Ιατρικές θεραπείες

Ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους: τι συνιστώνται;

Μην περιμένετε να αρρωστήσετε! Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Επομένως, γνωρίζετε τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε σύντομα.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα γίνεται πιο ευαίσθητο σε χρόνιες ασθένειες. Ειδικά αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό ορισμένων παθολογιών. Για την αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούμε περιοδικές ιατρικές εξετάσεις που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε προβλήματα υγείας σε πρώιμα στάδια.

Μετά την ηλικία των 50 ετών αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουμε ασθένειες. Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε να μάθετε ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε μεταξύ 40 και 65 ετών.

Συνιστώνται γενικές ιατρικές αναλύσεις για άτομα άνω των 40 ετών

Υπάρχει μια σειρά από γενικές ιατρικές αναλύσεις που Συνιστώνται σε όλους τους ενήλικες που έχουν ήδη συμπληρώσει τα 40 έτη.. Δεν προορίζονται για ασθενείς που έχουν ήδη ιστορικό, αλλά αποτελούν μεθόδους παρακολούθησης για τον γενικό πληθυσμό.

1. Έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου

Η ανάλυση που προτείνουν περισσότερο οι ειδικοί για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, μια εξέταση στην οποία το κόλον εξετάζεται με εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα. Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές, όπως ο έλεγχος κρυφού αίματος στα κόπρανα και η ορθοσιγμοειδοσκόπηση, αλλά η ευαισθησία τους είναι μικρότερη.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη για την έναρξη μιας αποτελεσματικής προσέγγισης.

Μεταξύ 50 και 75 ετών, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος αυτού του τύπου, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

2. Σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αύξηση βάρους σχετίζεται με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υπνική άπνοια και ορισμένους τύπους καρκίνου.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Υψηλό ή χαμηλό RDW στο αίμα: τι σημαίνουν οι τιμές του;

Πρέπει να γνωρίζετε το βάρος σας με το γιατρό σας. και μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτόν τον παράγοντα κινδύνου με μια υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα. Είναι απλά μέτρα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής σας.

3. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης

Πρόκειται για μια γρήγορη και απλή εξέταση που μετρά τη δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα από το σώμα. Για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση, καλείται μια συσκευή περιχειρίδα πίεσης του αίματοςπου αποτελείται από μια φουσκωτή μανσέτα που τοποθετείται γύρω από τον βραχίονα και ένα μανόμετρο που μετρά την πίεση.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι απλή, οικονομική και γρήγορη. Γενικά, μπορεί να καθοριστεί στο ιατρείο με τον έμπιστο γιατρό σας.

Μία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ανά τρίμηνο είναι η βέλτιστη συχνότητα από την ηλικία των 40 ετών.

4. Ανάλυση χοληστερόλης

Μια εξέταση χοληστερόλης πραγματοποιείται ως μέρος μιας εξέτασης αίματος. Μετράται η ποσότητα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Τα πρώτα χωρίζονται σε ολική χοληστερόλη, HDL χοληστερόλη ή Καλά και LDL χοληστερόλη ή κακό.

Εάν τα επίπεδα ολικής ή LDL χοληστερόλης είναι υψηλά, Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής. για την αποφυγή καρδιαγγειακών ή ηπατικών παθήσεων.

5. Τεστ σακχάρου στο αίμα

Ο έλεγχος σακχάρου στο αίμα γίνεται για την ανίχνευση διαβήτη ή προδιαβήτη. Ανιχνεύει επίσης την υπογλυκαιμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ασυνήθιστα χαμηλά. Συνήθως γίνεται με άδειο στομάχι.

Η μέτρηση της γλυκόζης αίματος πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

6. Οφθαλμολογικοί έλεγχοι

Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι σημαντική γύρω στα 40. Ωστόσο, εάν έχετε προηγούμενα προβλήματα όρασης ή οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, για παράδειγμα, συνιστάται να κάνετε τις εξετάσεις νωρίτερα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Θεραπευτική φλεβοτομή: τι είναι και πότε προτείνεται αυτή η θεραπεία

7. Φυσική εξέταση

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά ραντεβού με τον έμπιστο γιατρό σας για φυσική εξέταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ασθένειες και να αξιολογήσετε τους κινδύνους μελλοντικών προβλημάτων.

Η γενική ανασκόπηση κυμαίνεται από ψυχολογική έως ανασκόπηση διατροφικών συνηθειών και δερματικές εξετάσεις. Όλα, με σκοπό την αξιολόγηση της γενικής υγείας.

Συνιστώμενες αναλύσεις για γυναίκες άνω των 40 ετών

Υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που είναι ειδικές για γυναίκες άνω των 40 ετών. Η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, γι’ αυτό και η έγκαιρη ανίχνευση των πιο κοινών παθολογιών αποτελεί προτεραιότητα.

8. Οστική πυκνομετρία

Σύμφωνα με αυτόν European Journal of RheumatologyΗ πιο κοινή εξέταση για την ανίχνευση της οστεοπόρωσης είναι η οστική πυκνομετρία (BMD). Το ίδιο μετρά τη συγκέντρωση και την πυκνότητα των οστών σε ορισμένες περιοχές του σώματος; συνήθως στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τον καρπό.

Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Σε κάθε περίπτωση, οι κλινικές οδηγίες τονίζουν ότι η BMD είναι περιοδική για αυτούς.

Γυναίκες χωρίς συνεχιζόμενη θεραπεία για την οστεοπόρωση θα πρέπει να κάνουν BMD κάθε 3-5 χρόνια.

9. Έλεγχος καρκίνου του μαστού

Το χρυσό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία, η οποία είναι μια ακτινογραφία ειδική για τους μαστούς. Αποτέλεσμα Συνιστάται οι γυναίκες άνω των 40 ετών να κάνουν μαστογραφία πριν την ηλικία των 45 ετών..

Ωστόσο, οι γυναίκες που είχαν ή έχουν μια αδερφή ή μητέρα που έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τη μαστογραφία.

Μεταξύ 45 και 55 ετών, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ετήσια μαστογραφία.10. Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος νεοπλασίας που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος της μήτρας και μπορεί να προκληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η έγκαιρη ανίχνευσή του είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη προσέγγιση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 πρόοδοι στην ιατρική απεικόνιση που φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στις γυναίκες να αρχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου στην ηλικία των 21 ετών. Με αρνητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Το τεστ HPV, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο σε ορισμένες χώρες, μπορεί να γίνεται κάθε 5 χρόνια μεταξύ 30 και 65 ετών.

Συνιστώμενες ιατρικές εξετάσεις για άνδρες άνω των 40 ετών

Υπάρχουν εξετάσεις που συνιστώνται μόνο για άνδρες, λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων του. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τον προστάτη και τον κίνδυνο καρκίνου αυτού του οργάνου.

11. Έλεγχος καρκίνου του προστάτη

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι σημαντική γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι Τα εμφανή συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια.

Το τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη ονομάζεται εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA, για το ακρωνύμιό του στα αγγλικά. Καθορίζεται με εξέταση αίματος.

Εκτός από το τεστ PSA, οι άνδρες μπορούν να υποβληθούν σε ψηφιακή ορθική εξέταση ή ψηφιακή ορθική εξέταση για να ανιχνεύσουν τυχόν ανωμαλίες ή ανωμαλίες στον προστάτη. Εάν υπάρχει υποψία, θα πραγματοποιηθούν άλλες πιο συγκεκριμένες μελέτες.

Από την ηλικία των 40 ετών, συνιστάται ετήσια μέτρηση του PSA.

 

Ιατρικές εξετάσεις για να ζήσετε καλύτερα

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα υφίσταται αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μετά τα 50, είναι συνηθισμένο να γίνουμε πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες, όπως σχολιάζουν οι Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης. Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε την υγεία σας όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή αλκοόλ και, φυσικά, τη λήψη συνιστώμενων ιατρικών εξετάσεων.

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση προβλημάτων προτού γίνουν σοβαρές και εξουθενωτικές ασθένειες. Η διατήρηση μιας στενής σχέσης με το γιατρό σας θα σας βοηθήσει να πάρετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button