Περιποίηση σώματος

Κολπική πλύση: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι τους

Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το κολπικό πλύσιμο είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσετε την οικεία περιοχή καθαρή και απαλλαγμένη από άσχημες οσμές. Ωστόσο, αυτού του είδους οι διαδικασίες δεν είναι τόσο καλές όσο φαίνονται. Για ποιό λόγο?

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου 2023

Το κολπικό πλύσιμο αναφέρεται στο πλύσιμο ή τον καθαρισμό του κόλπου με νερό ή άλλα υγρά που παρασκευάζονται στα φαρμακεία. Γενικά, μπορεί να περιέχουν ενώσεις όπως ξύδι, μαγειρική σόδα ή ιώδιο.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 1 στις 4 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (μεταξύ 15 και 45 ετών) κάνει αυτές τις πλύσεις τακτικά. Σε τι συνίσταται; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι σας; Παρακάτω, το αναλύουμε.

Από τι αποτελούνται οι κολπικές πλύσεις;

Ως μέρος της προσωπικής υγιεινής, πολλές γυναίκες κάνουν ντους, ειδικά όταν παρατηρούν αλλαγές στη ροή. Αυτή η διαδικασία συνίσταται στην εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν αντισηπτικά, αρώματα ή ουσίες όπως ξύδι ή μαγειρική σόδα.

Γενικά, η μορφή παρουσίασής του είναι σε μπουκάλια ή σακούλες. Πιέζονται έτσι ώστε το υγρό να εισέλθει στο εσωτερικό μέρος του κόλπου και να πραγματοποιήσει τον επιθυμητό καθαρισμό. Ωστόσο, πέρα ​​από το να είναι κάτι θετικό, όλα δείχνουν ότι η εφαρμογή του έχει αρνητικές συνέπειες.

Το κολπικό πλύσιμο μεταβάλλει το pH της οικείας περιοχής και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

 

Μπορεί να σας αρέσει: Κολπικά σπυράκια, γιατί εμφανίζονται;

Οφέλη της κολπικής πλύσης

Κολπική πλύση: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι τους

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του κολπικού πλύσης ως προστατευτικά μέτρα έναντι ασθενειών. Αντίθετα, γιατροί και γυναικολόγοι συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείται, υποστηρίζοντας όχι μόνο ότι αλλοιώνουν το pH του κόλπου, αλλά συνδέουν τη χρήση του με μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων στην περιοχή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο

Συχνά, αυτές οι θεραπείες γίνονται προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσάρεστες οσμές από τον κόλπο ή να «καθαρίσουν» τα υπολείμματα που μένουν μετά την έμμηνο ρύση. Ωστόσο, από αυτή την άποψη είναι απαραίτητο να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους.

Κίνδυνοι από κολπικό πλύσιμο

Η περιοχή του αιδοίου αποικίζεται από διαφορετικά βακτήρια που αγωνίζονται να κρατήσουν μακριά τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εκτός, Παράγουν ένα όξινο περιβάλλον που προάγει την προστασία του κόλπου από λοιμώξεις.

Με το υπερβολικό πλύσιμο αυτού του μέρους του σώματος και με ερεθιστικά προϊόντα, αλλοιώνεται η βακτηριακή ισορροπία και το όξινο περιβάλλον, γεγονός που ενθαρρύνει την υπερβολική ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων όπως μύκητες και βακτήρια.

Με άλλα λόγια, Το πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών, που προκαλούν ασθένειες όπως η κολπική καντιντίαση ή η βακτηριακή κολπίτιδα.

Από την άλλη, εάν η γυναίκα είχε προηγούμενη μόλυνση, αυτό το είδος πλυσίματος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Σχετίζονται ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων της μήτρας και φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο: Τύποι κολπικών εκκρίσεων, ποια είναι αυτά;

Οι κολπικές πλύσεις εξαλείφουν την κακοσμία;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να υποθέσετε ότι η οικεία περιοχή έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά, η οποία δεν είναι πάντα ευχάριστη. Ωστόσο, είναι συνήθως ήπιο και δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο, Εάν εμφανιστεί μια έντονη, δυσάρεστη οσμή, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία της.

Αν και τα ντους μπορεί να φαίνεται ότι βοηθούν στην εξάλειψή του, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβή. Επειδή? Το πλύσιμο καλύπτει μόνο την οσμή για μικρό χρονικό διάστημα και η μόλυνση θα εξακολουθεί να είναι παρούσα. Είναι μάλιστα πιθανό να εξελιχθεί και να προκαλέσει επιπλοκές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για ύπνο με τενοντίτιδα ώμου

Επομένως, εάν το έκκριμα έχει άσχημη μυρωδιά, ή έχει διαφορετική υφή, καλύτερα να πάτε στο γυναικολόγο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως κάψιμο κατά την ούρηση, παχύρρευστη έκκριση, κνησμός, ερεθισμός κ.λπ. Ο γιατρός θα καθορίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Το κολπικό πλύσιμο δεν είναι λύση για την οσμή του κόλπου. Αν και το κρύβουν στιγμιαία, δυσκολεύουν την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που το προκαλούν.

Το κολπικό πλύσιμο βοηθά στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων;

Κολπική πλύση: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι τους

Προσεκτικός! Δεν υπάρχει κανένας τύπος κολπικής πλύσης που να μπορεί να αποτρέψει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή την εγκυμοσύνη. Αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μύθοι που έχουν μοιραστεί μεταξύ του πληθυσμού. Μάλιστα, όπως ήδη αναφέραμε, η πρακτική του απομακρύνει τα υγιή βακτήρια και διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον κόλπο καθαρό;

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, ο κόλπος έχει την ικανότητα να καθαρίζεται αυτόνομα. Το κάνει αυτό παράγοντας βλέννα, που εξαλείφει και παρασύρει τα απόβλητα αίματος, βακτήρια, σπέρμα ή οποιαδήποτε ουσία που έρχεται σε επαφή με τους ιστούς σας.

Επιπλέον, είναι φυσιολογικό αυτή η περιοχή να αναδίδει διαφορετική οσμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτή η μυρωδιά μπορεί ακόμη και να επηρεαστεί από παράγοντες όπως οι ορμόνες, η σωματική άσκηση ή η διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, για την εξασφάλιση καλής προσωπικής υγιεινής, Είναι απαραίτητο μόνο να πλένετε το εξωτερικό μέρος του κόλπου με ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη χρήση μαντηλιών, ταμπόν ή αρωμάτων για την περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η χρήση κολπικών πλύσεων, εκτός εάν το υποδείξει ο γυναικολόγος. Εάν υπάρχουν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις ή στην οσμή, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον ειδικό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να αποφεύγεται, όπως και η χρήση αρωμάτων, καθώς αλλοιώνουν το pH και αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 φυσικές θεραπείες για τον βήχα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • για την Υγεία της Γυναίκας, Ο. (η). Κολπικό πλύσιμο. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020, από www.womenshealth.gov/espanol%7C800-994-9662
 • Κολπική πλύση | womenshealth.gov. (ν.δ.). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020, από https://espanol.womenshealth.gov/az-topics/douching
 • Fernando Bojanini, JB (2002). Υγιεινές συνήθειες και επαναλαμβανόμενες κολπικές εκκρίσεις σε εφήβους. Στο REV SOGIA (Τόμος 9, Τεύχος 1).
 • Zhang J, Thomas AG, Leybovich E. Κολπική πλύση και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία: μια μετα-ανάλυση. Am J Public Health. 1997, 87(7):1207-1211. doi:10.2105/ajph.87.7.1207
 • Διάγνωση και επιπολασμός κολπικών λοιμώξεων. (ν.δ.). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020, από http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2010000200008
 • Shaaban OM, Youssef AE, Khodry MM, Mostafa SA. Κολπική πλύση από γυναίκες με αιδοιοκολπίτιδα και σχέση με κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία. BMC Womens Health. 2013; 13:23. Δημοσιεύθηκε 2013 14 Μαΐου. doi:10.1186/1472-6874-13-23
 • Το πλύσιμο και άλλοι κίνδυνοι βακτηριακής κολπίτιδας. (ν.δ.). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020, από http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1726-46342009000300006&script=sci_arttext
 • Yıldırım R, Vural G, Koçoğlu E. Επίδραση του κολπικού πλύσης στην κολπική χλωρίδα και τη μόλυνση των γεννητικών οργάνων. J Turk Ger Gynecol Αναπλ. 2020; 21 (1): 29-34. doi:10.4274/jtgga.galenos.2019.2018.0133
 • Martino JL, Vermund SH. Κολπικό πλύσιμο: στοιχεία για κινδύνους ή οφέλη για την υγεία των γυναικών. Epidemiol Rev. 2002; 24 (2): 109-124. doi:10.1093/epirev/mxf004
 • Cottrell BH. Κολπικό πλύσιμο. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2003; 32 (1): 12-18. doi: 10.1177/0884217502239796
 • Brotman RM, Klebanoff ΜΑ, Nansel TR, et al. Μια διαχρονική μελέτη κολπικής πλύσης και βακτηριακής κολπίτιδας – μια ανάλυση οριακής δομικής μοντελοποίησης. Am J Epidemiol. 2008;168(2):188-196. doi:10.1093/aje/kwn103

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button