Σχέσεις ζευγαριού

Πώς να μάθετε αν ο σύντροφός σας έχει «μαστίτιδα» και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ο «μαμμίτιδα» είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια και μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις, απογοήτευση και δυσφορία. Εξηγούμε τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο σύντροφός σας είναι πολύ δεμένος με τη μητέρα του; Αποδεικνύεται ότι συμβουλεύεται τα πάντα και πάντα τον προσέχει, ακόμα και σε θέματα που αφορούν μόνο το ζευγάρι.

Αν ναι, ο σύντροφός σας μπορεί να έχει «μαστίτιδα», έναν καθομιλουμένο όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση ενός ενήλικα από τη μητέρα του. Δεν είναι ασθένεια ή ψυχολογική διαταραχή, αλλά μια μορφή δυσλειτουργικής σχέσης που μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και επαγγελματική ζωή των ζευγαριών.

Τι είναι η «μαστίτιδα»;

Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερπροστατευτικής ανατροφής, στην οποία η μητέρα αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή, δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης της αυτονομίας τουςτην αυτοεκτίμησή τους και την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις.

Αυτό δημιουργεί μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης, στην οποία ο γιος αισθάνεται ανίκανος να ζήσει χωρίς την υποστήριξη και την έγκριση της μητέρας του. Έτσι, η μητέρα γίνεται απαραίτητη και χρειάζεται.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ορισμένοι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι η «μαστίτιδα» τείνει να εμφανίζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. λόγω των παραδοσιακών ρόλων των φύλων που αναθέτουν στη μητέρα το ρόλο της φροντίδας και της περιποίησης του παιδιού τηςκαι ο πατέρας έχει τη λειτουργία της εκπαίδευσης και της πειθαρχίας.Πώς εκδηλώνεται;

Η ακραία μητρική προσκόλληση αναφέρεται σε μια στενή σύνδεση με τη μητέρα, με κάποια έλλειψη συναισθηματικής ανάπτυξης, αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και προκλήσεις στη διαμόρφωση σχέσεων με τους άλλους. Αυτή η εξάρτηση εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως η διαβούλευση με τη μητέρα για αποφάσεις, σας επιτρέπουν να παρεμβαίνετε σε προσωπικά και επαγγελματικά θέματα, και δίνοντας προτεραιότητα στις απόψεις και τις επιθυμίες της μητέρας έναντι εκείνων του ζευγαριού.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  7 ιδέες για δώρα για να κάνετε στον σύντροφό σας

Τα άτομα με «μαστίτιδα» τείνουν να υπερασπίζονται τη μητέρα τους σε κάθε περίσταση. Ακόμα κι όταν δεν έχει δίκιο. Κάτι συνηθισμένο είναι η ακύρωση δεσμεύσεων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη «μαστίτιδα»;

Ο «Μαμμίτης» δεν προκύπτει από το πουθενά, αλλά έχει μια σειρά από αιτίες και παράγοντες που τον ευνοούν ή τον συντηρούν:

  • Εκπαίδευση που έλαβε: Όταν ο σύντροφός σας προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η μητέρα του έπαιζε προστατευτικό ρόλο, προσφέροντας λίγες ευκαιρίες για να αναπτύξει μια συγκεκριμένη αυτονομία, είναι πιο συνηθισμένο. Ταυτόχρονα, σε κάποιες δυναμικές, όπως ένας πατέρας που έμεινε στο παρασκήνιο, κάνουν την κατάσταση πιο βιώσιμη.
  • Η προσωπικότητα του συντρόφου σας: Ένα άτομο με ανασφαλή προσωπικότητα, που αντιμετωπίζει προβλήματα αυτοεκτίμησης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυσκολίες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, θα είναι πιο ευαίσθητο.
  • Η προσωπικότητα της πεθεράς σας: Μια μητέρα με κτητική προσωπικότητα μπορεί να οδηγήσει σε έναν δεσμό εξάρτησης με το παιδί της. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται ένοχος ή εγωιστής όταν προσπαθεί να θέσει όρια ή να κάνει μια ανεξάρτητη ζωή.

Τι συνέπειες έχει στη σχέση του ζευγαριού;

Ο «μαμμίτης» μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οικειότητας και εμπιστοσύνης στη σχέση. Εάν ο σύντροφός σας μοιράζεται λεπτομέρειες για τη ζωή του ή επιτρέπει στη μητέρα του να εμπλακεί σε ιδιωτικά ζητήματα, μπορεί να νιώσετε δυσπιστία.

Δημιουργεί επίσης προβλήματα επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων στη σχέση. Μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα επίτευξης συμφωνιών, καθώς επιτρέπει μια δυναμική όπου άτομα εκτός της σχέσης εκδίδουν κρίσεις και απόψεις.

Προκαλεί έλλειψη αρμονίας και σταθερότητας στη σχέση.. Η διατήρηση μιας εγκάρδιας και ειρηνικής σχέσης με την πεθερά σας μπορεί να γίνει πρόκληση, γιατί νιώθετε ότι μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να φλερτάρετε στο Instagram; 10 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε


Πώς να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε τη «μαστίτιδα»;

Παρατηρήστε πώς σχετίζεται ο σύντροφός σας με τη μητέρα του, πώς επικοινωνούν, πώς σας αντιμετωπίζει η πεθερά σας και πώς σέβεται τον χώρο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημάδια και να πάρετε αποφάσεις για τη σχέση.

Για να το αντιμετωπίσεις, πρέπει να μεταδοθούν συναισθήματα, κάνοντας το με ενσυναίσθηση και χωρίς να κατηγορείς. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ριζών της εξάρτησης.

Κοινοποιήστε τις προσδοκίες και τα όριά σας στον σύντροφό σας, γνωστοποιώντας του τι περιμένετε από τη σχέση και τι είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε τα όρια με την πεθερά σας, επικοινωνώντας της τον ρόλο που θέλετε να παίξει στη σχέση σας.

Το να θέσετε όρια, τόσο με τον σύντροφό σας όσο και με την πεθερά σας, ορίζοντας ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές, είναι ο τρόπος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσετε τη συχνότητα των επισκέψεων, καθώς και το είδος των πληροφοριών που κοινοποιούνται.

Αν σκεφτείτε ότι η «μαστίτιδα» επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τη σχέση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής θα βοηθήσει στον εντοπισμό των συνεπειών και θα παράσχει στρατηγικές για να τις ξεπεράσει.

Ενθαρρύνετε τους άλλους να έχουν τα δικά τους έργα και ενδιαφέροντα, να αλληλεπιδρούν με περισσότερα άτομα εκτός από τη μητέρα τους και να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να εξαρτώνται από τη γνώμη τους. Χτίστε την αυτοπεποίθηση δείχνοντας την υποστήριξη και την εκτίμησή σας.

Φροντίστε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Αφιερώστε χρόνο και προσοχή, μοιραστείτε ποιοτικές στιγμές και δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τις ανησυχίες τους. Κάντε τον σύντροφό σας να νιώσει ότι τον αγαπούν, ενισχύοντας τον δεσμό.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  12 ρομαντικές σειρές του Netflix για να παρακολουθήσετε με τον σύντροφό σας

Ένα πρόβλημα που έχει λύση

Ο «Μαμμίτης» θέτει προκλήσεις στις σχέσεις ζευγαριού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέρνει εντάσεις, διαφωνίες και άβολα συναισθήματα..

Με υπομονή, διάλογο και σεβασμό, μπορείτε να παρέχετε υποστήριξη στον σύντροφό σας για να το ξεπεράσει και να επιτύχει μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας και ωριμότητας. Φυσικά, το θέμα δεν είναι να ανταγωνίζεσαι τη μητέρα, πολύ περισσότερο να κάνεις εχθρούς μαζί της.

Στόχος είναι ο σύντροφός σας να μπορεί να εργαστεί για την αυτονομία του, διατηρώντας μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τη μητέρα του. Μην ξεχνάτε ότι η αγάπη έχει μια δύναμη που ξεπερνά κάθε εξάρτηση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Cid, FM (2011). Τα τέσσερα συστατικά της σχέσης. Ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας Iztacala, 14(1), 321-332. https://www.researchgate.net
  • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Στυλ προσκόλλησης στις σχέσεις ζευγαριού και η συσχέτισή τους με τη συζυγική ικανοποίηση. Psykhe (Σαντιάγο), 21(1), 69-82. https://www.scielo.cl
  • Morell Gonzalo, M. (2019). Γονική παρέμβαση μέσω χειραγώγησης προσκόλλησης. Γονική παρέμβαση μέσω χειραγώγησης προσκόλλησης, 75-96. https://www.torrossa.com/en/resources/an/4559565

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button