Ιατρικές θεραπείες

Σκληροθεραπεία για κιρσούς: πώς γίνεται;

Η σκληροθεραπεία είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για τη μείωση ή την εξάλειψη των κιρσών. Από τι αποτελείται; Βρίσκω!

Η σκληροθεραπεία για τους κιρσούς είναι μια διαδικασία που Εκτελείται με έγχυση ερεθιστικού αφρού στα προσβεβλημένα αιμοφόρα αγγεία. Έχει τη λειτουργία να βοηθά στην επούλωση και το ξεθώριασμα τους. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει την ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των λεγόμενων «φλεβών αράχνης».

Θεωρείται απλό, αποτελεσματικό και γρήγορο για ανάκτηση. Τα αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος ή απαιτούνται πολλές συνεδρίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξαιρείται από την πρόκληση κάποιων παρενεργειών. Ποιο είναι; Στον παρακάτω χώρο θα σας πούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Τι είναι η σκληροθεραπεία για τους κιρσούς και γιατί γίνεται;

Κιρσοί ή κιρσοί Είναι διογκωμένες φλέβες που συνήθως εντοπίζονται κυρίως στα πόδια. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον αιδοίο. Οι αιτίες της εμφάνισής του σχετίζονται με προβλήματα κυκλοφορίας.

Εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν ένα αισθητικό πρόβλημα, προκαλούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Φαγούρα.
 • Πόνος.
 • Αίσθηση ζεστασιάς.
 • Βαρύτητα και πρήξιμο στα άκρα.
 • Όταν είναι περίπλοκα, μπορεί να προκαλέσουν φλεβίτιδα, θρόμβους, αιμορραγίες και έλκη.

Τώρα, υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή της, οι οποίες κυμαίνονται από τη χρήση καλτσών συμπίεσης και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και αλλαγές στη διατροφή, έως θεραπείες με λέιζερ και αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες.

Σε αυτή τη σειρά ιδεών, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα είναι η σκληροθεραπεία για τους κιρσούς. Όπως λέει μια μελέτη, εγχέεται ένας σκληρυντικός αφρός, με τον οποίο Στόχος είναι η προώθηση της επούλωσης των αιμοφόρων αγγείων ώστε να κλείνουν.

Συγκεκριμένα, αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μικρών κιρσών που δεν προκαλούν μεγάλα προβλήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε εκείνα που επανεμφανίζονται μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης κιρσών ή ως συμπλήρωμα της εν λόγω χειρουργικής επέμβασης.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κυστεοσκόπηση: από τι αποτελείται, κίνδυνοι και ανάρρωση

Και παρόλο που Συνήθως γίνεται για καλλυντικούς σκοπούςμπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων σχετικών συμπτωμάτων, όπως φλεγμονή, κάψιμο, πόνο και κράμπες.

Μέσω της σκληροθεραπείας, στόχος είναι η τόνωση της επούλωσης των αιμοφόρων αγγείων ώστε να κλείσουν.

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία κιρσών;

Αν και είναι μια σχετικά απλή θεραπεία —η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία— για τη σκληροθεραπεία κιρσών πρέπει να υπάρχει προηγούμενη προετοιμασία, καθώς και μετέπειτα φροντίδα. Παρακάτω θα μάθουμε για όλη τη διαδικασία.

Προηγούμενη προετοιμασία

Πριν από τη διαδικασία, ο γιατρός πρέπει να κάνει φυσική εξέταση να παρατηρήσει ιδιαίτερα τις φλέβες που πρόκειται να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε εάν υπάρχουν υποκείμενες παθολογίες των αιμοφόρων αγγείων, θεραπείες κιρσών που έχει υποβληθεί στο παρελθόν το άτομο, καθώς και τα αποτελέσματά τους.

Τα ακόλουθα λαμβάνονται υπόψη στο ιατρικό ιστορικό:

 • Ιστορικό καρδιακής νόσου.
 • Ιστορικό αλλεργιών.
 • Φαρμακολογικές θεραπείες (ιδιαίτερα η κατανάλωση αντιπηκτικών).
 • Κατανάλωση συμπληρωμάτων (ιδιαίτερα σιδήρου).

Μεταξύ των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν είναι μελέτες απεικόνισης υπερήχων, καθώς και υπερηχογράφημανα γνωρίζουν την κατάσταση των φλεβών.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν μην ξυριστείτε την προηγούμενη μέρα, αποφύγετε την εφαρμογή λοσιόν ή άλλων προϊόντων, φορέστε φαρδιά ρούχα. Είναι ακόμη προτιμότερο να φοράτε σορτς για να μην τρίβετε τα πόδια σας.Πώς είναι η διαδικασία;

Η σκληροθεραπεία για τους κιρσούς μπορεί να γίνει εξωτερικά στο ιατρείο ή σε κλινική, αλλά δεν απαιτεί νοσηλεία.

Είναι λίγο επώδυνο. Δεν απαιτείται αναισθησία, εκτός αν υπάρχει ευαισθησία. Ακόμα, υπάρχουν μερικά σκληρυντικά διαλύματα που περιέχουν λιδοκαΐνη.

Η διαδικασία αναπτύσσεται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Το άτομο πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένο.
 • Το πόδι που πρόκειται να αντιμετωπιστεί είναι ανυψωμένο.
 • Ο χώρος πρέπει να απολυμανθεί με οινόπνευμα.
 • Το σκληρυντικό διάλυμα εγχέεται στη φλέβα με λεπτή βελόνα.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πίεση για να αποτραπεί η επιστροφή του αίματος όταν το άτομο σηκωθεί. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ένα μαξιλάρι για τέτοιους σκοπούς.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  11 ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε άντρας όταν επισκέπτεται τον ουρολόγο

Ο αριθμός των ενέσεων, καθώς και η συνολική διάρκεια, εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των φλεβών. Κατά μέσο όρο, Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα..

μετέπειτα φροντίδα

Μόλις τελειώσουν οι ενέσεις, καλό είναι το άτομο να σηκωθεί και να περπατήσει λίγο για να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες την ίδια μέρα (αν και κατά προτίμηση δεν πρέπει να οδηγείτε).

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Μην εφαρμόζετε λοσιόν στα πόδια σαςακόμη λιγότερο αν περιέχει αλκοόλ.
 • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης για μερικές ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι έως και 15.
 • Αποφύγετε τις ασκήσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διαδικασία. τότε μπορείτε να ξεκινήσετε, αλλά με μέτριο τρόπο.
 • Μην εκθέτετε τα πόδια σας στον ήλιο όσο διαρκεί η αποκατάσταση για να αποτρέψετε την εμφάνιση κηλίδων.

Προτείνεται, ένα μήνα μετά τη διαδικασία, να επισκεφτείτε γιατρό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να καθορίσει εάν απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες. Αν και για το τελευταίο καλό είναι να περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμη.

Αποτελέσματα και οφέλη

Το ενέσιμο διάλυμα εμποδίζει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα οι φλέβες που έχουν υποστεί θεραπεία να μετατραπούν σε ουλώδη ιστό και στη συνέχεια να εξαφανιστούν. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως έξι εβδομάδες. αν και μεγαλύτερες φλέβες μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε τέσσερις μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες.

Συνήθως, οι φλέβες που έχουν υποστεί θεραπεία ανταποκρίνονται στη θεραπεία και δεν επιστρέφουν. αν και μπορεί να αναπτυχθούν κι άλλοι κιρσοί που δεν υπήρχαν πρινανάλογα με παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την προδιάθεση του ατόμου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική. Και δεδομένου ότι δεν απαιτεί νοσηλεία, η ανάρρωση είναι ταχύτερη, όπως και η επιστροφή στις δραστηριότητες. Επιπλέον, είναι λιγότερο ακριβό σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, μια μετα-ανάλυση δείχνει ότι θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται στο 78% περίπου των περιπτώσεων. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων και στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος γύρω του. ΤΕΛΟΣ παντων, Περισσότερο από το 20% των ανθρώπων μπορεί να μην παρατηρήσουν βελτιώσεις.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Η εφαρμογή που σας επιτρέπει να μετράτε τη γλυκόζη σας με το κινητό σας

 

Μια ανασκόπηση μελετών αναφέρει ότι η σκληροθεραπεία δεν έχει συγκριθεί επαρκώς με άλλες παρεμβάσεις ή θεραπείες για κιρσούς. Επομένως, δεν υπάρχει πλήρης βεβαιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Απαιτείται εκτενέστερη έρευνα.

Η σκληροθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τους κιρσούς στο 78% των περιπτώσεων.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Ένεση σκληρυντικού διαλύματος μπορεί να είναι επώδυνο για μερικούς ανθρώπους; Ομοίως, είναι πιθανό αυτή η ουσία να προκαλεί μια αίσθηση τσιμπήματος ή κράμπας. Παρουσιάζονται επίσης και άλλες προσωρινές παρενέργειες, όπως:

 • Ερυθρότητα και μώλωπες στην περιοχή.
 • Μώλωπες ή μικρές πληγές.
 • Σκουρόχρωμο δέρμα ή κηλίδες.
 • Εξογκώματα ή φλεγμονή.
 • Κόκκινα γυαλιά.
 • Θρόμβοι.
 • Αλλεργική αντίδραση.

Τέτοιες επιπτώσεις Θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. αλλά αν επιμείνουν, απαιτείται επίσκεψη στον γιατρό για τον καθορισμό μιας θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιισταμινικά και παροχέτευση.

Όσον αφορά τις επιπλοκές, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Μπορεί επίσης να είναι ότι ένας θρόμβος ταξιδεύει σε μια φλέβα. Εάν ναι, υπάρχει κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σπάνιο να συμβεί.

Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι η εμφάνιση έλκη ή θάνατος ιστού γύρω (νέκρωση του δέρματος). Το τελευταίο μπορεί να συμβεί εάν το σκληρυντικό υγρό βγει από μια φλέβα, λόγω κακής πρακτικής ή όταν το τοίχωμά του είναι εξασθενημένο.

Πότε αντενδείκνυται σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία για κιρσούς είναι μια θεραπεία που δεν πρέπει να γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν η γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι άγνωστο εάν προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο ή βλάβη στο θηλάζον μωρό.

Επίσης, δεν συνιστάται σε άτομα που είναι αλλεργικά στα σκληρυντικά, που πάσχουν από θρόμβους ή έχουν ιστορικό θρόμβωσης. Σε κάθε περίπτωση, Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αξιολογήσετε άλλες επιλογές θεραπείας..

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button