Εφηβοι

Αλκοολισμός σε εφήβους: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους είναι ολοένα και πιο συχνή, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σας λέμε πώς να αποτρέψετε την προβληματική κατανάλωση στα παιδιά σας. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Έλενα Σανζ.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι κανονικοποιημένη στην κοινωνία μας, ακόμη και ως επιθυμητή δραστηριότητα. Τα αλκοολούχα ποτά υπάρχουν σε πολλαπλά πλαίσια και πρωταγωνιστούν σε γιορτές και συγκεντρώσεις οικογένειας και φίλων. Ωστόσο, εάν η κατανάλωση ενέχει κίνδυνο για τους ενήλικες, Ο εφηβικός αλκοολισμός μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 76% των εφήβων έχουν καταναλώσει αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους και σχεδόν το 28% έχει μεθύσει τον τελευταίο μήνα. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι πολύ συχνή στον εφηβικό πληθυσμό και η πρώτη κατανάλωση γίνεται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, Είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα να αποτρέψουν τα παιδιά τους από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αν δεν ξέρετε πώς να αρχίσετε να προσεγγίζετε το θέμα, παρακάτω σας δείχνουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.

Ποια είναι τα αίτια του αλκοολισμού στους εφήβους;

Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους που οδηγούν τους νέους στην κατανάλωση αλκοόλ. Καταρχάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Η ομαλοποίηση της κατανάλωσης και η εύκολη πρόσβαση είναι βασικά σημεία.

Και με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι όχι μόνο υποτιμούν τους κινδύνους, αλλά μπορούν επίσης να πιάσουν αλκοολούχα ποτά εύκολα και σε στενά περιβάλλοντα. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η φύση της εφηβείας μπορεί να συμβάλει στην κατανάλωση για διάφορους λόγους:

 • Ο νεαρός επιδιώκει να διαχωρίσει τον εαυτό του από τις γονικές αξίες και οι προκλητικές συμπεριφορές είναι συχνές. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θεωρηθεί πράξη εξέγερσης.
 • Η ανάγκη για αποδοχή από τους συνομηλίκους μεγαλώνει και γίνετε μέλος της ομάδας. Επομένως, η κοινωνική πίεση ασκεί μεγάλη επιρροή.
 • Η εφηβεία είναι ένα στάδιο μεγάλων αλλαγών που μπορεί να κατακλύσουν τον νέο. Στο αλκοόλ μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να αποφύγετε τα βάσανα και ξεπεράστε τους φόβους και τους περιορισμούς σας.
 • Εμφανίζεται ένα αίσθημα άτρωτου που οδηγεί τον έφηβο να πιστεύει ότι δεν θα επηρεαστεί από καμία από τις συνέπειες του αλκοόλ.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία, τι τις προκαλεί;

Αλλά επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα που κάνουν τον αλκοολισμό να επιμένει και να γίνεται χρόνιος. Και έχει διαπιστωθεί ότι οι νέοι είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητοι στις ηρεμιστικές και αποτρεπτικές επιδράσεις του αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν ενισχυτικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες.

Για το λόγο αυτό δεν έχουν τα εμπόδια που περιορίζουν την κλιμάκωση της κατανάλωσης στους ενήλικες. Για αυτούς, βραχυπρόθεσμα, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Το αλκοόλ είναι κανονικοποιημένο στην κοινωνία, άρα η κατανάλωσή του είναι πιο συχνή, λόγω της αποδοχής του.

Κίνδυνοι και συνέπειες για την υγεία του αλκοολισμού στους εφήβους

Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστή. Ωστόσο, όταν μιλάμε για εφήβους, επειδή βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, Οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο δυσμενείς.

Πρωτα απο ολα, Το αλκοόλ μεταβάλλει την ορμονική δράση της εφηβείας και επηρεάζει την ανάπτυξη. Πάνω απ’ όλα όμως, οι κύριες συνέπειες εμφανίζονται σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν έχει τελειώσει φτάνοντας στην εφηβεία, έτσι Ο αλκοολισμός στους εφήβους επηρεάζει τις γνωστικές τους ικανότητες. Ο προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για τη λογική, τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων) συνεχίζει να ωριμάζει για αρκετά ακόμη χρόνια.

Ομοίως, η προσοχή, η μνήμη και η μάθηση μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά, με τις συνέπειες να είναι μεγαλύτερες η συχνότερη και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ από το νεαρό άτομο. Εκτός, ορισμένες ψυχολογικές καταστάσεις (άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση) μπορεί να εμφανιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει αποδειχθεί ότι η ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ σχετίζεται σημαντικά με το ρκίνδυνος ανάπτυξης προβληματικής χρήσης ή εθισμού. Με αυτόν τον τρόπο, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η πρόσληψη, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος έχει το παιδί να δημιουργήσει εξάρτηση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Τα συναισθηματικά όρια και η σημασία τους για τον έφηβό σας


Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από έμμεσα προβλήματα που προέρχονται από την έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων:

 • Μεγαλύτερη πιθανότητα επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς και, ως εκ τούτου, η μετάδοση ασθενειών (ΣΜΝ) ή ανεπιθύμητων κυήσεων.
 • Αυξημένη επιθετικότητα και βίαιη συμπεριφορά προς μέλη της οικογένειας, συναδέλφους ή ρομαντικούς συντρόφους.
 • Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων αυτοκίνητο ή άλλο.
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα έναρξης κατανάλωσης άλλων ουσιών ή

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Ahumada-Cortez, JG, Gámez-Medina, ME, & Valdez-Montero, C. (2017). Η κατανάλωση αλκοόλ ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ρα Ξιμχάι, 13(2), 13-24.
 • Gómez, OG, Vázquez, YEG, Ojeda, MAR, Guerrero, JLP, González, EH, & Carralero, WJR (2019). Συμπεριφορά αλκοολισμού σε εφήβους. ιατρικό αρχείο του κέντρου, 13(3), 315-327. https://www.medigraphic.com/pdfs/medicadelcentro/mec-2019/mec193d.pdf
 • Leal-López, E., Sánchez-Queija, I., Rivera, F., & Moreno, C. (2021). Τάσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους που πηγαίνουν σχολείο στην Ισπανία (2010-2018). Εφημερίδα Υγείας, 35, 35-41. https://www.gacetasanitaria.org/es-pdf-S0213911119302237
 • Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας 2019 Έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση για το αλκοόλ και την υγεία 2018. Σύνοψη PAHO/NMH/19-012 https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/51352/OPSNMH19012_spa.pdf?sequence= 1&isA y
 • Sánchez, L. (2002). Κατανάλωση αλκοόλ στον νεανικό πληθυσμό. Addictions, 14 (Suppl. 1), 99-114.
 • Pautassi, R. M. (2013). Κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία και την πρώιμη ανάπτυξη, αιτίες και συνέπειες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button