταμένος σκύλος ή adho mukha svanasana.

Πρέπει να εξασκούνται προσεκτικά και υπό την καθοδήγηση ενός πλοιάρχου της πειθαρχίας. Το υπερβολικό τέντωμα μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό.

Τα σπασμένα πλευρά επουλώνονται σταθερά

Οι ασκήσεις αναπνοής και ακόμη και η γιόγκα για τα σπασμένα πλευρά χρειάζονται επιμονή. Δεν θα υπάρξει άμεση θεραπεία. Ίσως αυτά τα βοηθήματα μπορούν να μειώσουν την ενόχληση, αλλά είναι συνετό να λάβετε υπόψη ότι 6-8 εβδομάδες είναι ο απαραίτητος χρόνος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button