Περιποίηση σώματος

Κινεζικό skullcap: χρήσεις και οφέλη

Το κινέζικο skullcap είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά, αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτικά του αποτελέσματα. Υπάρχουν στοιχεία για τις ιδιότητες του; Βρίσκω!

Η κινεζική κεφαλοκεφαλή (Scutellaria baicalensis) Είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceaeτην ίδια που η μέντα είναι μέρος της. Είναι επίσης γνωστό ως “κινέζικο κρανίο”, “huang qin” ή “baical skullcap”. και έχει μακρά ιστορία ως παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο.

Ειδικότερα, ξεχωρίζει για την άφθονη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι φλαβόνες. Έχει δύο δραστικές ουσίες, που ονομάζονται baicalin και baicalein, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αρκετές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τις χρήσεις και τα οφέλη του; Συνέχισε να διαβάζεις!

Σύνθεση και ιδιότητες του κινεζικού κρανίου

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι ρίζες του κρανίου Χρησιμοποιούνται σε μια παραδοσιακή θεραπεία που ονομάζεται huang-qin. Μια δημοσίευση στο Επιστημονικό Δελτίο λεπτομέρειες ότι οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μέρος του φυτού για περισσότερα από 2.000 χρόνια για να προετοιμάσουν διάφορες θεραπείες.

Γενικά χρησιμοποιείται σε αφεψήματα ή βάμματα, καθώς λέγεται ότι έτσι διατηρεί πολλές από τις ιδιότητές του. Για την ακρίβεια, συμπυκνώνει μια μεγάλη ποικιλία φυτοχημικών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι φλαβόνες (baicalin και wogonoside) και οι αγλυκόνες (baicalein και wogonin).

Αυτή η σύνθεση σχετίζεται με αντιβακτηριακή, αντιική, αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.. Για το λόγο αυτό, το φυτό και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διάρροιας, της αιμορραγίας, των φλεγμονωδών διαταραχών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για ύπνο με τενοντίτιδα ώμου


Χρήσεις και οφέλη του κινεζικού κρανίου

Στο παραδοσιακό κινεζικό σύστημα ιατρικής, Οι χρήσεις του Skullcap υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από ανέκδοτα στοιχεία. Προς το παρόν, λίγες κλινικές δοκιμές έχουν αξιολογήσει τις φαρμακολογικές δυνατότητες του φυτού.

Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το βότανο μπορεί να είναι επικουρικό σε ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης έρευνας σε ανθρώπους, η χρήση του θα πρέπει να είναι απλώς συμπληρωματική.

Αναπνευστικές λοιμώξεις

Το κινέζικο κρανίο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την προώθηση της ανακούφισης από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του Βοηθούν στον έλεγχο συμπτωμάτων όπως η συμφόρηση, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή.

Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, που αναφέρθηκε μέσω Αρχείο Νόσων στην παιδική ηλικίαένα μείγμα βοτάνων γνωστό ως Σουάνγκ Χουάνγκ Λιαν -που περιέχει Scutellaria baicalensis μεταξύ των συστατικών του—επέδειξε θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας στα παιδιά.

Τα κύρια αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

 • Ανακούφιση πυρετού.
 • Μειωμένος βήχας.
 • Μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Έλεγχος του συριγμού και των σημαδιών στο στήθος.
Το φυτό θεωρείται επικουρικό στη βρογχίτιδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Νευροπροστατευτικό δυναμικό

Στην Κίνα, το skullcap χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την τόνωση της μνήμης και της μάθησης. Η κατανάλωση του φυτού και των παράγωγων συμπληρωμάτων του σχετίζεται με καλύτερη γνωστική απόδοση. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχουν μόνο μελέτες σε ζώα.

Μια έρευνα σε ποντίκια, που κοινοποιήθηκε από Επιστολές Νευροεπιστήμης, διαπίστωσε ότι ένα από τα αντιοξειδωτικά του κινεζικού κρανίου, η βαϊκελαΐνη, έχει νευροπροστατευτική δράση και μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και της νόσου του Πάρκινσον. Οι ερευνητές προτείνουν πρόσθετες μελέτες.

υγεία του προστάτη

Η δημοφιλής βιβλιογραφία δείχνει ότι το κινέζικο κάλυμμα του κρανίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH). Μάλιστα, ο κινεζικός πληθυσμός καταναλώνει το φυτικό συμπλήρωμα και το έγχυμα του φυτού ως προληπτικό μέτρο για τη φροντίδα του προστάτη.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να προλάβετε και να αφαιρέσετε τις πέτρες στις αμυγδαλές στο σπίτι

Σχετικά με αυτό, μια μελέτη σε ποντίκια αποκάλυψε από Περιοδικό Εθνοφαρμακολογίας βρήκε ότι το εκχύλισμα ρίζας του κινεζικού κρανίου καταστέλλει μη φυσιολογικά συμβάντα ανδρογόνων στον ιστό του προστάτη, που εμποδίζει την εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Από την πλευρά της, μέσω Αμερικανική Ένωση Έρευνας για τον Καρκίνο, αναφέρθηκε ότι το φυτό έχει επίσης αντικαρκινικό δυναμικό κατά του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, είναι μια περιοχή που έχει ερευνηθεί ελάχιστα.

Αν και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική, το κινέζικο κάλυμμα του κρανίου δεν πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής για ασθένειες του προστάτη.

διάθεση

Το Skullcap κατατάσσεται ως φυτό «αναπλαστικό νεύρων» και ηρεμιστικό, αφού Βοηθά στη μείωση των καταστάσεων νευρικότητας, άγχους, στρες και κατάθλιψης. Η Baicalin, μια από τις κύριες δραστικές ενώσεις της, σχετίζεται με αυτές τις επιδράσεις.

Άλλες πιθανές χρήσεις του κινεζικού κρανίου

Παρά την έλλειψη επιστημονικών μελετών, το κινέζικο κρανίο Έχει πολλές άλλες εφαρμογές στην παραδοσιακή ιατρική. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις ακόλουθες θέσεις εργασίας:

 • Αρθρίτιδα.
 • Επιληψία.
 • Ηπατίτιδα.
 • Αθηροσκλήρωση.
 • Ηπατική κίρρωση.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το κινέζικο κρανίο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αν και συνήθως συμβαίνει με υψηλές δόσεις.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηπατοτοξικότητα και πνευμονίτιδα. Είναι απαραίτητο να τηρείτε τη δοσολογία που προτείνει ο κατασκευαστής του συμπληρώματος.

Τώρα, δεδομένης της έλλειψης μελετών που μιλούν για την ασφάλεια του φυτού, η κατάποσή του πρέπει να αποφεύγεται στις ακόλουθες ειδικές περιπτώσεις:

 • Ηπατικές κακώσεις.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Προηγούμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπογλυκαιμία.
 • Θεραπείες με βενζοδιαζεπίνες, αντισπασμωδικά και φάρμακα για την αϋπνία
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο
Το φυτό έχει μακρά παράδοση στην κινεζική ιατρική, αν και τα επιστημονικά στοιχεία για τα αποτελέσματά του είναι περιορισμένα.

Παρουσιάσεις και προτεινόμενες δόσεις

Το κινέζικο skullcap είναι διαθέσιμο σε κάψουλες, τσάι, εκχυλίσματα και βάμμα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη δόση.

Επομένως, είναι απαραίτητο να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος. Συχνά προτείνονται τα ακόλουθα:

 • Εγχυση: 2 ή 3 φλιτζάνια την ημέρα. Παρασκευάζεται με 5 γραμμάρια φυτού ανά 250 χιλιοστόλιτρα νερού.
 • Βάμμα: 20 έως 40 σταγόνες σε 120 χιλιοστόλιτρα νερό, 3 φορές την ημέρα.
 • Δισκία ή κάψουλες: 2 την ημέρα (μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή).


Τι πρέπει να θυμόμαστε για την κινεζική σκούφια κρανίου;

Το κινέζικο κρανίο εκτιμάται ιδιαίτερα στην παραδοσιακή ιατρική για το αντιφλεγμονώδες, αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό του δυναμικό. Η κατανάλωση του φυτού μόνο του ή σε φυτικά συμπληρώματα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και την προστασία του προστάτη.

Ακόμα κι έτσι, η έλλειψη επιστημονικών μελετών περιορίζει τη θεραπευτική του χρήση. Προς το παρόν, δεν πρέπει να είναι θεραπεία πρώτης επιλογής εάν υπάρχει υποψία ασθένειας. Μάλιστα, συνιστάται η χρήση του με την επίβλεψη επαγγελματία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για αποφυγή ταλαιπωριών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button