Εφηβοι

Πώς να προωθήσετε τα υγιή ραντεβού κατά την εφηβεία;

Οι πρώτες ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκες και τείνουν να αφήνουν συναισθηματικές συνέπειες. Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν μια υγιή σχέση;

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023

Η προώθηση υγιών γνωριμιών στην εφηβεία είναι καθοριστική εμποδίζει τους νέους να εκτίθενται σε συναισθηματικές πληγές ή καταστάσεις με ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές και μεταβάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη της δικής του ταυτότητας. Επομένως, οι πρώτες σχέσεις αγάπης καταλήγουν να επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή τη στιγμή της ζωής, τα συναισθήματα είναι στην επιφάνεια και βιώνονται έντονα. Έτσι, η πρώτη αγάπη μπορεί να φαίνεται η μοναδική και πολλά πράγματα αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από αυτήν. Αν και είναι πολύ φυσιολογικό, ως γονείς είναι σημαντικό να καθοδηγείτε και να επιβλέπετε ώστε η εμπειρία να μην γίνει δυσάρεστη ή επικίνδυνη. Τι να κάνετε για αυτό;

Συμβουλές για την προώθηση υγιών γνωριμιών κατά την εφηβεία

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε 100% πώς θα είναι οι πρώτες συναισθηματικές σχέσεις των παιδιών. Ωστόσο, Το εκπαιδευτικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έχει τεράστια επιρροή.

Δεν αναφερόμαστε στην ακαδημαϊκή κατάρτιση ή στους καλούς τρόπους, αλλά στον βαθμό στον οποίο ο νέος έχει καταφέρει να αναπτύξει υγιή αυτοεκτίμηση και καλή συναισθηματική νοημοσύνη. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια

Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

Αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να γίνουν η σανίδα σωτηρίας των εφήβων όταν ξεκινούν τη συναισθηματική τους ζωή. Ένας νέος που έχει υγιή και ισχυρή αυτοεκτίμηση θα μπορεί να επιλέξει συνεργάτες που τον τρέφουν, τον σέβονται και ανυψώστε τον.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για την πρόληψη του αλκοολισμού στα έφηβα παιδιά σας

Αλλά όχι μόνο αυτό, θα μπορείτε επίσης να αντιλαμβάνεστε πότε ένας ήδη εδραιωμένος δεσμός δεν πληροί τα ελάχιστα πρότυπα στοργής και καλής μεταχείρισης και θα έχετε λιγότερες δυσκολίες να τον τερματίσετε.

Για να επιτευχθεί αυτό, Είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν σε ένα αγαπημένο και αρμονικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να μάθετε τι είναι η αγάπη, ποια είναι η αξία της και τι είδους συμπεριφορές μπορείτε να περιμένετε από τους άλλους. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνονται οι γονείς στο παιδί και ο τρόπος που συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον θα θέσει τα θεμέλια για το τι θα επιδιώξει να αναπαράγει αυτό το παιδί στο μέλλον.

Προσφέρετέ του μια καλή συναισθηματική εκπαίδευση

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα Μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που νιώθουμε, να το εκφράσουμε και να το διαχειριστούμε, καθώς και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα στους άλλους και να γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίζουν. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια πιο απαραίτητη πτυχή όταν δημιουργείτε μια υγιή σχέση κατά την εφηβεία;

Είναι σημαντικό, από νεαρή ηλικία, να διδάξετε στα παιδιά σας να περιηγούνται στον συναισθηματικό κόσμο. Ότι τους παρέχετε ένα ευρύ λεξιλόγιο από αυτή την άποψη και τους προσφέρετε εργαλεία για να διαχειριστούν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό θα αποτρέψει τις εκρήξεις θυμού, την αγωνία και την ανεξέλεγκτη θλίψη και θα επιτρέψει επίσης στο νέο άτομο να είναι πιο ενσυναίσθητο με όποιον κι αν είναι ο σύντροφός του.

Μια καλή συναισθηματική εκπαίδευση θα βοηθήσει τον έφηβο να αναγνωρίσει εκείνες τις συμπεριφορές του συντρόφου του που δεν είναι υγιείς.

Διδάξτε του να χρησιμοποιεί αυτοπεποίθηση

Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις βιώνουν κάποια στιγμή συγκρούσεις, το σημαντικό είναι τα παιδιά σας να ξέρουν πώς να τις επιλύσουν με υγιή τρόπο. Για αυτό, η δυναμική επικοινωνία είναι απαραίτητη.

Φτάνοντας στην εφηβεία, Πρέπει να ξέρουν πώς να εκφράζουν τις απόψεις και τις προτιμήσεις τους, να βάζουν όρια και να κάνουν αιτήματα σταθερός, αλλά με σεβασμό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος να εφαρμόσουν ή να πέσουν θύματα κυρίαρχων στάσεων, καταναγκασμού και συναισθηματικού εκβιασμού.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  11 συστάσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εφηβεία


Ασχοληθείτε με την κατανόηση και όχι από την κρίση

Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία
Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή δουλειά έχετε κάνει κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, είναι λογικό και αναμενόμενο τα παιδιά σας να εξακολουθούν να έχουν ελλείψεις (συνήθης ηλικίας και έλλειψης εμπειρίας) όσον αφορά τις συναισθηματικές σχέσεις. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχουν επίβλεψη και καθοδήγηση από εσάς.

Επομένως, πρέπει να εμπλακείτε, να γνωρίσετε τα άτομα με τα οποία περνάει χρόνο (συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών του) και που προσεγγίζετε με σεβασμό και κατανόηση. Αποφύγετε τις κρίσεις και την κριτική, καθώς αυτό θα δημιουργήσει μόνο απόσταση και έλλειψη επικοινωνίας.

Αντίθετα, ακούστε τι έχει να σας πει ο νέος, επικυρώστε τα συναισθήματά του και δώστε συμβουλές ενώ έχετε επίγνωση του σταδίου που περνά. Τώρα, εάν εντοπίσετε επικίνδυνους ή επιβλαβείς συνδέσμους, μη διστάσετε να ορίσετε όρια.

Χαρακτηριστικά μιας υγιούς ερωτοτροπίας

Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία χαρακτηρίζεται από πάθος, παρορμητικότητα και συναισθηματική ένταση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να δικαιολογηθεί ή να ομαλοποιηθεί η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους. Με αυτή την έννοια, Προσπαθήστε να μεταφέρετε τι περιλαμβάνει μια υγιής ερωτοτροπία και παραμείνετε σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια που αποκλίνουν από αυτήν την περιγραφή.

Ειλικρίνεια

Η εμπιστοσύνη είναι η βάση κάθε υγιούς σχέσης και, για να υπάρχει, πρέπει και τα δύο μέρη να είναι ειλικρινή και ειλικρινή. Το ψέμα, η εξαπάτηση και η απιστία δεν έχουν θέση στον δεσμό που πρέπει να αναζητήσουν οι νέοι.

σέβομαι

Ούτε η ζήλια, ο θυμός ούτε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα δικαιολογεί την ασέβεια ούτε κακομεταχείριση. Ανεξάρτητα από το πόσο θυμωμένος είναι ένας άνθρωπος, δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα να επιτεθεί σε άλλον, να τον ταπεινώσει ή να τον προσβάλει. Πρόκειται για κόκκινες σημαίες που πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι και να μείνουν μακριά από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστούν.

Από την άλλη, το να σέβεσαι τον σύντροφό σου σημαίνει να του επιτρέπεις να αναπτυχθεί πλήρως και ολοκληρωμένα. Κανένας νέος δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα χόμπι ή τις φιλίες του για κάποιο άλλο άτομο. Δεν πρέπει να παραμελήσετε τις σπουδές σας, να αποστασιοποιηθείτε από την οικογένειά σας ή να αλλάξετε τη φυσική σας εμφάνιση. Κάποιος που θέλει να σας αλλάξει ή να σας απομονώσει δεν σας προσφέρει μια υγιή σχέση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αλκοολισμός σε εφήβους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Υποστήριξη

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας – και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής – το ζευγάρι πρέπει να είναι πάνω από όλα φιλία. Θα πρέπει να είναι κάποιος που προσφέρει ακρόαση, κατανόηση και άνεση, κάποιος που ενθαρρύνει και παρακινεί.

Αμοιβαιότητα

Είναι σύνηθες για πολλούς νέους να δημιουργούν άνισες σχέσεις στις οποίες το ένα μέρος εμπλέκεται πολύ περισσότερο από το άλλο ή κάνει μεγαλύτερη επένδυση σε χρόνο, προσπάθεια και συναισθήματα. Πρέπει να τους γίνει σαφές ότι ένας συναισθηματικός δεσμός συνίσταται στο να δίνεις και να παίρνεις, να μοιράζεσαι, όχι να αδειάζεις τον εαυτό σου για να γεμίζει τον άλλο.

Η αμοιβαιότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ρομαντικών σχέσεων.

Καλή επικοινωνία

Τέλος, και τα δύο μέλη του ζευγαριού πρέπει να είναι πρόθυμα να ακούσουν, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε συμφωνίες. Ο έφηβος πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράσει στους άλλους αυτό που νιώθει, και να ξέρετε ότι τα συναισθήματά σας θα ληφθούν υπόψη και θα επικυρωθούν.

Εάν ο ρομαντικός σύντροφός σας κατηγορεί τον γιο ή την κόρη σας ότι είναι υπερβολικός ή τρελός όταν εκθέτει κάτι που τους προκαλεί πόνο ή σύγκρουση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι εκεί.

Η προώθηση υγιών γνωριμιών στην εφηβεία είναι δυνατή

Είναι αλήθεια ότι είναι αδύνατο να προστατέψεις τους νέους από εκείνες τις πρώτες και οδυνηρές ρομαντικές απογοητεύσεις. Ακόμα και έτσι, ως γονείς είναι δυνατό να παρέχουμε προσωπικούς πόρους ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να μείνουν μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις.

Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι μελλοντικές ρομαντικές αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να εξαρτώνται από αυτές τις πρώτες εμπειρίες. Επομένως, φροντίστε το παιδί σας να βρει σε εσάς έναν σύμμαχο και έναν οδηγό για να το συνοδεύσετε όσο περνάει από αυτό το περίπλοκο στάδιο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button