Εφηβοι

Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία, τι τις προκαλεί;

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία δεν πρέπει να αποτελούν αιτία ανησυχίας, κατ’ αρχήν. Είναι απαραίτητο να πάτε στον γιατρό μόνο εάν αυτή η κατάσταση διαρκεί πολύ ή έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές. Στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μεταβλητότητα στον εμμηνορροϊκό κύκλο σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά αυτό συμβαίνει πιο συχνά στους εφήβους.

Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις στις οποίες οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές υπάρχει πρόβλημα υγείας ή υπάρχει ένας συγκεκριμένος παράγοντας που το προκαλεί.

Υπάρχουν πτυχές όπως η ποιότητα της διατροφής, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή η διάθεση, μεταξύ άλλων, που επηρεάζουν τις ακανόνιστες περιόδους στην εφηβεία. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας. Ας δούμε.

Εφηβεία και εμμηνορροϊκός κύκλος

Ας ξεκινήσουμε με το να το θυμόμαστε αυτό έμμηνος ρύση είναι η αποβολή του ενδομητρίου ένας βλεννογόνος που καλύπτει τη μήτρα. Μόλις αποκολληθεί, εμφανίζεται αιμορραγία και αποβάλλεται προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει κάθε μήνα λόγω της επίδρασης των γυναικείων ορμονών.

Ένας κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί, κατά μέσο όρο, 28 ημέρες. Αυτά υπολογίζονται από την αρχή της μιας περιόδου έως την αρχή της επόμενης. Εξακολουθεί να θεωρείται φυσιολογικό εάν η περίοδος εμφανίζεται επτά ημέρες πριν ή επτά ημέρες μετά. Δηλαδή μεταξύ 24 και 38 ημερών.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι, ενώ οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές, Θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος να είναι μεταξύ 21 και 45 ημερών. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας και η κανονική αντιμετώπισή του θα καθυστερούσε τη διάγνωση.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Γιατί η εφηβεία είναι ένα δύσκολο στάδιο;

Εξέλιξη κατά την εφηβεία

Η μέση ηλικία της πρώτης εμμηνόρροιας, ή εμμηναρχής, είναι τα 12,5 έτη. Ωστόσο, Θεωρείται φυσιολογικό να εμφανίζεται μεταξύ 10 και 16 ετών.. Όταν εμφανίζεται νωρίτερα ή αργότερα, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ανωμαλίας.

Μερικά κορίτσια έχουν εμμηναρχή σε ηλικία 8 ή 9 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλάμε για πρώιμη εφηβεία.. Αυτό συνήθως συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και γίνεται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή.

Σε άλλες περιπτώσεις, η εμμηναρχή εμφανίζεται μετά την ηλικία των 16 ετών. Έτσι, μιλάμε για καθυστερημένη ή καθυστερημένη εφηβεία. Αυτό σχετίζεται με αυξημένα προβλήματα γονιμότητας και μπορεί επίσης να είναι σημάδι χρωμοσωμικής ανωμαλίας ή άλλης σοβαρής δυσκολίας.

Ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία

Όπως αναφέραμε ήδη, οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι πολύ συχνές. Είναι φυσιολογικό, για παράδειγμα, μια κοπέλα να έχει περίοδο και μετά να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να της ξαναζήσει.. Το εύλογο εύρος είναι έξι μήνες χωρίς περίοδο.

Εάν μετά από έξι μήνες δεν έχετε νέα περίοδο, καλό είναι να περιμένετε άλλους τρεις μήνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, ελλείψει εμμήνου ρύσεως, ή αμηνόρροιας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Πολύ σύντομοι κύκλοι, λιγότερο από 21 ημέρες, ή πολύ μεγάλοι κύκλοι, πάνω από 38 ημέρες, είναι επίσης λόγος για διαβούλευση, αν και δεν είναι πάντα παθολογικοί.

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία εκδηλώνονται επίσης με αιμορραγία. Εάν είναι περισσότερο από επτά ημέρες ή λιγότερο από δύο, θεωρείται μη φυσιολογικό. Ομοίως, όταν υπάρχει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ροή εμμήνου ρύσεως ή εμφανίζεται αιμορραγία εκτός της εμμήνου ρύσεως, η ιατρική αξιολόγηση είναι σημαντική.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ  Πώς να αντιμετωπίσεις το να είσαι γονείς στην εφηβεία;

Γιατί συμβαίνει;

Η κύρια αιτία της ακανόνιστης περιόδου στην εφηβεία είναι η παρουσία ανωορρηκτικών κύκλων; δηλαδή χωρίς ωορρηξία. Σε αυτή τη διαδικασία, οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, ενώ οι ορμόνες δημιουργούν αλλαγές στη μήτρα, ώστε να γίνει κατάλληλη για εγκυμοσύνη.

Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας σπάει και βγαίνει μέσω του κόλπου ως αιμορραγία. Εάν δεν υπάρχει ωορρηξία, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έμμηνος ρύση δεν εμφανίζεται και όταν συμβαίνει προκαλεί μεγάλες περιόδους.

Είναι σύνηθες οι πρώτοι έμμηνοι κύκλοι να είναι ανωορρηκτικοί.. Υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει μεταξύ 30% και 55% των εφήβων κοριτσιών κατά τη διάρκεια δύο έως τεσσάρων ετών μετά την πρώτη τους περίοδο. Αυτή είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της παρατυπίας.

Άλλες αιτίες

Το σύνηθες είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, ο εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται πιο τακτικός και σταθερός.. Άλλες πιθανές αιτίες ακανόνιστης περιόδου στην εφηβεία είναι οι ακόλουθες:

 • Οργανική ανωριμότητα. Ο υποθάλαμος, η υπόφυση ή οι ωοθήκες δεν έχουν φθάσει σε επαρκή ωριμότητα.
 • Υπερβολική σωματική άσκηση. Μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εμμηναρχή, απουσία ωορρηξίας ή απουσία εμμήνου ρύσεως.
 • Διατροφικές διαταραχές. Εάν δεν υπάρχει αρκετός λιπώδης ιστός ή λίπος στο σώμα, μπορεί να εμφανιστεί εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία.
 • Το υπερβολικό σωματικό λίπος παρεμβαίνει επίσης στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Στρες.
 • Ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
 • Τραυματισμοί στη μήτρα.
 • Προβλήματα θυρεοειδούς. Συνήθως προκαλούν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.
 • Σύνδρομο Turner, σύνδρομο Swyer ή σύνδρομο Turner. Είναι γενετικές παθολογίες που μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους στην εφηβεία.
 • Όγκος στην υπόφυση ή στις ωοθήκες.
 • Δυσλειτουργία στον υποθάλαμο.
 • Ανατομικές ανωμαλίες στο γεννητικό σύστημα.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.
 • Υπερανδρογονισμός. Είναι η υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων, που προκαλεί την ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά.
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
ΑΝΑΓΝΩΣΗ  5 σημάδια πιθανής βίας σε ζευγάρια εφήβων 2024

Να κάνω?

Εάν οι περίοδοι είναι πολύ σύντομες ή πολύ μεγάλες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία δεν αποτελούν λόγο για ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει να πάτε σε έναν επαγγελματία μόνο εάν η απουσία εμμήνου ρύσεως ή η αμηνόρροια διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, εάν υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στην ποσότητα της αιμορραγίας ή εάν η αιμορραγία εμφανίζεται εκτός περιόδου.

Επίσης, καλό είναι να ζητήσετε διαβούλευση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Περίοδοι μικρότερες των 21 ημερών που επαναλαμβάνονται συχνά.
 • Η περίοδος διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες.
 • Η έμμηνος ρύση συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές ανωμαλίες για τρία χρόνια.
 • Ο πόνος της περιόδου ή οι κράμπες είναι πολύ ισχυροί.
 • Οι τρίχες μεγαλώνουν στο πρόσωπο, στο στήθος ή στην κοιλιά.

Τις περισσότερες φορές, ο γιατρός θα κάνει μια πυελική εξέταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ζητήσει μια εξέταση αίματος. Γενικά, διαταραχές που σχετίζονται με ακανόνιστες περιόδους στην εφηβεία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φάρμακα. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις απαιτούνται πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία δεν πρέπει να αποτελούν αιτία ανησυχίας

Οι ακανόνιστες περίοδοι στην εφηβεία είναι μόνο ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία. Δεν είναι σκόπιμο να ειδοποιήσετε σε περίπτωση οποιασδήποτε ανωμαλίας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος. σε κορίτσια που βιώνουν μεγάλη μεταμόρφωση στο σώμα τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να είναι καλά ενημερωμένοι για όλα αυτά τα θέματα.αφού αυτό τους βοηθά να νιώθουν πιο ήρεμοι και να έχουν περισσότερα στοιχεία κρίσης για να εντοπίσουν μια πιθανή ανωμαλία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button