Περιποίηση σώματος

Βοηθά ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη; Αυτό λέει η επιστήμη

Για χρόνια, ο κουρκουμάς έχει συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του διαβήτη. Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες; Βρίσκω!

Κουρκούμη (Curcuma longa) Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά για τις δυνατότητές του να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Αν και έχει και άλλες φαρμακευτικές εφαρμογές, έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω της έρευνας που συσχετίζει τη λήψη του με τον γλυκαιμικό έλεγχο και την πρόληψη των σχετικών επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, έχει προσδιοριστεί ότι η κουρκουμίνη -η κύρια δραστική της ένωση- βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, εκτός από τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Από την άλλη πλευρά, καταπολεμά τις φλεγμονές, το οξειδωτικό στρες και άλλους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη.

Σε σχέση με αυτό, μια κριτική κοινοποιήθηκε Τρέχοντα Θέματα Φαρμακευτικής Χημείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Η κουρκουμίνη έχει αντιδιαβητική δράση, ενώ δρα ως αντιοξειδωτικό, νευροπροστατευτικό και αντιφλεγμονώδες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα ακίνητα; Το αναλύουμε παρακάτω.

Κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό με δυνατότητα πρόληψης του διαβήτη

Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστός ως «το χρυσό μπαχαρικό» ή «ινδικό σαφράν». Είναι δημοφιλές στην ιατρική της Αγιουρβέδα, αφού από την αρχαιότητα ήταν βασικό στοιχείο στην προετοιμασία θεραπειών για τη μείωση των παθήσεων, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την αύξηση του επιπέδου ενέργειας.

Ειδικός, Αποτελείται από βιοδραστικές ουσίες με τη δυνατότητα να προάγουν την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με την έκδοση 2 του βιβλίου Βοτανοθεραπεία: βιομοριακές και κλινικές πτυχέςκαλύπτουν τα ακόλουθα:

 • Πρωτεΐνη.
 • Πολυσακχαρίτες.
 • Λιπαρά οξέα.
 • Σεσκιτερπένια.
 • Πτητικό λάδι με τουρμερόνη.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 • Υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες.
 • Τα κουρκουμινοειδή, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η κουρκουμίνη, η δεμεθοξυκουρκουμίνη, η 5′-μεθοξυκουρκουμίνη και η διυδροκουρκουμίνη.
 • Άλλα πτητικά έλαια, όπως d-α-phellandrene, d-sabinene, cinol, borneol και zingiberene.
 • Μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο και νάτριο.

Λόγω αυτής της σύνθεσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις ιδιότητες του κουρκουμά υποστηρίζονται από την επιστήμη. Και παρόλο που δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής όταν αντιμετωπίζονται καταστάσεις, Ναι, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Συμβουλές για ύπνο με τενοντίτιδα ώμου

Όσον αφορά τον διαβήτη, υπάρχουν αρκετές μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητά του. Μια ανασκόπηση των μελετών που κοινοποιήθηκαν στο περιοδικό ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες έκανε ενδιαφέροντα ευρήματα. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι πολυάριθμες έρευνες in vitro και in vivo έχουν παράσχει ισχυρές ενδείξεις για την αντιδιαβητική αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης.

Τα αναφερόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτή η πολυφαινόλη έχει θεραπευτικές δυνατότητες για την πρόληψη του διαβήτη και τη μείωση των επιπλοκών του. Πιστεύεται ότι Ο μηχανισμός δράσης του είναι η ρύθμιση πολλών μορίων σηματοδότησης που συνδέονται με τη φλεγμονή. Ωστόσο, δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτής της κατάστασης, δεν είναι απολύτως σαφές.

Το τι τρώμε είναι βασικό στο πλαίσιο του διαβήτη, τόσο για την πρόληψη του όσο και όταν έχουμε ήδη διαγνωστεί.


Κουρκουμάς, μεταβολικό σύνδρομο και πρόληψη διαβήτη

Τα οφέλη του κουρκουμά στην πρόληψη του διαβήτη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά του να καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το πρόβλημα συγκεντρώνει μια σειρά από αλλοιωμένες χημικές διεργασίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, οι διαταραχές των λιπιδίων και η παχυσαρκία.

Μια έρευνα που μοιράστηκε μέσω International Journal of Endocrinology and Metabolism ανακάλυψα ότι Η κουρκουμίνη έχει αντιυπεργλυκαιμικά και ευαισθητοποιητικά αποτελέσματα στην ινσουλίνη, που επιτρέπει τη μείωση της αντίστασης στην ορμόνη και των επιπλοκών που σχετίζονται με αυτήν.

 

Όταν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα των μυών και του ήπατος δεν μπορούν να απορροφήσουν επαρκώς τη γλυκόζη από το αίμα για να τη χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Κατά συνέπεια, αυξάνεται η γλυκόζη, η λειτουργία του παγκρέατος καταλήγει να αλλοιώνεται και εμφανίζεται διαβήτης τύπου 2.

Από την πλευρά της, μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Longhua κινεζική ιατρική καθόρισε ότι Ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό καλύπτει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη φλεγμονή και τον δείκτη μάζας σώματος.

Τα παραπάνω υποστηρίζονται επίσης από μια ανασκόπηση μελετών που μοιράζονται Σύνορα στην Ενδοκρινολογία , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη είναι ένα φυσικό, ασφαλές και χαμηλού κόστους αντιδιαβητικό και αντιφλεγμονώδες. Η επίδρασή του αποδίδεται στην ικανότητά του να καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονώδη διαδικασία.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κάλτσες για την αρθρίτιδα

Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει τη γλυκόζη αίματος νηστείαςγλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, δείκτης μάζας σώματος, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ορού, ολική χοληστερόλη και τριγλυκερίδια σε ασθενείς με διαβήτη σακχαρώδης τύπος 2.

Προλαμβάνει επίσης επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ο κουρκουμάς ωφελεί επίσης τους ασθενείς που ήδη υποφέρουν από αυτή την ασθένεια. Δεδομένων των ιδιοτήτων του, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο συναφών επιπλοκών, όπως το μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ, η διαβητική νευροπάθεια και η νεφροπάθεια, μεταξύ άλλων.

 • Μια έρευνα που μοιράστηκε μέσω Πρακτική Φαρμακευτικής Το ανέφερε Το εκχύλισμα κουρκουμίνης έχει θεραπευτικές δυνατότητες έναντι της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου. Ωστόσο, δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία ή τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
 • Διά μέσου Indian Journal of Pharmaceutical Sciencesοι ερευνητές ανέφεραν ότι η κουρκουμίνη βελτίωσε την υπογλυκαιμική δράση της ινσουλίνης και, με τη σειρά της, παρέχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διαβητικής νευροπάθειας. Αυτή η επιπλοκή προκαλεί τραυματισμούς στα περιφερικά νεύρα που στέλνουν σήματα προς και από τα άκρα του σώματος.
 • Μελέτες που έγιναν σε ζώα, αποκαλύφθηκαν στο BioMed Research International, Μιλούν για τη δυνατότητα της κουρκουμίνης να καταπολεμήσει τη διαβητική νεφροπάθεια. Συγκεκριμένα, του αποδίδεται αντιϊνωτική δράση, που είναι πολλά υποσχόμενο έναντι αυτής της επιπλοκής του διαβήτη. Απαιτούνται ισχυρές μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί αυτό το όφελος.
 • Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα και οι μελέτες σε ανθρώπους λείπουν, πιστεύεται ότι Η κουρκουμίνη έχει δυνατότητα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας που εμφανίζεται λόγω διαβήτη. Μια μελέτη σε αρουραίους αναφέρθηκε στο The Journal of Sexual Medicine έκανε πολλά υποσχόμενα ευρήματα.

Βιοδιαθεσιμότητα κουρκουμίνης: ένα μειονέκτημα

Παρά τη μεγάλη ποικιλία μελετών που συνδέουν την κουρκουμίνη με θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διαβήτη, Υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: η βιοδιαθεσιμότητα του. Τι σημαίνει αυτό? Μια βιοδιαθέσιμη ουσία είναι αυτή που απορροφάται και φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος για μετέπειτα κυκλοφορία στο σώμα.

Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως, μια ουσία είναι πιο πιθανό να παράγει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, μέσω της από του στόματος κατανάλωσης, αυτή η ικανότητα μειώνεται.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ιπποφαές: οφέλη για την υγεία

Ο κουρκουμάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσω της από του στόματος λήψης υπάρχει μικρή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνηςη οποία είναι η δραστική ένωση που συνδέεται με τις κύριες ιδιότητές της.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει κακή εντερική απορρόφηση και αποσυντίθεται και αποβάλλεται γρήγορα. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να ασκηθούν τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Ακόμα κι έτσι, υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να λειτουργήσει για να μειώσει αυτήν την ταλαιπωρία.

Μελέτη στο περιοδικό Τρόφιμα λεπτομέρειες ότι Η ταυτόχρονη κατανάλωση κουρκουμίνης με πιπερίνη – τη δραστική ουσία στο μαύρο πιπέρι – αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά της έως και 2000%. Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες να βρίσκουμε και τα δύο συστατικά σε εμπορικά συμπληρώματα.

Η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης όταν καταναλώνεται μαζί.

Πιθανές παρενέργειες του κουρκουμά

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων κουρκουμά και κουρκουμίνης θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε τη χρήση του λόγω της καλής ανοχής και της αποτελεσματικότητάς του.

Οι προτεινόμενες δόσεις κυμαίνονται από 4000 έως 8000 mg την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μετριαστεί η κατανάλωσή του, αφού Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πεπτικές διαταραχές, διάρροια, αέρια, κίτρινα κόπρανα και πονοκέφαλο.. Το μπαχαρικό αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ασθενείς με καούρα και παλινδρόμηση οξέος.
 • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας).
 • Άτομα με ασθένειες της χοληδόχου κύστης.
 • Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, καρδιαγγειακά ή αντικαρκινικά φάρμακα.
 • Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.


Είναι ο κουρκουμάς ένα καλό συμπλήρωμα κατά του διαβήτη;

Η συμπερίληψη του κουρκουμά στην τακτική διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του. Παρόλα αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η από του στόματος λήψη συνεπάγεται χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνεται ταυτόχρονα με πιπερίνη, είτε φυσικά είτε σε συμπληρώματα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι Ο κουρκουμάς δεν υποκαθιστά φάρμακα ή θεραπείες για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη. Είναι απαραίτητο να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού.

Η χρήση αυτού του συμπληρώματος είναι απλώς συμπληρωματική.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button