Περιποίηση σώματος

Πώς να προλάβετε και να αφαιρέσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι

Οι πέτρες στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία και δυσφορία. Ευτυχώς, μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ανακαλύψτε μερικές συμβουλές.

Για την πρόληψη και την εξάλειψη των λίθων στις αμυγδαλές, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής.. Πέρα από αυτό, υπάρχουν ορισμένες περιποιήσεις και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Το σημαντικό είναι να παρέμβεις έγκαιρα, αφού η συσσώρευσή του μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις όπως κακοσμία του στόματος ή δυσκολίες στην κατάποση.

Σε τι συνίσταται όμως αυτή η συνθήκη; Λοιπόν, είναι μικρές μάζες ιστού που συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, ακριβώς στις παλάτινες αμυγδαλές. Συνήθως σχηματίζονται από τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής και την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αν και στην αρχή περνούν απαρατήρητοι, Με την πάροδο του χρόνου προκαλούν οίδημα, πόνο, αίσθημα απόφραξης στο λαιμό και προβλήματα δυσοσμία του στόματος. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες στρατηγικές βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού του και προάγουν τη θεραπεία του.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες αμυγδαλών είναι επίσης γνωστές ως αμυγδαλόλιθοι. Είναι σχηματισμοί που εμφανίζονται λόγω της ασβεστοποίησης διαφόρων ουσιών στις πτυχές των παλάτινων αμυγδαλών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αποτελούνται από σωματίδια τροφής, βακτήρια, βλέννα και νεκρά λευκά αιμοσφαίρια που διατηρούνται σε αυτήν την περιοχή.

Τώρα, έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχεδόν πάντα μικρά, αλλά μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός μπιζελιού. Συχνά, Μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι ως λευκή ή κιτρινωπή μάζα. Ωστόσο, μερικές φορές εντοπίζονται στον εν τω βάθει αμυγδαλικό ιστό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες κλινικές εκδηλώσεις που μας επιτρέπουν να υποπτευόμαστε αυτό το πρόβλημα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Κακή αναπνοή.
  • Ωταλγία.
  • Πονόλαιμος.
  • Φλεγμονή των αμυγδαλών.
  • Δυσκολία στην κατάποση τροφής.
  • Αίσθημα απόφραξης στο λαιμό.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αμυγδαλόλιθοι περνούν από μόνοι τους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, εξαφανίζονται με την εφαρμογή καλών συνηθειών υγιεινής και ορισμένων σπιτικών θεραπειών. Ωστόσο, εάν γίνουν επίμονες ή επώδυνες, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια αμυγδαλεκτομή ως λύση.

Πρόκειται για χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών, η οποία προορίζεται μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις που οι πέτρες δεν εξαφανίζονται με άλλα διαλύματα. Η διαδικασία είναι εξωνοσοκομειακή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική αιμορραγία. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει κάποια φροντίδα.Μέτρα για την πρόληψη των λίθων στις αμυγδαλές

Πριν μάθετε πώς να εξαλείψετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι, καλό είναι να επισημάνετε εκείνες τις συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόληψή τους. Σχετικά με αυτά, αξίζει να διευκρινιστεί ότι Πρέπει να εφαρμοστούν όλα μαζί, γιατί ένα πράγμα από μόνο του δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ενίσχυση της στοματικής υγιεινής

Χωρίς αμφιβολία, οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των λίθων στις αμυγδαλές. Τόσο το βούρτσισμα όσο και το νήμα σάς επιτρέπουν να αφαιρέσετε βακτήρια και υπολείμματα τροφών που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση αυτού του προβλήματος.

Σε μια δημοσίευση από την Mayo Clinic, η Ann Bell, ειδικός στην ωτορινολαρυγγολογία, προτείνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από όλα τα γεύματα. Επισημαίνει επίσης τη σημασία του βουρτσίσματος της γλώσσας, του οδοντικού νήματος και της συμπλήρωσης με στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι ικανό να αποτρέψει τη συσσώρευση τροφής και βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Χρησιμοποιώντας ξύστρα γλώσσας

Αν και το βούρτσισμα της γλώσσας είναι μια έγκυρη επιλογή για την αφαίρεση της πέτρας που συσσωρεύεται στην επιφάνειά της, οι ξύστρες ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτό το έργο. Σε μια μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω Περιοδοντολογίααυτό το όργανο έδειξε καλύτερα αποτελέσματα στην εξάλειψη των πτητικών ενώσεων θείου στη γλώσσα.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να λειτουργήσουν καλώς ή χειρότερα στην περίπτωση των λίθων στις αμυγδαλές. Ενώ ορισμένες τροφές βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής κοιλότητας και των αμυγδαλών υγιείς, Άλλα τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, κακοσμίας αναπνοής και εναποθέσεων.

Τέτοια είναι η περίπτωση των τροφών με άφθονη ζάχαρη, που τροφοδοτούν τα στοματικά βακτήρια και οδηγούν στην παραγωγή όξινων ουσιών που επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του στόματος. Η άφθονη κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες, βακτηριακή πλάκα και τερηδόνα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Goldenrod: ιατρικές εφαρμογές και αντενδείξεις

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο τακτικά

Η περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένα προληπτικό μέτρο που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ιδανικά, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες. ή νωρίτερα εάν το ζητήσει ο επαγγελματίας. Στο ιατρείο, ο ειδικός πραγματοποιεί βαθύτερους καθαρισμούς του στόματος και αξιολογεί για επιπλοκές που σχετίζονται με αμυγδαλόλιθους.

Πώς να αφαιρέσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι;

Γενικά, Οι πέτρες στις αμυγδαλές δεν απαιτούν ειδική θεραπεία πέρα από τις συνήθειες υγιεινής. Σχεδόν πάντα διώχνουν τον εαυτό τους από καιρό σε καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις παρατηρήσετε την παρουσία του, μερικές σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψή του. Οι επιλογές είναι οι εξής.

Ξέπλυμα με μηλόξυδο

Στη λαϊκή ιατρική, το μηλόξυδο θεωρείται επικουρικό για τη μείωση της παρουσίας βακτηρίων στο στόμα. Από αυτή την άποψη, ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι Έχει αντιμικροβιακή δράση που ευνοεί την εξάλειψη βακτηρίων του στόματος όπως π.χ S. aureus. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθαρή του κατάσταση. Το ιδανικό είναι να αραιώσετε μια κουταλιά της σούπας (10 χιλιοστόλιτρα) σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (200 χιλιοστόλιτρα). Αυτό συμβαίνει γιατί τα οξέα του συνδέονται με μόνιμη βλάβη στο σμάλτο των δοντιών.

ποτιστικό χαμηλής πίεσης

Όταν οι αμυγδαλόλιθοι είναι επιφανειακοί, Η χρήση ενός ποτίσματος χαμηλής πίεσης μπορεί να είναι αρκετή για να τα απομακρύνετε. Για να το κάνετε αυτό, απλώς στρέψτε τη συσκευή στις εναποθέσεις στο λαιμό. Μόλις απελευθερωθεί ο αμυγδαλόλιθος, πρέπει να τον φτύσετε και να τον αποτρέψετε από το να πάει στο πίσω μέρος του λαιμού.

Συμπληρώματα σκόρδου

Το φυσικό σκόρδο και τα παράγωγά του συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των λίθων στις αμυγδαλές. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, η κατανάλωσή του σχετίζεται με την αναστολή των βακτηρίων που προκαλούν αυτή την πάθηση. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το άρωμά του είναι έντονο και μπορεί να αφήσει δυσάρεστη αναπνοή.

Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη το έντονο άρωμά του, που δεν είναι ευχάριστο σαν ανάσα.

Γαργάρες με αλμυρό νερό

Ένα άρθρο που κοινοποιήθηκε στην κλινική του Κλίβελαντ τονίζει ότι οι γαργάρες με αλάτι βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και της δυσφορίας παρουσία λίθων στις αμυγδαλές. Για να το κάνετε αυτό, απλώς ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια, ανακατέψτε για μερικά λεπτά και αποβάλετε το υγρό.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Shatavari: το φυτό της Αγιουρβέδα για την υγεία των γυναικών

Μπατονέτα

Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να αφαιρέσουν την πέτρα των αμυγδαλών με τη βοήθεια μιας μπατονέτας. Αυτή η επιλογή ισχύει συνήθως όταν οι πέτρες είναι ορατές. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς είναι μια μέθοδος που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς εάν εφαρμοστεί επιθετικά.

Συνιστάται να υγράνετε λίγο τη μπατονέτα πριν την τοποθετήσετε. Εάν μετά από μερικές προσπάθειες η πέτρα δεν ξεκολλήσει, καλύτερα να σταματήσετε.

Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Αιθέρια έλαια

Μερικά αιθέρια έλαια, όπως το δέντρο τσαγιού, το γαρύφαλλο ή το θυμάρι, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν να κρατάτε το στόμα σας καθαρό. Η εφαρμογή του ως ξέβγαλμα είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση των βακτηρίων σχετίζεται με αμυγδαλόλιθους. Ακόμα κι έτσι, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χρήση τους.

Από μόνα τους, είναι ερεθιστικά και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Επομένως, συνιστάται να αραιώσετε περίπου 8 ή 10 σταγόνες για κάθε ποτήρι νερό. Μόλις γίνει η γαργάρα, το υπόλειμμα πρέπει να αποβληθεί.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αφαιρέσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές;

Πέρα από τις θεραπείες που συζητήθηκαν, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των λίθων στις αμυγδαλές. Για παράδειγμα, Είναι δυνατή η αγορά ενός ειδικού κιτ στα φαρμακεία για την αφαίρεση αμυγδαλόλιθων με αναρρόφηση. Φυσικά, πρέπει να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας για το πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Όταν ο σχηματισμός λίθων οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αντιβιοτική θεραπεία. Επιπλέον, εάν υπάρχει οίδημα, μπορεί να συνιστώνται αντιφλεγμονώδη. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.Τι να θυμάστε;

Η παρουσία λίθων στις αμυγδαλές είναι άβολη και προειδοποιεί την παρουσία βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών. Συχνά, Αυτό εξαφανίζεται με την εφαρμογή καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, λόγω του σχήματος των αμυγδαλών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να τις εμφανίσουν επανειλημμένα.

Όταν οι θεραπείες και τα μέτρα αυτοφροντίδας δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αφαίρεσης των αμυγδαλών. Σε κάθε περίπτωση, η επαγγελματική αξιολόγηση είναι το κλειδί για την κατάλληλη παρέμβαση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button