Περιποίηση σώματος

Οφέλη και χρήσεις του αιθέριου ελαίου σταφυλιού

Το έλαιο σταφυλιού εξάγεται με σύνθλιψη των σπόρων που βρίσκονται μέσα στον καρπό του αμπελιού. Σας δείχνουμε τη σύνθεσή του, σε τι χρησιμεύει και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

Χάρη στο φρουτώδες άρωμα και τη γεύση του, Το έλαιο σπόρων σταφυλιού χρησιμοποιείται ευρέως στο εμποτισμό κρεάτων και στην παρασκευή βινεγκρέτ.. Είναι επίσης βραβευμένο στην κοσμετολογία για τα υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος, ένα ωμέγα 6 λιπαρό οξύ που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος.

Εξαγόμενο από τους σπόρους που βρίσκονται στον καρπό της αμπέλου, αυτό το λάδι οφείλει τη δημοτικότητά του στις υψηλές συγκεντρώσεις χημικών ενώσεων που περιέχει. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα πολυακόρεστα λιπαρά και η βιταμίνη Ε.

Πώς γίνεται η επεξεργασία του αιθέριου ελαίου σταφυλιού; Ποια είναι η σύνθεσή του; Τι χρήσεις έχει; Μάθετε τα πάντα αναλυτικά.

Πώς εξάγεται το λάδι;

Το έλαιο σπόρων σταφυλιού λαμβάνεται από τους σπόρους αυτών των φρούτων, που θεωρούνται υποπροϊόν της οινοποίησης. Για χιλιάδες χρόνια οι οινοπαραγωγοί δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Ωστόσο, η τεχνολογία τους επέτρεψε να αναπτύξουν μια διαδικασία κατά την οποία το λάδι εξάγεται από τους σπόρους.

Για να γίνει αυτό, οι σπόροι συνθλίβονται και χρησιμοποιούνται διαλύτες.. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τη χρήση αυτών των ουσιών, δεδομένου ότι ορισμένες, στην προκειμένη περίπτωση το εξάνιο, σχετίζονται με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ωστόσο, οι διαλύτες συνήθως εξαφανίζονται στη διαδικασία παραγωγής και Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα υπολείμματα εξανίου στο λάδι προκαλούν βλάβη. βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Φυσικά, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Βοηθά ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη; Αυτό λέει η επιστήμη

Σε αυτή τη σημείωση, βεβαιωθείτε ότι το αιθέριο έλαιο σπόρων σταφυλιού που αγοράσατε υποδεικνύει τον τρόπο επεξεργασίας του. Διαφορετικά, πρέπει να υποθέσετε ότι έγινε με χημικά.

Η χρήση σπόρων σταφυλιού είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς ανέκαθεν θεωρούνταν σπατάλη της οινοποιητικής διαδικασίας.

 

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε σπόρους σταφυλιού

Σύνθεση από έλαιο σταφυλιού

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Διατροφή και Μεταβολικές Ενοράσεις, Το έλαιο σταφυλιού έχει φαινολικές ενώσεις και ακόρεστα λιπαρά οξέα που του προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Γενικά, τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε αυτό το λάδι κατανέμονται ως εξής:

  • 10% κορεσμένο.
  • 16% μονοακόρεστα.
  • 70% πολυακόρεστα.

Τα περισσότερα από αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούνται από ωμέγα 6. Σύμφωνα με μελέτες, συνδέεται με αύξηση της φλεγμονής στο σώμα σε σύγκριση με τα ωμέγα 3.

Αυτό αναφέρεται επίσης σε άλλες έρευνες που συνδέονται υψηλή πρόσληψη ωμέγα 6 λιπαρών οξέων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το λινολεϊκό οξύ δεν μεταβάλλει τις συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα 6 οξέα προκαλεί παθολογίες. Απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα για την παροχή οριστικών αποτελεσμάτων.

Αφ ‘ετέρου, Το έλαιο σπόρων σταφυλιού είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε. Μια μεζούρα των 3,9 χιλιοστόγραμμα αντιπροσωπεύει το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τι άλλες χρήσεις έχει;

Αν και το έλαιο σταφυλιού είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία του δέρματος καταπολεμά την ακμή, περιποιείται το λιπαρό δέρμα και αναζωογονεί τους ιστούς του δέρματος, δεν είναι μόνο αυτές οι χρήσεις του. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στην αρωματοθεραπεία, οπότε ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του χόρτου για την υγεία και οι αντενδείξεις του

Στην κουζίνα

Επειδή έχει υψηλό σημείο καπνού, Το σταφυλέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα και σοτάρισμα. Ωστόσο, δεν συνιστάται γιατί είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αγγειακή Φαρμακολογία Αυτοί οι τύποι λιπών τείνουν να αντιδρούν δυσμενώς στο οξυγόνο σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας επιβλαβείς ενώσεις και ελεύθερες ρίζες.

Ετσι, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λάδι για τηγάνισμα και, αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε το ως ντρέσινγκ σαλάτας, προσθέστε το στην παρασκευή μαγιονέζας και αρτοσκευασμάτων ή για να μαρινάρετε κρέατα.

Στην αρωματοθεραπεία

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σημαντικά δερματολογικά προβλήματα, όπως η ακμή, η τριχόπτωση, το ξηρό δέρμα, τα εξανθήματα, ακόμη και η πρόωρη γήρανση.

Ευτυχώς, Η αρωματοθεραπεία είναι γνωστό ότι ηρεμεί το άγχος. Ομοίως, πιστεύεται ότι το έλαιο σπόρων σταφυλιού μπορεί να χρησιμεύσει ως φορέας ή βασικό έλαιο σε αυτή την πρακτική, καθώς και για συνεδρίες που περιλαμβάνουν μασάζ.

Πιθανοί κίνδυνοι από το έλαιο σταφυλιού

Για όσους δεν είναι αλλεργικοί σε αυτό το λάδι, οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί εάν εφαρμοστεί στο δέρμα.. Αν δεν ξέρετε αν έχετε αλλεργία ή όχι, ένα απλό τεστ αρκεί.

Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή λίγου λαδιού σε ένα μέρος του σώματος, όπως στους καρπούς ή στους αστραγάλους, και αναμονή 24 ωρών. Εάν μετά από αυτό το διάστημα δεν υπάρξει αντίδραση (κηλίδες ή εξάνθημα), αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μπορεί να το ανεχθεί.

Τώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH), το έλαιο σπόρων σταφυλιού μπορεί να μην συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες του αίματος, που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Κάλος του συγγραφέα: γιατί εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Εφημερίδα της American Oil Chemists’ Society ανακάλυψα ότι ορισμένα έλαια σταφυλιού μπορεί να έχουν επιβλαβή επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), μια ομάδα περισσότερων από 100 χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες στα ζώα. Προς το παρόν, αυτές οι επιδράσεις δεν είναι εμφανείς στους ανθρώπους.

Οι αλλεργικοί, τα άτομα με αιματολογικές διαταραχές και όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά έχουν αντένδειξη για αυτό το λάδι.

 

Ανακαλύψτε: Πώς να ελέγξετε τα συμπτώματα αλλεργίας με αυτά τα 6 αιθέρια έλαια

Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν έλαιο σταφυλιού

Το έλαιο σταφυλιού προέρχεται από τους σπόρους που βρίσκονται μέσα στους καρπούς του αμπελιού. Αυτά είναι υποπροϊόν της οινοποίησης, επομένως για να γίνει το λάδι θρυμματίζονται και χρησιμοποιείται διαλύτης.

Από την πλευρά του, Υπάρχουν και εκείνοι που δεν συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία γιατί τη θεωρούν ανθυγιεινή.αν και δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι οι διαλύτες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον οργανισμό.

Όσον αφορά τα οφέλη του, σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, από την καταπολέμηση της ακμής και τη θεραπεία του ξηρού δέρματος έως τη μείωση των μαύρων κύκλων και την τόνωση της αναζωογόνησης των ιστών. Οι χρήσεις του, πέρα ​​από τα καλλυντικά, περιλαμβάνουν τον γαστρονομικό τομέα και την αρωματοθεραπεία.

Ωστόσο, Δεν μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν αυτό το λάδι. Εάν είστε αλλεργικοί, πάσχετε από ασθένεια του αίματος, θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή θα πάρετε αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση και την τοπική χρήση τους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button