Περιποίηση σώματος

Λευκή μουριά: ποια είναι τα οφέλη της;

Η λευκή μουριά χρησιμοποιείται στη συμπληρωματική ιατρική ως καθαρτικό, αντισηπτικό και αντιδιαβητικό. Υπάρχουν στοιχεία για τις ιδιότητες του; Βρίσκω!

Η λευκή μουριά, επιστημονική ονομασία Morus alba, Είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Moraceae. Είναι εγγενές στην Κίνα, αλλά η καλλιέργειά του εξαπλώνεται επίσης σε όλο το Ιράν, την Τουρκία, την Αυστρία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε φαρμακευτικό επίπεδο χρησιμοποιούνται τόσο τα φύλλα του όσο και η ρίζα, ο φλοιός και ο καρπός του.

Συγκεκριμένα, Συνήθως χρησιμοποιείται για τις καθαρτικές, αντισηπτικές, αντιδιαβητικές και αντιυπερλιπιδαιμικές του ιδιότητες. μέσω συμπληρωμάτων από το στόμα, όπως τσάγια, σκόνες και ταμπλέτες. Ξεχωρίζει για την άφθονη περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες, καθώς και σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες φαρμακολογικές ενώσεις.

Αν και έχει πολλαπλές εφαρμογές στη συμπληρωματική ιατρική, πολλές εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Προς το παρόν, λίγες μόνο επιστημονικές μελέτες μιλούν για τις επιπτώσεις του σε ορισμένες μεταβολικές διαταραχές και οδοντικά προβλήματα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Παρακάτω είναι όλες οι λεπτομέρειες.

Χρήσεις και οφέλη της λευκής μουριάς

Συνήθως χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη της λευκής μουριάς, λόγω της φυτοχημικής περιεκτικότητάς τους. Όπως αναλυτικά σε δημοσίευμα του περιοδικού Τρόφιμα, Τα φύλλα, οι καρποί και οι σπόροι είναι πηγές βιοδραστικών ενώσεων:

 • Πρωτεΐνες.
 • Ινα.
 • Υδατάνθρακες.
 • Φαινολικά οξέα.
 • Φλαβονοειδή.
 • Φλαβονόλες.
 • Ανθοκυανίνες.
 • Βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη C και Α).
 • Μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, μεταξύ άλλων).


Τώρα, ακριβώς Αυτή η σύνθεση είναι αυτό που συνδέεται με μια σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία. Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμεύει ως επικουρικό σε περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, βήχα και πονόλαιμου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και άλλων διαταραχών των αρθρώσεων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αρκετή έρευνα για να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις του.

Λόγω του ότι, Η χρήση του ως φυτικό συμπλήρωμα θα πρέπει να είναι απλώς συμπληρωματική.. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να αντικαθιστά τις θεραπείες που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός ούτε να αποτελεί θεραπευτική επιλογή πρώτης επιλογής.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

 

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα κύρια οφέλη του και τι λέει η επιστήμη για αυτό.

Μεταγευματικός έλεγχος γλυκόζης

Λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς του σε ανθοκυανίνες, Η λευκή μουριά χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό για τη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Πιστεύεται ότι ωφελεί την υγεία των ασθενών με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική Βασισμένη σε Στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λευκή μουριά μπορεί να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, δηλαδή μετά τα γεύματα. Μια υπόθεση προτείνει ότι οι δραστικές ενώσεις στα φύλλα μουριάς διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας και μειώνουν τη σύνθεση γλυκαγόνης, με αποτέλεσμα πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης.

Ακόμα και έτσι, Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διασφαλιστεί ότι η μουριά μειώνει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στο αίμα. Ως εκ τούτου, τονίζουν την ανάγκη διενέργειας ευρύτερων μελετών.

Η πιθανή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος δεν είναι απολύτως σαφής. Θα μπορούσε να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης.

Μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης

Οι αντιυπερλιπιδαιμικές ιδιότητες της λευκής μουριάς επισημαίνονται στη συμπληρωματική ιατρική για τα οφέλη της για την υγεία της καρδιάς. Τόσο τα φύλλα, οι σπόροι, οι ρίζες και οι καρποί, Έχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Σε σχέση με αυτό, μια μικρή μελέτη κοινοποιήθηκε Έρευνα φυτοθεραπείας ανέφερε ότι ένα εκχύλισμα από φύλλα λευκής μουριάς, χορηγούμενο 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, ήταν χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, χοληστερόλης κακό o LDL και τριγλυκερίδια σε 23 ενήλικες με δυσλιπιδαιμία.

Η άφθονη περιεκτικότητα του φυτού σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα θα ήταν πίσω από αυτό το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα οφέλη του κουρκουμά για την περιποίηση του δέρματος

Πρόληψη οδοντικών προβλημάτων

Το αντιμικροβιακό δυναμικό της λευκής μουριάς χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη φροντίδα της οδοντικής υγείας. Σε μια μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω International Journal of Pharma and Bio Sciencesαναφέρεται ότι Το εκχύλισμα ρίζας μπορεί να καταπολεμήσει τα στοματικά παθογόνα που σχετίζονται με την ασθένεια των ούλων.

Για την ακρίβεια, παρατηρήθηκε ότι μπορεί να δράσει σε μικροοργανισμούς όπως π.χ Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus και Enterococcus faecalis. Έτσι, συνδέεται με την πρόληψη ασθενειών όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Μια ένωση γνωστή ως Κουβανόν Γ —αποκλειστικά για αυτό το φυτό— θα ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Άλλες έρευνες που κοινοποιήθηκαν στις Περιοδικό Εθνοφαρμακολογίας προτείνει το ίδιο.

Φροντίδα του δέρματος

Οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή, τα τερπένια και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις της λευκής μουριάς συνδέονται με την προστασία του δέρματος. Συγκεκριμένα, αυτές οι ουσίες βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και καταστάσεων όπως η υπερμελάγχρωση.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα μοιράστηκε μέσω Journal of Agricultural and Food Chemistry προτείνει ότι αποσπάσματα από Morus alba Βοηθούν στη μείωση της βλάβης του DNA που σχετίζεται με τον καρκίνο του δέρματος. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.



Πιθανές παρενέργειες της λευκής μουριάς

Δεδομένης της έλλειψης έρευνας, Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ασφάλεια της λευκής μουριάς.. Σε μικρές δόσεις θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Ακόμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως διάρροια, ζάλη ή δυσκοιλιότητα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων λευκής μουριάς δεν συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Ασθενείς κοντά στο χειρουργείο.
 • Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Άτομα με χρόνια νοσήματα. Εάν ναι, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό.
 • Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαβήτη. Η ταυτόχρονη χρήση με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, ζάλη, κόπωση και λιποθυμία.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλτσες για την αρθρίτιδα

Παρουσιάσεις και κατανάλωση της λευκής μουριάς

Η λευκή μουριά διανέμεται ως πόσιμο συμπλήρωμα σε ταμπλέτες, ξηρή σκόνη ή φακελάκια τσαγιού. Κάθε παρουσίαση μπορεί να διαφέρει ως προς την προτεινόμενη δόση. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε την ετικέτα του προϊόντος.

Η σκόνη συνδυάζεται συχνά με χυμούς, γιαούρτι, smoothies ή γάλα. Διατίθεται σε εκχύλισμα από τον καρπό, αλλά και από τις ρίζες και τα φύλλα. Αυτή η τελευταία επιλογή έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση.

Η αποθήκευσή του πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από κάθε πηγή υγρασίας. Εάν παρουσιάζει μούχλα ή σημάδια φθοράς, πρέπει να απορριφθεί.

Είναι δυνατή η κατανάλωση της λευκής μουριάς σε μορφή τσαγιού. Μάλιστα πωλείται σε σακουλάκια για παρασκευή.

Τι να θυμάστε για τη λευκή μουριά;

Όλα τα μέρη της λευκής μουριάς χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις. Ακόμα και έτσι, Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη που του αποδίδονται..

Προς το παρόν, τα συμπληρώματά του θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για συμπληρωματικούς σκοπούς, κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη γιατρού. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης, της υψηλής χοληστερόλης και ορισμένων οδοντικών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button