Ιατρικές θεραπείες

Κυστεοσκόπηση: από τι αποτελείται, κίνδυνοι και ανάρρωση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 15 έως 60 λεπτά και σας επιτρέπει να λάβετε πολλές πληροφορίες για την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Εξηγούμε από τι αποτελείται.

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ουρολογία. Επιτρέπει τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Αποτελείται από την εισαγωγή ενός σωλήνα μέσω της ουρήθρας, ο οποίος έχει μια μικρή κάμερα στο άκρο.

Χάρη σε αυτό το εργαλείο μπορείτε να δείτε το εσωτερικό της κύστης. Επιπλέον, μπορούν να εισαχθούν άλλα όργανα για να γίνει βιοψία του ιστού ή να αφαιρεθεί κάτι που προκαλεί απόφραξη.

Το πρόβλημα είναι ότι –όπως και πολλές άλλες παρόμοιες διαδικασίες– δεν είναι χωρίς κινδύνους. Επομένως, παρακάτω Εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την παρέμβασηγιατί γίνεται και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του.

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Κυστεοσκόπηση, που ονομάζεται επίσης “κυστεοουρηθροσκόπηση”, Είναι μια από τις επεμβάσεις που χρησιμοποιούν περισσότερο οι ουρολόγοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Αποτελείται από την εισαγωγή ενός σωλήνα μικρού διαμετρήματος μέσω της ουρήθρας, στην ουροδόχο κύστη.. Αυτό, με τη σειρά του, έχει μια μικρή κάμερα στο άκρο που επιτρέπει την άμεση απεικόνιση των τοιχωμάτων της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και των στομίων του ουρητήρα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κλινική Mayo, είναι μια από τις πιο χρήσιμες τεχνικές για τη διάγνωση παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου, της κυστίτιδας ή της παρουσίας λίθων. Βοηθά επίσης στον προσδιορισμό της αιτίας των συχνών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΜΗΝ τα κατεβάσετε! Αυτές οι ιατρικές «εφαρμογές» είναι φάρσα

Ακόμη και στην περίπτωση των ανδρών, Μπορεί να υποδηλώνει υπερπλασία του προστάτη. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης αυξάνει σημαντικά το μέγεθός του. Αυτό προκαλεί πίεση στην ουρήθρα και τη στενεύει, οπότε το κυστεοσκόπιο δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα από αυτήν.

Επιπλέον, η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθολογιών, καθώς άλλα εργαλεία μπορούν να εισαχθούν μέσω του σωλήνα. Για παράδειγμα, λαβίδες που επιτρέπουν την αφαίρεση ενός μικρού όγκου ή που βοηθούν στη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού για βιοψία.

Τύποι σωλήνων για κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός σωλήνα μήκους περίπου 40 εκατοστών και, περισσότερο ή λιγότερο, μισού εκατοστού σε διάμετρο. Αυτός ο σωλήνας ονομάζεται «κυστεοσκόπιο». Αρχικά, ήταν ένας πολύ απλούστερος κοίλος σωλήνας.

Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, έχει πλέον πολλά περισσότερα εργαλεία και βοηθητικά προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουμε δύο κύριες ποικιλίες. ένα εύκαμπτο και ένα άκαμπτο.

  • Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο προκαλεί λιγότερη ενόχληση στον ασθενή. Επιπλέον, επιτρέπει ταχύτερη ανάλυση της ουροδόχου κύστης.
  • Ο άκαμπτος σωλήνας, παρόλο που είναι πιο ενοχλητικός, σας επιτρέπει να αποκτήσετε πιο καθαρές εικόνες του εσωτερικού της κύστης.

Ωστόσο, ο εύκαμπτος σωλήνας δεν επιτρέπει την εισαγωγή άλλων εργαλείων. Επομένως, εάν θέλετε να θεραπεύσετε ή να εκτελέσετε πιο σύνθετα μέτρα κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης, ενδείκνυται η χρήση της άκαμπτης.Πώς γίνεται αυτή η εξέταση;

Για τη διενέργεια κυστεοσκόπησης, είναι σημαντικό ο γιατρός να έχει πραγματοποιήσει πρώτα μια φυσική εξέταση του ασθενούς. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει στο γραφείο ή στο χειρουργείο. Η επιλογή της θέσης εξαρτάται κυρίως από το αν χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή όχι.

Ο ασθενής θα ξαπλώσει μπρούμυτα, με τα πόδια ανοιχτά και τα γόνατα λυγισμένα. Εάν χρησιμοποιηθεί εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, είναι δυνατό να ισιώσετε τα πόδια. Συχνά χρησιμοποιείται ελαφρύτερη καταστολή ή τοπική αναισθησία αντί για γενική αναισθησία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σπασμένα πλευρά: Ασκήσεις και συμβουλές αποκατάστασης

Μόλις τοποθετηθεί το κυστεοσκόπιο, εισάγεται φυσιολογικός ορός μέσω αυτού για να γεμίσει την κύστη. Είναι φυσιολογικό να είναι ένα σύντομο τεστ, μεταξύ 15 και 60 λεπτών. Σε κάθε περίπτωση, Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.. Εάν χρησιμοποιείται άκαμπτο κυστεοσκόπιο, συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η κυστεοσκόπηση είναι μια επεμβατική εξέταση, καθώς περιλαμβάνει την εισαγωγή ξένου σώματος στο σώμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστούν μια σειρά από επιπλοκές. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο πόνος ή η ενόχληση μετά τη διαδικασία.

Ομοίως, μπορεί να υπάρχει ελαφρά αιμορραγία ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Αν και είναι λιγότερο συχνή, μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη, ειδικά εάν ο ασθενής έχει οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου, όπως άλλες συννοσηρότητες ή προχωρημένη ηλικία.

Επομένως, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν εμφανιστεί πυρετός ή εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει αν εμφανιστεί έντονη αιμορραγία ή αν δεν μπορείτε να ουρήσετε μετά την τεχνική.

Πώς να προετοιμαστείτε για μια κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Ωστόσο, απαιτείται να ληφθούν υπόψη μια σειρά πτυχών και εκτιμήσεων πριν το κάνετε. Στις επόμενες ενότητες εξηγούμε τις βασικές αρχές.

Πριν από τη διαδικασία

Πριν πάτε για κυστεοσκόπηση, ο γιατρός μπορεί να τροποποιήσει ή να προσθέσει ορισμένες θεραπείες για τον ασθενή. Για παράδειγμα, Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης με το τεστ.

Συχνά συνιστάται η διακοπή της λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων τις προηγούμενες ημέρες. Εκτός, Προτείνεται να πάτε στη διαβούλευση με γεμάτη κύστη. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν δείγματα ούρων για ανάλυση στο εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής

Η παρέμβαση μερικές φορές γίνεται με αναισθησία ή καταστολή, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά αναισθητικά. Εάν συμβαίνει αυτό, το άτομο θα έχει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της εξέτασης και μπορεί να παρατηρήσει την εισαγωγή του κυστεοσκόπιου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τι είναι η απόξεση ενδομητρίου και πότε γίνεται;

Ωστόσο, εφόσον χρησιμοποιούνται τοπικά αναισθητικά, η περιοχή θα μουδιάσει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, Παρατηρείται τόσο το εσωτερικό της ουρήθρας όσο και η ουροδόχος κύστη. Το τελευταίο είναι γεμάτο με φυσιολογικό ορό για να οπτικοποιηθεί καλύτερα το εσωτερικό του. Ο γιατρός βλέπει τις εικόνες που προβάλλονται σε μια οθόνη, ζωντανά.

Τι να περιμένετε μετά την κυστεοσκόπηση

Μετά τη διενέργεια της εξέτασης, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σε περιοχή ανάρρωσης για τουλάχιστον μία ή αρκετές ώρες, ειδικά εάν έχει χρησιμοποιηθεί καταστολή ή γενική αναισθησία. Είναι απαραίτητο να περιμένετε να εξαφανιστούν τα αποτελέσματά του.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο ορός εισάγεται στην ουροδόχο κύστη, Συνήθως συνιστάται η ούρηση αμέσως μετά τη διαδικασία. Έτσι, παρατηρείται εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση ή επιπλοκές.

Μετά από αυτό, συνιστάται η λήψη νερού και αναλγητικών για την ανακούφιση πιθανών παθήσεων. Τα υγρά, ζεστά πανιά πάνω από την ουρήθρα ενδείκνυνται επίσης για την άμβλυνση της φλεγμονής και του πόνου.

Τι μπορούν να υποδείξουν τα αποτελέσματα;

Η κυστεοσκόπηση επιτρέπει καθοδήγηση για την εμφάνιση διαφόρων παθολογιών. Για παράδειγμα, Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να παρατηρηθούν πολύποδες, περιοχές στένωσης, δυσπλασίες ή άτυπες βλάβες. Η απλή παρατήρηση ορισμένων από αυτές μπορεί να είναι διαγνωστική για κάποια ασθένεια.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι βιοψίες μπορούν να ληφθούν με αυτήν την τεχνική, Χρησιμοποιείται για να αναλυθεί εάν πρόκειται για διαδικασία όγκου ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα καθυστερούν ελαφρώς. αρκετό καιρό ώστε το εργαστήριο να αναλύσει τα δείγματα.

Η κυστεοσκόπηση είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κυστεοσκόπησης είναι ότι εκτός από τη διάγνωση, χρησιμεύει για την άμεση αντιμετώπιση ορισμένων παθολογιών. Επιπλέον, είναι μια αρκετά ασφαλής διαδικασία, με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button