Εφηβοι

Γιατί η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο;

Κατά το στάδιο της εφηβείας, οι νέοι πρέπει να βιώσουν μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που προκαλούν αβεβαιότητα. Σας λέμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Η εφηβεία είναι ένα πολύπλοκο στάδιο λόγω όλων των σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών που συμβαίνουν. . Είναι σημαντικό για τους γονείς να εφαρμόζουν ένα κατάλληλο στυλ ανατροφής. Όσο πιο ισορροπημένες είναι οι διδασκαλίες, τόσο καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης θα έχουν οι νέοι.
Η ισορροπία πρέπει να είναι μεταξύ εξουσίας και στοργής. Γι’ αυτό αναλύουμε λεπτομερώς αυτή τη φάση ανάπτυξης σε αυτό το άρθρο.

5 λόγοι για τους οποίους η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο

Κατά το εφηβικό στάδιο, συμβαίνουν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αυτές ακριβώς οι αλλαγές προωθούν προσωπικές επιπλοκές. μεγάλο Οι έφηβοι δεν έχουν ορίσει την προσωπικότητά τους και βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης.
Παρακάτω θα εξετάσουμε μια λίστα με μερικούς λόγους που κάνουν την εφηβεία ένα περίπλοκο στάδιο. Οι ακόλουθες πτυχές αποτελούν μέρος της διαδικασίας ανθρώπινης ανάπτυξης.

1. Αποδεχτείτε ότι η παιδική ηλικία είναι πίσω μας

Από την ηλικία των 12 ετών αλλάζουν τα ενδιαφέροντα των νέων. Αυτή η περίσταση είναι φυσιολογική, αφού δεν είναι πλέον παιδιά.
Ωστόσο, για κάποιους αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια διαδικασία πένθους. Δηλαδή, Το να αποδεχτείς ότι η παιδική ηλικία ανήκει στο παρελθόν δεν είναι πάντα ευχάριστο.
Η αντίσταση στην εγκατάλειψη της παιδικής ηλικίας είναι φυσική στα πρώτα χρόνια της εφηβείας και αυτό συμβάλλει στο να γίνει ένα δύσκολο στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς πρέπει να υποστηρίξουν τη διαδικασία. μεγάλοΤο ιδανικό είναι να δίνονται εξηγήσεις που διευκρινίζουν τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν οι νέοι έφηβοι..

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Αποτρίχωση σε κορίτσια και εφήβους: συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου
Η εγγύτητα των γονέων για την επίλυση των αμφιβολιών των εφήβων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη.

2. Δυσαρέσκεια με σωματικές αλλαγές

Τα υψηλά πρότυπα ομορφιάς που υποστηρίζει η κοινωνία μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στην εφηβεία. Πολλοί νέοι προσπαθούν χωρίς επιτυχία να πετύχουν μια εμφάνιση που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές προσδοκίες. Δηλαδή επιδιώκουν να γίνουν αποδεκτοί μέσω της φυσικής τους εμφάνισης.

Επομένως, οι γονείς ή οι φροντιστές θα πρέπει να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των εφήβων.. Έχει αποδειχθεί ότι η εδραιωμένη αυτοεκτίμηση είναι προστατευτικός παράγοντας εκφοβισμός και κατάθλιψη. Όταν οι νέοι έχουν καλή αντίληψη του εαυτού τους, είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κοινωνική πίεση.3. Αναζήτηση προσωπικού χώρου

Η αναζήτηση της οικειότητας ή του προσωπικού χώρου ξεκινά με την άφιξη του εφηβικού σταδίου. Είναι αυτό Οι νέοι δεν θέλουν οι γονείς τους να ξέρουν τα πάντα για τη ζωή τους; αρχίζει α απόσπαση από τις πρώτες φιγούρες στοργής. Οι έφηβοι θα επιδιώξουν να ξεκινήσουν βαθιές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.
Μέσα σε αυτή τη σειρά ιδεών είναι οι πρώτες σχέσεις γνωριμιών. Είναι φυσικό ότι κατά την εφηβεία οι άνθρωποι βιώνουν ρομαντική αγάπη για πρώτη φορά.. Από τη μια, αυτό είναι συναρπαστικό, αλλά από την άλλη είναι τρομακτικό.

4. Χάνεται η εξιδανίκευση των γονιών

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ο ρόλος των γονέων αντιπροσωπεύει προστασία. Αλλά τελικά, η ιδέα της άνευ όρων ασφάλειας όσον αφορά τους γονείς αλλάζει .
Σε αυτό το σημείο, καλό είναι οι γονείς να μπορούν να δώσουν χώρο στα παιδιά τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι έφηβοι. είναι απαραίτητο να μείνουμε κοντά τους χωρίς να είμαστε επεμβατικοί.

5. Αβεβαιότητα για το μέλλον

Οι φαντασιώσεις για το μέλλον είναι σταθερές κατά την εφηβική ηλικία. Οι νέοι έχουν την τάση να οραματίζονται τον εαυτό τους σε καταστάσεις που τους είναι ευχάριστες. Ωστόσο, καιΣε πολλές περιπτώσεις αυτές οι φαντασιώσεις αντιπροσωπεύουν μια απραγματοποίητη προσδοκία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τελική εφηβεία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς ο καιρός προχωρά, οι νέοι αρχίζουν να ξανασκέφτονται τους στόχους τους. Ενώ αναζητούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές της πραγματικότητας. Τα εμπόδια που χωρίζουν τους εφήβους από τους στόχους τους είναι ποικίλα.

Συμβουλές για να ζεις και να υποστηρίζεις έναν έφηβο

Το να μεγαλώνεις ένα έφηβο παιδί δεν χρειάζεται να γίνει μαρτύριο. Αντίθετα, η αλληλεπίδραση με τους εφήβους μπορεί να είναι μια εμπλουτιστική εμπειρία. Σας προσφέρουμε μερικές συστάσεις για να βελτιώσετε τη σχέση σας μαζί τους.

Βελτιώστε τις ιδιότητες του εφήβου σας

Οι κύριες συγκρούσεις προκύπτουν επειδή Μερικοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι η αντανάκλασή τους.. Συνιστάται να βοηθήσετε τους νέους να αναγνωρίσουν τις ιδιότητές τους και να τις ενισχύσουν, διασφαλίζοντας ότι αισθάνονται ελεύθεροι να κάνουν αυτό που τους αρέσει, χωρίς περιορισμούς ή αξιολογικές κρίσεις.Προσπαθήστε να βρείτε κοινές λύσεις

Είναι σημαντικό να το αποδεχτούμε Τα παιδιά μπορούν επίσης να δώσουν πραγματικές λύσεις. Μερικές φορές οι γονείς έχουν την ιδέα ότι οι έφηβοι δεν είναι έτοιμοι να επιλύσουν τις συγκρούσεις μόνοι τους, κάτι που δεν είναι αλήθεια.
Οι νέοι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιες καθημερινές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η αποτυχία σε μια εξέταση λόγω κακής κατανομής του χρόνου μελέτης είναι κάτι που μπορεί να λύσει ένας έφηβος. Οι γονείς θα καθοδηγήσουν στην επίλυση της σύγκρουσης, αρκεί να μην είναι αυθαίρετη..

Μάθετε να διαπραγματεύεστε με εφήβους

Το κατάλληλο στυλ ανατροφής για τη βελτίωση της σχέσης με τους εφήβους βασίζεται στη διαπραγμάτευση. Με αυτή την έννοια, Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν σε ορισμένες πτυχές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  7 συμβουλές για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τους γονείς
Η διαπραγμάτευση είναι το κλειδί για τη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Οι εντάσεις χαλαρώνουν και οι κοινοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Επιτρέψτε τους να μάθουν με τον δικό τους ρυθμό

Κάθε νέος έχει διαφορετικό ρυθμό μάθησης. Θα ήταν άδικο να περιμένουμε από τους έφηβους να μάθουν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε εμείς. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, αποφεύγοντας να ασκούμε υπερβολική πίεση στα παιδιά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες μας.

Ενσωματώστε δυναμικά στυλ επικοινωνίας

Η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο μεγάλης συναισθηματικής ευαισθησίας. Είναι φυσικό ότι οι νέοι να παίρνουν προσωπικά τις φράσεις ή τις εκφράσεις που λένε οι γονείς τους για αυτούς. Για να αποφύγετε τεταμένες καταστάσεις και άβολες στιγμές, καλό είναι να επικοινωνείτε με ενσυναίσθηση.

Η βάση της διεκδικητικής επικοινωνίας είναι να μπείτε στη θέση του άλλου.. Σε αυτή τη σειρά ιδεών, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επιλογή των λέξεων και τον τόνο της φωνής που χρησιμοποιούμε.

Είναι πάντα δύσκολο να ασχοληθείς με τους εφήβους;

Μερικοί έφηβοι μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι από άλλους. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στυλ γονικής μέριμνας κατά την παιδική ηλικία και τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε νεαρού ατόμου.
Για αυτούς τους λόγους, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εφηβεία είναι πάντα ένα δύσκολο στάδιο. Ωστόσο, καλό είναι να προετοιμαστείτε για τις φυσικές αλλαγές αυτής της φάσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Χόρχε, Ελισάβετ και Μαρία Κριστίνα Γκονζάλες. «Στιλ Γονέων: Μια Θεωρητική Ανασκόπηση». Ψυχολογικές αναφορές 17.2 (2017): 39–66. Ψυχολογικές αναφορές. Ιστός.
  • Villanueva, Ronie. «Στυλ Γονέων και Κοινωνικές Δεξιότητες σε Εφήβους από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Λίμα». Εθνικό Πανεπιστήμιο Federico Villarreal (2019): 1–53. Εθνικό Πανεπιστήμιο Federico Villarreal. Ιστός.
  • Adrià Torres Keenlyside. «Τύποι γονικής μέριμνας, ο ρόλος και ο αντίκτυπός τους στην ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου». RECERCAT (Depòsit de la Recerca de Catalunya) Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, γονεϊκά στυλ (2019): 76. RECERCAT (Depòsit de la Recerca de Catalunya). Ιστός.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button