Σχέσεις ζευγαριού

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε κάποιον που βρίσκεται σε μια καταχρηστική σχέση

Οι καταχρηστικές σχέσεις έχουν συνέπειες στην αυτοεκτίμηση. Αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα μπορεί να πιστέψουν ότι είναι ένοχοι για αυτό που συμβαίνει και να μην συνειδητοποιούν το πρόβλημα.

Απομόνωση, αποθάρρυνση, μόνιμη ταλαιπωρία, αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο σχέσης τους, σχόλια που φαίνονται σαν αστείο αλλά κρύβουν επιθετικότητα, είναι μερικά από τα σημάδια που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ένα αγαπημένο σου πρόσωπο βρίσκεται σε καταχρηστική σχέση.

Ωστόσο, μπορεί να είστε λιγότερο σαφείς σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και πώς να ενεργήσετε για να τη βοηθήσετε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, σας προσφέρουμε τις ακόλουθες συμβουλές για να σας υποστηρίξουμε.

Συμβουλές για να στηρίξετε κάποιον σε μια καταχρηστική σχέση

Εάν γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να βιώνει αυτή την κατάσταση, θα μπορούσατε να του δώσετε ένα χέρι βοηθείας και να του προτείνετε να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες συστάσεις για να συνοδεύσετε κάποιον που βρίσκεται σε μια καταχρηστική σχέση.1. Μην κρίνετε και μην σχολιάζετε

Μερικές φορές, θέλοντας να έχετε ενσυναίσθηση, τα σχόλιά σας απομακρύνονται από αυτή την πρόθεση και ακούγονται ανώτερα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι αυτό το άτομο αντέχει τόση ταπείνωση, προσπαθήστε να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από αυτό:

  • φόβος για τη μοναξιά,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • ένα περιβάλλον όπου η βία είναι κοινή.

Τώρα, μπορείτε να ρωτήσετε αυτό το άτομο τι συμβουλή θα σας έδινε αν ήσουν αυτός που του έλεγε για μια κατάσταση κακοποίησης που βιώσατε. Μπορείτε επίσης να τη βοηθήσετε να αναγνωρίσει γιατί τη θαυμάζετε, να την κάνετε να νιώσει ότι είναι ικανή να ξεπεράσει μια κακή στιγμή, εμπιστευτείτε τη δύναμή σας και σας ενθαρρύνει να ζητήσετε βοήθεια.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Άνθρωποι με διπλή ζωή: χαρακτηριστικά και συνέπειες

Ως φίλοι, είναι σημαντικό να είμαστε ένα ασφαλές μέρος για να πάμε, να μάθουμε να ακούμε με ενσυναίσθηση και να επιτρέπουμε στον άλλον να εκφραστεί.

2. Αποφύγετε να αφήσετε το χέρι αυτού του ατόμου

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε τόσες ανατροπές και ιστορίες στις οποίες επαναλαμβάνονται μοτίβα, λέτε στη φίλη σας ότι αν πρόκειται να συνεχίσει σε αυτή την καταχρηστική σχέση, θα πρέπει να αποφύγει να μοιραστεί αυτό που της συμβαίνει. “Μη μου πεις περισσότερα”είναι συνήθως η φράση που προηγείται του τελεσίγραφου.

Αν και είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθούμε από εκείνες τις καταστάσεις που μας απογοητεύουν και μας προκαλούν αδυναμία, αν εμποδίσετε τον φίλο σας να σας μιλήσει, ίσως της στερείς τη μοναδική της πηγή βοήθειας. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι οι καταχρηστικές σχέσεις συχνά απομονώνουν τους εμπλεκόμενους: ο θύτης θυμώνει αν συναντηθεί με τους φίλους ή την οικογένειά του από φόβο μήπως τους μιλήσουν, επειδή θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, επειδή φοβούνται ότι θα το ανακαλύψουν. την κατάσταση κατάχρησης, μεταξύ άλλων λόγων.

Αντίθετα, αυτό που μπορείς να κάνεις με τη φίλη σου είναι να της πεις ότι σου λείπει, να οργανώσεις μια έξοδο και να τη βοηθήσεις να περάσει καλά και να αποσπαστεί η προσοχή της, να τη βοηθήσεις να επανασυνδεθεί με ό,τι την κάνει να νιώθει χαρούμενη. Επίσης, να είστε ευέλικτοι με τα σχέδια και να προσαρμόζετε τα χρονοδιαγράμματα για να μην έχετε δικαιολογίες που δεν μπορείτε. Όταν δεν είναι δυνατές οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, κρατήστε επαφή μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε τέτοιες λεπτές στιγμές, το να αφήνεις στην άκρη το άτομο που υφίσταται βία συνήθως χειροτερεύει την κατάσταση.

3. Προτείνετε μια διαβούλευση με έναν επαγγελματία

Η βία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Γενικά, σε μια καταχρηστική σχέση εμφανίζεται συνήθως ο λεγόμενος κύκλος της βίας, που χαρακτηρίζεται από τη συμπερίληψη ατόμων που δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε επιβλαβή σχέση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Love bombing: τι είναι και πώς να το εντοπίσετε;

Ο εντοπισμός των ακόλουθων χαρακτηριστικών θα σας ενημερώσει όταν κάποιος βρίσκεται σε μια καταχρηστική σχέση:

  • Ηρεμία. Είναι μια ιδανική κατάσταση, όπου όλα εξιδανικεύονται.
  • Συσσώρευση τάσης. Οι διαφορές και οι διαφωνίες αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές. Εδώ η βία είναι ήδη παρούσα, αλλά με κρυφό τρόπο. για παράδειγμα μέσω παθητικής επιθετικότητας, με υπαινιγμούς, συγκαλυμμένα προκλητικά σχόλια μεταξύ άλλων.
  • Εκρηξη. Συνήθως είναι εκείνο το στάδιο όπου εμφανίζονται εκκρίσεις σε ένα ζευγάρι. Είναι μια φάση μεγάλης έντασης.
  • ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ. Εδώ, ο υβριστής υπόσχεται ότι θα αλλάξει και αρχίζει να παρουσιάζει ορισμένες συμπεριφορές που αντισταθμίζουν.

Για το λόγο αυτό, οι καταστάσεις βίας είναι δύσκολο να αναγνωριστούν και να επιλυθούν από το εμπλεκόμενο άτομο. Αυτό συμβαίνει γιατί, μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι συχνά θύματα φωτισμός αερίουκαι επίσης επειδή έχουν πολιτογραφήσει την κακοποίηση.

Αυτός φωτισμός αερίου Υπονοεί ότι ο θύτης αμφισβητεί, ακυρώνει και αμφιβάλλει για το άλλο άτομο. Δηλαδή, την οδηγεί σε ένα όριο που την κάνει να αμφιβάλλει για τον εαυτό της και την αφήνει παγιδευμένη στις ενοχές. Υπάρχει ένα πρώτο εμπόδιο στην αναγνώριση της ψυχολογικής βίας.

Με τη σειρά της, η εξομάλυνση της κατάχρησης έχει ως συνέπεια να παραλείπονται ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια, να έχει κάποιον να τον βοηθήσει να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναπτύξει προσωπικούς πόρους και να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει.

4. Αποφύγετε το πάτημα

Εάν έχετε έναν φίλο σε μια καταχρηστική σχέση, Θα πρέπει να αποφύγετε να του ασκήσετε πίεση για να αναγνωρίσει τι του συμβαίνει, να κάνετε ένα παράπονο ή να ξεκινήσετε θεραπεία. Εάν ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο, μέσω κάποιου εξαναγκασμού, θα αναπαράγετε το ίδιο μοτίβο που επικρίνετε.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Μου αρέσει μια φωτογραφία και άλλα 15 σύγχρονα προβλήματα σχέσεων

Πρέπει να έχεις κατανόηση, καταλάβετε ότι κάθε άτομο έχει το χρόνο του και να είσαι παρών όταν συνειδητοποιεί τι περνάει. Όσοι βλέπουν την κατάσταση από έξω πιστεύουν ότι τα έχουν όλα πολύ ξεκάθαρα. Ωστόσο, για όσους το βιώνουν, είναι πολύ οδυνηρό να το παραδεχτούν.Η αγάπη δεν χρειάζεται να πονάει

Πολλές φορές, οι καταχρηστικές σχέσεις είναι πιθανές και μάλιστα δικαιολογημένες λόγω ορισμένων λανθασμένων πεποιθήσεων που συνδέονται με τον ρομαντικό έρωτα. Εδώ και πολύ καιρό ακούμε ότι αν κάποιος ελέγχει σε ποιον στέλνετε μήνυμα, είναι επειδή σας αγαπάει ή ότι εάν σας απαγορεύει να βγείτε έξω με φίλους, είναι επειδή θέλει να περάσει χρόνο μαζί σας.

Ρομαντισμός αυτών των συμπεριφορών επιτρέπει στο άλλο άτομο να έχει τον έλεγχο πάνω μας. Και, χωρίς αμφιβολία, αυτό μας απομακρύνει από το μονοπάτι μιας υγιούς σχέσης. Οι καλοί δεσμοί χτίζονται με βάση την αμοιβαιότητα, την εμπιστοσύνη και τη φροντίδα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button