Ιατρικές θεραπείες

ΜΗΝ τα κατεβάσετε! Αυτές οι ιατρικές «εφαρμογές» είναι φάρσα

Μπορεί το τηλέφωνό σας να μετατραπεί σε πιεσόμετρο; Η υπόσχεση φαίνεται πολύ μεγάλη και ψεύτικη. Διαφορετικές εφαρμογές υγείας ισχυρίζονται ότι κάνουν κάτι που δεν μπορούν.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Αυγούστου 2023

Στην ψηφιακή εποχή, με τις φορητές συσκευές που έχουν γίνει σταθεροί σύντροφοι στη ζωή μας, δεν είναι περίεργο αυτό εφαρμογές οι γιατροί κερδίζουν έδαφος και, δυστυχώς, αποτελούν επίσης πηγή εξαπάτησης και απάτης. Και δεν μιλάμε για έλλειψη ακρίβειας σε μια συσκευή που ισχυρίζεται ότι καταγράφει την αρτηριακή πίεση, αλλά σε ένα καθαρό ψέμα: εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι μετρούν αυτό που δεν μπορούν.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών για κινητά που προωθούνται ως εργαλεία ικανά να μετρούν την αρτηριακή πίεση και τον πυρετό εύκολα και γρήγορα. Μερικές φορές περιγράφονται ως προγράμματα που απαιτούν μόνο να τοποθετήσετε την άκρη του δακτύλου σας στην κάμερα και τέλος!

Αντιμετωπίζουμε άλλη μια περίπτωση ψευδούς διαφήμισης; Ο σκεπτικισμός γύρω από αυτές τις εφαρμογές έφτασε στην ιατρική κοινότητα, αλλά πολλές από αυτές εφαρμογές Είναι ακόμα διαθέσιμα για λήψη, παρά την εξαπάτηση.

Μπορεί μια εφαρμογή να μετρήσει την αρτηριακή πίεση ή τη θερμοκρασία;

Η απάντηση φαίνεται προφανής: όχι. Από μόνο του, ένα πρόγραμμα ή λογισμικό Δεν θα μπορεί να καταγράφει τις εσωτερικές μεταβλητές του σώματος, εκτός εάν ένας αισθητήρας λειτουργεί ως μεσολαβητής.

Δηλαδή αν εσύ smartphone δεν έχει αισθητήρες αυτού του τύπου ή δεν είναι συνδεδεμένο με α έξυπνο ρολόι όποιος τα κατέχει, δεν θα υπάρχει μαγεία. Με απλή λήψη του α εφαρμογή ιατρική δεν θα μετατρέψει το κινητό τηλέφωνο σε πιεσόμετρο ή θερμόμετρο.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την καταγραφή ζωτικών σημείων. Αλλά, ακριβώς, πρόκειται για συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρες. Για παράδειγμα, Το έξυπνο ρολόι Apple 8 και το Apple Watch Ultra διαθέτουν θερμικούς αισθητήρες. Έτσι, καθορίζουν τη θερμοκρασία του καρπού του χρήστη, όντας σε θέση να προειδοποιήσουν για την ύπαρξη πυρετού.

Πιο συνηθισμένοι και παρόντες σε διάφορες μάρκες είναι οι αισθητήρες καρδιακού ρυθμού. Τα συγκροτήματα καταλληλότητα ή τα αθλητικά ρολόγια μετρούν τους παλμούς με βάση την ανάλυση που κάνουν, σε πραγματικό χρόνο, των παλμών στον καρπό.Η ψευδής υπόσχεση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης

Μια από τις μεγαλύτερες απάτες μεταξύ εφαρμογές ιατρική είναι αυτή που υπόσχεται να μετατρέψει το κινητό τηλέφωνο σε πιεσόμετρο. Οι παρακάτω είναι εφαρμογές που διαφημίζονται ως τέτοιες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να κάνουν αυτό που διαφημίζουν:

  • Πίεση αίματος.
  • Στατ.
  • Έξυπνη αρτηριακή πίεση.
  • Οργανο παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης.

Οι οδηγίες για τον χρήστη είναι πολύ διαφορετικές. ΕΝΑ εφαρμογή, για παράδειγμα, υποδεικνύει την τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου στο στήθος και του δείκτη στην κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτιμούνταν η αρτηριακή πίεση τη στιγμή και το αποτέλεσμα θα εμφανιζόταν στην οθόνη.

Υπάρχει ένα άλλο που ισχυρίζεται ότι επιτυγχάνει την εκτίμηση με το δακτυλικό αποτύπωμα. Η διεπαφή του προγράμματος δείχνει ένα μέρος για να ακουμπάτε τον δείκτη σας στην οθόνη και αυτό θα ήταν αρκετό.

Υπάρχει επίσης εφαρμογές ιατρικές συσκευές που υποστηρίζουν εξαπάτηση με σχεδιασμό παρόμοιο με ένα κανονικό πιεσόμετρο. Ζητώντας σας να ενεργήσετε, αυτό που κάνουν είναι να τοποθετούν τυχαία αποτελέσματα που βρίσκονται πάντα εντός του κανονικού εύρους. Είναι πολύ πιθανό εάν το ίδιο άτομο επιχειρήσει τη μέτρηση με διαφορά ενός λεπτού, να λάβει πολύ ανόμοιες τιμές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Μαστοπηξία: οφέλη και κίνδυνοι της ανόρθωσης στήθους

Συσκευές που μετρούν την αρτηριακή πίεση

Έτσι, για να επιτευχθεί μια μέτρηση, χρειάζονται αισθητήρες. Στην αγορά υπάρχουν έξυπνα ρολόγια που μπορεί να καταγράψει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το κάνουν επειδή το επιτρέπει η δομή τους, όχι επειδή η λήψη μιας εφαρμογής τους μετατρέπει σε πιεσόμετρο.

Πώς λειτουργούν; Η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους κατασκευαστές είναι χρόνος διέλευσης παλμού ή PTT. Αυτή η ιδέα καθορίζει το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του ηλεκτρικού σήματος που δημιουργεί έναν παλμό στην καρδιά και της διέλευσης αυτής της ποσότητας αίματος που ωθείται μέσω του καρπού. Με ορισμένους τύπους, το PTT καθιστά δυνατή την εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Ωστόσο, Όπως κάθε εκτίμηση, έχει το περιθώριο λάθους της.. Διαφορετικοί παράγοντες μεταβάλλουν το PTT και αυτό κάνει τη σύνδεση να μην είναι άμεση. Δηλαδή, η ίδια τιμή PTT δεν θα αντιστοιχεί πάντα στην ίδια αρτηριακή πίεση. Ιδανικά, α έξυπνο ρολόι Με αυτή τη λειτουργία θα έπρεπε να βαθμονομηθεί με ένα κλασικό πιεσόμετρο, κάτι που δεν είναι δυνατό.

Το μοντέλο ASUS VivoWatch διαθέτει αυτούς τους αισθητήρες. Επίσης το πιο πρόσφατο Samsung Galaxy. Η Huawei, από την πλευρά της, έχει μια κάπως διαφορετική μέθοδο για την επίτευξη εκτίμησης της αρτηριακής πίεσης με το έξυπνο ρολόι της, η οποία θα φαινόταν πιο ακριβής.

Τέλος πάντων, μέχρι στιγμής, Τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων σε αυτά τα όργανα είναι συζητήσιμα. Υπάρχουν πολλές ανακριβείς μετρήσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καθυστέρησης μιας διαβούλευσης. Με τη σειρά τους, οι υπερβολικές μετρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις περιττές διαβουλεύσεις.Απορρίψτε το εφαρμογές γιατρούς που είναι απάτη και συμβουλεύονται έναν επαγγελματία

Η αξιοπιστία των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη. Ειδικά για άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σκληροθεραπεία για κιρσούς: πώς γίνεται;

Ένας ασθενής που βασίζεται σε μη έγκυρες και ανακριβείς εφαρμογές μπορεί να υποτιμήσει ένα σύμπτωμα ή ακόμα και να εγκαταλείψει μια θεραπεία. Αν και οι εφαρμογές για κινητά μπορεί να φαίνονται βολικές, γρήγορες και άνετες, Τα επικυρωμένα και εγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα.

Τέλος, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα δικαιώματα που ζητούνται από αυτά εφαρμογές. Η πρόσβαση στην τοποθεσία ή στο μικρόφωνο δεν είναι απαραίτητη για τη λειτουργία που υποτίθεται ότι εκτελούν. Είναι επίσης σύνηθες να ζητούν άδεια πρόσβασης σε λογαριασμούς από εξωτερικές υπηρεσίες, όπως το Google ή το Facebook, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη των προσωπικών στοιχείων του χρήστη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει για κενά ασφαλείας στο λογισμικό της υγείας.

Πριν εμπιστευτείς α εφαρμογή ιατρική που θα μπορούσε να είναι φάρσα, Είναι σημαντικό να αναζητήσετε καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας. Οι γιατροί μπορούν να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες και να προτείνουν βέλτιστες πρακτικές για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης ή τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button