Ιατρικές θεραπείες

Παρακρατήσεις για τους αυτοαπασχολούμενους στην ασφάλιση υγείας σας

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και έχετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας, σας παρουσιάζουμε πώς μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα στην επόμενη φορολογική σας δήλωση.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2023

Οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ισπανία πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων στις δηλώσεις φόρου εισοδήματός τους. Εάν εργάζεστε για τον εαυτό σας, πιθανότατα γνωρίζετε τις εκπιπτόμενες δαπάνες που μπορείτε να υποβάλετε στον IRPF (Φόρος Προσωπικού Εισοδήματος).

Παρόλο που όλα εξαρτώνται από την οικονομική σας δραστηριότητα, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες εκπτώσεις που δεν επηρεάζονται από το επάγγελμα και Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ποσού των συνεισφορών σας. Ένα από αυτά είναι το ιδιωτική ιατρική ασφάλιση. Σήμερα εξηγούμε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε αυτήν την ασφάλιση υγείας και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την κατοχή μιας.Φορολογικά πλεονεκτήματα της ασφάλισης υγείας για αυτοαπασχολούμενους

Οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ισπανία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία της χώρας και πρέπει να αναλάβουν ιδιαίτερες ευθύνες. Για παράδειγμα, εφόσον δεν είναι μέρος μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την πληρωμή της κοινωνικής ασφάλισής τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ασφάλιση υγείας γιανα διασφαλίζουν την ευημερία τους και να προστατεύονται από απροσδόκητα ατυχήματα.

Ευτυχώς, σύμφωνα με το Ν. 35/2006 του ΙRPF, οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν αφαιρέστε τις πληρωμές που έγιναν από την ιδιωτική σας ασφάλιση υγείας στη φορολογική σας δήλωση . Αυτό περιλαμβάνει επίσης κάλυψη για τη σύζυγό σας και τα παιδιά κάτω των 25 ετών που μένουν στο ίδιο σπίτι.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Οδοντιατρικοί συγκρατητές: ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι τα οφέλη τους;

Ο νόμος ορίζει όριο 500 ευρώ ετησίως για κάθε άτομο στην προαναφερθείσα οικογενειακή μονάδα ή 1.500 ευρώ για κάθε μέλος που έχει αναπηρία. Πρέπει όμως να πληρούνται οι θεσπισμένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις, όπως π.χ διασφαλίζει ότι η ασφαλιστική σύμβαση πληροί τα νομικά κριτήρια και κρατήστε τιμολόγια πληρωμής. 

Τι πρέπει να γίνει για να αφαιρεθεί η ασφάλιση υγείας;

Η αναζήτηση βοήθειας από έναν φοροτεχνικό μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε πιο εύκολα τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Για να υποβάλουν αίτηση για έκπτωση ιατρικού συμβολαίου αυτοαπασχολούμενου στη φορολογική δήλωση, οι εργαζόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές με δόσεις ή εφάπαξ, εάν είναι δυνατόν, μέσω του μοντέλου 130. ΣυνιστώΣυνιστούμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Συνάψτε πιστοποιημένη ιατρική ασφάλιση: Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ως ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ιδιωτική ασφάλιση που πληροί τις νομικές προϋποθέσεις και ισχύει για φορολογικές εκπτώσεις.
  • Διατηρήστε τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμής: Είναι απαραίτητο να αποθηκεύσετε όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που αποδεικνύουν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την ασφάλιση υγείας. Αυτά τα έγγραφα θα χρησιμεύσουν ως υποστήριξη για την επιβεβαίωση των εκπιπτόμενων δαπανών ενώπιον των φορολογικών αρχών.
  • Πληρούν τις καθιερωμένες απαιτήσεις: Είναι σημαντικό να ελέγχετε και να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις και τα όρια που ορίζονται στη φορολογική νομοθεσία. Για παράδειγμα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι δικαιούχοι σας (σύζυγος και παιδιά) πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια ηλικίας και συμβίωσης.
  • Συμβουλευτείτε έναν φοροτεχνικό: Για να προετοιμάσετε σωστά την έκπτωση ασφάλισης υγείας, συνιστάται να έχετε τη συμβουλή ενός φοροτεχνικού ή λογιστή, ο οποίος μπορεί να σας παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με την ατομική σας κατάσταση.
  • Ετοιμάστε τη δήλωση φόρου εισοδήματος: Κατά τη δήλωση Φόρου Προσωπικού Εισοδήματος (IRPF), μέσω του εντύπου 130, πρέπει να συμπεριλάβετε τις εκπιπτόμενες δαπάνες που αντιστοιχούν στην ασφάλιση υγείας και, τέλος, να αποφασίσετε εάν θα το εκπέσει σε δόσεις ή με μία μόνο πληρωμή.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους: τι συνιστώνται;

Οφέλη από την ύπαρξη ιατρικής πολιτικής για τους αυτοαπασχολούμενους

Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας, μια καλή πολιτική μπορεί να σας προστατεύσει από οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Πέρα από τις φορολογικές μειώσεις, η σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης υγείας προσφέρει στους αυτοαπασχολούμενους πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο γιατρών, ειδικών και αναγνωρισμένων κέντρων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν ποιοτική και εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Επιπλέον, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας προσφέρει συνήθως ευρύτερη κάλυψη σε σύγκριση με την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό περιλαμβάνει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως διαβουλεύσεις με ειδικούς, συγκεκριμένες θεραπείες και θεραπείες), καθώς και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Και δεδομένου ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μεγάλη αναμονή για να λάβουν ιατρική φροντίδα, με μια ιδιωτική πολιτική έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτερης πρόσβασης σε ραντεβού και θεραπείες. Αυτό τους επιτρέπει ανάκτηση και επιστροφή στις εργασιακές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.

Επωφεληθείτε από όλες τις κρατήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες!

Ως αυτοαπασχολούμενος στην Ισπανία, είναι απαραίτητο να μεγιστοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα φορολογικά πλεονεκτήματα και ένα από αυτά είναι η δυνατότητα έκπτωσης των εξόδων της ιδιωτικής σας ασφάλισης υγείας. Λάβετε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερες συμβουλές και μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να βελτιστοποιήσετε την οικονομική σας κατάσταση και να φροντίσετε ταυτόχρονα την ευημερία σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button