Ιατρικές θεραπείες

Κολπικός πεσσός: τύποι, φροντίδα και κίνδυνοι

Ένας κολπικός πεσσός χρησιμοποιείται στη θεραπεία της πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Ποια είναι η λειτουργία σας; Τι φροντίδα απαιτεί; Βρίσκω!

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στη γυναικολογία. Έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της πρόπτωσης πυελικών οργάνων μέσω του κόλπου. Για παράδειγμα, πρόπτωση μήτρας, κύστης, ορθού κ.λπ.

Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν όταν οι μύες και οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν αυτά τα όργανα γίνονται αδύναμοι. Αυτό συμβαίνει συχνά μετά τη γέννηση πολλών παιδιών ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις πυέλου. Και παρόλο που ο κολπικός πεσσός είναι μια πολύ χρήσιμη μορφή θεραπείας, απαιτεί ορισμένες σκέψεις πριν χρησιμοποιηθεί. Συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι ο κολπικός πεσσός;

Ένα κολπικό πεσσό Είναι μια συσκευή που τοποθετείται στον κόλπο. Η λειτουργία του είναι να υποστηρίζει τα πυελικά όργανα που προπίπτουν σε αυτήν. Για να το καταλάβετε, είναι σημαντικό να εξηγήσετε τι είναι το πυελικό έδαφος.

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τρία διαμερίσματα. Το άνω περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Και τα δύο όργανα μπορούν να προπέσουν στον κόλπο, ο οποίος ονομάζεται «κυστεοκήλη» και «ουρηθροκήλη», αντίστοιχα.

Το κεντρικό διαμέρισμα σχηματίζεται από τον κόλπο και τη μήτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί πρόπτωση της ίδιας της μήτρας ή ακόμη και του κολπικού θόλου. Τέλος, το ορθό μπορεί επίσης να πέσει στον κόλπο, προκαλώντας «ορθοκήλη».

Οι πρόπτωση είναι πολύ συχνές στις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι το πυελικό έδαφος μπορεί να αποδυναμωθεί για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, λόγω παρατεταμένων ή ενόργανων τοκετών, χειρουργικών επεμβάσεων πυέλου, πολυζυγίας κ.λπ.

Άλλες πτυχές όπως η παχυσαρκία, η ηλικία ή ακόμα και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν επίσης. Ένας κολπικός πεσσός δεν θεραπεύει την πρόπτωση αυτή καθαυτή. Ωστόσο, βοηθούν στον έλεγχο τους και επιβραδύνουν την εξέλιξή τους.

Λειτουργούν σαν να ήταν στήριγμα για τον ίδιο τον κόλπο. Έτσι, αυξάνουν τη σφριγηλότητα των μυών και των ιστών του πυελικού εδάφους. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή θεραπευτική επιλογή για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σκληροθεραπεία για κιρσούς: πώς γίνεται;

Σε τι χρησιμεύει ο κολπικός πεσσός;

Όταν τα συμπτώματα μιας κολπικής πρόπτωσης μειώνουν την ποιότητα ζωής, συνιστάται η χρήση κολπικού πεσσού.

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που επιτρέπει την αντιμετώπιση της πρόπτωσης οργάνων της πυέλου χωρίς την καταφυγή σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Δοκιμές , Χρησιμοποιούνται όταν τα συμπτώματα της πρόπτωσης είναι ήπια. Επίσης σε εκείνες τις γυναίκες που εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν παιδιά ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ιδέα της χρήσης αυτού του στοιχείου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε τη μήτρα σε κατάλληλη θέση. Μερικές φορές, η διεύρυνση αυτού του οργάνου αναγκάζει να κινηθεί προς τον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση και να περιπλέξει την εγκυμοσύνη.

Οι πεσσοί συνιστώνται για γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, εάν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν αν ενδείκνυται ή όχι χειρουργική επέμβαση. Οι πρόπτωση συχνά οδηγούν σε ακράτεια ούρων. Όταν εισάγετε ένα πεσσό, αυτό θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Ωστόσο, είναι πιθανό η ακράτεια να προκαλείται από άλλες αιτίες. Αν ναι, η εισαγωγή του πεσσού δεν θα το διορθώσει. Επομένως, Χρησιμεύει για να διακρίνει ποιες περιπτώσεις ακράτειας είναι χειρουργικές και ποιες όχι. Είναι η λεγόμενη «δοκιμή του πεσσάριου».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ

Οι περισσότεροι πεσσοί είναι κατασκευασμένοι από σιλικόνη. Το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το μήκος του κόλπου. Οι νεότερες γυναίκες χρειάζονται συνήθως μεγαλύτερα μεγέθη από τις μεγαλύτερες γυναίκες, για λόγους άνεσης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κλινική MayoΥπάρχουν διάφοροι τύποι πεσσών ανάλογα με το σχήμα και τα χαρακτηριστικά τους. Πρώτα από όλα, βρίσκουμε τον δακτυλιοειδή κολπικό πεσσό. Χρησιμοποιείται περισσότερο σε όσες γυναίκες υποφέρουν από ήπιες πρόπτωση.

Από την άλλη, υπάρχει ο τύπος ντόνατ ή ντόνατ. Ενδείκνυνται όταν η πρόπτωση είναι πιο σοβαρή. Υπάρχει επίσης ο πεσσός ακράτειας, που χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ακράτεια ούρων από στρες (όταν βήχετε, γελάτε ή σκύβετε).

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Σπασμένα πλευρά: Ασκήσεις και συμβουλές αποκατάστασης


Πώς γίνεται η εισαγωγή του κολπικού πεσσού;

Πριν την εισαγωγή κολπικού πεσσού πρέπει να γίνει φυσική εξέταση της γυναίκας. Όπως εξηγείται σε άρθρο του Διεθνής Ουρογυναικολογική Ένωση, Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια γυναικολογική εξέταση κατά την οποία αξιολογείται ο τύπος της πρόπτωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κόλπος πρέπει να μετρηθεί για να αποφασιστεί ποιο είναι το καταλληλότερο μέγεθος του στοιχείου. Αυτό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερο. Επιπλέον, δεν πρέπει να εισάγεται πέρα ​​από τον κόλπο εάν είναι πολύ μεγάλο.

Όταν το μέγεθός του είναι μικρότερο, μπορεί να βγει κατά την ούρηση ή την αφόδευση. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά μεγέθη για να βρείτε τον καταλληλότερο κολπικό πεσσό.

Για να το τοποθετήσετε, είναι ιδανικό να χρησιμοποιείτε γάντια ή τα χέρια σας να είναι καθαρά και απολυμασμένα. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη συσκευή. Επιπλέον, το στοιχείο πρέπει να αλλάζει και να ελέγχεται συχνά.

Συνιστάται, τουλάχιστον κάθε τρεις ή έξι μήνες, η γυναίκα να παρακολουθεί έναν έλεγχο στον γυναικολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή του πεσσού μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ίδια τη γυναίκα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που έχουν ειδική τοποθέτηση ή δεν είναι σχεδιασμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως, ο γιατρός θα πρέπει να είναι αυτός που συστήνει το καλύτερο σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο για όλες τις ερωτήσεις πριν την εισαγωγή του πεσσού.

Παρά τα πλεονεκτήματά τους, αυτές οι συσκευές δεν είναι απαλλαγμένες από κινδύνους και επιπλοκές. Όπως εξηγείται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Κλινική και Έρευνα Γυναικολογίας και Μαιευτικής, οι πεσσοί μπορούν να προκαλέσουν πληγές στο τοίχωμα του κόλπου.

Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία. Το κολπικό τοίχωμα μπορεί σταδιακά να φθείρεται, προκαλώντας τη δημιουργία ανώμαλης επικοινωνίας μεταξύ του κόλπου και του ορθού. Είναι το λεγόμενο «ορθοκολπικό συρίγγιο». Μπορούν ακόμη και να εμφανιστούν μεταξύ της κύστης και του κόλπου (κυστεοκολπικά συρίγγια).

Καθώς πρόκειται για ξένο σώμα στον κόλπο, είναι πιθανό να αυξηθεί η έκκριση σε αυτή την περιοχή. Με τον ίδιο τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Για παράδειγμα, για Actinomyces. Η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις με πιθανότητα κακοήθειας.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Οδοντιατρικοί συγκρατητές: ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι τα οφέλη τους;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και πολύ σπάνια, ο κολπικός πεσσός έχει συσχετιστεί με περιτονίτιδα και άλλες εντερικές επιπλοκές. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μπορεί να επηρεαστεί στον κόλπο.

Φροντίδα και συστάσεις

Η χρήση κολπικού πεσσού απαιτεί να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες πτυχές. Το πρώτο πράγμα είναι ότι μια γυναίκα πιθανότατα θα χρειαστεί να δοκιμάσει πολλούς διαφορετικούς τύπους και μεγέθη μέχρι να βρει το σωστό. Επιπλέον, πολλές φορές πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι για την αφαίρεση, τον καθαρισμό και την αντικατάστασή του.

Ωστόσο, εάν υπάρχουν δυσκολίες στη διεξαγωγή αυτών των ελιγμών, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο. Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με τον τύπο του κολπικού πεσσού που χρησιμοποιείται, Μπορεί να χρειαστεί να το αφήσετε μέσα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την άνεση και τον τρόπο που επιλέγετε την καταλληλότερη μέθοδο αντισύλληψης. Εάν εμφανιστούν επιπλοκές, όπως πληγές ή φθορά του κολπικού τοιχώματος, η σύσταση είναι να αφαιρέσετε τη συσκευή. Το ιδανικό είναι να μείνεις χωρίς αυτό για δύο ή τρεις εβδομάδες.

Εκτός, Συνήθως συνταγογραφούνται οιστρογόνα και λιπαντικά για εφαρμογή στην περιοχή. Τα οιστρογόνα βοηθούν το κολπικό επιθήλιο να παραμείνει ισχυρό και να ανασυσταθεί. Μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή κρεμών, δακτυλίων ή δισκίων.

Κατά τον καθαρισμό του κολπικού πεσσού, πρέπει να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του γιατρού και της μάρκας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων.

Τι πρέπει να θυμάστε

Ο κολπικός πεσσός είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Για παράδειγμα, όταν η μήτρα, η ουροδόχος κύστη ή το ορθό σπρώχνουν μέσα από τον κόλπο. Είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή για γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και τύπους.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν πληγές, δυσφορία και άλλες επιπλοκές. Ετσι, Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε συχνά γυναικολογικούς ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button