Ιατρικές θεραπείες

Οδοντιατρικοί συγκρατητές: ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι τα οφέλη τους;

Από κλασικές επιλογές έως ανεπαίσθητα μοντέλα, είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα καλό συγκρατητήρα για να φροντίζετε τα δόντια σας και να αποτρέπετε την κίνηση των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου.

Στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να φροντίζουν την εργασία που γίνεται με τη βοήθεια οδοντιατρικών συγκρατητών. Αυτές οι συσκευές παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς εμποδίζουν τα δόντια να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση με την πάροδο του χρόνου.

Η λεγόμενη «περίοδος κατακράτησης» είναι το τελευταίο μέρος οποιασδήποτε ορθοδοντικής διαδικασίας και η λήψη της στα σοβαρά είναι κλειδί ώστε τα δόντια να μην στραβώσουν ξανά φυσικά. Ευτυχώς, σήμερα μπορείτε να βρείτε αρκετούς τύπους συγκρατητικών, οι οποίοι είναι ανεπαίσθητοι και μας το επιτρέπουν Διατηρήστε υγιή δόντια και δαγκώστε.

Ποια είναι η λειτουργία των οδοντικών συγκρατητηρίων;

Η κύρια λειτουργία αυτής της συσκευής είναι να διατηρεί τη σωστή θέση των δοντιών μετά τη θεραπεία με σιδερακια ΔΟΝΤΙΩΝ ή αόρατες ευθυγραμμίσεις. Η απόκτηση ποιοτικών οδοντιατρικών συγκρατητικών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρέπει να χρησιμοποιούνται για όσο χρόνο χρειάζεται κάθε οδοντίατρος. Αυτό για να, επιπλέον, πρόληψη της απώλειας δοντιών και βελτίωση των προβλημάτων ανωμαλίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Διεπιστημονικής Οδοντιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πομερανίας, Πολωνία, η σταθερότητα της θέσης των δοντιών μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. από τις προσωπικές συνήθειες στη σωστή τήρηση. Επομένως, Κανένας συγκρατητής δεν μπορεί να εγγυηθεί τέλεια σταθερότητα ευθυγράμμισης. n οδοντιατρική.

Ωστόσο, η χρήση αυτών των τεμαχίων είναι υποχρεωτική εάν θέλετε να διατηρήσετε τα ορθοδοντικά αποτελέσματα για περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν τη χρήση του κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη θεραπεία. Μετά από αυτό το διάστημα, καλό είναι να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε, αλλά λιγότερο συχνά.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σκληροθεραπεία για κιρσούς: πώς γίνεται;

Τι είδη οδοντικών συγκρατητικών υπάρχουν;

Επί του παρόντος, οι οδοντίατροι προσφέρουν στους ασθενείς τους δύο τύπους συγκρατητικών ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους: αφαιρούμενα και σταθερά συγκράτησης. Κάθε επιλογή παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα και η συνεχής χρήση της βοηθά στην αποτροπή της κίνησης των δοντιών και, εάν το κάνουν, την κάνει μια ελάχιστη και ανεπαίσθητη αλλαγή. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του.

1. Αφαιρούμενοι συγκρατητές

Τα αφαιρούμενα εξαρτήματα συγκράτησης μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν.

Είναι μια μικρή συσκευή που προσαρμόζεται τέλεια στα δόντια των ασθενών και χάρη στο μοναδικό της σχήμα επιτρέπει στα δόντια να παραμένουν στη θέση τους. Είναι συνήθως η πιο κλασική επιλογή για ορθοδοντική φροντίδα, αφού είναι πολύ εύκολο να φορεθεί ή να αφαιρεθεί ανάλογα με τις ανάγκες σας (φαγητό, ομιλία, βούρτσισμα των δοντιών, χρήση οδοντικού νήματος κ.λπ.).

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε δύο τύπους συγκρατητικών. Το πρώτο είναι το συγκρατητήρα Hawley, το οποίο αποτελείται από ένα μεταλλικό σύρμα στερεωμένο σε ένα ακρυλικό τόξο που αγκαλιάζει τα δόντια και είναι ορατά αισθητό όταν χαμογελάτε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα ποσοστά αποτυχίας τους είναι συνήθως πολύ χαμηλά, αλλά Είναι μια συσκευή που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία enza est ηθική και δυσφορία όταν μιλάς.

Από την πλευρά τους, οι ασθενείς μπορούν επίσης να καταφύγουν στον συγκρατητή που σχηματίζεται με κενό, που ονομάζεται επίσης Essix. Είναι ένας περιτυλιγμένος οδοντικός νάρθηκας PVC που καλύπτει τα δόντια και δεν επηρεάζει τόσο την εμφάνιση όσο ο Hawley. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι μια οικονομική επιλογή, μπορούν να σπάσουν και να γρατσουνιστούν πιο εύκολα.

2. Σταθεροί συγκρατητές

Τα σταθερά εξαρτήματα συγκράτησης είναι πιο διακριτικά και παραμένουν κρυφά όταν χαμογελάτε.

Σε αντίθεση με τους αφαιρούμενους συγκρατητές που μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με την άνεσή του, οι σταθεροί συγκρατητές είναι ακίνητοι και συνδέονται με τα δόντια μέσω σιδερακια ΔΟΝΤΙΩΝ και κόλλες. Αυτό είναι ένα ειδικό μεταλλικό συγκρατητήρα, ανεπαίσθητο όταν μιλάτε/γελάτε και με το οποίο μπορείτε να φάτε χωρίς πρόβλημα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Επέμβαση Endolaser για κιρσούς: από τι αποτελείται και ποια είναι τα οφέλη της

Επιπλέον, είναι ένα κομμάτι που απαιτεί ελάχιστη συντήρηση εάν εγκατασταθεί σε πιστοποιημένο οδοντιατρικό κέντρο. Απλά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα. Επομένως, δεδομένου ότι είναι μια συσκευή που φοριέται για αρκετά χρόνια στη σειρά, Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την αποφυγή συσσώρευσης n από ταρτάρ.

Οφέλη από σταθερά οδοντικά συγκρατητήρια

Για τη διατήρηση της σωστής θέσης των δοντιών, η χρήση συγκρατητικών είναι απαραίτητη. Και η συνεχής χρήση του είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε ευθυγραμμισμένα δόντια χωρίς καμία απόκλιση. Για το λόγο αυτό, εάν δεν έχετε την ευθύνη να βάζετε και να αφαιρείτε ένα αφαιρούμενο στήριγμα κάθε μέρα, Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα σταθερό και να αποτρέψετε την επιστροφή των δοντιών στην αρχική τους θέση.

Αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης σταθερών οδοντικών συγκρατητικών:

  • Διατηρούν την αρμονίαστην οδοντιατρική. Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο όφελος των retainers είναι ότι μπορούν να διατηρήσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής με την πάροδο του χρόνου και να απολαμβάνουν τα δόντια με τη σειρά.
  • Έχουν καλή ποιότητα/τιμή. Αν και είναι αλήθεια ότι τα αφαιρούμενα εξαρτήματα συγκράτησης μπορεί να είναι φθηνότερα, είναι επίσης χαμηλότερης ποιότητας και απαιτούν τακτική αντικατάσταση. Η αγορά ενός σταθερού συγκρατητή είναι μια επένδυση για το μέλλον.
  • Είναι άνετες συσκευές. Μιλώντας για ανεπαίσθητο και άνεση, οι σταθεροί συγκρατητές δεν ερεθίζουν τα ούλα, τα μάγουλα ή τον ουρανίσκο. Μετά από δύο ημέρες χρήσης θα τα νιώσετε μόνο με το άγγιγμα της γλώσσας σας.
  • Σας επιτρέπουν να χαμογελάτε χωρίς φόβο. Οι σταθεροί συγκρατητές είναι ιδανικοί για ενήλικες και εφήβους που θέλουν να γελούν άφοβα και να απολαμβάνουν την ελευθερία να δείχνουν τα δόντια τους. Αυτό συμβαίνει γιατί, όντας custom made, είναι πολύ διακριτικά και αόρατα.
  • Καθαρίζουν εύκολα. Προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση πέτρας και πλάκας, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια καθημερινή ρουτίνα οδοντικής υγιεινής για να εξασφαλίσετε την ανθεκτικότητα των συγκρατητικών σας. Επιπλέον, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για γενικές εξετάσεις.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

Μετά την ορθοδοντική, οι οδοντικοί συγκρατητές είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι

Τώρα που ξέρετε τι είναι οι οδοντικοί συγκρατητές, ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι τα κύρια οφέλη τους, είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε ποιο θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε όταν τελειώσετε την ορθοδοντική σας. Να θυμάστε ότι, ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλέξετε, το καλύτερο είναι να πάτε σε ένα επαγγελματικό κέντρο όπου φροντίζουν την υγεία σας και μπορείτε να έχετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Jedliński M, Grocholewicz K, Mazur M, Janiszewska-Olszowska J. (2021). Τι προκαλεί την αποτυχία της σταθερής ορθοδοντικής κατακράτησης; – συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών μελετών. Head Face Med. 24 Ιουλίου 2021, 17(1):32. doi:10.1186/s13005-021-00281-3. PMID: 34301280; PMCID: PMC8306281.
  • Kalha AS. (2016). Ορθοδοντική κατακράτηση να έχει και να κρατά. Evid Based Dent. 2016 Dec;17(4):105-106. doi: 10.1038/sj.ebd.6401200. PMID: 27980334.
  • Madurantakam P, Kumar S. (2017). Σταθεροί και αφαιρούμενοι ορθοδοντικοί συγκρατητές και περιοδοντική υγεία. Evid Based Dent. 2017 Δεκ 22;18(4):103-104. doi: 10.1038/sj.ebd.6401267. PMID: 29269822.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button