Περιποίηση σώματος

Λάδι καρύδας για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας: οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το λάδι καρύδας έχει θεραπευτικά αποτελέσματα κατά τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα. Λόγω της σύνθεσής του, είναι επικουρικό για την ηρεμία των ερεθισμών.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα συστατικά φυσικής προέλευσης που μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Αν και δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής κατά αυτής της νόσου, Είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για την ηρεμία του ερεθισμού και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Και, όπως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Traditional and Complementary Medicine , Αυτό το λάδι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Γιατί και πώς να το χρησιμοποιήσετε; Παρακάτω το αναλύουμε.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Ατοπική δερματίτιδα, που ονομάζεται επίσης “έκζεμα”, Είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό. Συχνά προκαλεί φολιδωτά μπαλώματα σε διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά στα χέρια, τους αστραγάλους, τον αυχένα και το εσωτερικό των αγκώνων και των γονάτων.

Η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη, τα συμπτώματά του εμφανίζονται και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, αφού δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να χορηγηθεί θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως οι ακόλουθες:

 • Πυρετός εκ χόρτου.
 • Χρόνιος κνησμός και ξεφλούδισμα του δέρματος.
 • Δερματολογικές λοιμώξεις.
 • Ερεθιστική δερματίτιδα των χεριών.
 • Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.
 • Διαταραχές ύπνου (λόγω συμπτωμάτων).
Η ατοπική δερματίτιδα τείνει να εμφανίζεται στην παιδική ηλικία με έκζεμα, ερεθισμό και κνησμό.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα;

Μπορεί το λάδι καρύδας να αντιμετωπίσει την ατοπική δερματίτιδα;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το λάδι καρύδας Δεν αποτελεί θεραπεία ή θεραπεία πρώτης γραμμής κατά την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας. Αν και πολλές εταιρείες και ιστότοποι του έχουν αποδώσει σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες, είναι ένα προϊόν που συνεχίζει να ερευνάται μέχρι σήμερα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι στρώμα να επιλέξω για τη σκολίωση;

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πολλές από τις ιδιότητές του. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ, ασκεί αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα κατά τον έλεγχο των συμπτωμάτων αυτής της δερματικής νόσου.

Ωστόσο, το αν είναι ωφέλιμο ή όχι εξαρτάται από τον κάθε ασθενή. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Εθνική Ένωση Εκζεμάτων, Ενώ ορισμένοι ασθενείς έχουν βιώσει οφέλη μετά την εφαρμογή λαδιού καρύδας στις βλάβες τους, άλλοι έχουν βιώσει το αντίθετο αποτέλεσμα. δηλαδή τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν παρά βελτιώθηκαν.

Ο λόγος είναι ότι η ατοπική δερματίτιδα εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Δεν υποφέρουν όλοι οι εστίες λόγω των ίδιων ερεθισμάτων και, ως εκ τούτου, οι θεραπείες δεν είναι οι ίδιες. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία δερματολόγο και να αναζητήσετε εξατομικευμένη θεραπεία.

Τα οφέλη του λαδιού καρύδας για την ατοπική δερματίτιδα

Υπάρχουν πολλά οφέλη που εξηγούν τη δημοτικότητα του λαδιού καρύδας στην ηρεμία των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Αν και είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με προσοχή, Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συμπληρώσει τη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Ας δούμε αναλυτικά.

Βοηθά στην ενυδάτωση

Το δέρμα με έκζεμα έχει λιγότερη ικανότητα να παραμένει ενυδατωμένο. Ευτυχώς, το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα που προστατεύουν τον φραγμό του δέρματος για να το εμποδίσουν να χάσει τη φυσική του υγρασία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology καθόρισε ότι η τοπική εφαρμογή αυτού του συστατικού βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος σε παιδιά με αυτή τη μορφή δερματίτιδας.

Βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ, το λάδι καρύδας ασκεί αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Κατά συνέπεια, βοηθά στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων που προκαλούνται από συνεχές ξύσιμο του δέρματος.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Hierba Santa María: οφέλη και αντενδείξεις

Αυτό υποστηρίζεται από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Εφημερίδα της American Oil Chemists Societyπου καθόρισε ότι Το λαυρικό οξύ μειώνει την παρουσία βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική Βασισμένη σε Στοιχεία δηλώνει ότι Το λάδι καρύδας έχει μαλακτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που είναι χρήσιμα κατά των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Συγκεκριμένα, βοηθά στον μετριασμό του ερεθισμού και της σχετικής δυσφορίας.

Παρέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά δεν παίζουν μόνο σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Συμπίπτει με μια μελέτη που αναφέρεται στο Journal of Clinical and Diagnostic Research , Αυτά τα μόρια είναι ευεργετικά στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

Ακριβώς, το εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο δέρμα.

Η καρύδα και τα παράγωγά της έχουν μελετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να γνωρίζουν τις πραγματικές δερματολογικές επιπτώσεις που έχουν. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

 

Ανακαλύψτε: Χρήσεις του λαδιού καρύδας για τη φροντίδα του σώματός σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας για την ατοπική δερματίτιδα;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το λάδι καρύδας θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, Σε ορισμένους ασθενείς με έκζεμα μπορεί να προκαλέσει αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο πριν το χρησιμοποιήσετε. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεται εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην καρύδα.

Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα, το ιδανικό είναι να επιλέξετε ένα έξτρα παρθένο ή ψυχρής έκθλιψης λάδι. Αυτό διασφαλίζει ότι η σύνθεσή του είναι απαλλαγμένη από άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι ερεθιστικές. Για να είναι εύκολη η εφαρμογή του, είναι καλύτερο να το διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, απλώς πάρτε μια μικρή ποσότητα για να κάνετε μασάζ στις επιθυμητές περιοχές δύο φορές την ημέρα.

Το λάδι καρύδας πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή

Είναι αλήθεια ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν πολλές από τις ιδιότητες του λαδιού καρύδας για το δέρμα και τις παθήσεις του. Παρ ‘όλα αυτά, Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα προϊόν με θαυματουργά αποτελέσματα. Όπως πολλά άλλα φυσικά συστατικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, κατά προτίμηση με την επίβλεψη δερματολόγου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Λευκή μουριά: ποια είναι τα οφέλη της;

Αν και φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη στην ατοπική δερματίτιδα, σε ορισμένους ασθενείς θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Επομένως, εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, είναι καλύτερο να διακόψετε τη χρήση του. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ιατρική θεραπεία που προτείνει ο επαγγελματίας. Κρατα αυτο στο μυαλο σου!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam Ι, et al. In vitro αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες του παρθένου ελαίου καρύδας. J Tradit Complement Med. 2018;9(1):5-14. Δημοσιεύθηκε 2018 Ιαν 17. doi:10.1016/j.jtcme.2017.06.012
 • Desai AS. Λάδι καρύδας: Το μέλλον της θεραπείας της ατοπικής δερματίτιδας; Dermatol Ther. Μάρτιος 2017, 30(2). doi:10.1111/dth.12472. Epub 2017 15 Φεβρουαρίου. PMID: 28198126.
 • Delzell, E. (19 Νοεμβρίου 2018). Λάβετε τα γεγονότα: Λάδι καρύδας. Εθνική Ένωση Εκζεμάτων. Διαθέσιμο στη διεύθυνση https://nationaleczema.org/get-the-facts-coconut-oil/#:~:text=The%20short%20answer%20is%3A%20No,system%20and%20its%20Inflamator%20response.
 • Evangelista MT, Abad-Casintahan F, Lopez-Villafuerte L. Η επίδραση του τοπικού παρθένου λαδιού καρύδας στον δείκτη SCORAD, την διαεπιδερμική απώλεια νερού και την ικανότητα του δέρματος σε ήπια έως μέτρια παιδιατρική ατοπική δερματίτιδα: μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, κλινική δοκιμή. Int J Dermatol. 2014 Ιαν. 53(1):100-8. doi: 10.1111/ijd.12339. Epub 2013 10 Δεκεμβρίου. PMID: 24320105.
 • Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές δράσεις του παρθένου ελαίου καρύδας. Pharm Biol. 2010 Feb;48(2):151-7. doi: 10.3109/13880200903062614. PMID: 20645831.
 • Goddard AL, Lio PA. Εναλλακτικές, συμπληρωματικές και ξεχασμένες θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα. Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 676897. doi:10.1155/2015/676897
 • Sivaranjani N, Rao SV, Rajeev G. Ρόλος δραστικών ειδών οξυγόνου και αντιοξειδωτικών στην ατοπική δερματίτιδα. J Clin Diagn Res. 2013; 7(12):2683-2685. doi:10.7860/JCDR/2013/6635.3732
 • Arunima S, Rajamohan T. Επίδραση της παρθένας διατροφής εμπλουτισμένης με λάδι καρύδας στην αντιοξειδωτική κατάσταση και τη δραστηριότητα της παραοξονάσης 1 στη βελτίωση του οξειδωτικού στρες σε αρουραίους – μια συγκριτική μελέτη. Λειτουργία Τροφίμων. 2013 Sep;4(9):1402-9. doi:10.1039/c3fo60085h. PMID: 23892389.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button