Εφηβοι

Πληροφορίες για τους γονείς: ποιος είναι ο κίνδυνος των ατμών;

ηλεκτρονικά τσιγάρα εισήλθε στην αγορά στις αρχές του 21ου αιώνα ως υποκατάστατα των συμβατικών τσιγάρων. Και παρόλο που θεωρητικά αντιπροσώπευαν μια εναλλακτική λύση για τους καπνιστές, η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να είναι έτσι. Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώθηκε η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών χορήγησης νικοτίνης (ELDs) από εφήβους που δεν είχαν ιστορικό καπνίσματος στο ιστορικό τους. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τον κίνδυνο ατμίσματος στους νέους.

Το μάρκετινγκ υπήρξε ένας από τους μοχλούς των ηλεκτρονικών συστημάτων διανομής νικοτίνης (ENDS) ως πηγής που είναι λιγότερο επιβλαβής για την υγεία από τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, υπάρχει έρευνα που καταρρίπτει αυτόν τον μύθο. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές για τον καπνό του τσιγάρου που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για τη διακοπή της συνήθειας.

Τι είναι τα vapes;

Επί του παρόντος, το ENDS ή ηλεκτρονικά τσιγάρα Διατίθενται σε διάφορα μοντέλα. Αυτές οι συσκευές διαθέτουν σύστημα αντίστασης που ενεργοποιείται από μπαταρία.

Η λειτουργία της εν λόγω αντίστασης είναι η θέρμανση ενός υγρού, το οποίο περιέχεται σε δεξαμενή ή φυσίγγιο, επιτρέποντας έτσι το σχηματισμό αερολύματος. Η σύνθεση του υγρού εξαρτάται τόσο από τον κατασκευαστή όσο και από τον τύπο του ατμού, αλλά μπορεί να περιέχει μερικές από τις ακόλουθες ουσίες:

 • Ελαιογραφίες.
 • Νικοτίνη.
 • Γλυκερίνη.
 • Γλυκερίνη.
 • Αιθυλενογλυκόλη.
 • Εθυλική αλκοόλη.
 • Αρωματικές ύλες.
 • Προπυλενογλυκόλη.
 • Αρωματικές ύλες.
 • Διαλύτες.
 • Τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Μάλιστα ο όρος ατμός Είναι λάθος, αφού δεν είναι η μορφή με την οποία βρίσκεται το τελικό προϊόν στην οποία εκτίθεται ο καταναλωτής. Ωστόσο, η λέξη ατμιστές Συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφέρεται τόσο στη συσκευή όσο και στα άτομα που τη χρησιμοποιούν.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  13 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν έφηβο

Αυτό αντικατοπτρίζει μόνο μια προσπάθεια να τονιστεί ότι με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν υπάρχει παραγωγή καπνού. Ωστόσο, ο καταναλωτής εισπνέει ουσίες επιβλαβείς για την υγεία μέσω του επιστόμιου της συσκευής.

Η πρακτική του ατμίσματος δεν είναι καθόλου ακίνδυνη. Η χρήση μεταξύ των εφήβων σχετίζεται με τη δημοσιότητα που έλαβαν αυτές οι συσκευές.

Ανάγνωση:: Vapers: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κίνδυνος πνευμονικής βλάβης από χρήση ατμίσματος

Από την κυκλοφορία τους στη διεθνή αγορά, υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τα DELN. Όσοι τα υπερασπίζονται ξεκινούν από την ιδέα ότι αποτελούν εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα, βλέποντας τη χρησιμότητά τους στη διακοπή του καπνίσματος, ως θεραπεία ελέγχου βλαβών.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της κατανάλωσής τους προειδοποιούν ότι οι ατμιστές χρησιμοποιούνται συχνά από άτομα που δεν ήταν καπνιστές στην αρχή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το 2009, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) υποστήριξαν την τελευταία ομάδα εκδίδοντας προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση του ENDS. Η δημοσίευση περιείχε πληροφορίες για πολλαπλές περιπτώσεις σοβαρής οξείας αναπνευστικής νόσου σε νεαρούς ασθενείς, των οποίων η κύρια συσχέτιση ήταν η χρήση συσκευών ατμίσματος. Για το λόγο αυτό, ο ορισμός των περιπτώσεων ως ΕΥΑΛΗ (πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα).

Πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων

Από τις 2.807 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (από τον Φεβρουάριο του 2020), Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου 19 ετών., αν και περιλάμβανε άτομα μεταξύ 16 και 53 ετών. Οι ασθενείς που προσήλθαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια είχαν τουλάχιστον 6 ημέρες αναπνευστικών συμπτωμάτων, στα οποία κυριαρχούσε η δύσπνοια (αίσθημα ασφυξίας ή δυσκολία στην αναπνοή).

Ομοίως, εκδήλωσαν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετός.
 • Ξηρός βήχας.
 • Πόνος στο στήθος.
 • Ταχυκαρδία.
 • Τρέμουλο.
 • Αιμόπτυση (αίμα κατά τον βήχα).
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία και έμετος.

Σχεδόν ολοκληρωτικά, Οι ασθενείς χρειάζονται τουλάχιστον μία ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο, αν και υπήρχαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να μείνουν έως και 25 ημέρες στο νοσοκομείο. Ομοίως, το 52% των νοσηλευόμενων ασθενών έπρεπε να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), απαιτώντας αναπνευστική υποστήριξη, τόσο μη επεμβατική όσο και επεμβατική.

Οι θάνατοι αντιπροσώπευαν περίπου το 2% των περιπτώσεων.

Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν ζητήσει τη θέσπιση κανονισμών για τις συσκευές ατμίσματος, προκειμένου να μειωθεί η πρόσβαση σε αυτές. Από την άλλη, αν και όλοι οι ασθενείς που μελετήθηκαν εμφάνισαν διάφορες αλλοιώσεις στις διαγνωστικές εικόνες, Δεν κατέστη δυνατό να καθοριστεί ποιες ουσίες εμπλέκονται σε αυτές τις τροποποιήσεις.επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα από αυτή την άποψη.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  11 συστάσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εφηβεία

Καρδιαγγειακός κίνδυνος από ατμιστές

Κατέστη δυνατή η καθιέρωση α συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και του οξειδωτικού στρες. Τα παραπάνω οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς που χρησιμοποιούν ατμιστές, λόγω αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης LDL ή κακό.

Ομοίως, τόσο τα συμβατικά τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα Συμμετέχουν στη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Ως εκ τούτου, η χρήση του DELN θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιοαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές παθολογίες.

Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου θα μπορούσε να είναι ακόμη και 7 φορές μεγαλύτερος σε όσους, εκτός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εκτίθενται και στον καπνό του τσιγάρου. Αυτοί οι καταναλωτές καλούνται διπλοί καπνιστές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις σχετικά με αυτό.

Επιδράσεις του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» στη στοματική υγεία

Αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις επιδράσεις των ατμών στη στοματική κοιλότητα, δεν πρέπει να υποτιμώνται. Ο στοματικός βλεννογόνος είναι το πρώτο σημείο επαφής μεταξύ των ουσιών που υπάρχουν στο αεροζόλ και του σώματος..

Η περιοδοντική παθολογία είναι ο κύριος κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται οι καταναλωτές του DELN, ο οποίος είναι δευτερεύων στη φλεγμονώδη διαδικασία που προκαλείται από τις ενώσεις του φαρμάκου. ατμός. Ευκαιριακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα Candida albicansέχουν μεγάλη σημασία σε αυτή την ομάδα ασθενών.

ανάγνωση: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: επηρεάζει τη στοματική υγεία;

Άλλα αποτελέσματα που προκαλούνται από ατμιστές

Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ENDS στους διάφορους ιστούς του σώματος δεν έχουν τεκμηριωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους επιστήμονες να προσπαθήσουν να τα ανακαλύψουν.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη με αρουραίους στην Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε αεροζόλ ελεύθερης νικοτίνης από ατμό χαμηλής τάσης προκάλεσε μείωση στον όγκο των όρχεων αυτών των ζώων.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να διδάξετε έναν έφηβο να παίρνει σωστές αποφάσεις;
Ο έφηβος κινδυνεύει να χρησιμοποιήσει ατμιστή.
Το άτμισμα δεν είναι πλήρως ρυθμισμένο σε πολλές χώρες. Αυτό το καθιστά διαθέσιμο στους νέους.

Κίνδυνος εγκαυμάτων και τραύματος από τη χρήση ατμών

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένοι, οι ατμιστές δεν είναι ξένοι στα ατυχήματα. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μικρά εγκαύματα έως σοβαρό τραύμα που περιλαμβάνει απώλεια δοντιών και κατάγματα της μάζας του προσώπου.

Επειδή πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές, ο ηλεκτρονικά τσιγάρα Είναι ευάλωτα σε εργοστασιακά ελαττώματα και δυσλειτουργίες. Τα σφάλματα που έχουν συσχετιστεί με ατυχήματα ENDS περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Χαμηλή ποιότητα στα υλικά που χρησιμοποιούνται.
 • Τροποποιήσεις ανταλλακτικών από χρήστες.
 • Κακή ποιότητα ελέγχου στην κατασκευή.
 • Ενσωμάτωση μεγάλων μπαταριών για αύξηση της ωφέλιμης ζωής.

Ανάπτυξη εθισμού

Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι η χρήση ατμίσματος από εφήβους και νεαρούς ενήλικες μπορεί να χρησιμεύσει ως πύλη για την κατανάλωση άλλων εθιστικών ουσιών, όπως η ίδια η νικοτίνη. Παραδόξως, ο κύριος κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται είναι τα συμβατικά τσιγάρα, μια συνήθεια που, θεωρητικά, καταπολεμάται.

Οι ατμιστές ενέχουν κίνδυνο καρκίνου στους εφήβους;

Επί του παρόντος, Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.. Αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει επειδή οι ατμοί κυκλοφορούν στην αγορά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην καρκινογένεση είναι αργές και περίπλοκες.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι τα τρωκτικά που εκτίθενται επανειλημμένα σε αεροζόλ από αυτές τις συσκευές παρουσιάζουν βλάβη στο γενετικό υλικό και στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA. Επομένως, η σύσταση είναι μια σύσταση προσοχής, καθώς γνωρίζουμε ότι η συσκευή παρέχει ογκογόνες ουσίες.

The post Πληροφορίες για γονείς: ποιος είναι ο κίνδυνος από τα ατμίσματα; εμφανίστηκε πρώτα στο Better with Health.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button