Περιποίηση σώματος

Ιπποφαές: φυτό με οφέλη για το δέρμα και την υγεία

Το ιπποφαές έχει γίνει συστατικό σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Υπάρχουν στοιχεία για τις ιδιότητες του; Βρίσκω!

Το ιπποφαές είναι α αγκαθωτός θάμνος που φύεται συνήθως σε εδάφη της Ασίας και της Ευρώπης. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορεί να βρεθεί σε παράκτιες περιοχές ή σε περιοχές κοντά σε ποτάμια και ρέματα. Αν και υπάρχουν επτά ποικιλίες αυτού του είδους, η πιο κοινή είναι η επιστημονική ονομασία Hipphophae rhamnoides.

Τόσο τα φύλλα, τα άνθη, τα φρούτα και τα σπορέλαια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμακευτικών συμπληρωμάτων. Επιπλέον, έχει επίσης ενδιαφέρουσες καλλυντικές εφαρμογές που αποδίδονται στην άφθονη συνεισφορά του σε αντιοξειδωτικά. Θέλετε να μάθετε σε τι χρησιμοποιείται; Παρακάτω, παρουσιάζουμε αναλυτικά τα οφέλη και τις αντενδείξεις του.

Χρήσεις και οφέλη του ιπποφαούς

Στην παραδοσιακή ιατρική, το ιπποφαές Έχει εκτιμηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές και αντιμικροβιακές του δυνατότητες. Όπως αναλυτικά σε δημοσίευμα του περιοδικού Αντιοξειδωτικά , Είναι πηγή ενεργών ενώσεων όπως οι ακόλουθες:

 • Φλαβονοειδή: ισοραμνετίνη και κερκετίνη.
 • Τοκοφερόλες: α-τοκοφερόλη, β-τοκοφερόλη, γ-τοκοφερόλη.
 • Φυτοστερόλες: κυκλοαρτενόλη, καμπεστερόλη, κιτροσταδιενόλη και σιτοστερόλη.
 • Καροτενοειδή: λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α-καροτίνη και βήτα-καροτίνη.
 • Πολυφαινολικές ενώσεις: γαλλικό οξύ, καφεϊκό οξύ, π-κουμαρικό οξύ και φερουλικό οξύ.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, ότι αυτός ο θάμνος – ονομάζεται επίσης ιπποφαές είτε σιβηρικός ανανάς— έχει διάφορες εφαρμογές στην υγεία και στα καλλυντικά. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του.υγεία του δέρματος

Τα κύρια οφέλη του ιπποφαούς έχουν να κάνουν με την υγεία του δέρματος. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, την αναζωογόνηση και την ανακούφιση από ορισμένες δερματολογικές διαταραχές.

Σύμφωνα με μια κριτική που κοινοποιήθηκε στις Περιοδικό Εθνοφαρμακολογίας, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τις δερματολογικές δυνατότητες αυτού του θάμνου. Για να είμαστε πιο ακριβείς, Έχει παρατηρηθεί ότι ασκεί αντιβακτηριακές, αντισμηγματογόνες, αντιμυκητιακές, αντιψωριασικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Σε μια έρευνα που κοινοποιήθηκε στο Πειραματική και Θεραπευτική Ιατρική, το εκχύλισμα ιπποφαούς βοήθησε στη μείωση των βλαβών που προκαλούνται από την ψωρίαση. Και παρόλο που οι ερευνητές προτείνουν πιο πειστικές μελέτες, τα ευρήματα θεωρούνται πολλά υποσχόμενα.

Από την πλευρά της, μια μελέτη στο Φαρμακολογία και Φυσιολογία Δέρματος ανέφερε ότι το αιθέριο έλαιο αυτού του φυτού βοήθησε στη μείωση της σοβαρότητας της δερματίτιδας. καθεαυτο, συνέβαλε στην αναστολή της παρουσίας χημειοκινών, που συνδέονται με τη φλεγμονή, που ανακούφισε σημαντικά τους τραυματισμούς.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους;

Μεταξύ άλλων, Το φυτό και τα παράγωγά του συνδέονται θετικά με την πρόληψη των βλαβών από τον ήλιο.. Μια μελέτη που κοινοποιήθηκε στο περιοδικό Αντιοξειδωτικά ανέφερε ότι το έλαιο σπόρων ιπποφαούς έχει φωτοπροστατευτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τις ακτίνες UV του ήλιου.

Η προσθήκη του φυτού σε αντηλιακές κρέμες θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα να μπλοκάρει τις υπεριώδεις ακτίνες.

την επούλωση των πληγών

Σε σχέση με το προηγούμενο όφελος, αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα η ικανότητα του ιπποφαούς να προάγει την επούλωση των πληγών. Σε μελέτες με ζωικά μοντέλα, όπως ένα που κοινοποιήθηκε στο περιοδικό Εγκαύματατο λάδι από τους σπόρους αυτού του θάμνου διέγειρε τη διαδικασία επιθηλιοποίησης στο δέρμα προβάτων που τραυματίστηκαν από εγκαύματα.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη σε αρουραίους δημοσιεύθηκε στο Τροφίμων και Χημικής Τοξικολογίας έκανε παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έλαιο ιπποφαούς διεγείρει την επισκευή του συνδετικού ιστού παρουσία τραυμάτων.

Προς το παρόν, οι μελέτες περιορίζονται σε παρατηρήσεις σε ζώα. Αν και τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται στοιχεία σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Έλεγχος υψηλής γλυκόζης

Πρωτα απο ολα, Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα συμπληρώματα ιπποφαούς δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής για τον διαβήτη. ή προδιαβήτη. Λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της ασθένειας, πρέπει να ακολουθούνται οι συστάσεις του γιατρού.

Με τα παραπάνω ξεκάθαρα, αξίζει να γνωρίζουμε ότι αυτός ο θάμνος έχει τη δυνατότητα ως συμπλήρωμα να μειώσει τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρόφιμαη πρόσληψη πουρέ φρούτων από ιπποφαές για 5 εβδομάδες ήταν χρήσιμη για τη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με αλλοιωμένα επίπεδα.

Άλλη έρευνα στο European Journal of Nutrition ανέφερε ότι το συμπλήρωμα με αυτό το φυτό καθυστερημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιωμένο γλυκαιμικό προφίλ μετά το φαγητό. Η άφθονη περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή συνδέεται με αυτό το αποτέλεσμα.

Γενικά, οι μελέτες είναι περιορισμένες. Απαιτείται μεγαλύτερη και πληρέστερη έρευνα για την αξιολόγηση αυτού του οφέλους.

Άλλα πιθανά οφέλη

Δεδομένης της σύνθεσης και των ιδιοτήτων του, το ιπποφαές είναι ένα συστατικό που συνεχίζει να ερευνάται. Προς το παρόν, η χρήση του θεωρείται απλώς συμπληρωματική.

Προστέθηκε στα παραπάνω, συνδέεται με άλλα οφέλη:

 • Αντικαρκινικό δυναμικό. Τα μούρα, ειδικότερα, συνδέονται με αντιπολλαπλασιαστικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Μια κριτική για Σύνορα στη Φαρμακολογία διευκρινίζει ότι η συνεισφορά του σε φαινολικές ενώσεις, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες έχει θετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Οι μελέτες σε ανθρώπους είναι απαραίτητες.
 • Καρδιαγγειακή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που συγκεντρώνονται στα παράγωγα του ιπποφαούς συνδέονται θετικά με την καρδιαγγειακή υγεία. Μια δημοσίευση στο Τάσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων προτείνει ότι η συμπλήρωση με αυτό το συστατικό βοηθά στη μείωση της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη) και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Θεωρείται καρδιοπροστατευτικό, αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.
 • Έλεγχος της φλεγμονής. Η άφθονη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και άλλα φυτοσυστατικά στο ιπποφαές συνδέεται με ένα αντιφλεγμονώδες δυναμικό που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τραυματισμοί του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο
Hippophae rhamnoides.

Παρενέργειες και αντενδείξεις του ιπποφαούς

Ότι το ιπποφαές είναι συμπλήρωμα φυσικής προέλευσης δεν σας απαλλάσσει από πιθανές παρενέργειες. Μόνο ο καρπός του στη φυσική του κατάσταση θεωρείται συνήθως ασφαλής για κατανάλωση, εφόσον η πρόσληψη είναι μέτρια.

Τα εκχυλίσματα, το λάδι και άλλα συμπληρώματα που προέρχονται από το φυτό πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ετικέτα για να αποφύγετε ενοχλήσεις. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις περιλαμβάνουν συνήθως γαστρεντερική δυσφορία, όπως πόνο, ναυτία και φλεγμονή.

Από την άλλη πλευρά, αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Διαβήτης.
 • Υπόταση.
 • Μικρά παιδιά.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός.
 • Αιμορραγικές διαταραχές.
 • Θεραπείες με αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά ή αντικαταθλιπτικά (μπορούν να ενισχύσουν την επίδρασή τους).

Είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου ότι Έρευνες για το ιπποφαές έχουν γίνει κυρίως σε ζώα και στο εργαστήριο. Οι ανθρώπινες μελέτες είναι μικρές. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να θεωρείται μια μοναδική θεραπευτική επιλογή και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για πιθανές παρενέργειες.Τι πρέπει να θυμάστε για το ιπποφαές;

Σήμερα, το ιπποφαές διανέμεται ως συμπλήρωμα σε καταστήματα και φαρμακεία με βότανα. Μπορεί να βρεθεί τόσο σε προϊόντα για καλλυντική χρήση, όσο και σε κάψουλες, λάδια και εκχυλίσματα.μεταξύ άλλων παρουσιάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Προς το παρόν, μελέτες δείχνουν ότι έχει δυνατότητα έναντι ορισμένων δερματολογικών διαταραχών, υψηλών επιπέδων γλυκόζης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα και έτσι, δεν αντικαθιστά τα αποτελέσματα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τα θεραπευτικά μέτρα που προτείνουν οι γιατροί.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Jaśniewska A, Diowksz A. Ευρύ φάσμα ενεργών ενώσεων στο ιπποφαές (Hippophae rhamnoides) για την πρόληψη ασθενειών και την παραγωγή τροφίμων. Αντιοξειδωτικά (Βασιλεία). 12 Αυγούστου 2021, 10(8):1279. doi:10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
 • Pundir S, Garg P, Dviwedi A, Ali A, Kapoor VK, Kapoor D, Kulshrestha S, Lal UR, Negi P. Εθνομιατρικές χρήσεις, φυτοχημεία και δερματολογικά αποτελέσματα του Hippophae rhamnoides L.: Μια ανασκόπηση. J Ethnopharmacol. 2021 10 Φεβρουαρίου 266:113434. doi: 10.1016/j.jep.2020.113434. Epub 2020 2 Οκτωβρίου. PMID: 33017636.
 • Boca AN, Ilies RF, Saccomanno J, Pop R, Vesa S, Tataru AD, Buzoianu AD. Εκχύλισμα ιπποφαούς στη θεραπεία της ψωρίασης. Exp Ther Med. 2019 Φεβ. 17(2):1020-1023. doi: 10.3892/etm.2018.6983. Epub 2018 16 Νοεμβρίου. PMID: 30679968; PMCID: PMC6327666.
 • Hou DD, Di ZH, Qi RQ, Wang HX, Zheng S, Hong YX, Guo H, Chen HD, Gao XH. Το λάδι Ιπποφαές (Hippophaë rhamnoides L.) Βελτιώνει τις δερματικές βλάβες που μοιάζουν με ατοπική δερματίτιδα μέσω της αναστολής του NF-κB και της ενεργοποίησης STAT1. Skin Pharmacol Physiol. 2017; 30 (5): 268-276. doi: 10.1159/000479528. Epub 2017 6 Σεπτεμβρίου. PMID: 28873377.
 • Gęgotek A, Jastrząb A, Jarocka-Karpowicz I, Muszyńska M, Skrzydlewska E. The Effect of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Seed Oil on UV-Induced Changes in Lipid Metabolism of Human Skin Cells. Αντιοξειδωτικά (Βασιλεία). 23 Αυγούστου 2018, 7(9): 110. doi: 10.3390/antiox7090110. PMID: 30142919; PMCID: PMC6162715.
 • Ito H, Asmussen S, Traber DL, Cox RA, Hawkins HK, Connelly R, Traber LD, Walker TW, Malgerud E, Sakurai H, Enkhbaatar P. Θεραπευτική αποτελεσματικότητα του ελαίου σπόρων ιπποφαούς (Hippophae rhamnoides L.) σε έγκαυμα προβάτου μοντέλο πληγής. Εγκαύματα. Μάιος 2014· 40(3):511-9. doi: 10.1016/j.burns.2013.08.011. Epub 2013 3 Σεπ. PMID: 24007892.
 • Upadhyay NK, Kumar R, Siddiqui MS, Gupta A. Mechanism of Wound-Healing Activity of Hippophae rhamnoides L. Leaf Extract in Experimental Burns. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:659705. doi: 10.1093/ecam/nep189. Epub 2011 Mar 20. PMID: 19946025; PMCID: PMC3152935.
 • Ren, Z., Gong, H., Zhao, A., Zhang, J., Yang, C., Wang, P., & Zhang, Y. (2021). Επίδραση του ιπποφαούς στη γλυκόζη του πλάσματος σε άτομα με μειωμένη ρύθμιση της γλυκόζης: Μελέτη τυχαιοποιημένης διασταυρούμενης παρέμβασης δύο σταδίων. Στο Foods (Τόμος 10, Τεύχος 4, σελ. 804). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods10040804
 • Mortensen, M.W., Spagner, C., Cuparencu, C. et al. Το ιπποφαές μειώνει και καθυστερεί την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ μετά από ένα γεύμα με μούρα που περιέχει σακχαρόζη: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη μελέτη του δανικού ιπποφαούς και των φραουλών σε υπέρβαρα και παχύσαρκα αρσενικά άτομα. Eur J Nutr 57, 2827–2837 (2018). https://doi.org/10.1007/s00394-017-1550-8
 • Olas, B., Skalski, B., & Ulanowska, K. (2018). Η αντικαρκινική δράση του ιπποφαούς [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. In Frontiers in Pharmacology (Τόμος 9). Frontiers Media Α.Ε. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00232
 • Zielińska A, Nowak I. Αφθονία ενεργών συστατικών στο έλαιο ιπποφαούς. Lipids Health Dis. 2017 19 Μαΐου 16(1):95. doi:10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Λευκή μουριά: ποια είναι τα οφέλη της;

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button